Froome wint Critérium du Dauphiné

Boris (borisz)

Chris Froome heeft met overmacht het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Britse kopman van Team Sky finishte zondag in de laatste etappe van Sisteron naar Risoul over 155,5 kilometer als tweede. De Italiaan Alessandro de Marchi wist hem op de slotklim 24 seconden voor te blijven.

Cannondale-renner De Marchi was de enige overblijver van een vroege vlucht van 24 renners. Op de Montée de Risoul leek aanvankelijk Tim Wellens de beste benen te hebben, maar de jonge Belg kon het hoge tempo niet vasthouden.

Nadat Froome in de slotkilometers zijn duivels ontbond leek De Marchi nog te moeten vrezen voor de dagzege. De klassementsleider besloot echter te wachten op ploeggenoot Richie Porte en liep zijn tweede ritoverwinning daardoor mis. De Amerikaan Andrew Talansky sloot zelfs weer aan en finishte als derde, voor Porte.

De Australiër Porte eindigde achter Froome wel als tweede in het klassement. Michael Rogers moest passen op de slotklim en zakte naar de zesde positie. Daniel Moreno sluit de Franse rittenkoers daardoor af als derde. Stef Clement verloor meer dan tweeënhalve minuut en verruilde de zevende voor de elfde plaats.

De 28-jarige Froome schreef eerder dit jaar onder meer de Ronde van Romandië op zijn naam. Hij gaat eind deze maand als topfavoriet van start in de Tour de France.