Kaandorp wint prijs voor beste theaterlied

Redactie

Cabaretière Brigitte Kaandorp en componist Theo Nijland zijn de winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs 2010. Hun lied Lente werd door de jury verkozen tot het beste theaterlied van vorig jaar. Karin Bloemen reikte de prijs uit in Theater Bellevue in Amsterdam.

De Annie M.G. Schmidtprijs is door Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival in het leven geroepen om het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De winnaar krijgt 3500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door kunstenaar Frank Rosen.

De jury koos unaniem voor het 'nuchtere' lied van Kaandorp en Nijland en sprak van 'briljante muziek door fraaie modulaties' en 'simpele, maar uiterst beeldende taal'. "Het is recht op ons hart gericht en raakt aan grote emoties", aldus de jury, waarin dit jaar onder anderen zangeres en cabaretière Karin Bloemen, pianist Cor Bakker en cabaretier en schrijver Frank van Pamelen zaten. Het lied komt uit Kaandorps theatervoorstelling Zó.

Vorig jaar won cabaretière Sara Kroos de prijs met haar lied Nachtkaravaan. Ook Freek de Jonge, Lenette van Dongen en Erik van Muiswinkel sleepten de Annie M.G. Schmidtprijs al eens in de wacht. De prijs wordt sinds 1991 uitgereikt.


Het winnende liedje van Brigitte Kaandorp