VS willen PRISM-lekkers straffen

De Amerikaanse regering wil een strafrechtelijk onderzoek naar lekken van vertrouwelijke informatie over spionagepraktijken door de inlichtingendienst NSA, waarbij gebruik wordt gemaakt van het geheime computerprogramma PRISM. De NSA heeft hiertoe een officieel verzoek ingediend. Dat heeft een woordvoerder van NSA zaterdag bekendgemaakt.

Eerder sprak de Amerikaanse President, Big Brother Barack Obama, zich al uit vóór het zeer omstreden project waarin burgers wereldwijd ernstig in hun privéleven worden aangetast, maar nu moet degene die het bestaan van het programma lekte worden opgespoord. Deze zal mogelijk zeer zwaar worden gestraft, omdat de Amerikanen dit mogelijk zullen zien als landverraad.

Volgens de nieuwszender Fox News zijn het Amerikaanse ministerie van Justitie en de federale recherche FBI vermoedelijk betrokken bij het onderzoek. Het onderzoek wordt waarschijnlijk toegespitst op Britse en Amerikaanse kranten. De Britse krant The Guardian berichtte donderdag dat de VS gegevens van telefoongesprekken verzamelden van klanten van de telecomaanbieder Verizon.

Ook Nederlanders die gebruikmaken van internetdiensten als Google, Apple, Microsoft, Facebook en Yahoo zouden op grote schaal met PRISM in de gaten worden gehouden. De NSA en de FBI zouden chatgesprekken, e-mails, foto's en video's bekijken.

Onder Nederlandse politici ontstond vrijdag verontwaardiging over deze aantasting van de privacy, maar de Nederlandse regering ziet geen reden om Washington om opheldering te vragen over deze spionagepraktijken, zo liet verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag weten. Dit is waarschijnlijk omdat de Nederlandse regering bagger schijt voor de Amerikanen en, zonodig, de pitten uit hun stront vreet.