Onderwijsinspectie gaat Ibn Ghaldoun onderzoeken

De Onderwijsinspectie gaat onderzoek doen naar de examens van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Zondag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat twee leerlingen van de school zijn gearresteerd op verdenking van diefstal van meerdere examens. Ze zouden de examens, voor vwo, havo en vmbo ook hebben doorverkocht.

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie laat zondag weten de uitslagen van de school onder de loep te gaan nemen. De politie onderzoekt nog of en hoeveel leerlingen het examen hebben gekocht. Eind mei werd duidelijk dat het vwo-examen Frans via internet werd verspreid. Al vrij snel werd bekend dat het examen ontvreemd was op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam en dat zij de sleutel van de kluis al jaren kwijt waren.

De twee leerlingen die zondag werden aangehouden, 18 en 19 jaar oud, deden eindexamen havo en vwo. Ze zouden ingebroken hebben in de school en de examens gefotografeerd hebben. Bij doorzoekingen in hun woningen zijn de examens gevonden. In het belang van het onderzoek kan nog niet gezegd worden welke examens het zijn.

Doordat het examen Frans online stond moest het examen een dag worden uitgesteld. Voor ruim 16.700 vwo-scholieren duurde de examenperiode daardoor een dag langer. Velen moesten hun vakantie verplaatsen.