Radicale hindoe leidt oppositie India

anoniem_22072019025900

De belangrijkste oppositiepartij van India heeft een radicale hindoenationalist benoemd tot leider van de campagne voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Als de Bharatiya Janata Partij die verkiezingen wint ligt het in de rede dat de BJP campagneleider Narendra Modi naar voren schuift als premier.

De BJP trok drie dagen uit om een voorzitter voor het nationale campagneteam te kiezen. Verscheidene partijcoryfeeën zegden af omdat zij zagen aankomen dat de benoeming Modi nauwelijks kon ontgaan. Veel leden van de BJP zien weinig in Modi, omdat hij met zijn polariserende optreden geen kans zou maken de BJP naar een verkiezingsoverwinning te leiden.

Door het wegblijven van meerdere kopstukken klonken geruchten over een breuk in de partij steeds luider. Maar partijvoorzitter Rajnath Singh sprak die krachtig tegen. ''Het besluit was unaniem. De hele partij heeft vertrouwen in Modi.''

Modi, premier van de westelijke deelstaat Gujarat, geldt als een hindoenationalistische havik. Hij zou tijdens de religieuze onlusten van 2001 hindoebendes die het op moslims hadden voorzien geen strobreed in de weg hebben gelegd. Meer dan elfhonderd mensen, voor het meerendeel moslims, kwamen om.

Maar Modi maakte ook naam met het economische succes van zijn deelstaat, die onder zijn leiding tot bloei kwam. Dat zet Modi graag af tegen de magere prestaties van de door schandalen geplaagde regering van premier Manmohan Singh. Singh heeft de afgelopen jaren veel steun verloren.