Kampers Waalre zijn boos

Een verloren gewaand voorontwerpbestemmingsplan voor het woonwagenkamp in Waalre uit 2006 is weer boven water. Het plan bevestigt dat de gemeente de situatie destijds daar volledig wilde legaliseren en bedrijfsactiviteiten in de enorme loodsen op het kamp wilde toestaan. De gemeente wil nu dat de loodsen worden gesloopt, tot woede van de woonwagenbewoners.

Het plan lag in 2006 enkele weken ter inzage maar werd nooit definitief. Het was lang kwijt zonder logische verklaring maar werd vorige maand teruggevonden op het gemeentehuis. Het ANP kreeg het plan toegestuurd na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Het plan is van belang in de rechtszaken van de woonwagenbewoners tegen de gemeente over sloop van de loodsen. De bewoners zeggen dat de gemeente vertrouwen heeft gewekt en beloften uit het verleden breekt. De gemeente meent dat conceptplannen geen rechten bieden.

"Vastleggen van de huidige situatie", staat genoemd als het doel van het toenmalige bestemmingsplan. "Per standplaats is er woonruimte voor ten hoogste één gezin en een loods voor het uitoefenen van ambachtelijke bedrijvigheid."