Bloedige rellen om Syriëbeleid Hezbollah

anoniem_22072019025900

Voor de Iraanse ambassade in Beiroet zijn demonstrerende tegenstanders van Hezbollah zondag slaags geraakt met bewoners van de Hezbollahgezinde buurt. Een 28-jarige betoger liet het leven.

Het slachtoffer was lid van de kleine Libanese Optie Partij (LOP). De LOP organiseerde de demonstratie voor de Iraanse ambassade in de zuidelijke wijk Bir Hassan in Beiroet. Volgens het leger waren de betogers nauwelijks bij de ambassade aangekomen toen de eerste klappen vielen.

Het leger greep snel in en zette het gebied af, bericht de staatspers. Volgens de commerciële zender Al-Jadeed Lebanese TV raakte een demonstrante bij het opstootje gewond. De omgekomen betoger zou tweemaal in zijn been en eenmaal in zijn rug zijn geschoten. Bovendien was hij met een knuppel op zijn hoofd geslagen, meldt de televisiezender.

Ook elders in Beiroet protesteerden honderden mensen tegen de bemoeienis van Hezbollah met de burgeroorlog in buurland Syrië. De sjiitische Hezbollah, dat nauw met Iran is verbonden, vecht aan de zijde van president Bashar Assad tegen de veelal soennitische opstandelingen in Syrië. Dat leidt tot spanningen in Libanon, waar de vrede tussen sjiieten en soennieten ook erg fragiel is.