FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 april 2011

'LibiŽ frustreert onderzoek Tripoli-crash'

De Libische autoriteiten frustreren het onderzoek naar de vliegramp in Tripoli, waarbij onder anderen 67 Nederlanders omkwamen. Dat zei luchtvaartonderzoeker Massoud Ibrahim in het NOS Journaal. Hij is betrokken bij het onderzoek naar de oorzaak van de crash.

De autoriteiten zouden hebben beweerd dat de piloot een hartaanval kreeg en dat daarmee de zaak is afgedaan. Volgens Ibrahim is echter geen autopsie uitgevoerd om dat te controleren. Ook had de co-piloot bij een hartaanval moeten ingrijpen.

Volgens Ibrahim was de piloot oververmoeid. Hij vloog twee nachtvluchten achter elkaar. Ibrahim is bang dat de waarheid nooit boven tafel komt zolang de Libische leider Moammar Gadhafi aan de macht is. Het vliegtuig was van Afriqiyah Airways, volledig eigendom van de staat die ook het onderzoek leidt, Mensen die bij Afriqiyah Airways werken zouden nauwe banden hebben met Gadhafi.

De Wereldomroep sprak met de onderzoeker. Volgens journalist Hans Jaap Melissen was het weer slecht en had het toestel op een andere baan moeten landen die daar beter op toegerust is. Nadat Franse onderzoekers gegevens uit de zwarte doos haalden en doorstuurden naar Libië is hier volgens hem niks meer van gehoord.

Veel pogingen om contact te zoeken liepen op niets uit. Het contact zou worden bemoeilijkt door de strijd tussen opstandelingen en Gadhafi. Zondagochtend zou echter zijn beloofd dat er binnenkort meer informatie vrijkomt. De wet verplicht de autoriteiten dat voor 12 mei te doen, dan is het ongeval waarbij 103 mensen omkwamen een jaar geleden. Een toen 9-jarige Nederlander overleefde de ramp als enige.


'Libië frustreert onderzoek Tripoli-crash' (Foto: Novum)

Bahrein ontslaat protesterende ambtenaren

Het ministerie van Onderwijs van Bahrein heeft ruim honderd ambtenaren op staande voet ontslagen omdat ze hebben deelgenomen aan protesten tegen de regering. De ontslagen leerkrachten en ambtenaren zullen worden vervolgd voor 'flagrante schendingen' van de ambtenarenwet. Dat heeft het staatspersbureau van de Golfstaat zondag meegedeeld.

De regering van Bahrein kondigde 15 maart de staat van beleg af om een einde te maken aan een opstand van sjiieten, die zich gediscrimineerd voelen door de soennitische overheid. Honderden politieke leiders, mensenrechtenactivisten en hogeropgeleiden als artsen en advocaten zijn opgepakt. Niemand van de arrestanten is nog formeel aangeklaagd of berecht.

Sinds de protesten op 15 februari begonnen zijn ten minste dertig mensen gedood. Vier aanhangers van de oppositie stierven in politiehechtenis, onder wie de blogger en medeoprichter van de belangrijkste oppositiekrant Kareem Fakhrawi.

Gezin opgesloten bij overval

Bij een overval op een boerderij in Woerden is zaterdagavond een gezin opgesloten. Rond 23.00 uur sloten meerdere gewapende overvallers een oppas en twee kinderen op in de kelder. Een 4-jarig meisje lag ondertussen boven te slapen, meldt de politie.

Toen de vader later thuiskwam met een vriendin, werden zij ook opgesloten. Rond 01.30 uur zijn de overvallers vertrokken met een onbekende buit. Toen het meisje van 4 de volgende ochtend wakker werd en haar familie niet kon vinden, waarschuwde ze de buurman. Die heeft uiteindelijk de politie gebeld.

De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden.

'IJsland betaalt voor kerst 1/3 terug'

IJsland sluit niet uit dat voor Kerstmis een derde van de schuld aan Nederland is terugbetaald. Ook is er een redelijke kans dat de spaarders die meer dan 100.000 euro kwijtgeraakt zijn, hun geld terugkrijgen.

Dat heeft VVD-staatssecretaris Frans Weekers van Financiën opgemaakt uit gesprekken die hij dit weekeinde heeft gehad met IJslandse bewindslieden, onder wie de minister van Financiën Steingrimur Sigfusson. Weekers sprak hen tijdens de IMF-vergadering in Washington, zo liet hij zondag weten. De regering van IJsland had al eerder gemeld dat ze deze zomer begint met de terugbetaling.

Nederland heeft IJsland 1,3 miljard euro voorgeschoten om de spaarders van de failliete bank Icesave te compenseren.

Massa: "Veel zelfvertrouwen voor komende races"

Felipe Massa was vandaag in China de beste Ferrari-coureur met een zesde plaats. De Braziliaan reed in Shanghai zelfs een ronde aan de leiding en leek daarna achter Sebastian Vettel tweede te worden, maar moest door de versleten banden uiteindelijk genoegen nemen met de zesde stek.

"Ik ben heel, heel tevreden met mijn optreden vandaag. Dit was mijn beste race sinds lange tijd. Het is alleen zonde dat we niet hoger zijn gefinisht. Het zat vandaag zeker in om op het podium te finishen. Ik finishte de race, deed mijn best. Helaas is een zesde plaats niet iets waar we bij Ferrari blij van worden," zei Massa die zijn teamgenoot Fernando Alonso één stek voorbleef.

"Ik denk dat een drie stopper de betere tactiek was vandaag. Tegen het einde van de race verloor ik vier posities. Al die auto's passeerden mij zeer gemakkelijk. Zelfs Vettel, die de race domineerde, kon de race niet winnen met deze tactiek. Ik had hetzelfde probleem. We hebben de verkeerde strategie gekozen. Op de zachte band was mijn snelheid heel goed. Dat geeft veel zelfvertrouwen voor de komende races."

Politie zoekt in water naar vermiste Ier

De politie zocht zondagmiddag in de Singelgracht bij het Max Euweplein in Amsterdam naar het lichaam van de vermiste Paul Nolan Miralles. De Ier wordt sinds de nacht van dinsdag op woensdag vermist.

De politie zette het gebied rondom het water nabij het plein af. Daar zochten duikers vervolgens naar het lichaam, maar tevergeefs. Na een half uur werd de zoektocht gestaakt. Bij de Singelgracht waren ook familie en vrienden van Nolan Miralles aanwezig.

De Ier verdween afgelopen dinsdag na een bezoek met collega's aan de Whisky Bar aan de Korte Leidsdwarsstraat. Zijn vrienden richtten een Facebookpagina in om hem te zoeken.

Taylor neemt revanche voor nederlaag

Phil Taylor heeft zich snel hersteld van zijn nederlaag gisteren tegen Gary Anderson. Taylor won vandaag de zesde kwalificatie voor het UK Open.

In de finale was The Power veel te sterk voor Joe Cullen, het werd 6-1. De Nederlanders speelden in Barnsley geen rol van betekenis. Michael van Gerwen en Vincent van der Voort verloren gisteren in de tweede ronde, de anderen, onder wie Co Stompé en Jelle Klaasen, al in hun openingspartij.

Vandaag ging het een stuk beter met de Nederlanders. Van Gerwen deed het het beste. Hij kwam tot de vierde ronde waarin hij nipt met 6-5 onderuit gingen tegen James Wade. Een ronde eerder verloor ook Roland Scholten al van Wade.

'Verbied demoniseren ex-directeur Hofnarretje'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet advocaat Richard Korver verbieden de oud-directeur van kinderdagverblijf Het Hofnarretje Albert Drent nog langer te 'demoniseren'. Dat laat Drent via zijn woordvoerder weten. Drent zou vrezen voor zijn veiligheid en regelmatig dreigmails ontvangen.

Korver kondigde vrijdag aan namens een aantal ouders van kinderen die zijn misbruikt in de Amsterdamse zedenzaak aangifte te doen tegen Drent. "Zij hebben het vermoeden dat hij wist van het misbruik op Het Hofnarretje of dat ten minste had moeten weten", zei Korver vrijdag tegen AT5. De ouders zouden het onbegrijpelijk vinden dat de directeur niet door justitie wordt vervolgd.

Korver probeert ook namens een aantal andere ouders een schadevergoeding van Drent te krijgen. De commissie-Gunning, die de zedenzaak en de kinderopvangbranche onderzocht, concludeert in haar rapport dat Drent signalen dat Robert Mikelsons op Het Hofnarretje kinderen misbruikte onvoldoende serieus heeft genomen.

Meldingen over kindermisbruik zouden daar zijn afgewikkeld volgens eigen regels, die minder strikt waren dan de bestaande protocollen. Zo werd bij vermoedens van misbruik het Meldpunt Kindermishandeling niet in kennis gesteld. Drent stapte na eerdere kritiek op als directeur. Hij is nog wel eigenaar van Het Hofnarretje, dat diverse vestigingen heeft.

De oproep aan de minister is ongebruikelijk. Als er sprake zou zijn van smaad of laster, is het gebruikelijker om via de rechter iemand het zwijgen op te leggen.

Drent wil met zijn stap laten zien wat hij vindt, zegt zijn woordvoerder. "Hij overweegt nog niet naar de rechter te stappen. Dat ligt ook aan de reactie van Korver."

Korver wijst erop dat hij alleen heeft gezegd dat hij het vermoeden heeft dat Drent wist of had moeten weten wat er in zijn kinderdagverblijf speelde. "Dat is dus een ernstige aantijging en ik vind dat je dat moet uitzoeken." Voor Opstelten ziet Korver dan ook geen enkele reden om in te grijpen.


'Verbied demoniseren ex-directeur Hofnarretje' (Foto: Novum)

Nederlander met coke gepakt in Santo Domingo

De Dominicaanse antidrugspolitie heeft zondag op het internationale vliegveld nabij de hoofdstad een Nederlander aangehouden met 6 kilo drugs in zijn koffer. De man wilde van Santo Domingo naar Spanje reizen, meldt de antidrugspolitie van het Caribische land.

De koffer van de Nederlander van Dominicaanse komaf werd opgemerkt na een controle met röntgenstralen op het Aeropuerto Internacional de las Américas. Toen de koffer werd opengemaakt bleken er zes pakketjes met drugs in te zitten, gewikkeld in een beddensprei met bloemetjes en een handdoek.

De man werd vastgezet. Op de Dominicaanse Republiek zitten 129 Nederlander vast voor een drugsdelict, blijkt uit de meest recente cijfers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Dit is het hoogste aantal gedetineerde Nederlanders buiten Europa.

Webber na interessante race op podium in China

Mark Webber werd vandaag derde in de Grand Prix van China, een prestatie voor de Australiër om trots op te zijn. De Red Bull-coureur eindigde gisteren in Shanghai in de kwalificatie als achttiende en moest derhalve een inhaalrace rijden die met name in het tweede deel van de wedstrijd tot fraaie inhaalacties leidde.

"Ik ben gestart op de harde banden. Dat is niet de meest begerenswaardige band. Eigenlijk hebben ze niet de eigenschappen van een harde band, zoals duurzaamheid. Dus het was nog best lastig," zei Webber die na zijn eerste stop vrijwel achteraan reed. "Het viel dan ook niet mee om posities te winnen. Bovendien gebruikte iedereen zoals verwacht op hetzelfde moment de verstelbare achtervleugel, dus daar viel ook geen voordeel uit te halen."

Pas na vijftien ronden na de eerste pitstop van Webber toen hij overschakelde op het zachte rubber kon hij rondetijden rijden waar niemand in de race aan kon komen, hoewel de Australiër niet beschikte over het Kinetic Energy Recovery System. Hij wist de ene na de andere coureur te passeren. "Ik vroeg me toen wel even af wanneer het mijn kant op zou gaan. Maar op een bepaald moment voelde ik me op mijn gemak in de auto en kon ik me dankzij de verse banden die ik nog over had na de kwalificatie een weg naar voren banen."

Jonker na 5-1 zege: "Ik ben ook verrast"

Andries Jonker debuteerde dit weekend als hoofdtrainer bij Bayern München. De voormalig assistent van Louis van Gaal zag zijn ploeg met 5-1 winnen van Bayer Leverkusen.

"We hebben onze kansen ijskoud benut", zei Jonker na zijn debuut als hoofdtrainer. "We haalden vooral in de eerste helft een hoog niveau aan aggresiviteit. De spelers hebben de boodschap van voor de wedstrijd goed opgepikt. Ze hebben gedaan wat ze moesten doen", aldus de coach.

Bayern stond bij het bereiken van de rust al op een comfortabele voorsprong. "Het verrast mij ook dat we in de pauze al met 4-0 voorstonden. Dat had ik namelijk niet verwacht", zei Jonker na het duel tegen Duitse media. Dankzij de overwinning staat Bayern weer derde op de ranglijst.

De opvolger van Jonker, Jupp Heynckes, liet weten dat zijn ploeg Bayern op weg hielp in München. "We hebben in de eerste helft alles fout gedaan wat maar fout kon gaan. We speelden Bayern daarmee in de kaart. Als je op zo'n manier speelt, dan kun je nooit van Bayern winnen."

Zes gewonden door frontale botsing bij Opmeer

Door een frontale botsing tussen twee auto's bij de Noord-Hollandse plaats Opmeer zijn zondagmiddag zes gewonden gevallen. Een auto met drie Polen botste op de provinciale AC de Graafweg op een boom, kwam op de andere weghelft terecht en reed daar tegen een auto die vanuit Heerhugowaard kwam.

In die auto zaten een bejaard echtpaar uit Hoorn en hun 13-jarige kleinkind. De 79-jarige man en 75-jarige vrouw raakten zwaargewond, net als twee Polen. Een van hen was bij het raken van de boom al uit de auto geslingerd.

De brandweer moest eraan te pas komen om de slachtoffers uit de auto te knippen. Een traumahelikopter is ingezet om medische bijstand te verlenen. Alle zes betrokkenen zijn naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

Van de bestuurder van het Poolse voertuig is bloed afgenomen. De politie onderzoekt of hij te veel had gedronken.

Brama woedend over verspelen koppositie

FC Twente verspeelde vanmiddag de koppositie in de Eredivisie door in slotfase een doelpunt tegen te krijgen van Rogier Meijer (1-1). Wout Brama zei na de wedstrijd woedend te zijn over het gelijkspel tegen De Graafschap.

"Bij ons ontbrak de killersmentaliteit. Anders hadden we de voorsprong in de slotfase nooit meer weggegeven", aldus de international tegenover De Telegraaf. "Dit moeten we ons als ploeg aantrekken", vervolgde de middenvelder. "Samen hebben we het niet goed gedaan. Natuurlijk was de wedstrijd niet best van onze kant. Als je dan toch op voorsprong komt, moet je de wedstrijd uitspelen. Ongelooflijk dat we dat niet hebben gedaan."

Opgeven wilde Brama niet. "We hebben nog drie competitiewedstrijden en een bekerfinale te gaan. Het kan nog heel mooi worden. Ik geloof niet dat we structureel van slag zijn. Twee weken geleden speelden we nog heel goed tegen PSV. Het zit er daarom nog best in."

Grote winst nationalisten in Finland

Nationalisten hebben zoals verwacht grote winst geboekt bij de zondag gehouden parlementsverkiezingen in Finland. De partij Echte Finnen behaalde bijna 19 procent van de stemmen, nauwelijks minder dan de nummers een en twee, de regerende conservatieve Nationale Coalitiepartij met 20 procent en de oppositionele Sociaal-Democraten. Dit bleek nadat ongeveer een derde van de uitgebrachte stemmen was geteld.

"Dit is echt goed. Dit is een historische verandering", zei de leider van de Echte Finnen, Timo Soini. De partij is tegen immigratie en eurosceptisch. Zo voelt de partij er niets voor dat Finland meebetaalt aan het financiële reddingsplan voor Portugal en andere eurolanden.

Volgens peilingen voor de verkiezingen zouden pro-Europese partijen hun meerderheid in het tweehonderd zetels tellende parlement behouden. Maar de conservatieve leider Jyrki Katainen zei na de voorlopige uitslagen dat het nog te vroeg is om de einduitslag te voorspellen.

De Echte Finnen behaalden bij de vorige verkiezingen in 2007 maar 4 procent van de stemmen. Soini zegt dat zijn partij een plaats verdient in de volgende regering, hoewel hij beseft dat de anti-Europese opstelling het lastig maakt om een geschikte coalitiepartner te vinden.

De huidige regering - een coalitie van vier partijen - is voorstander van het Europese noodfonds. "De grotere partijen hebben geen reden om Echte Finnen uit te nodigen voor gesprekken als ze een coalitie zonder die partij kunnen vormen", zegt Olavi Borg, emeritus professor politicologie.

In een laatste poging stemmers te bewegen op een partij te stemmen die noodhulp steunt, benadrukten industrieorganisaties in een krantenadvertentie dat ook het kleine, van export afhankelijke Finland bedreigd wordt als de financiële crisis zich verder uitbreidt.


Grote winst nationalisten in Finland (Foto: Novum)

Dronken Nicolas Cage weet niet meer waar zijn huis is

Nicolas Cage heeft zich weer eens misdragen. De 47-jarige acteur is gearresteerd en aangeklaagd wegens huiselijk geweld en het verstoren van de openbare orde. Cage werd opgepakt na een ruzie met zijn vrouw Alice Kim, meldt de politie van New Orleans.

Het stel kreeg ruzie nadat Nicolas voor het verkeerde appartement stond te schreeuwen. Cage pakte zijn vrouw op een gegeven moment bij de arm en sleurde haar naar wat volgens hem het juiste adres was. Zijn vrouw meende echter dat hun appartement zich een paar deuren verderop bevond. De politie stelt dat Kim geen zichtbare verwondingen heeft overgehouden aan het incident.

De acteur ontstak in woede en sloeg op een aantal auto's in. Hierna werd hij aangehouden door agenten die op zijn merkwaardige gedrag waren geattendeerd door omstanders. De agenten stelde direct vast dat Cage zwaar onder invloed was van alcohol. Tijdens zijn aanhouding kon Cage zich niet inhouden en schold de agenten uit voor alles wat los en vast zit.

Mogelijk heeft de drank het geheugen van de acteur enigszins in de war geschopt. Naar verluidt bezat hij namelijk ooit een huis in New Orleans toen hij rollen had in een aantal films die zich in die stad afspeelden. Nicolas Cage zal zich op 31 mei voor de rechter moeten verantwoorden.

Klik hier voor zijn niet te versmaden mugshot.

Vermeer: "We zijn nog in de race"

Kenneth Vermeer staat pas sinds twee wedstrijden weer onder de lat bij Ajax, maar bewijst nu al zijn waarde. Vermeer was in de met 1-2 gewonnen wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen van groot belang voor de Amsterdamse club. Hij behoedde de club bij een 1-0 stand voor een grotere achterstand.

"Ik sta ervoor om de ballen tegen te houden", reageerde Vermeer na afloop nuchter. "Het was een lastige wedstrijd. N.E.C. zette ons goed onder druk. Gelukkig bleef het slechts 1-0 en konden we vlak voor rust de gelijkmaker maken. We zijn nog in de race. Dat is het belangrijkste."

Tientallen doden door tornado's in VS

De afgelopen drie dagen zijn in het zuiden en zuidoosten van de Verenigde Staten zeker 44 mensen omgekomen door tientallen tornado's. Dat meldden Amerikaanse media zondag. Er vielen doden in zeker zeven staten.

Het zwaarst getroffen is North-Carolina. Daar kwamen door het noodweer 23 mensen om het leven onder wie 14 in Bertie County. De gouverneur heeft de noodtoestand afgekondigd. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom. Andere getroffen staten zijn onder meer Alabama (7 doden), Arkansas (7 doden) en Virginia (4 doden).

Hamilton dolblij met zege

Lewis Hamilton won vandaag de Grand Prix van China. De McLaren-coureur passeerde in de slotfase Sebastian Vettel en boekte hiermee zijn eerste zege van het seizoen. Hij was dan ook blij om voor het eerst sinds België vorig jaar weer op de hoogste trede van het podium te mogen staan.

Dat Hamilton wist te winnen mag een wonder heten, want terwijl de coureurs zich opstelden op de startopstelling stond de McLaren van de Brit nog in de pitbox. De McLaren kampte met een lekkage, waardoor de monteurs aan het sleutelen moesten. Net op tijd lukte dit wel en kon Hamilton gewoon vanaf de derde startplaats vertrekken.

"Ik ben helemaal in de wolken. Voor mijn gevoel is het heel lang geleden dat ik op het bovenste treetje van het podium heb gestaan. Ik ben trots en dankbaar voor al het harde werken. Ik hoop dat we dit vaak kunnen herhalen," zei Hamilton die een stop meer maakte dan de nummer twee Vettel en door de versere banden de wedstrijd kon winnen. Bovendien had hij vanuit de kwalificatie nog een hagelnieuw setje banden overgehouden.

"Ik denk dat onze tactiek ons ontzettend heeft geholpen. Door een run minder te doen in de kwalificatie hadden we voor de race een extra setje nieuwe banden. Daardoor konden we veel tijd winnen ten opzichte van coureurs die niet over dat extra setje beschikten. De pitstops verliepen perfect en het team heeft ontzettend hard gewerkt. De auto was geweldig. Dit voelt heel goed."

Toch moet McLaren volgens de Brit nog veel werk verzetten, want in de kwalificatie is er nog een gat te overbruggen. "We hebben nog een lange weg te gaan. Vooral in de kwalificatie is het gat nog groot. Daar moeten we nog veel progressie boeken om voor de Red Bull coureurs te kwalificeren. Onze race snelheid is vrij goed. In de race liggen we niet ver meer achter."

[Fed Cup] TsjechiŽ klopt BelgiŽ en bereikt finale

De Belgische dames zijn er niet in geslaagd de eindstrijd te bereiken van de Fed Cup. Na vier enkelspelen waren België en Tsjechië nog in evenwicht. Iveta Benesova en Barbora Zahlavova-Strycova waren in het dubbelspel met 6-4, 6-4 te sterk voor het koppel Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer. Rusland bereikte de finale eerder al ten koste van titelverdediger Italië.

Eerder op de dag behoedde Kirsten Flipkens de Belgen van uitschakeling met een 6-2, 6-3 zege op Zahlavova-Strycova.. Petra Kvitova had de Tsjechische dames 's ochtends op voorsprong gezet met een zege op Yanina Wickmayer.

Ruijgh vindt diskwalificatie belachelijk

Rob Ruijgh kon er zondag na de Amstel Gold Race niet over uit. In Valkenburg, zijn woonplaats nota bene, moest de renner van Vacansoleil-DCM uitleggen waarom hij gediskwalificeerd was. "Het is belachelijk," bleef hij zichzelf herhalen.

Ruijgh had een wiel afgestaan aan ploeggenoot Marco Marcato. "De neutrale wagen reed me straal voorbij. Toen ik uiteindelijk een ander wiel had gekregen van onze ploegleider heeft de mecanicien me vanuit de auto geholpen door even de remmen en het schakelsysteem na te kijken. Daarbij houdt hij natuurlijk de fiets vast." Een achterop komend jurylid op de motor zag het en besliste dat Ruijgh te veel hulp had gehad van de auto. "Een jurylid uit deze streek nog. Van je streekgenoten moet je het maar hebben," mopperde Ruijgh die aanvankelijk weigerde de wedstrijd te verlaten.

De Boer: "We begonnen niet scherp"

Ajax had vandaag alle moeite om zich te ontdoen van N.E.C. Nijmegen. De Amsterdammers hadden in de beginfase alle geluk dat ze maar één tegengoal kregen. Frank de Boer besefte achteraf dan ook dan de Ajacieden geluk hebben gehad.

"We begonnen dramatisch, waren gewoon niet scherp in de beginfase," zei De Boer achteraf. "Typerend genoeg waren de NEC'ers telkens een stapje eerder bij de bal. NEC was feller. Uiteindelijk mochten we de tegenstander op onze knieën bedanken dat het tot de rust ‘slechts' bij 1-1. Kenneth was, zeker na het duel met Vleminckx, onze redder op dat moment."

"De spelers waren bij rust dan ook blij dat het maar 1-1 was. Ik heb mijn stem wel verheft, maar ook ik was blij dat we niet achter stonden. Sulejmani maakte vlak voor rust gelukkig het verschil bij ons. In de tweede helft hebben we gelukkig een heel ander Ajax gezien. Toen maakten we wel gebruik van de ruimtes die NEC liet liggen."

"Over de hele wedstrijd gezien was een gelijkspel misschien terecht. Maar uiteindelijk ben ik natuurlijk heel blij met deze 1-2. Nu zijn we afhankelijk van PSV, maar moeten we toch vooral naar onszelf blijven kijken," zo besloot De Boer, die beseft dat Ajax de titelkansen niet in eigen hand heeft.

Weer hond vergiftigd in Soester Duinen

Opnieuw is een hond vergiftigd in de Soester Duinen. Het dier overleed vrijdag nadat het iets had gegeten in het stuifzandgebied bij Soest. In november stierf voor het eerst een hond na een bezoek aan de Soester Duinen. Die hond had toen gegeten van een vergiftigde rat. Dat meldt RTV Utrecht zondag.

Hondenbezitters waarschuwen elkaar al langer voor gif in het natuurgebied. Ook het Speurhonden Training Center sloeg al eens alarm over het gevaar van gif in de Soester Duinen.

'Reddende engel' Isaksson blijft bescheiden

Het was Andreas Isaksson die vandaag PSV op voorsprong hield en zo ervoor zorgde dat de Eindhovenaren de koppositie in de Eredivisie heroverden. Dankzij de Zweeds doelman staat PSV nu aan kop van de Eredivisie. Isaksson wist een penalty te stoppen, maar was na afloop bescheiden en wenste dat de schijnwerpers niet alleen op hem gericht werden, maar ook op de teamprestatie.

"Natuurlijk is het leuk om een keer belangrijk te zijn. Hij probeerde lang te wachten, maar dat deed ik ook. Nu ben ik even de held, maar het team is altijd het belangrijkste", aldus de doelman tegenover De Telegraaf.

"De strijd om de titel is enorm spannend. Elke wedstrijd, elk doelpunt en elke redding is nu belangrijk. We moeten gefocust blijven en elke wedstrijd op zichzelf benaderen. Het zijn nog drie finales."

[FA Cup] Stoke vernedert Bolton en bereikt finale

Stoke City staat voor het eerst in de clubhistorie in de finale van de FA Cup. De ploeg van trainer trainer Tony Pulis was op Wembley Stadium met maarliefst 5-0 te sterk voor Bolton Wanderers. In de eindstrijd treffen de Potters op 14 mei Manchester City, dat zich gisteren met 1-0 ontdeed van aartsrivaal Manchester United.

Stoke kwam in Londen al snel op voorsprong door een treffer van Matthew Etherington na slecht uitverdedigen van Paul Robinson. Robert Huth en Kenwyne Jones voerden de score nog voor rust op naar 3-0. Gary Cahill en de door veel topclubs begeerde Johan Elmander zorgden aan de ander kant voor gevaar.

Na de pauze hield doelman Jussi Jaaskelainen de Wanderers op de been met enkele goede reddingen. De Ier John Walters tekende in de slotfase met twee doelpunten voor de 5-0 eindstand.


Stoke vernedert Bolton en bereikt finale (Foto: Novum)

Mexico pakt drugsbaas op

De lokale leider van het Mexicaanse drugskartel Los Zetas die wordt verdacht van de moord op 145 mensen is aangehouden. Dat heeft het Mexicaanse leger zaterdag bekendgemaakt.

Martin Omar Estrada Luna, alias El Kilo, is de leider van de cel van Los Zetas in San Fernando in de noordelijke staat Tamaulipas. Ook de dood van 72 migranten in augustus vorig jaar wordt hem aangerekend. De lichamen van de 145 mensen werden de afgelopen tijd in 26 massagraven aangetroffen.

De Mexicaanse regering loofde vorige week een beloning van 15 miljoen peso (ruim 890.000 euro) uit voor informatie die zou leiden tot zijn arrestatie.

Mexico wordt al jaren geteisterd door drugsgeweld. Kartels bestrijden elkaar op leven en dood en vermoorden mensen, veelal immigranten, die geen drugskoerier willen worden. Sinds de regering van president Felipe Calderon vier jaar geleden een offensief tegen de kartels lanceerde, zijn al ruim 34.000 mensen bij drugsgeweld om het leven gekomen.

Gedoogcoalitie naar dieptepunt in peiling

De drie partijen van de gedoogcoalitie hebben een nieuw dieptepunt bereikt in de peiling van Maurice de Hond. VVD, CDA en gedoogpartij PVV halen samen nog maar 73 zetels in de Tweede Kamer, de laagste tussenstand sinds februari vorig jaar. De drie partijen behaalden bij de verkiezingen in juni nog 76 zetels.

Het CDA verloor afgelopen week een zetel en houdt er 15 over. VVD en PVV blijven stabiel op respectievelijk 36 en 22 zetels.

Het debat over een verbod op onverdoofd ritueel slachten heeft initiator Partij voor de Dieren volgens de peiler geen windeieren gelegd. De partij van Marianne Thieme stijgt in de peiling van 2 naar 3 zetels.

Ook D66 wint 1 zetel en komt daarmee uit op 14. De zetelaantallen van SP (18), GroenLinks (9), ChristenUnie (5), SGP (2) en 50Plus (2) blijven deze week gelijk.

Man rijdt 186 op snelweg om koeien te melken

Een 20-jarige man uit Dongeradeel moest zaterdag zijn rijbewijs inleveren omdat hij met 186 kilometer per uur over de A7 bij Wieringerwerf had gereden. De beginnend bestuurder verklaarde dat hij op tijd thuis wilde zijn om de koeien te melken. Dat heeft hij niet gered, laat de politie zondag weten.

De politie hield tussen 11.00 en 16.30 uur een snelheidscontrole. Van de 3936 passanten reden 411 personen harder dan de toegestane 130 kilometer per uur.

[F2] Uitslag Race 2 Silverstone

Miki Monras heeft de tweede race van de Formule 2 op Silverstone op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef in Groot-Brittannië in zijn tweede race in deze klasse Mirko Bortolotti tien seconden voor. Christopher Zanella werd knap derde, terwijl Kelvin Snoeks het weekend op de achtste plaats afsloot.

Monras vertrok van poleposition en reed de hele race aan de leiding. Achter hem volgde Will Bratt die ook als tweede de vlag zag, maar uit de uitslag genomen werd omdat hij een drive-through penalty voor het afsteken van Stowe genegeerd had. Bortolotti profiteerde hiervan door tweede te worden. Zanella startte vanaf de tiende stek en vond zichzelf na één ronde terug op plaats vier en uiteindelijk de laatste plaats op het podium. Alex Brundle had tenslotte niet veel plezier van zijn derde startplaats, omdat hij nauwelijks van zijn plaats kwam en hij werd door Parthiva Sureshwaren uit de race gereden.

De volledige uitslag van de race kan hier worden gevonden.

[Premier League] Arsenal verspeelt opnieuw punten

Arsenal heeft nagelaten de druk op koploper Manchester United op te voeren. De ploeg van Arsène Wenger speelde thuis in een knotsgek duel met 1-1 gelijk tegen Liverpool. Arsenal blijft tweede, maar ziet de achterstand op de koploper oplopen tot zes punten met nog zes duels te gaan. Liverpool blijft zesde. Robin van Persie en Dirk Kuijt scoorden van elf meter.

Arsenal had al snel de score kunnen openen. Een kopbal van Abou Diaby miste het doel van de kansloze Pepe Reina echter op een haar na. Liverpool stond goed opgesteld en domineerde in de openingsfase, zonder echt grote kansen te creëren. Een kopballetje van winteraankoop Andy Carroll was het belangrijkste wapenfeit in de beginfase.

Liverpool-goalie Pepe Reina hield zijn ploeg aan de andere kant in de race met enkele puike reddingen en had het geluk aan zijn zijde op de momenten dat hij geklopt was. Een schot van Theo Walcott werd knap gepareerd door Reina, waarna Laurent Koscielny de lat teisterde en Robin van Persie een weergaloze goal terecht afgekeurd zag worden wegens buitenspel.

Na rust had Luis Suárez de Reds op voorsprong moeten brengen, maar de Uruguayaan schoot rakelings naast voor open doel. Liverpool moest het laatste halfuur verder zonder Jamie Carragher. De aanvoerder van de Reds kreeg een kopstoot van ploeggenoot John Flanagan en werd minutenlang behandeld alvorens hij het veld per brancard verliet.

In het restant van de wedstrijd kregen beide ploegen kansen op de zege. Suárez kreeg twee opgelegde kansen, maar de voormalig Ajacied faalde opzichtig in de afronding. Van Persie kopte een corner van links met veel gevoel in het zijnet.

In blessuretijd leek Arsenal alsnog met de zege aan de haal te gaan. Van Persie schoot de Gunners uit een strafschop op voorsprong in de zevende minuut van de blessuretijd. Drie minuten later redde Kuijt aan de overzijde een punt voor de bezoekers door een wel heel gemakkelijk gegeven strafschop te benutten.

Van den Boog weg bij Ajax

Rik van den Boog gaat per 1 juni weg als algemeen directeur bij Ajax. Van den Boog heeft dit na goed overleg met de Raad van Commissarissen (RvC) van de club besloten. De beslissing is gekomen na alle commotie van de afgelopen tijd rond de Amsterdamse club.

"Alle ontwikkelingen rondom het rapport van de technische klankbordgroep hebben een enorme impact op onze mensen en de organisatie, maar ook op mij persoonlijk", zei Van den Boog in een reactie. "Het maakt het voor mij als eindverantwoordelijke onmogelijk om belangrijke beslissingen te nemen die over de komende jaren gaan. Hierdoor kan ik mijn functie niet meer naar behoren uitoefenen."

Uri Coronel, voorzitter van de RvC, betreurt de beslissing van de algemeen directeur. "Het is buitengewoon betreurenswaardig dat het zo ver is gekomen, maar wij respecteren zijn beslissing. Van den Boog heeft veel goede dingen voor Ajax gedaan en ik vind het pijnlijk te moeten constateren dat de gebeurtenissen zo'n enorme impact hebben, ook op hem persoonlijk."

"Onder Van den Boog is Ajax een goede weg ingeslagen. We zijn uit de financiële dip gekomen en veel goede veranderingen in de organisatie zijn aan hem toe te schrijven, zoals de duidelijke organisatiestructuur en de ontwikkelingen bij de jeugdopleiding. Hij heeft daarnaast namens Ajax goede resultaten bereikt in onderhandelingen met clubs en spelers."

Voor het eerst goud voor cd met natuurgeluiden

Voor het eerst heeft een cd met natuurgeluiden de status van gouden plaat bereikt. Het gaat om deel 1 van de vogelzangcursus van televisiepresentator en vogelbeschermer Nico de Haan, meldt het Vara-programma Vroege Vogels zondag.

Zodra een cd dertigduizend keer over de toonbank is gegaan, wordt de maker ervan gefeliciteerd met een gouden plaat. Doorgaans gaat het om een popgroep of een zanger die de plaat krijgt uitgereikt, maar deze keer werd De Haan verrast tijdens een excursie in het Harderbos. De plaat werd uitgereikt door cabaretier Ivo de Wijs.

Op de cd, die al vijftien jaar wordt verkocht, levert De Haan commentaar bij vogelgeluiden. Ook imiteert hij de geluiden om de verschillen tussen de soorten duidelijk te maken. Zo kan de luisteraar leren hoe hij vogels aan hun zang kan herkennen.

In de reeks bestaan vier delen. Alle delen bij elkaar opgeteld zijn er tot nu toe tachtigduizend exemplaren verkocht.

Uitslagen Eredivisie speelronde 31

De spanning in de Eredivisie is weer verder opgelopen. Zondag nam PSV de leiding over van FC Twente, dat kostbare punten verspeelde tegen De Graafschap. PSV (0-2 bij Heracles Almelo) en Ajax (1-2 bij N.E.C. Nijmegen) boekten moeizame zeges, maar zorgden er wel voor dat de top drie nu binnen een punt zit.

FC Twente liet in de strijd om de landstitel kostbare punten liggen tegen De Graafschap. De ploeg uit Enschede speelde met 1-1 gelijk in Doetinchem. In de eerste helft was de regerend landskampioen beter, maar waren de beste kansen voor De Graafschap.

Toch  kwam Twente op voorsprong door een prachtig afstandsschot van Landzaat. De punten leken binnen voor de Tukkers, maar in de slotfase kwam De Graafschap toch langszij. Meijer kopte in de 89e minuut een voorzet van Bargas achter Michailov.

PSV is opnieuw koploper geworden van de Eredivisie. De Eindhovenaren boekten een belangrijke, maar wellicht onverdiende, zege op het kunstgras bij Heracles Almelo (0-2).

Heracles mocht van PSV het spel maken, maar Isaksson hield de ploeg op de been. PSV kwam zelfs voor rust op voorsprong, nadat Dszudzsák een counter goed afrondde. De Eindhovenaren leken na rust verder in het zadel geholpen te worden door een rode kaart voor Fledderus. Het was alweer de elfde rode kaart dit seizoen voor een tegenstander van PSV.

Desondanks bleef Heracles de betere ploeg, maar het zag Overtoom twee flinke kansen missen. De tweede was een slecht ingeschoten strafschop. Berg wist vervolgens in de slotfase de wedstrijd definitief te beslissen.

Ajax is nu definitief terug in de titelstrijd. De Amsterdammers wonnen moeizaam bij N.E.C. Nijmegen. Ajax had geluk dat het in de beginfase niet een grote achterstand opliep. Schöne zette de thuisploeg al snel op voorsprong, maar daarna wist het de vele kansen niet af te maken.

Vooral Vleminckx, topscorer van de Eredivisie, had het vizier niet op scherp staan, maar ook Goossens en George hadden Ajax al meer pijn kunnen doen. De eerste de beste kans voor Ajax was wel gelijk raak. In de blessuretijd van de eerste helft scoorde Sulejmani na een knappe steekbal van Eriksen.

Na rust ging Ajax meer de aanval opzoeken en wist na enkele gemiste kansen te scoren via Alderweireld, die terugkeerde na een blessure. Na die treffer kwam N.E.C. nog wel gevaarlijk opzetten, maar doelpunten leverde dit niet op.Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
sc Heerenveen FC Utrecht 3-0
Vitesse FC Groningen 2-1
NAC Breda Excelsior 1-2
Roda JC Kerkrade VVV-Venlo 5-2
AZ ADO Den Haag 3-1
N.E.C. Nijmegen Ajax 1-2
Heracles Almelo PSV 0-2
De Graafschap FC Twente 1-1
Feyenoord Willem II 6-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV 31 19 8 4 65 76-30
2 FC Twente 31 19 8 4 65 58-30
3 Ajax 31 19 7 5 64 63-27
4 AZ 31 16 8 7 56 48-36
5 ADO Den Haag 31 16 6 9 54 60-46
6 Roda JC Kerkrade 31 13 12 6 51 60-44
7 FC Groningen 31 15 5 11 50 58-49
8 FC Utrecht 31 11 8 12 41 45-45
9 Heracles Almelo 31 11 7 13 40 58-55
10 Feyenoord 31 11 7 13 40 47-49
11 sc Heerenveen 31 10 9 12 39 57-50
12 N.E.C. Nijmegen 31 9 12 10 39 50-52
13 NAC Breda 31 11 5 15 37 41-53
14 Vitesse 31 9 8 14 35 38-51
15 De Graafschap 31 8 11 12 35 29-49
16 Excelsior 31 8 5 18 29 37-60
17 VVV Venlo 31 5 2 24 17 29-71
18 Willem II 31 2 6 23 12 35-92


Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

RKC Waalwijk thuis langs Cambuur

RKC Waalwijk is zondag in punten op gelijke hoogte gekomen met koploper FC Zwolle in de Jupiler League. De ploeg van trainer Ruud Brood won in eigen huis met 4-1 van Cambuur Leeuwarden. Zwolle, dat een beter doelsaldo heeft dan de Waalwijkers, komt maandag nog in actie tegen Sparta. RKC en Zwolle hebben nu 64 punten.

RKC kwam na tien minuten voor eigen publiek op voorsprong via Robert Braber. Na ruim een halfuur vond ook Fred Benson het net. De aanvaller maakte in de 53e minuut de 3-0 vanaf elf meter. Het doelpunt van de Fransman Kevin Diaz kwam te laat voor Cambuur, dat ook nog een treffer van Donny de Groot kreeg te verwerken.

Frankrijk stopt trein met TunesiŽrs

De Franse autoriteiten hebben zondag een trein uit Italië tegengehouden omdat er activisten en illegale Tunesische immigranten aan boord waren. Dat heeft Maurizio Furia, woordvoerder van de Italiaanse spoorwegen, bekendgemaakt. De trein kreeg vanaf het Italiaanse grensstation Ventimiglia geen toestemming om naar Menton in Frankrijk te rijden.

Italië heeft bij Frankrijk een formeel protest ingediend. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de Franse stap 'onwettig en duidelijk in strijd met algemene Europese principes'. Frankrijk heeft nog niet op het Italiaanse protest gereageerd.

Italië begon onlangs met de uitgifte van tijdelijke verblijfsvergunningen aan Tunesiërs die aan de onrust in het Noord-Afrikaanse land proberen te ontsnappen. Volgens Italië biedt de vergunning de Tunesiërs de gelegenheid om onder het Schengenverdrag drie maanden door heel Europa reizen. De Franse autoriteiten willen alleen Tunesiërs toelaten die de financiële middelen hebben om zelfstandig in Frankrijk te kunnen leven. Duitsland zegt hetzelfde te zullen doen.

Voorwaarden voor de tijdelijke verblijfsvergunning zijn dat de migranten papieren bij zich hebben en het doel van hun reis kunnen verantwoorden. België verscherpte de afgelopen dagen de grenscontroles op de luchthavens van Zaventem en Charleroi en controleert momenteel extra op die voorwaarden, meldt de krant De Standaard.

Premier Mark Rutte zei eerder dat de Tunesiërs die in Italië een verblijfsvergunning krijgen niet welkom zijn in Nederland. Rutte bestrijdt dat de Tunesiërs op grond van het Schengenverdrag vrij kunnen doorreizen naar andere landen. Volgens hem zijn er wel degelijk mogelijkheden om mensen tegen te houden of uit te zetten.

De kwestie van de Tunesische migranten zet met name Italië en Frankrijk tegen elkaar op. "Wij hebben de migranten reisdocumenten verstrekt en al het andere wat nodig is en de Europese Commissie erkent dat Italië de regels van Schengen volgt", zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Roberto Maroni van de anti-immigrantenpartij Lega Nord. Visumvrij reizen 'is legitiem voor iedereen die over de vereiste papieren beschikt en naar Frankrijk wil', voegde hij eraan toe.

De Franse president Nicolas Sarkozy steunt de democratiebewegingen in Noord-Afrika en de Arabische wereld die geïnspireerd zijn door de volksopstand in Tunesië, maar wil het aantal migranten uit de voormalige Franse kolonies in Noord-Afrika, die nu al de meerderheid van de immigranten in Frankrijk vormen, beperken.

Frankrijk en Italië kwamen ruim een week geleden overeen samen lucht- en zeepatrouilles te houden om boten met Noord-Afrikaanse migranten tegen te houden voordat ze bestemmingen als het Italiaanse eiland Lampedusa kunnen bereiken. Het is nog onduidelijk wanneer de gezamenlijke patrouilles moeten beginnen.

Gesink: "Kon niet beter"

Rabobank was in de slotfase van de Amstel Gold Race goed vertegenwoordigd in de kopgroep. Naast Oscar Freire en Paul Martens was ook Robert Gesink van de partij. Gesink had echter niet de kracht meer om voor een stunt te zorgen en eindigde als achtste.

"We zaten er met z'n allen goed bij," zei Gesink tegen het ANP, maar merkte dat niemand nog wat extra's had. "Maar we zaten allemaal net op het randje en dan heeft rijden ook geen zin. In de finale hebben we gegokt. We zaten met z'n allen zo kapot. Het was balen, want verder zaten we goed in koers. Maar ik kon niet beter."

Gilbert: "Ik had superbenen"

Zoals velen al verwachtten heeft Philippe Gilbert vandaag voor de tweede keer de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Belg heeft al weken goede benen en wist vandaag al bij de start van de Limburgse heuvelklassieker dat het wel goed zat.

"Ik wist al vanaf de start: ik heb superbenen," vertelde hij na afloop tegen Sporza. "Ik ben nooit in paniek geraakt, ook niet toen Schleck ging. We konden hem constant zien rijden en ik wist dat het met 300 meter achterstand aan de voet van de Cauberg ook nog kon."

"De ploeg was sterk en dat gaf me extra motivatie.Ik heb al vijf mooie koersen gewonnen, allemaal in stijl. En Luik ligt me nog beter," keek Gilbert vooruit op volgende week.

Uitslag Feyenoord - Willem II

Om half vijf begon de competitiewedstrijd tussen Feyenoord en Willem II. Hieronder vind je de uitslag.

Feyenoord

6 - 1

Willem II

 27' Wijnaldum
 29' Miyaichi
 55' Martins Indi
 57' Castaignos (pen)
 74' Wijnaldum
 81' Miyaichi
   20' Lasnik
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.000
Arbiter: Dierick (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Mokotjo
De Vrij
Vlaar
Martins Indi
Meeuwis (v. Haaren/64)
Wijnaldum
Fer
Biseswar (Simon/69)
Castaignos
Miyaichi
  Kujovic
Gravenbeek
Biemans
Lampi
Pereira
Hakola
Ippel (Landgren/78)
Lasnik
Levchenko
Rigters (Hutte/73)
Janga (Strihavka/46)

Man gedood bij schietpartij Amsterdam

Een 43-jarige man is zaterdagavond in Amsterdam Nieuw-West neergeschoten. Hij is later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden, zo maakte de politie zondag bekend.

Kort na de schietpartij, in het trappenhuis bij de woning van het slachtoffer in de Naaldwijkstraat, is een 45-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid. Deze persoon zit momenteel nog vast. De politie kent hem 'van wat lichtere vergrijpen', aldus een woordvoerder.

Het slachtoffer en de aangehouden man waren bekenden van elkaar. De recherche is een onderzoek gestart naar de achtergrond van het incident.

politieagenten
Man gedood bij schietpartij Amsterdam (Foto: Novum)

Eťn opvangmeisje terecht, tweede nog spoorloos

Een van de twee meisjes die sinds een kleine week werden vermist, is weer terecht. De twee verlieten in de nacht van zondag op maandag een opvanghuis in Leeuwarden met onbekende bestemming.

De 14-jarige Valya Velikova is inmiddels overgedragen aan haar verzorgers. Waar ze de week heeft doorgebracht is niet bekendgemaakt. De 15-jarige half-Surinaamse Johanna Halley is nog spoorloos.

De Friese politie vraagt mensen die haar onlangs nog gezien hebben of weten waar ze is contact op te nemen.

Knokkende voetbalfans opgepakt in Alkmaar

In Alkmaar zijn zaterdagavond negentien voetbalsupporters aangehouden na een straatgevecht. AZ had met 3-1 gewonnen van ADO Den Haag. Tien van de arrestanten zijn afkomstig uit Den Haag en negen uit Alkmaar en omgeving. Ze mochten de nacht in de cel doorbrengen.

Ongeveer tachtig relschoppers gingen iets voor middernacht met elkaar op de vuist in en rondom het Victoriepark. De politie was binnen enkele minuten met tientallen agenten aanwezig om de kemphanen uiteen te drijven en aan te houden.

Een aantal raddraaiers verspreidde zich over de binnenstad. Bij hun vlucht werden enkele verzwaarde handschoenen gevonden, die ernstig letsel kunnen veroorzaken. De mannen werden aangehouden in onder andere de Spanjaardstraat, Luttik Oudorp, het Victoriepark en het Verdronkenoord.

Alle verdachten worden zondag verhoord. De politie neemt de zaak hoog op en stelt een uitgebreid onderzoek in. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Tijdens de wedstrijd werden al vijf ADO-supporters op de trein gezet omdat ze in de stad waren en geen kaartje voor de wedstrijd bij zich hadden.

[Fed Cup] Flipkens zet BelgiŽ op gelijke hoogte

Kirsten Flipkens heeft België opnieuw op gelijke hoogte gebracht met Tsjechië in de halve finale van de Fed Cup. De Belgische liet het publiek in Charleroi juichen door Barbora Zahlavova Strycova met 6-2, 6-3 te verslaan. Het dubbelspel, waarin An-Sophie Mestach en Alison van Uytvanck het opnemen tegen Iveta Benesova en Zahlavova Strycova, moet nu de beslissing brengen.

Eerder vandaag was Tsjechië op een 2-1 voorsprong gekomen door een zege van Petra Kvitova op Yanina Wickmayer. Na de eerste dag stonden de landen nog op gelijke hoogte.

Shift 2: Unleashed

Shift heeft zich verlost van zijn Need for Speed-prefix en is alleen op pad gegaan. Het resultaat: Shift 2: Unleashed. De eerste beelden die we te zien kregen de afgelopen maanden waren duidelijk: Shift 2 zou een realistische racer worden. Een gewaagde uitspraak in een wereld van Gran Turismo 5 en F1 2010. Ik kreeg de mogelijkheid om te zien of Slightly Mad Studios deze uitspraak waar kon maken. 

Acht ISAF-militairen gesneuveld in 24 uur

Acht militairen van de internationale troepenmacht ISAF zijn dit weekeinde in Afghanistan om het leven gekomen. Dit heeft de ISAF zondag gemeld.

Door de ontploffing van een bermbom vielen zaterdag drie doden in het zuiden van het land. In het oosten van Afghanistan vielen zaterdag negen doden, vijf buitenlandse en vier Afghaanse militairen, bij een zelfmoordaanslag op een militaire basis.

De ISAF steunt samen met een Amerikaanse militaire missie de Afghaanse regering van president Hamid Karzai. Die wordt belaagd door de extremistische Taliban die een schrikbewind voerden van halverwege de jaren negentig tot eind 2001. De veelal tot de Pathaanse bevolkingsgroep behorende Taliban proberen, veelal vanuit Pakistan, met geweld de macht te heroveren.

ISAF
Acht militairen gesneuveld in Afghanistan (Foto: acus)

Grote vechtpartij op straat in Eindhoven

De Eindhovense politie heeft zaterdagavond vijf mensen aangehouden toen tientallen leden van twee families met elkaar op de vuist gingen. Agenten moesten onder meer politiehonden inzetten om de partijen te scheiden, meldt de politie.

Rond 21.45 uur gingen de familieleden elkaar midden op straat te lijf in het stadsdeel Woensel. Toen de politie ter plaatse kwam, richtten enkele ruziemakers zich op de agenten. Die verweerden zich met het nodige geweld. Ook werden politiehonden ingezet.

Bij het scheiden van de partijen werden drie mannen van 24, 40 en 46 jaar en twee vrouwen van 16 en 22 jaar aangehouden. Zij zijn meegenomen voor verder onderzoek.

UNA eerste promovendus naar Topklasse

De eerste nieuwe ploeg in de Topklasse voor komend seizoen is bekend. UNA werd kampioen van de Hoofdklasse B van de zondagamateurs en verzekerde zich daarmee van een plaats in de zondagtopklasse. De Brabanders wonnen zelf bij DESK en daardoor werd de titel behaald.

UNA stond eigenlijk het gehele seizoen bovenaan en behaalde uit 23 wedstrijden vijftig punten. De kloof met de nummer twee bedraagt liefst veertien punten. De ploeg uit Veldhoven is de eerste van de zes kampioenen van de Hoofdklasse die rechtstreeks promoveren naar de Topklasse. Vorige week werd Baronie de eerste degradant uit de Topklasse.

Ooievaar saboteert stroomvoorziening met nest

Een ooievaar heeft zondagmiddag voor een grote stroomstoring rond Zwolle gezorgd door een nest op een transformatorstation te bouwen. Door de kortsluiting die het nest veroorzaakte zaten ongeveer zestigduizend huishoudens in Hoogeveen, Kampen en Zwolle een klein halfuur zonder stroom, meldt netbeheerder Tennet.

Even voor 12.30 uur viel de stroom uit. Medewerkers van Tennet vonden een gewonde ooievaar en zagen al snel wat de oorzaak van de storing was. "We konden het nest snel verwijderen", zegt een woordvoerder. Voor zover hij weet is het niet eerder voorgekomen dat een ooievaar het klaarspeelt de stroomvoorziening te saboteren met een nest. "Er worden ook nooit nesten op transformatorstations gebouwd. Op hoogspanningsmasten komt dat wel voor, maar dat geeft vrijwel nooit problemen."

De ooievaar is opgevangen door medewerkers van de dierenambulance. Het is niet bekend hoe het dier het nu maakt.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Dit weekend stond de zevenentwintigste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Koploper FC Oss won vrijdagavond op eigen veld al nipt van laagvlieger Quick '20. Achtervolger Achilles '29 maakte ook geen fout. Het won met liefst 6-0 van FC Hilversum. De kloof blijft daardoor vijf punten.

Onderin deed Gemert slechte zaken, door thuis op 2-2 te blijven steken tegen het al gedegradeerde Baronie. VVSB deed met een overwinning juist goede zaken en passeerde Hollandia op de ranglijst.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Achilles '29 FC Hilversum 6-0
Argon De Treffers 2-0
Gemert Baronie 2-2
Hollandia AFC 1-2
FC Lienden Haaglandia / Sir Winston 2-2
FC Oss Quick '20 2-1
VVSB JVC Cuijk 2-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 25 15 9 1 54 44-20
2 Achilles '29 25 14 7 4 49 50-22
3 Argon 25 13 3 9 42 33-31
4 AFC 25 11 6 8 39 50-40
5 De Treffers 25 11 6 8 39 32-35
6 JVC Cuijk 24 10 7 7 37 41-39
7 EVV 25 10 6 9 36 34-29
8 FC Lienden 26 10 4 12 34 44-54
9 Haaglandia / W. 25 9 6 10 33 46-38
10 Quick '20 25 8 6 11 30 37-39
11 FC Hilversum 25 7 8 10 29 28-38
12 VVSB 26 8 5 13 29 32-44
13 Hollandia 24 7 7 10 28 21-28
14 Gemert 26 6 7 13 25 22-34
15 Baronie 25 3 5 17 14 30-53

Zevende titel voor Nadal in Monte Carlo

Rafael Nadal heeft voor de zevende opeenvolgende keer de Monte Carlo Masters op zijn naam geschreven. De mondiale nummer één was in een Spaans onderonsje in twee sets te sterk voor David Ferrer: 6-4 en 7-5. Rafa, die al 43 ATP-toernooien won in zijn loopbaan, boekte pas zijn eerste toernooizege van 2011.

Ferrer speelde goed en realiseerde zes breakkansen in de openingsset, die op één na allemaal werden weggewerkt door Nadal. Rafa sloeg zelf twee keer toe uit slechts vier mogelijkheden en trok zo de eerste set naar zich toe.

In het tweede bedrijf werd Nadal sterker. De Spanjaard nam een break voorsprong, maar stond die even later weer af aan Ferrer. De derde set leek daardoor op een tiebreak af te stevenen, maar in de twaalfde game sloeg Nadal opnieuw toe.

'Ecclestone betaalde om baan te behouden'

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zou vijf jaar geleden toen de Formule 1-rechten verkocht werd smeergeld hebben betaald om zijn baan te behouden, zo meldt de Süddeutsche Zeitung. De Brit sprak deze week met de aanklagers in München en beweerde daar onschuldig te zijn.

De zaak kwam aan het rollen toen een voormalig bankier van Bayern LB, Gerhard Gribkowsky, aangehouden werd. De Duitser werd gearresteerd wegens corruptie en belastingontduiking en was vijf jaar geleden betrokken bij de verkoop van de commerciële rechten van de Formule 1 van zijn bank aan CVC Capital Partners.

De rechten zouden beneden de marktwaarde verkocht zijn aan een partij die Ecclestone wilde laten zitten. Gribkowsky zou voor zijn rol in de zaak vijftig miljoen dollar beloofd zijn. De Süddeutsche Zeitung zegt nu dat het bedrag door Ecclestone opgehoest is om hemzelf in het zadel te kunnen houden.

Kaandorp wint prijs voor beste theaterlied

Cabaretière Brigitte Kaandorp en componist Theo Nijland zijn de winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs 2010. Hun lied Lente werd door de jury verkozen tot het beste theaterlied van vorig jaar. Karin Bloemen reikte de prijs uit in Theater Bellevue in Amsterdam.

De Annie M.G. Schmidtprijs is door Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival in het leven geroepen om het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De winnaar krijgt 3500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door kunstenaar Frank Rosen.

De jury koos unaniem voor het 'nuchtere' lied van Kaandorp en Nijland en sprak van 'briljante muziek door fraaie modulaties' en 'simpele, maar uiterst beeldende taal'. "Het is recht op ons hart gericht en raakt aan grote emoties", aldus de jury, waarin dit jaar onder anderen zangeres en cabaretière Karin Bloemen, pianist Cor Bakker en cabaretier en schrijver Frank van Pamelen zaten. Het lied komt uit Kaandorps theatervoorstelling Zó.

Vorig jaar won cabaretière Sara Kroos de prijs met haar lied Nachtkaravaan. Ook Freek de Jonge, Lenette van Dongen en Erik van Muiswinkel sleepten de Annie M.G. Schmidtprijs al eens in de wacht. De prijs wordt sinds 1991 uitgereikt.


Het winnende liedje van Brigitte Kaandorp

Pedobisschop naar ander schuiladres

De Belgische bisschop die op televisie het seksuele misbruik van zijn neefjes goedpraatte, heeft een nieuwe schuilplaats gezocht. Bij het Franse klooster waar Roger Vangheluwe verbleef is opgelucht gereageerd, meldt de Belgische zender VMT.

De bisschop is een week in het klooster in de Loirestreek geweest. Zaterdagavond vertrok hij in zijn auto. Het was de bedoeling dat hij daar langer zou blijven, maar na het interview streken de media neer bij het klooster. Daarom vroeg het klooster de nuntius in België de geestelijke weg te sturen. Die heeft een nieuwe schuilplaats geregeld. Vangheluwe zei eerder al dat hij vaak van onderkomen wisselt.

Vangheluwe zei donderdag in een interview dat het misbruik van zijn toen minderjarige neefjes een 'spelletje' was, 'een relatietje' waarbij wat werd geliefkoosd en geslachtsorganen werden betast. Toch had het volgens hem niets te maken met seksualiteit. "Het was een stukje intimiteit tussen ons."

De oud-bisschop diende vorig jaar zijn ontslag in nadat hij had bekend dat hij een van zijn neefjes dertien jaar lang had misbruikt, totdat de jongen 18 jaar was. In het interview van donderdag bekende hij ook een tweede neefje te hebben misbruikt. Dat duurde twee jaar.

Het interview leidde tot geschokte reacties. Premier Yves Leterme, diverse bisschoppen en een aanklager uitten hun afkeer.


Vangheluwe zoekt andere schuilplaats (Foto: Novum)

Gilbert opnieuw winnaar Amstel Gold Race

Philippe Gilbert is de winnaar geworden van de Amstel Gold Race. De Belg was verreweg de sterkste uit een kopgroep en kwam met voorsprong als eerste boven op de Cauberg. Joaquin Rodriguez werd tweede, voor Simon Gerrans. Robert Gesink was de beste Nederlander op de achtste plaats.

Het plan van Rabobank werd al snel duidelijk; de koers hard maken. Op 90 kilometer werd het hele team op kop gezet en werd het peloton in stukken geslagen. Op de Sibbergrubbe ging Luis Léon Sanchez ervandoor, op het moment dat zijn ploeg het tempo ging drukken. Hij kreeg niemand mee en liet zichzelf weer inlopen.

Op de Cauberg werd een deel van de kopgroep van de dag ingelopen en schudde de Vacansoleil-ploeg met Stijn Devolder, Björn Leukemans en Johnny Hoogerland aan de boom. Er bleef een grote groep over met daarin alle favorieten. Vervolgens sprong Carlos Barredo (Rabobank) alleen naar de koplopers toe, de Belg Thomas Degand en de Italiaan Pier Paulo De Negri. Uit de achtergrond kwam ook de Belg Jan Ghyselinck (HTC) nog aansluiten.

De vier kregen een dikke minuut voorsprong op het peloton, dat werd aangevoerd door de mannen van Gilbert. De groep werd op 35 kilometer van de streep gegrepen. Op de Gulperberg plaatste Johnny Hoogerland een aanval en kreeg onder andere Maxim Iglinskiy mee, maar Omega Pharma-Lotto reed het gat snel dicht. Het bleef nerveus in het peloton, waardoor onder andere Fabian Cancellara en Fränk Schleck onderuit gingen. Schleck kreeg nog problemen met zijn fiets, maar had wel geluk dat vooraan niet hard werd gekoerst.

Op de Eyserbosweg werd de afscheiding gemaakt, waarna twintig man overbleven met daarbij onder andere Gesink, Andy Schleck, Damiano Cunego, Hoogerland en natuurlijk Gilbert. Zowel Omega Pharma-Lotto als Rabobank zaten met vier man in de kopgroep. Op de Keutenberg ging Joaquin Rodriguez ervandoor, maar die werd snel bijgehaald door de ploegmaats van Gilbert.

Daarna was het tijd voor Schleck om te demarreren. Nadat de mannetjes van Gilbert waren opgesoupeerd viel het enigszins stil in de achtervolging, maar Schleck kreeg nooit veel ruimte. De achtervolgers lieten Gilbert veel werk doen, om zo meer kans te maken op de zege. Bij de voet van de Cauberg had Schleck nog vijf seconden. Rodriguez ging aan en had Gilbert in zijn wiel. Gilbert nam over en won opnieuw met overmacht de Gold Race. Rodriguez werd tweede, voor Simon Gerrans. Robert Gesink was de beste Nederlander op plaats acht.

Uitslag Amstel Gold Race

# Renner Ploeg Nat. Tijd
1 Philippe Gilbert Omega Pharma-Lotto België  
2 Joaquin Rodriguez Katusha Spanje +0.02
3 Simon Gerrans Sky Australië +0.05
4 Jacob Fuglsang Leopard-Trek Denemarken +0.06
5 Alexandr Kolobnev Katusha Rusland z.t.
6 Oscar Freire Rabobank Spanje z.t.
7 Björn Leukemans Vacansoleil België z.t.
8 Ben Hermans RadioShack België z.t.
9 Robert Gesink Rabobank Nederland z.t.
10 Paul Martens Rabobank Duitsland z.t.

Scary Movie-actrice Anna Faris wordt gestalkt

Actrice Anna Faris tekent voor de hoofdrol en de productie van een nieuwe komedie. De 34-jarige Scary Movie-ster heeft het project, over een vrouw die wordt gestalkt door een huisgenoot, verkocht aan filmstudio Paramount.

Het idee voor de film komt van Faris' manager en agent, nadat de actrice hen vertelde over een grappig incident dat haar ooit was overkomen. Het uiteindelijke verhaal dat is voorgelegd aan Paramount draait om een jonge vrouw, gespeeld door Faris, die een nieuwe huisgenoot krijgt. De nieuwe bewoner blijkt een helse stalker te zijn, schrijft entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Het verhaal van de nog titelloze komedie wordt momenteel uitgewerkt tot een volwaardig script. Wanneer de film moet verschijnen is nog niet bekend.

Anna Faris is vooral bekend van de vier melige Scary Movie-films. Ze was ook te zien in de Oscarwinnende films Lost in Translation en Brokeback Mountain.


Anna Faris (Foto: Novum)

Beeld Fortuyn brengt 20.000 euro op

Een standbeeld van Pim Fortuyn heeft zondag bij een veiling 20.000 euro opgebracht. Het veilinghuis in Diemen dat de verkoop organiseerde, had een opbrengst van 20.000 tot 40.000 euro verwacht. Toch is de opbrengst nog hoog te noemen, aangezien eenzelfde beeld gratis is op te halen bij presentator en makelaar Harry Mens.

Naast de 20.000 euro moet de koper ook nog een kleine 6000 euro aan commissiegeld betalen.

Het nu verkochte beeld stond jarenlang voor het huis van Pim Fortuyn aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam. Bij de laatste keer dat het huis werd verkocht, werd het beeld meegenomen. De eigenaar besloot het werk te koop te zetten.

Het beeld met Fortuyn in 'at your service'-houding is samen met een identiek beeld gemaakt in 2002, het jaar dat de politicus werd vermoord. De opdrachtgever, Harry Mens, liet de beelden maken door Daphne du Barry als eerbetoon. Het beeld van Mens mag gratis worden meegenomen als het een mooie plaats in Amsterdam of Den Haag krijgt.

Het beeld van Mens werd bij een verhuizing ooit onthoofd door een te laag viaduct. Het is daarna gerestaureerd. Met hoofd zijn de beelden 2 meter lang.

Er was veel volk op de been in de veilingzaal, zegt een woordvoerder. Zij kan nog niet zeggen wie het beeld heeft gekocht en waar het terechtkomt.


Beeld Fortuyn brengt 20.000 euro op (Foto: Novum)

Nintendo komt met grote AR-kaart

In de Japanse Club Nintendo-shop is vandaag een grote AR-kaart verschenen die eerder door Nintendo CEO, Satoru Iwata, beloofd was. De kaart is 73cm x 46cm groot en zal 200 punten kosten, de kaart is aan twee zijdes bedrukt. De kaart zal vanaf 1 juli beschikbaar zijn.

Aan de ene zijde van de kaart zal je een grote Mii tevoorschijn kunnen toveren en aan de andere zijde een grote Mario. Bekijk hieronder de AR-kaart.

AR-kaart

Alguersuari: "Het mocht niet zo zijn vandaag"

Jaime Alguersuari was vandaag in de Grand Prix van China de enige uitvaller. De Spanjaard van Scuderia Toro Rosso verloor na zijn pitstop na negen ronden zijn rechterachterband en haalde de pits niet meer op drie wielen.

"Ik had vroeg in de race al last van gebrek aan grip aan de achterkant, dus besloten we de eerste pitstop te vervroegen. Bij het uitrijden van de pits voelde ik direct instabiliteit in de auto. Vervolgens verloor ik eerst de wielmoer en daarna het complete wiel," zei Alguersuari die het nog even probeerde. "Het mocht niet zo zijn vandaag. Na mijn beste kwalificatie ooit had ik uiteraard op een beter resultaat gehoopt."

Teamgenoot Sébastien Buemi eindigde als veertiende ook buiten de punten. "Ik ben een beetje teleurgesteld en gefrustreerd dat ik geen punten heb gescoord, terwijl ik bij de eerste tien van start ging. Mijn start was slecht, terwijl ik volgens mij alles goed deed. Ik wil graag de data bekijken, want ik had veel wielspin. Daarna kreeg ik last van onderstuur en werd de auto lastig te besturen. We besloten de voorvleugel te vervangen, maar daardoor moest ik een extra stop maken en waren mijn kansen verkeken," zei de Zwitser.

Uitslagen Eredivisie (17/04/2011)

Om 14.30 uur begonnen er in de Eredivisie drie wedstrijden. Hieronder vind je de uitslagen.

Heracles Almelo

0 - 2

PSV

     25' Dzsudzsák 
 90' Berg 
 
 Gele kaart: , Engelaar, Labyad, Lens, Rodriquez, (PSV)
 Rode kaart: Fledderus (46/2xg) (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.416
Arbiter: Liesveld
Bijzonderheden: Overtoom mist penalty (75)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Fledderus
Quansah
Overtoom
Vejinovic
Douglas (Ter Horst/52)
Armenteros
Everton
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Rodríguez
Tamata (Wuytens/66)
Hutchinson
Bakkal
Engelaar
Labyad
Lens (Berg/80)
Dzsudzsák


N.E.C. Nijmegen

1 - 2

AFC Ajax

 4' Schöne
   45+1' Sulejmani 
 66' Alderweireld 
 
 Gele kaart: Goossens, Chatelle, (N.E.C. Nijmegen), El Hamdaoui, Özbiliz, v.d. Wiel, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Otten (Latupeirissa/75)
Nuytinck
Zomer
Amieux
Zimling
Schöne
Davids
George (Chatelle/75)
Vleminckx
Goossens
  Vermeer
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Boilesen
De Jong
Anita
Eriksen
Sulejmani (Cvitanich/90+1)
El Hamdaoui (Özbiliz/78)
Ebecilio (Enoh/85)


De Graafschap

1 - 1

FC Twente

 89' Meijer
   72' Landzaat 
 
 Gele kaart: Meijer, (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.580
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Wormgoor
Broekhof
J.Buijs
Fränkel
Rose
Kujala
Meijer
Jungschläger (R.Sebens/85)
Bargas
Poepon
  Michailov
Tiendalli
Wisgerhof
Douglas
Leugers
Brama
Ruiz
Landzaat
John (Janko/58)
De Jong
Chadli (Bajrami/73)

Dronken met kinderen op de achterbank

Een dronken moeder is zaterdagavond in Helmond met haar auto tegen een boom gereden. Haar kinderen zaten op de achterbank. De vrouw had een promillage van 2,4 wat vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol is.

De kinderen van 2 en 4 jaar oud raakten bij het ongeluk lichtgewond en moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. De moeder mocht op het politiebureau een ademtest doen, waaruit bleek dat ze stomdronken achter het stuur had gezeten.

Het proces-verbaal is naar de officier van justitie gestuurd en het rijbewijs van de vrouw is ingenomen.

[Fed Cup] VS degraderen uit wereldgroep

De Verenigde Staten zijn voor het eerst gedegradeerd uit de wereldgroep van de Fed Cup. Andrea Petkovic klopte Melanie Oudin in de Porsche Arena in Stuttgart en schonk Duitsland het winnende derde punt in de best-of-fivewedstrjid. Het is de eerste keer dat de zeventienvoudig Fed Cup-kampioen een niveau afdaalt. Sabine Lisicki behaalde het vierde punt met een zege op Christina McHale.

De Amerikanen, die aantraden zonder de gezusters Williams, reikten de laatste twee jaar tot de finale, waarin Italië beide keren de sterkste was. De 18-jarige Christina McHale en de een jaar oudere Oudin verloren beiden hun openingspartij op zaterdag. Vandaag besliste de best geplaatste Petkovic (19) de partij in Duits voordeel, waardoor de oosterburen terugkeren naar het hoogste niveau.


  VS degraderen uit wereldgroep (Foto: Novum)

Rechter kent rover schadevergoeding toe

Een 22-jarige rover uit Zaandam heeft een schadevergoeding toegezegd gekregen nadat hij bij een straatroof in zijn schouder werd geschoten. Dat heeft de rechtbank beslist.

Patrick van B. dacht een makkelijke slag te slaan toen hij een drugsdealer wilde beroven. Deze pikte dat echter niet en trok een pistool waarmee hij Patrick in de schouder schoot. Vervolgens klaagde Van B. de dealer aan en wilde hij genoegdoening voor geleden materiële en immateriële schade.

Dat werd gedeeltelijk door de rechtbank gehonoreerd, de drugsdealer moet drie kwart van de geleden immateriële schade, 1800 euro, betalen. De materiële schade is voor rekening van Patrick van B. zelf.

Families slachtoffers Baflo vragen om privacy

De families van de 29-jarige vrouw en de 48-jarige agent die deze week omkwamen in Baflo roepen de pers op hun rust te gunnen. Zij vragen media hen niet te benaderen, meldt de Groningse politie zondag in een 'dringende oproep' aan de pers.

Een landelijk dagblad heeft volgens een politiewoordvoerder al geprobeerd een familielid te benaderen. "Maar dat hebben we in de kiem kunnen smoren, er komt geen publicatie van." Meer wil de woordvoerder er niet over kwijt.

Eerder werd al bekend dat de agent in besloten kring wordt begraven. Komende woensdag wordt hij met korpseer herdacht in de Martinikerk in Groningen.

De motoragent kwam woensdag om het leven bij een schietpartij in de buurt van het station in Baflo. Hij werd hoogstwaarschijnlijk met zijn eigen dienstwapen neergeschoten. De 25-jarige verdachte, een uitgeprocedeerde asielzoeker, wordt ook verdacht van de moord op zijn 29-jarige ex en poging tot moord op een 22-jarige agent en een 72-jarige omstander.

Kroon stelt rentree uit

Karsten Kroon zal komende week niet zijn rentree maken in de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. De renner van BMC, die bij een val in de Ronde van Vlaanderen zijn sleutelbeen brak, heeft dit vandaag gezegd.

Afgelopen week bleek na nader onderzoek dat Kroon ook een gebroken rib heeft overgehouden aan zijn val. "Ik heb het belachelijke idee om alsnog te starten in Luik-Bastenaken-Luik opgegeven en ga normaal gesproken weer beginnen te koersen in de Ronde van Berlijn op 22 mei”, aldus Kroon.

Negatief reisadvies voor Burkina Faso

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag een negatief reisadvies afgegeven voor Burkina Faso. Het is is sinds 20 februari onrustig in het West-Afrikaanse land. Demonstraties van studenten gaan gepaard met geweld, zoals plunderingen en vernielingen. Donderdag escaleerde de situatie in het land.

Nederlanders in Burkina Faso krijgen het dringende advies demonstraties en samenscholingen te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over actuele ontwikkelingen. Hoeveel Nederlanders er in het land zijn is niet duidelijk.

Militairen plunderden de afgelopen dagen winkels in de hoofdstad Ouagadougou. Ook zouden ze hotels hebben overvallen. President Blaise Compaoré ontbond vrijdag zijn regering. Het geweld keert zich tegen de lokale bevolking en tegen buitenlanders. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de ordehandhaving in het land 'ontoereikend'.

McLaren past kleurenschema aan

Het Formule 1-team van McLaren heeft bekend gemaakt dat er dit jaar met verschillende kleurenschema's rondgereden zal gaan worden. Zo droegen coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton in de kwalificatie in China rode overalls die leken op die van Ferrari. Dit om het dertig jarig sponsorschap van Hugo Boss te vieren.

Vorige week in Maleisië reed Hamilton met een tijger op zijn overall en in China was het een draak op de rode overalls. De kleur rood staat in China voor geluk en plezier, en de draak betekent ook kracht en geluk.

Veel geluk bracht het Hamilton wel in de race, want hij werd eerste voor Sebastian Vettel en Mark Webber. Button pakte plaats vier op het circuit van Shanghai.

Schoorel wint eerste challenger in Rome

Thomas Schoorel heeft bij het challengertoernooi in Rome zijn eerste titel veroverd. De 22-jarige Amsterdamse tennisser was in de finale met 7-5, 1-6 en 6-2 te sterk voor Martin Klizan uit Slowakije. Voor Schoorel was het zijn derde challengerfinale. Vorig jaar verloor hij in Scheveningen en Alphen aan den Rijn de eindstrijd.

Schoorel kende een teleurstellend begin van de partij. Zijn opponent liep snel uit naar 4-0 en leek daardoor de eerste set eenvoudig binnen te halen. De nummer 162 van de wereld rechtte echter zijn rug. Hij gunde Klizan, die negen plaatsen lager staat op de wereldranglijst, nog maar een game en sleepte de set in de wacht.

Schoorel kon daar in het tweede bedrijf geen vervolg aan geven. De Amsterdammer werd overlopen, waardoor een derde set de beslissing moest brengen. Daarin had Schoorel aan een vroege break genoeg om na twee uur en twintig minuten zijn eerste toernooizege op zijn palmares bij te schrijven.

Zoek met Pasen mee op FOK!games

header

Met Pasen gaat natuurlijk iedereen naar buiten om daar paaseieren te zoeken, maar dit jaar hoef je je huis niet meer uit om paaseieren te kunnen zoeken. Op FOK!games kun je vanaf (Goede) vrijdag 19.00 uur tot en met Tweede Paasdag 23.59 uur op paaseierenjacht gaan!

Hoe meer paaseieren je vindt, des te groter de kans dat je met een toffe prijs aan de haal gaat zoals bijvoorbeeld Killzone 3 voor PlayStation 3, Yoostar 2 voor Xbox 360 Kinect, Mortal Kombat voor Xbox 360, Hello Kitty Seasons voor Wii, Nintendogs + cats voor de 3DS, één van de Raving Rabbids-figurines of een T-shirt. En ook als je maar een deel van de eieren vindt, maak je nog kans op een leuke prijs! Vrijdagochtend kun je op FOK!games een special vinden met daarin alle regels van de prijsvraag. Zorg er dus voor dat je genoeg eten en drinken ingeslagen hebt om met Pasen de deur niet uit te hoeven!

Ambulance rijdt tegen muur op provinciale weg

Een ambulance is zaterdagochtend vroeg op de Amersfoortseweg in Doorn (Utrecht) op een muur van bakstenen gebotst. Onbekenden hadden deze muur van drie stenen hoog over de hele breedte van de provinciale weg gebouwd. Dat heeft de politie zondag gemeld.

De ambulance was op weg naar een spoedklus en reed in volle vaart tegen het muurtje. Niemand raakte door het ongeval gewond, maar de ziekenauto raakte zwaar beschadigd.

De stenen waren afkomstig van een pallet langs de weg. De politie gaat ervan uit dat meerdere personen de muur hebben gebouwd.

Ambulance rijdt tegen muur op provinciale weg
Ambulance rijdt tegen muur op provinciale weg (Foto: ANP)

EU-noodhulp speerpunt Finse verkiezingen

De nationalistische Finse partij die tegen Europese noodhulp is, krijgt zondag bij de parlementsverkiezingen vermoedelijk veel stemmen. Of de partij Echte Finnen in de nieuwe regering komt is echter nog maar de vraag, blijkt uit peilingen.

De oppositiepartij is tegen immigratie en tegen noodhulp aan de 'verspillers' van Europa. Portugal, Ierland en Griekenland maakten de afgelopen tijd gebruik van gelden uit het Europese noodfonds.

Sinds de laatste verkiezingen is de steun aan de partij verviervoudigd en Echte Finnen zou wel eens bij de grootste vier kunnen eindigen. De populariteit van de partij heeft dan ook de zorgen in de eurozonelanden doen toenemen of er nog wel gerekend kan worden op Finse steun voor het fonds. Noodhulp moet door elk van de zeventien landen met de euro goedgekeurd worden.

De partij krijgt waarschijnlijk echter niet voldoende stemmen om in de nieuwe regering plaats te nemen. De huidige regering - een coalitie van vier partijen - is voorstander van de noodgelden. "De grotere partijen hebben geen reden om Echte Finnen uit te nodigen voor gesprekken als ze een coalitie zonder die partij kunnen vormen", zegt Olavi Borg, emeritus professor politicologie.

Partijleider Timo Soini denkt dat zijn partij groot genoeg is om in de nieuwe regering plaats te nemen, maar realiseert zich ook dat het standpunt over Europese noodhulp problematisch is. "Maar alles is mogelijk. Als we het eens kunnen worden over een program, wie weet?", zei Soini.

In een laatste poging stemmers te bewegen op een partij te stemmen die noodhulp steunt benadrukten industrieorganisaties dat ook het kleine, van export afhankelijke land bedreigd wordt als de financiële crisis zich verder uitbreidt.

Tassen vol heroÔne bij oprollen bende

Bij invallen op 26 locaties in Rotterdam, Vlaardingen, Maassluis, Spijkenisse, Oostvoorne en Dongen zijn deze week tien leden van een drugsbende opgepakt. Bij de megaoperatie van politie, justitie, FIOD en de douane werden 60 kilo heroïne, zes ton contant geld, luxegoederen en een aantal vuurwapens in beslag genomen.

De politie was de bende, die zich vooral bezighield met coke- en heroïnesmokkel, al ruim twee jaar op het spoor. Bij het oprollen van de bende werd samengewerkt met de federale politie en de douane in België, Turkse autoriteiten en justitie en politie in Dubai.

De bende probeerde drugs te smokkelen vanuit Pakistan. De lading heroïne zat verpakt in een lading tassen die in Nederland verkocht moest worden. De tassen zijn in een container in de haven van Antwerpen onderschept. De lading was op weg naar Rotterdam.

De tien verdachten die vrijdag werden aangehouden zijn acht mannen en twee vrouwen van 37 tot 54 jaar. Ze komen vooral uit de regio Rotterdam. Een verdachte die veel in Dubai verbleef is in zijn woonplaats Dongen opgepakt. Ook de vermoedelijke Pakistaanse leverancier is opgepakt. Hij was in Nederland tijdens de verzending van de drugs.

De verdachten hebben huizen in Nederland, Curaçao en Turkije. Ook hebben ze met de opbrengsten van eerdere drugstransporten vermoedelijk dure auto's en boten gekocht. De goederen zijn in beslag genomen en op bankrekeningen is beslag gelegd. Justitie probeert de drugsopbrengsten in te nemen.

Alle tien de verdachten zitten nog vast. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


Tassen vol heroïne (Foto: Novum)

Miley Cyrus voelt zich niet geliefd in VS

Op 27 april gaat Miley Cyrus naar Australië met haar Gypsy Heart Tour nadat ze door Zuid-Amerika heeft getourd. Het is de eerste keer voor Miley dat ze optreedt in Zuid-Amerika en dit lieten fans ook niet ongemerkt voorbijgaan. Een van haar shows was dan ook binnen een uur uitverkocht.

Ondanks dat ze niet kan praten in de taal van de fans, vond ze het toch spannend. "Ik kan echt geen Spaans praten, daarvoor was ik dan ook gezakt op mijn schoolexamen. Dus ik heb iemand bij me die me ermee kan helpen", aldus Miley.

Opmerkelijk is dat ze met de Gypsy Heart Tour de Verenigde Staten overslaat. "Ik denk dat de VS een plek is geworden waarvan ik niet weet of ze me er wel willen hebben. Ik wil me nu gaan richten op de plaatsen waar ik me wel geliefd voel en twee van die plekken zijn Australië en Zuid-Amerika. Ik wil niet ergens naartoe gaan waar ik me niet op m'n gemak voel", zegt de zangeres.

Auto ontploft in Geleen

Op een parkeerplaats aan de Asterstraat in Geleen heeft zich zaterdagochtend een explosie in een geparkeerde auto voorgedaan. Daarbij raakte de voorkant van de auto zwaar beschadigd, maakte de politie zondag bekend.

Ook auto's die in de buurt geparkeerd stonden liepen schade op. Niemand raakte gewond. Volgens een woordvoerder van de politie was met opzet een explosief aan de auto geplaatst. De explosie veroorzaakte volgens de woordvoerder een grote commotie in de woonwijk, die door de luide knal gewekt was.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd erbij gehaald om te kijken of er mogelijk nog meer explosieven waren. Maar dat bleek niet het geval.

De politie heeft geen idee wat de achtergrond van de explosie is en heeft een buurtonderzoek ingesteld.

Mutai wint marathon Londen in toptijd

Emmanuel Mutai heeft overtuigend de marathon van Londen gewonnen. De 26-jarige Keniaan snelde in de Engelse hoofdstad naar een tijd van 2:04.38. Daarmee liep Mutai een persoonlijk beste tijd, een parcoursrecord en de vierde beste tijd ooit. Martin Lel versloeg Patrick Makau in de strijd om de tweede plaats.

Mutai, vorig jaar tweede in Londen, maakte tot dertig kilometer deel uit van de groep met favorieten. De winnaar van zilver op het laatste WK versnelde echter op het moment dat de laatste haas uitstapte, waarna hij iedereen achter zich liet en onbedreigd naar de zege liep.

Krajicek dicht bij hoofdtoernooi Stuttgart

Michaëlla Krajicek heeft de derde ronde van de kwalificatie voor het WTA-toernooi van Stuttgart bereikt. Ze won met 7-6 (4), 6-2 van Yvonne Meusburger uit Oostenrijk. In de laatste ronde neemt Krajicek het op tegen Kimiko Date-Krumm of Beatriz Garcia Vidagany.

Krajicek en Meusburger hadden in de eerste set moeite om hun opslag te behouden. Beide speelsters leverden drie keer hun eigen opslag in, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin was de Nederlandse net iets te sterk voor haar opponent.

Waar Krajicek in de eerste set nog de nodige moeite had met Meusburger, ging het in de volgende set redelijk eenvoudig. De mondiale nummer 136 liep al snel uit naar 5-2, waarna ze op de service van de Oostenrijkse, die veertien plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, de overwinning binnenhaalde.

Kungfucursus voor cabinepersoneel

Een luchtvaartmaatschappij in Hongkong heeft al zijn cabinepersoneel uitgenodigd deel te nemen aan een cursus vechtsport om lastige passagiers te bedwingen. Dat meldde zondag The South China Morning Post.

Het is weliswaar niet verplicht, maar Hong Kong Airlines (HKA) beveelt van harte aan de cursus Wing Chun te doen. Dat is een tak van vechtsport die onder de verzamelnaam kungfu valt. Wing Chun is gericht op vechten met personen in de onmiddellijke nabijheid. Die kunnen behoorlijk vervelend zijn. HKA-communicatiemanager Eva Chan zei dat er wekelijks drie incidenten met lastige en soms dronken passagiers zijn.

Wing Chun-lerares Katherine Cheung beveelt de sport aan als ideaal voor mensen die in vliegtuigen werken: "Wing Chun kan worden gedaan in beperkte ruimtes, zoals een vliegtuig, het is gemakkelijk te leren en je bent dan moeilijk te overmeesteren."

Seizoen Van Nistelrooy zo goed als voorbij

Ruud van Nistelrooy heeft zijn laatste wedstrijd voor HSV mogelijk al gespeeld. De 34-jarige spits laat vandaag via Twitter weten dat hij in het thuisduel tegen Hannover 96 (0-0) een scheurtje in zijn kuitspier heeft opgelopen. Hij is naar verwachting vier tot zes weken zoet met zijn blessure.

Van Nistelrooy hoopt nog wel de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Borussia Mönchengladbach op 14 mei te halen. Eerder liet de ervaren aanvaller al weten aan zijn laatste maanden in Hamburg bezig te zijn. Waar Van Nistelrooy zijn loopbaan voortzet, is nog onduidelijk.


Seizoen Van Nistelrooy zo goed als voorbij (Foto: Novum)

Anderson bezorgt Taylor zeldzame nederlaag

Gary Anderson heeft gisteren in Barnsley bij de vijfde kwalificatie voor de UK Open Phil Taylor een zeldzame nederlaag bezorgd. De Schot won met 6-4 in de finale van de nummer een van de wereld en streek hiermee 7.000 euro op.

In het Metrodrome lag het niveau hoog en Wayne Atwood en Dennis Priestley gooiden dan ook negendarters. Ze moesten een bonus van ongeveer 4.000 euro dan ook delen. Er kwamen ook enkele Nederlanders in actie, maar zij kwamen er niet aan te pas. Michael van Gerwen en Vincent van der Voort strandden in de tweede ronde, terwijl Co Stompé en Jelle Klaasen meteen al huiswaarts konden.

Pastoor beroofd van inhoud kerkkluis

Twee gemaskerde mannen hebben zondagochtend in Kerkrade een 68-jarige pastoor thuis overvallen. De mannen namen de inhoud van zijn kluis mee en dwongen hem ook de inhoud van de kluis in de kerk tegenover zijn woning af te geven. Hoe groot de buit is, is nog onduidelijk. De pastoor kwam met de schrik vrij, meldt de politie.

De twee in zwart geklede en met bivakmutsen getooide mannen drongen rond 04.15 uur het huis van de pastoor van de parochie St. Joseph aan de Kampstraat binnen. Nadat ze een onbekend bedrag meenamen, dwongen ze de pastoor mee te lopen naar de kerk en haalden ze ook daar de kluis leeg.

Eenmaal buiten trok de pastoor de aandacht van voorbijgangers en gingen de dieven ervandoor. De politie heeft een groot onderzoek opgestart, maar de daders zijn nog niet gevonden. Getuigen wordt gevraagd zich te melden.

Automobilist rijdt op mensen in na ruzie

Een automobilist is in de nacht van zaterdag op zondag in de binnenstad van Arnhem na een ruzie opzettelijk op een groepje mensen ingereden. Een 22-jarige man uit Elst werd geraakt en is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De auto met drie inzittenden ging er na de aanrijding vandoor. De politie zoekt getuigen van het voorval.

De aanrijding vond rond 04.15 uur plaats bij de Schouwburg Arnhem aan het Velperplein. Bij de ruzie daarvoor daagden de betrokkenen elkaar volgens de politie over en weer uit en zou ook zijn geslagen. Ook werd door de man uit Elst of een vriend van hem een ruit van de auto ingeslagen. De reden van de ruzie is onbekend.

De auto reed vervolgens weg, maar kwam weer terug via de stoep. Een aantal mensen kon tijdig opzijspringen, maar de man uit Elst werd geraakt.

Volgens de politie was de auto een Renault Twingo of Clio. In de auto zaten drie mensen, onder wie een meisje of jonge vrouw met een getinte huidskleur en een blanke jongen met een trainingspak en stekeltjeshaar.

Klant tankstation overmeestert jonge overvaller

Een 16-jarige overvaller is zaterdagavond overmeesterd door medewerkers en een klant van een tankstation in Spijkenisse. De tiener bedreigde de klant met een vuurwapen dat later nep bleek te zijn. De klant greep hem echter direct en kon hem met hulp van de pompmedewerkers aan de politie overdragen.

De knaap drong rond 21.00 uur het tankstation aan de Maaswijkweg binnen. De klant voelde zich echter niet bedreigd door de jongen en greep hem bij de lurven.

De tiener is voor verhoor meegenomen naar een politiebureau. Onderzocht wordt of hij ook verantwoordelijk is voor andere overvallen in de regio. Hij zit nog vast.

Relatief warme week in aantocht

Het weer blijft de komende week warm voor de tijd van het jaar. De middagtemperatuur schommelt rond de 20 graden. Het is dan ook droog en vrij zonnig. Het meerjarig gemiddelde in deze tijd van het jaar ligt tussen de 12 en 15 graden. Dat blijkt uit gegevens van het KNMI.

Vooral dinsdag wordt het lekker weer. De temperatuur kan dan oplopen tot 22 graden. De dagen daarna wordt het naar verwachting een of twee graden koeler.

Zondag en maandag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en is het op de meeste plaatsen droog. Op de Waddeneilanden kan mist voorkomen. De temperatuur loopt zondag op naar een graad of 14 in het noorden tot mogelijk 18 in het zuiden. In de nacht naar maandag daalt dat naar 4 tot 7 graden. Overdag kan het in het zuiden 19 graden worden.


Relatief warme week in aantocht (Foto: Novum)

Hulst en Rijsdijk naar Dordrecht

FC Dordrecht heeft zich versterkt met Santy Hulst en Jeffrey Rijsdijk. Vleugelspits Hulst komt over van ADO Den Haag en speelt sinds de winterstop al op huurbasis aan de Krommedijk. Aanvallende middenvelder Rijsdijk is afkomstig van FC Groningen, waar zijn contract komende zomer afloopt. Beide spelers tekenden tot medio 2013 in Dordrecht.

De 23-jarige Hulst belandde via AZ bij ADO Den Haag. De Leiderdorper kon niet doorbreken bij ADO en werd daarom op huurbasis in Dordrecht gestald. Daar maakt Hulst tot nu een goede indruk. In elf optredens scoorde hij vier keer. "'Ik ben blij dat we er uit zijn met Santy. Hij is een snelle jongen, past goed in de groep en scoort gemakkelijk. Een echte aanwinst voor het team", zegt technisch directeur Marco Boogers over de definitieve overname van de vleugelspits.

De eveneens 23-jarige Rijsdijk werd door Sparta Rotterdam uit de jeugdopleiding van Alexandria '66 geplukt. Na één duel in het eerste van Sparta nam FC Groningen hem in de zomer van 2009 over. De Rotterdammer kon, mede door diverse blessures, niet doorbreken in Groningen. Tot nu toe speelde de aanvallende middenvelder pas één wedstrijd voor het eerste elftal van Groningen. Marco Boogers is blij met de komst van Rijsdijk: "'Ik volg Rijsdijk al drie jaar, maar telkens lukte me het niet. Ook afgelopen winterstop heb ik nog een poging gewaagd, maar helaas zonder resultaat. Nu dan dus eindelijk wel."

'Xenoblade Chronicles komt in september'

Peter Dickson, een redelijk onbekend iemand voor ons, heeft getweet dat hij zijn stem geleend heeft voor Xenoblade Chronicles. In de tweet stond ook dat de game gepland staat voor een release in september. Dickson is de voice-over voor X-Factor in Amerika, Nintendo en Monolith Soft hebben nog niet gereageerd.

De game is in juni van 2010 al in Japan uitgekomen en stond voor een 2011-release in Amerika en Europa. Naast de Engelse voice-overs zullen de originele Japanse er ook in zitten. Xenoblade Chronicles komt uit voor de Wii.

Peiling: Drama Alphen was niet te voorkomen

Het drama in Alphen aan den Rijn was niet te voorkomen geweest, vindt een meerderheid (56 procent) van de Nederlanders. Dat meldde opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Hij peilde de mening van Nederlanders over de schietsport naar aanleiding van de discussie die ontstond na het bloedbad in de Zuid-Hollandse gemeente. De 24-jarige Tristan van der Vlis schoot vorige week zaterdag in het winkelcentrum De Ridderhof zes mensen dood, waarna hij zichzelf doodde. De Alphenaar was lid van een schietvereniging.

Uit de antwoorden blijkt dat 80 procent van de ondervraagden vindt dat het verboden zou moeten worden dat sportschutters hun wapens mee naar huis mogen nemen.

'Drama Alphen was niet te voorkomen'
Peiling: Drama Alphen was niet te voorkomen (Foto: ANP)

Christina Aguilera officieel gescheiden

Christina Aguilera en Jordan Bratman zijn officieel gescheiden. Dit maakte USA Today bekend. De rechter heeft de breuk officieel gemaakt nadat de 30-jarige Amerikaanse zangeres in oktober vorig jaar de scheiding aanvroeg.

Christina en Bratman waren vijf jaar samen en hebben ook een 3-jarig zoontje genaamd Max. Al snel na de breuk vond de zangeres haar nieuwe geliefde in de 25-jarige Matthew Rutler. De twee tortelduifjes wonen inmiddels samen.


Christina Aguilera en haar nieuwe geliefde Matthew Rutler (Foto: Novum)

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Gisteren werd de zevenentwintigste speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. Alle ogen waren gericht op de derby tussen IJsselmeervogels en Spakenburg. Liefst 8500 toeschouwers zagen de Rooien op eigen veld winnen van de Blauwen. Kwong-Wah Steinraht was met twee treffers zeer belangrijk voor IJsselmeervogels, dat nu koploper is en met een voorsprong van twee punten op jacht gaat naar de eerste titel in de Topklasse.

De opleving van hekkensluiter Hoek blijkt van korte duur. De Zeeuwen verloren wederom. FC Lisse en Barendrecht lijken zich definitief veilig te hebben gespeeld, terwijl ook ARC weer drie belangrijke punten pakte tegen concurrent Flevo Boys Emmeloord.

Uitslag:

Thuis Uit Uitslag
Capelle Katwijk 1-1
CSV Apeldoorn Excelsior '31 0-3
Flevo Boys Emmeloord ARC 1-3
Harkemase Boys Hoek 3-1
HHC Hardenberg FC Lisse 1-1
Rijnsburgse Boys Barendrecht 2-3
Sparta Nijkerk SC Genemuiden 0-2
IJsselmeervogels Spakenburg 3-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 IJsselmeervogels 27 17 5 5 56 61-35
2 Spakenburg 27 16 6 5 54 68-35
3 Rijnsburgse Boys 27 13 8 6 47 63-40
4 Katwijk 27 13 6 8 45 42-33
5 Excelsior '31 27 11 8 8 41 43-40
6 HHC Hardenberg 27 11 6 10 39 43-29
7 Harkemase Boys 27 11 5 11 38 50-44
8 Capelle 27 10 8 9 38 37-32
9 SC Genemuiden 27 11 4 12 37 46-56
10 Barendrecht 27 10 6 11 36 28-33
11 FC Lisse 27 9 8 10 35 47-46
12 ARC 27 8 6 13 30 38-53
13 Sparta Nijkerk 27 7 6 14 27 30-49
14 Flevo Boys E. 27 6 8 13 26 35-58
15 CSV Apeldoorn 27 6 8 13 26 37-62
16 Hoek 27 5 6 16 21 20-43

Ebecilio: "Zo snel kan het dus gaan"

Lorenzo Ebecilio is sinds de aanstelling van Frank de Boer een vaste waarde in het elftal van Ajax. De jonge buitenspeler kijkt terug op zijn eerste maanden in de hoofdmacht.

Ebecilio komt uit de jeugdopleiding van Ajax. "Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik het zou halen", zegt de jongeling op de clubwebsite van Ajax. "Dat het zo zou lopen had ik aan het begin van het seizoen niet verwacht. Ook in de winterstop nog niet trouwens. Maar zo snel kan het dus uiteindelijk gaan. De trainer ziet het in me zitten en daar ben ik natuurlijk erg blij mee."

De 19-jarige aanvaller keek lang uit naar zijn debuut. "Het is mooi dat ik nu kan spelen waar ik altijd heb willen spelen: in Ajax 1. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik het zou halen. Maar nog belangrijker: ik heb altijd in mezelf geloofd. Elke keer dat ik de ArenA zag wist ik dat ik daar uiteindelijk wilde gaan spelen. Het werkt altijd heel motiverend dat je vanaf de Toekomst het stadion in de verte kan zien. Dan weet je waar je het als jeugdspeler allemaal voor doet."

En in dat stadion heeft Ebecilio al een aantal keer mogen opdraven. "Het afgelopen halfjaar heb ik in dat stadion al heel wat mooie momenten meegemaakt. Mijn eerste goal, mijn uitverkiezing tot Man van de Wedstrijd en de Europese wedstrijden met Ajax."

Op straat wordt Ebecilio inmiddels herkend. "Als ik nu wel eens bij voetballende vrienden op het pleintje ga kijken, merk ik dat kinderen me herkennen. ‘Dat is Ebecilio', hoor je ze dan tegen elkaar zeggen. Dan zie je ze overleggen of ik het wel echt ben. Meestal help ik ze dan snel aan het verlossende antwoord."

Xavi hekelt tactiek Real Madrid

FC Barcelona speelde gisteren met 1-1 gelijk tegen aartsrivaal Real Madrid. Barça-middenvelder Xavi Hernández baalde dat zijn ploeg de overwinning in de slotfase weggaf. Volgens hem speelde tegenstander Real Madrid te verdedigend in El Clásico.

"Real Madrid wilde gewoon niet meevoetballen", vertelde de Spanjaard na de wedstrijd. "Ze lieten ons in het eigen Bernabéu het spel maken en speculeerden met lange ballen op de counter." Xavi had de topper zelf al kunnen beslissen. Na het doelpunt van Lionel Messi trapte de middenvelder de bal op de lat.

"Wij hebben veel geduld gehad en hebben goed verdedigd. Helaas is de zege ons op het einde ontglipt. We hadden de titel vandaag al virtueel kunnen binnenhalen met een driepunter." besluit Xavi.

Huistra: "Kans op vierde plaats nu erg klein"

Een teleurgestelde Pieter Huistra gaf gisteren na afloop van de verloren wedstrijd tegen Vitesse toe dat de kans op de vierde plaats "nu erg klein geworden is".

Groningen ging in Arnhem met 2-1 onderuit bij Vitesse. "De kans op de vierde plaats is nu erg klein geworden", zei een teleurgestelde Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd volgens het Algemeen Dagblad. "Met de ambitie die wij hebben, moeten we in deze wedstrijd drie punten meenemen."

"We begonnen ook wel aardig aan de wedstrijd, speelden gevarieerd voetbal, maar hadden wat pech in de afronding", analyseerde de trainer van Groningen. Vitesse-trainer Albert Ferrer kon zich daar in vinden. "Groningen maakte goed gebruik van de ruimte op de vleugels", zei hij.

"Wij hadden de eerste helft juist meer moeite met het vinden van de ruimte. Na de 0-1 van Groningen lieten wij het koppie niet hangen, ik ben dan ook erg tevreden met de instelling van mijn spelers."

Finale The Sing-Off boeit weinig kijkers

De finale van de SBS 6-talentenjacht The Sing-Off wist zaterdagavond maar weinig kijkers te boeien. Volgens Stichting KijkOnderzoek keken er 361.000 kijkers naar de ontknoping van het programma van Tooske Ragas en Danny de Munk. Gentle Voices werd uiteindelijk de winnaar van The Sing-Off.

De zoektocht naar een a-capellazanggroep startte vorige maand nog hoopvol met 1,2 miljoen kijkers. Daarna kelderden de kijkcijfers drastisch tot onder de 400.000 mensen, waarna SBS 6 besloot de finale twee weken naar voren te schuiven. Het is één van de grootste flops in de geschiedenis van het toch al noodlijdende SBS.

RTL 4-concurrente Linda de Mol is echter niet van de buis te slaan. Zij had met Ik Hou Van Holland zaterdag maar liefst 2,8 miljoen kijkers, en haar humorvolle programma Iedereen Is Gek Op Jack kon op 1,7 miljoen mensen rekenen.

Pirelli maakt bandenkeus voor komende races bekend

Bandenfabrikant Pirelli heeft bekend gemaakt met welke compounds de Formule 1-coureurs in de komende drie races zullen gaan rijden. In Turkije en Spanje worden de harde en zachte banden gebruikt, terwijl in Monaco de zachte en superzachte band uit de kast worden getrokken.

"We hebben de karakteristieken van de circuits zorgvuldig bekeken om er voor te zorgen dat de races net zo boeiend worden als de eerste wedstrijden dit jaar," zei Paul Hembery, de motorsportbaas van Pirelli. "We kijken met name vooruit naar Monaco waar we voor het eerst de superzachte band in actie zullen zien. De band wijkt sterk af van de rest en moet daarom in de straten van Monte Carlo goed tot zijn recht gaan komen."

Jeter als eerste vrouw onder de elf seconden

Atlete Carmelita Jeter is dit seizoen als eerste vrouw onder 11 seconden gedoken op de 100 meter.

De Amerikaanse liep gisteren bij wedstrijden in Walnut 10,99 seconden. Ze zat daarmee ruim voor de nummer twee, Consuella Moore, die 11,31 klokte. Jeter won bij de wereldkampioenschappen in 2007 en 2009 brons op de 100 meter.

Jeter als eerste onder de elf seconden
Jeter als eerste onder de elf seconden (Foto: ANP)

[F1] Uitslag Grand Prix van China

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van China op zijn naam geschreven. De McLaren-rijder troefde in de slotfase Sebastian Vettel af die nog wel tweede werd, voor zijn teamgenoot Mark Webber die vanaf plaats achttien een enorme inhaalrace bekroonde met een podiumplaats. Vettel gaat in het kampioenschap nog wel ruim aan de leiding.

De Grand Prix van China ging van start met Sebastian Vettel op de poleposition. De beste start in Shanghai was voor Jenson Button die Lewis Hamilton achter zich aan kreeg en Vettel. Nico Rosberg bleef vierde, voor Felipe Massa, Fernando Alonso, Paul di Resta, Adrian Sutil, Michael Schumacher en Jaime Alguersuari. Mark Webber kon zijn achttiende startplaats slechts inruilen voor een zeventiende.

De Australiër pakte een ronde later een plaats van Sergio Perez af, terwijl Kamui Kobayashi de tiende stek van Alguersuari afpakte. Daarna settelden de rijders op hun plaats en was het alleen Webber die nog Rubens Barrichello inhaalde en Vitaly Petrov de op de plaats elf rijdende Alguersuari pakte. HRT-rijder Vitantonio Liuzzi kreeg een drive-through penalty voor een valse start.

Na negen ronden pakte Perez twee plaatsen door eerst Barrichello en later Webber in te halen. Nick Heidfeld haalde voor plaats dertien Sébastien Buemi in en kreeg een volgende plaats cadeau toen Alguersuari zijn eerste pitstop maakte. De problemen voor Webber stapelden zich op die in de eerste sector een fout leek te maken en weer een plaats aan Barrichello moest afstaan. De Red Bull-rijder kwam dan ook binnen voor nieuw rubber. Alguersuari was de eerste uitvaller omdat hij na zijn stop zijn achterwiel verloor.

Vooraan had Button een seconde voorsprong op Hamilton en twee seconden op Hamilton. Rosberg lag na twaalf ronden zes seconden achter op de leider met de Ferrari's van Massa en Alonso in zijn kielzog. Rosberg ging meteen daarna naar binnen en reed op de nieuwe banden meteen snelle rondetijden, terwijl ook de Ferrari's sneller in de rondte gingen.

Na vijftien ronden wist Vettel eerst op de baan Hamilton in te halen en in de pits ook Button die bij het Red Bull-team van Vettel stopte om door te rijden naar zijn eigen team. Hamilton kwam een ronde later naar binnen, maar kende problemen met zijn banden, waardoor Massa de Brit voor het inrijden van de pits nog in kon halen.

Na de eerste stops lag Rosberg door eerder binnen te komen eerste, voor Vettel, Button, Massa, Hamilton, Schumacher, Alonso, Heidfeld, di Resta en Sutil. Het verschil tussen Rosberg en Vettel was verbazingwekkend genoeg vijf seconden. Alonso probeerde na 21 ronden Schumacher in te halen, maar de Spanjaard slaagde hier niet in. Webber lag door alle stops ondertussen elfde.

Na 25 ronden kwam Button plotseling binnen voor zijn tweede stop, hij viel hierdoor terug naar de achtste plaats. Een ronde later volgden leider Rosberg en Hamilton die hierdoor achter Schumacher terugvielen. Alonso was ondertussen de Duitser gepasseerd. Door de stops was het veld halverwege door elkaar geschud. Vettel leidde, voor Massa, Alonso, Rosberg, Button, Hamilton, Di Resta, Sutil, Kobayashi en Petrov.

Rosberg haalde hierna op zijn nieuwe zachte banden al snel Alonso in voor plaats drie. Button volgde al snel, terwijl ook Hamilton op de hielen van de Spanjaard zat. Door de verschillende pitstopstrategieën was het lang onduidelijk wie op welke plaats reed, wel dat rijders die op nieuw rubber reden veel sneller per ronde waren. Red Bull haalde daarom Vettel na 31 ronden ook binnen voor zijn laatste pitstop waar harde banden gemonteerd werden.

Ook de Ferrari's kwamen snel daarna binnen, waardoor Rosberg weer leidde, voor Button, Hamilton en Vettel. Massa lag vijfde, terwijl Alonso door zijn langere doorrijden slechts tiende lag. Schumacher lag zesde nadat hij een fraaie inhaalactie op Petrov plaatste. Webber lag achter dit duo en had veel meer moeite om de Renault van de Rus te passeren, maar na 35 ronden slaagde het hem toch, waardoor hij de zevende stek bezette. Alonso haalde Perez in voor plaats negen.

Rosberg leidde met een voorsprong van bijna drie seconden op Hamilton die op het rechte stuk bij start/finish zijn teamgenoot Button voorbij stak. De Brit kwam al snel daarna binnen, waardoor hij achter Vettel en Massa vijfde lag. Hamilton volgde een ronde later, waardoor hij terugviel naar de vierde stek. Webber haalde Schumacher op het lange rechte stuk in door de Duitser via de binnenzijde te passeren.

Na 39 ronden kwam Rosberg binnen, waardoor hij achter Vettel en Massa derde lag. Hij had meteen Hamilton in zijn nek zitten, maar de Brit slaagde nog niet in zijn eerste pogingen. Na 42 ronden was het wel raak bij bocht 6 waar Hamilton binnendoor kwam. Rosberg moest ondertussen brandstof sparen, maar had hier moeite mee, omdat ook Button hem naderde. Mark Webber zette op plaats zeven met 1:38,993 veruit de snelste ronde in de race neer. Hij naderde Alonso met rasse schreden.

Met nog elf ronden te gaan verloor Massa zijn tweede stek aan Hamilton die op nieuwer rubber stond. Button pakte de vierde plaats van Rosberg af. Uit de herhaling op tv bleek dat Rosberg Massa was gepasseerd op het lange rechte stuk, maar te laat remde waardoor hij weer twee plaatsen verloor. Verder naar achteren deed Perez een kamikaze-inhaalactie bij Sutil waarbij beide rijders elkaar raakten en even van het circuit af gingen. Perez kreeg hiervoor dan ook een drive-trough penalty.

Met nog zeven ronden te gaan dichtte Hamilton langzaam het gat met Vettel. De Brit lag 1,6 seconden achter op de Red Bull-rijder. Button wist Massa in te halen voor de derde plaats, waarna Rosberg bij de Ferrari-rijder aandrong. Webber was nog steeds de snelste man op de baan door als enige in de 1:39 per ronde te rijden. Hij haalde met nog vier ronden te gaan Massa in die worstelde met zijn banden.

Vooraan voerde Hamilton zodanig de druk op Vettel op dat hij de Duitser inhaalde en de leiding greep. Met nog drie ronden te gaan haalde Webber Rosberg in voor de vierde plaats en een ronde later zelfs Button, waardoor hij sinds de start vijftien plaatsen won en toch nog op het podium terechtkwam.

Hamilton won na 56 ronden de race voor Vettel en Webber. De overige punten gingen naar Button, Rosberg, Massa, Alonso, Schumacher, Petrov en Kobayashi.

Uitslag Race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren 1:36:58.226
2 Sebastian Vettel Red Bull +5.198
3 Mark Webber Red Bull +7.555
4 Jenson Button McLaren +10.000
5 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +13.448
6 Felipe Massa Ferrari +15.840
7 Fernando Alonso Ferrari +30.622
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +31.026
9 Vitaly Petrov Lotus Renault GP +57.404
10 Kamui Kobayashi Sauber +1:03.273
11 Paul di Resta Force India F1 +1:08.757
12 Nick Heidfeld Lotus Renault GP +1:12.739
13 Rubens Barrichello Williams +1:30.189
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1:30.671
15 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
16 Heikki Kovalainen Team Lotus +1 Ronde
17 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
18 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
19 Jarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
20 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing +2 Ronden
21 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +2 Ronden
23 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +2 Ronden
DNF Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +47 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 68
2 Lewis Hamilton McLaren 47
3 Jenson Button McLaren 38
4 Mark Webber Red Bull 37
5 Fernando Alonso Ferrari 26
6 Felipe Massa Ferrari 24
7 Vitaly Petrov Lotus Renault GP 17
8 Nick Heidfeld Lotus Renault GP 15
9 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 10
10 Kamui Kobayashi Sauber 7
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 6
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 4
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Adrian Sutil Force India F1 2
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
16 Jarno Trulli Team Lotus 0
17 Rubens Barrichello Williams 0
18 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
20 Timo Glock Virgin Racing 0
21 Sergio Perez Sauber 0
22 Pastor Maldonado Williams 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 105
2 McLaren 85
3 Ferrari 50
4 Lotus Renault GP 32
5 Mercedes Grand Prix 16
6 Sauber 7
7 Scuderia Toro Rosso 4
8 Force India F1 4
9 Team Lotus 0
10 Williams 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0

Interview Ziggi Recado

Hij is misschien wel de enige echte reggae-artiest in Nederland: Ziggi Recado. In 2001 kwam de op St. Eustatius geboren Ricado naar Nederland om te studeren. Inmiddels zijn we tien jaar verder en verschijnt alweer zijn derde studio-album. Met Ziggi Recado hoopt de zanger de stijgende lijn voort te zetten en opnieuw Nederland en zelfs de hele wereld plat te spelen met zijn muzikale talent. Genoeg reden voor FOK! om Ziggi Recado eens op te bellen.

 

 

Tweeduizend tweelingen in Dolfinarium

In het Dolfinarium in Harderwijk komen zondag ongeveer tweeduizend tweelingen samen. In het attractiepark wordt het jaarlijkse uitje van de Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (NVOM) gehouden. De belangenvereniging voor meerlingenouders bestaat dit jaar 20 jaar.

Tijdens de meerlingendag kunnen ouders ervaringen uitwisselen. Verder kunnen de deelnemers prijzen winnen en is er een speciale fotogelegenheid met de meest identieke tweeling ter wereld: de Nederlandse Janita en Petra Dijkhuizen. De zussen kregen deze titel in 2007.

De NVOM biedt ouders een platform om informatie en tips over het opvoeden van een tweeling uit te wisselen. Ook aanstaande meerlingouders kunnen lid worden of bellen met vragen.


Tweelingendag: zoek de verschillen! (Foto: Novum)

CD: Ziggi Recado - Ziggi Recado

In 2001 komt Ricardo Blijden vanuit het eiland St. Eustatius naar Nederland. Rond diezelfde tijd leert Blijden, beter bekend als Ziggi en nu zelfs Ziggi Recado, Mr. Rude kennen. Samen met deze producer ontwikkelt hij zichzelf. Inmiddels is het 2001, heeft Recado de hele wereld over getourd, is zijn artiestennaam officieel Ziggi Recado geworden en is hij toe aan zijn derde studio-album simpelweg Ziggi Recado geheten.

ziggi1

[NBA] Overwinningen Chicago, Miami

In de eerste ronde van de play-offs in de NBA heeft Chicago Bulls Indiana Pacers verslagen. De Bulls waren met 104-99 te sterk.

Tot diep in het vierde kwart stond Indiana met 98-88 voor. Mede door Derrick Rose, in de slotfase goed voor zeven punten, kwam Chicago echter met de schrik vrij.

Miami Heat versloeg Philadelphia 76ers met 97-89. Miami zag bijna een voorsprong van 13 punten verdwijnen. Dankzij Chris Bosh, LeBron James en Dwyane Wade, samen goed voor 63 punten, won Miami echter toch.

Orlando Magic verloor thuis met 93-103 van Atlanta Hawks. Dwight Howard maakte 46 punten maar de meeste van zijn ploeggenoten hadden moeite met scoren. Bi Atlanta maakten vijf man 10 punten of meer.

Dallas Mavericks was Portland Trailblazers met 89-81 de baas. Dirk Nowitzki was met 28 punten de grote man waarvan hij er 18 in het vierde kwart maakte.

Verbeek: "Wij hebben verdiend gewonnen"

Trainer Gertjan Verbeek vindt dat AZ gisteravond verdiend van ADO Den Haag heeft gewonnen. De Alkmaarders wonnen met 3-1. John van den Brom was kritisch op Timothy Derijck.

De trainer was erg tevreden met de 3-1 overwinning. "Hier ben ik heel blij mee. Over de hele wedstrijd genomen hebben we verdiend gewonnen", zei Verbeek na afloop tegen het ANP. "We waren erg dominant, maar slordig in de eindfase", analyseerde hij.

Kolbeinn Sigthórsson opende de score en maakte zijn twaalfde doelpunt van het seizoen. Brett Holman maakte na rust de 2-0, Timothy Derijck scoorde namens ADO en invaller. Nick van der Velden bepaalde uiteindelijk de definitieve score.

Derijck ging in de fout bij de 2-0 en dat kwam hem op kritiek van trainer John van den Brom te staan. "Dit mag hem niet gebeuren, maar hij is dit seizoen wel een van onze beste verdedigers", zei hij na afloop. Derijck maakte zijn fout echter weer goed door de aansluitingstreffer te maken. "Toen gooiden we alle schroom van ons af en speelden we alles of niets. Het is jammer dat het niks opleverde."

Macron nieuwe kledingsponsor van AZ

AZ heeft vanaf het komende seizoen een nieuwe kledingsponsor, Macron. Dit maakte de club gisteren tijdens een persconferentie voorafgaand aan AZ - ADO Den Haag bekend.

Het Italiaanse merk Macron verbond zich voor vier seizoenen aan de Alkmaarse club en volgt daarmee het Nederlandse Quick op. Macron kleedt momenteel onder meer Napoli, West Ham United, Leeds United, AS Monaco en Real Mallorca.

"We zijn enorm blij met de vierjarige overeenkomst met Macron", lichtte technisch directeur Earnest Stewart toe. "AZ is bezig een sterke binding te creëren met het regionale bedrijfsleven, maar hiermee tonen we aan ook interessant te zijn voor internationale ondernemingen."

"We zijn trots dat we de Nederlandse markt kunnen betreden met het sponsoren van AZ", lichtte Gianluca Pavanello, CEO van Macron, toe. "AZ is een grote voetbalclub waarmee we dezelfde waarden delen.: passie voor sport, betrokkenheid en focus op kwaliteit."

Tepco: Robots bedwingen radioactiviteit

De hoeveelheid radioactiviteit die de kapotte kerncentrale Fukushima Daiichi in het noordoosten van Japan uitstoot, wordt over drie maanden minder. Daar zullen onder andere twee Amerikaanse robots aan werken, meldde zondag de exploitant van de kerncentrale, de Tokio Elektriciteitsmaatschappij (Tepco).

De op afstand te bedienen robots gaan zondag al aan het werk en betreden reactor nummer 3 om er metingen te verrichten. De rechterhand van de Japanse premier Naoto Kan, Yukio Edano, heeft Fukushima bezocht en zei er zondag dat Tepco bijna klaar is met een gedetailleerd plan om de crisis in de door een aardbeving en tsunami verwoeste kerncentrale te boven te komen.

Tepco: robots bedwingen radioactiviteit
Tepco: Robots bedwingen radioactiviteit (Foto: ANP)

Nederland ziet rol van IMF groeien

De positie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als internationaal overlegorgaan voor de economie is versterkt. Dat concludeerde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers zaterdag (plaatselijke tijd) na de voorjaarsvergadering van het IMF.

Volgens Weekers groeit de wil om het IMF de centrale rol over te laten nemen die de G20 nu speelt bij het oplossen van problemen in de wereldeconomie. "De conclusies daarover gingen verder dan in het verleden", aldus de staatssecretaris."Er was nu ook steun van andere G20-landen zoals Frankrijk. Zij waren glashelder over het belang van een fusie van de G20 en het IMF, op het gebied van economische kwesties."

Volgens Weekers mist de G20 de democratische basis van het IMF, waar de meeste landen met een bestuurszetel ook een groep andere landen vertegenwoordigen. President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, die ook aan de IMF-bijeenkomsten deelnam, sloot zich hierbij aan. "Er moet natuurlijk wat gebeuren", stelde hij. "De gelegitimeerde instituten als het IMF moeten niet ondermijnd worden door andere verbanden, die over dezelfde zaken beslissingen gaan nemen."

Voor Nederland is een grotere rol van het IMF van belang omdat het binnen die organisatie een grotere rol speelt dan in de G20. Nederland is officieel geen lid van die club van meest invloedrijke economieën, maar mag soms wel aanschuiven bij conferenties. Bij het IMF neemt Nederland een bestuurszetel in. Die staat wel onder druk omdat Europa plaatsen moet afstaan aan opkomende economieën, maar via samenwerking met kleine landen als België denkt Nederland belangrijke invloed te kunnen houden binnen het IMF.

Puzzle Agent lost alles op via PSN

De puzzelgame Puzzle Agent kwam vorig jaar juni uit voor de PC. Aanstaande dinsdag zal de game eindelijk uitkomen voor PSN, de Amerikaanse wel te verstaan. Een Europese datum kunnen we snel verwachten volgens mede-ontwikkelaar Telltale Games.

Puzzle Agent draait om een FBI-agent die gespecialiseerd is in puzzels op nader onderzoek moet gaan waarom een gummenfabriek gesloten is. De gummenfabriek is toevallig de hofleverancier van het Witte Huis. Bekijk hieronder de PSN-launchtrailer.

Weer slapende luchtverkeersleider

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben een luchtverkeersleider geschorst die zaterdagochtend vroeg tijdens zijn dienst in slaap was gevallen. Dat meldde de nieuwszender CNN.

Het vliegverkeer zou volgens een eerste onderzoek niet in gevaar zijn geweest. De verkeersleider miste geen oproepen, aldus de luchtvaartautoriteiten. Tijdens het incident bij de luchtveerkeersleiding in Miami waren nog twaalf andere verkeersleiders en twee chefs aanwezig.

Volgens de autoriteiten is het de zevende keer dit jaar dat een verkeersleider in slaap valt. Vorige week stapte de baas van de Amerikaanse luchtverkeersleiding, Hank Krakowski, op naar aanleiding van de incidenten.

De luchtvaartautoriteit FAA kondigde aan dat de roosters van de verkeersleiders worden aangepast, om te voorkomen dat medewerkers zo moe worden dat ze in slaap vallen.

Weer slapende luchtverkeersleider in VS
Weer slapende luchtverkeersleider in VS (Foto: ANP)

Schaatsseizoen start in Chelyabinsk

Het internationale schaatsseizoen begint in november met een wereldbekerwedstrijd in Chelyabinsk. Dat heeft de Russische schaatsbond bekendgemaakt. Het tweede evenement in de wereldbekercyclus is in Astana, Kazachstan.

Rusland kreeg eerder al de wereldkampioenschappen allround, van 17 tot en met 19 februari in Moskou, toegewezen. De EK allround zijn van 6 tot en met 8 januari in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Calgary organiseert eind januari de wereldkampioenschappen sprint en in Heerenveen vinden van 22 tot en met 25 maart de WK afstanden plaats.

De internationale schaatsbond ISU moet de kalender voor het nieuwe seizoen nog officieel bekendmaken.

Schaatsseizoen start in Tsjeljabinsk
Schaatsseizoen start in Tsjeljabinsk (Foto: ANP)

Cd: VA - Hardcore The 2010 Yearmix

De meeste jaaroverzichten bestaan uit twee, soms drie discs met een opsomming van de beste platen van het afgelopen jaar. Bij Neophyte Records gaat dat anders. Hun jaarmixen zijn snel, to the point en van hoge kwaliteit. Vorig jaar bestond de jaarmix uit 136 tracks verdeeld over twee schijfjes. Op de dubbelaar Hardcore: The 2010 Yearmix overtreft het Rotterdamse label het voorgaande jaar, want op deze editie zijn er maar liefst 150 keiharde beukplaten achter elkaar geplakt!

Dodental stormen VS stijgt

De zware stormen die al een aantal dagen grote delen van de Verenigde Staten teisteren, hebben al zeker aan 21 mensen het leven gekost. Het noodweer is aangekomen in de staat North Carolina. Bedrijven en woningen liepen schade op, auto's waaiden om en zeker 4 mensen kwamen om.

Eerder vielen al 17 slachtoffers in andere staten. De tornado's bereikten zaterdag de zuidelijke staten Alabama en Mississippi. Een dag eerder werden Arkansas en Oklahoma al getroffen door zware stormen.

Volgens gouverneur Beverly Perdue van North Carolina loopt het dodental in de staat waarschijnlijk nog op. In vier verschillende regio's zijn mensen omgekomen, maar een exact aantal kon ze nog niet geven. Wel wist ze te melden dat er 62 tornado's zijn geteld.

'Titel opvolger Metro 2033 veranderd'

Het is zeker dat er een opvolger voor Metro 2033 zal gaan komen, THQ heeft de opvolger ook al benoemd met Metro 2034. Nu heeft THQ de afgelopen week een drietal domeinen geregistreerd die kunnen duiden op een naamsverandering van de opvolger of eventueel een uitbreiding van het origineel.

De drie domeinen zijn als volgt:

  • www.lastlight.com
  • www.metrolastlight.com
  • www.metro2033lastlight.com

Over het vervolg op Metro 2033 is niets bekend behalve dat hij 3D zal ondersteunen, een datum is nog niet bekend.

Clinton betuigt solidariteit in Japan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is zondag aangekomen in Japan om haar steun te betuigen aan het land dat op 11 maart door natuurgeweld werd getroffen. Clinton spreekt met premier Naoto Kan en minister van Buitenlandse Zaken Takeaki Matsumoto. Ook is ze uitgenodigd door keizer Akihito.

Clinton benadrukt tijdens haar bezoek de belofte van de Amerikaanse regering dat de Verenigde Staten bondgenoot Japan zullen helpen met de wederopbouw. Duizenden Amerikaanse militairen boden al meteen na de ramp humanitaire ondersteuning in de getroffen gebieden.

Door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami kwamen zeker 13.000 mensen om. Meer dan 14.000 mensen zijn nog vermist. Het natuurgeweld veroorzaakte ook een nucleaire crisis die nog altijd niet onder controle is.

Castro: Leider maximaal 10 jaar aan de macht

Cuba overweegt de ambtstermijn van politieke leiders te beperken tot maximaal twee keer vijf jaar. President Raúl Castro zei dat zaterdag tijdens het congres van de Communistische Partij van Cuba (PCC).

De 79-jarige Raúl Castro nam in 2006 de leiding van het land en de partij over van zijn inmiddels 84-jarige broer Fidel. Samen regeerden ze meer dan 50 jaar. Raúl beklaagde zich zaterdag over het gebrek aan jonge Cubanen die geschikt zijn om de leiding over de Communistische Partij en het land over te nemen.

Volgens de president heeft de regering geen reserve van goed opgeleide vervangers die ervaren en rijp genoeg zijn. De meeste huidige Cubaanse leiders dateren nog uit de tijd van de revolutie eind jaren 50 en zijn vaak de zeventig of tachtig gepasseerd.

Castro: leider maximaal 10 jaar aan de macht
Castro: Leider maximaal 10 jaar aan de macht (Foto: ANP)

Brand treft woongroep daklozen

In een Rotterdamse woongroep voor daklozen heeft in de nacht van zaterdag op zondag korte tijd brand gewoed. De circa 25 bewoners moesten het huis verlaten, meldde de brandweer.

De brandweer had het vuur snel geblust, maar een deel van de cliënten kon vanwege de brandschade niet terug naar de eigen kamer. Het Centrum voor Dienstverlening, dat de bewoners begeleidt, biedt hen elders onderdak. Om hoe veel mensen het gaat, kon een woordvoerster van de brandweer niet zeggen.

Het vuur brak door onbekende oorzaak uit op een van de kamers. In het voormalige kloostergebouw aan de Mackaystraat wonen oud-daklozen die kampen met psychische problemen of verslavingen.

'Precisiebommen NAVO voor LibiŽ raken op'

De NAVO kampt met een dreigend tekort aan precisiebommen die ingezet worden tegen het leger van de Libische leider Moammar Gadhafi. Dat meldde The Washington Post vrijdag op basis van hoge NAVO-functionarissen en Amerikaanse regeringsbronnen.

Volgens de bronnen bewijst het dreigende tekort dat de Europese NAVO-landen zelfs een relatief kleine militaire operatie niet voor langere tijd kunnen volhouden. De acties tegen Libië zijn nog geen maand bezig. De Amerikanen trokken vorige week hun vliegtuigen grotendeels terug. Groot-Brittannië en Frankrijk leveren nu de grootste bijdragen aan de missie.

De functionarissen vragen zich af of de Verenigde Staten zich afzijdig kunnen houden als Gadhafi's bewind erin slaagt nog maanden aan de macht te blijven. Behalve het dreigende tekort aan precisiebommen, speelt ook het relatief kleine aantal gevechtsvliegtuigen dat de Europese landen inbrengen de NAVO parten.

'Precisiebommen NAVO voor Libië raken op'
'Precisiebommen NAVO voor Libië raken op' (Foto: ANP)

Uitslag Real Madrid - FC Barcelona

FC Barcelona leek in de eerste van een vierluik Real Madrid in eigen huis een nederlaag te bezorgen, maar een late strafschop van Cristiano Ronaldo zorgde er voor dat El Clásico in Madrid onbeslist bleef: 1-1. Eerder dit seizoen werd de ploeg van José Mourinho in Barcelona nog met 5-0 weggevaagd.

De twee beste ploegen van Spanje staan binnen zeventien dagen vier keer tegen over elkaar. De eerste wedstrijd was er eentje in de Primera División waar Barcelona een voorsprong van acht punten had op Real Madrid. Volgende week is de finale van de Copa del Rey, waarna nog twe ontmoetingen in de Champions League volgen.

Bij Barcelona maakte Carles Puyol zijn rentree in de basiself en met hem nam de ploeg van trainer Pep Guardiola al snel het initiatief in handen. Toch was het Real dat voor rust de gevaarlijkste ploeg was. Alves moest een inzet van Ronaldo namelijk van de lijn halen. Aan de andere zijde lette Casillas goed op bij een lobje van Messi.

Net na rust was het Ronaldo die een vrije trap rakelings naast schoot. Real ging kort daarna in de fout doordat Albiol Villa onreglementair een vrije scoringskans ontnam. Hij kon met rood vertrekken waarna Messi de strafschop benutte en Barça aan de leiding bracht. Kort daarna raakte Xavi nog de lat.

Real zakte terug, maar kreeg hulp uit onverwachte hoek toen Puyol geblesseerd van het veld moest worden gedragen. Pepe wist een mogelijkheid op aangeven van Di María niet te benutten. De reactie van Guardiola was het inbrengen van Afellay om zo de 0-1 in Bernabeu te koesteren.

De Koninklijke probeerde met tien man aan te vallen en had geluk dat de scheidsrechter tien minuten voor tijd een overtreding zag in de sliding van Alves op Marcelo. Ronaldo faalde niet vanaf elf meter. De thuisploeg had zelfs nog een kans op de winst, maar een poging van Khedira mislukte, waardoor de eerste wedstrijd van het vierluik in 1-1 eindigde.

Real Madrid

1 - 1

FC Barcelona

 82' Ronaldo (pen)
   53' Messi (pen)
 
 Gele kaart: Marcelo, Arbeloa (Real Madrid), Adriano, Piqué, Alves, Valdés, Xavi (FC Barcelona)
 Rode kaart: Albiol (52) (Real Madrid)
 
Stadion: Santiago Bernabéu, Madrid
Toeschouwers: 72.000
Arbiter: César Muñiz Fernández
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Ramos
Albiol
Carvalho
Marcelo
Xabi Alonso (Adebayor/66)
Pepe
Khedira
Ronaldo
Benzema (Özil/57)
Di María (Arbeloa/67)
  Valdés
Alves
Piqué
Puyol (Keita/58)
Adriano (Maxwell/80)
Xavi
Busquets
Iniesta
Pedro (Afellay/67)
Messi
Villa
Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.