Frankrijk stopt trein met Tunesiërs

Redactie

De Franse autoriteiten hebben zondag een trein uit Italië tegengehouden omdat er activisten en illegale Tunesische immigranten aan boord waren. Dat heeft Maurizio Furia, woordvoerder van de Italiaanse spoorwegen, bekendgemaakt. De trein kreeg vanaf het Italiaanse grensstation Ventimiglia geen toestemming om naar Menton in Frankrijk te rijden.

Italië heeft bij Frankrijk een formeel protest ingediend. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de Franse stap 'onwettig en duidelijk in strijd met algemene Europese principes'. Frankrijk heeft nog niet op het Italiaanse protest gereageerd.

Italië begon onlangs met de uitgifte van tijdelijke verblijfsvergunningen aan Tunesiërs die aan de onrust in het Noord-Afrikaanse land proberen te ontsnappen. Volgens Italië biedt de vergunning de Tunesiërs de gelegenheid om onder het Schengenverdrag drie maanden door heel Europa reizen. De Franse autoriteiten willen alleen Tunesiërs toelaten die de financiële middelen hebben om zelfstandig in Frankrijk te kunnen leven. Duitsland zegt hetzelfde te zullen doen.

Voorwaarden voor de tijdelijke verblijfsvergunning zijn dat de migranten papieren bij zich hebben en het doel van hun reis kunnen verantwoorden. België verscherpte de afgelopen dagen de grenscontroles op de luchthavens van Zaventem en Charleroi en controleert momenteel extra op die voorwaarden, meldt de krant De Standaard.

Premier Mark Rutte zei eerder dat de Tunesiërs die in Italië een verblijfsvergunning krijgen niet welkom zijn in Nederland. Rutte bestrijdt dat de Tunesiërs op grond van het Schengenverdrag vrij kunnen doorreizen naar andere landen. Volgens hem zijn er wel degelijk mogelijkheden om mensen tegen te houden of uit te zetten.

De kwestie van de Tunesische migranten zet met name Italië en Frankrijk tegen elkaar op. "Wij hebben de migranten reisdocumenten verstrekt en al het andere wat nodig is en de Europese Commissie erkent dat Italië de regels van Schengen volgt", zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Roberto Maroni van de anti-immigrantenpartij Lega Nord. Visumvrij reizen 'is legitiem voor iedereen die over de vereiste papieren beschikt en naar Frankrijk wil', voegde hij eraan toe.

De Franse president Nicolas Sarkozy steunt de democratiebewegingen in Noord-Afrika en de Arabische wereld die geïnspireerd zijn door de volksopstand in Tunesië, maar wil het aantal migranten uit de voormalige Franse kolonies in Noord-Afrika, die nu al de meerderheid van de immigranten in Frankrijk vormen, beperken.

Frankrijk en Italië kwamen ruim een week geleden overeen samen lucht- en zeepatrouilles te houden om boten met Noord-Afrikaanse migranten tegen te houden voordat ze bestemmingen als het Italiaanse eiland Lampedusa kunnen bereiken. Het is nog onduidelijk wanneer de gezamenlijke patrouilles moeten beginnen.