[EK<21] Uitslag Jong Oranje - Jong Rusland

Jong Oranje is al na twee groepswedstrijden zo goed als geplaatst voor de halve finale van het EK. In Jeruzalem werd Jong Rusland met duidelijke cijfers verslagen: 5-1.

Oranje wist dat het bij een overwinning op Rusland een grote stap zou zetten richting de halve finale van het EK. Tot dusver slaagde alleen Italië daar in. Bondscoach Cor Pot zag geen reden om aan zijn basiself te sleutelen en begon daardoor met dezelfde elf namen als in de eerste groepswedstrijd tegen Duitsland. Rusland had met Alan Dzagoev en Fedor Smolov (ex-Feyenoord) twee nieuwe spelers binnen de gelederen.

Oranje begon sterk aan het duel en greep gelijk het initiatief. De ploeg van Pot speelde met geduld en probeerde Rusland met verzorgd combinatiespel uit de tent te lokken. De eerste kans van het duel was echter voor de Russen. Dzagoev ontsnapte na een klein kwartier aan de aandacht van de Oranje-defensie en schoof maar net naast. Niet veel later trof Luuk de Jong uit een hoekschop de paal. De spits kopte hard in, maar het geluk ontbrak.

Naarmate de eerste helft vorderde, kwam het duel meer in evenwicht. Het was dan ook veelzeggend dat de wedstrijd acht minuten voor rust werd opengebroken door een individuele actie. Georginio Wijnaldum, die ook al scoorde tegen Duitsland, stoomde ver op en opende met een geplaatst schot de score: 1-0. Na rust gebeurde er plotseling veel. Eerst ontsnapte Oranje aan een strafschop, nadat Stefan de Vrij opzichtig hands maakte. Scheidsrechter Gautier wuifde het echter weg en gaf een minuut later terecht rood aan Nikita Chicherin.

De verdediger legde Adam Maher hard neer van achteren en kon inrukken. Diezelfde Maher was luttele minuten later dichtbij 2-0, nadat hij met een geweldige volley de lat raakte. Nederland rook echter bloed en vond na ruim een uur alsnog de tweede treffer. De tot dan toe ongelukkige De Jong stond na een voorzet van Marco van Ginkel op de goede plaats om tegendraads raak te koppen: 2-0. Het duel leek vervolgens gespeeld, maar enkele minuten later kwamen de Russen terug in het duel.

Dzagoev raakte met een kopbal eerst nog de paal, maar de rebound was vervolgens een prooi voor invaller Denis Cheryshev. De Russische hoop was echter slechts van korte duur, want ook het antwoord van Nederland kwam snel. Met een subtiele stift beloonde Ola John goed voorbereidend werk van De Jong: 3-1.

De invallers Danny Hoesen (stift) en Leroy Fer (geplaatst schot) zorgden vervolgens voor het slotakkoord (5-1). Nederland schaart zich door de zege nog niet bij de laatste vier, maar is daar bij een Spaanse overwinning of remise wel zeker van. Wie in de halve finale de tegenstander wordt, is pas volgende week bekend. Rusland lijkt na twee nederlagen uitgeschakeld, maar maakt theoretisch nog kans op de halve finales.