Gilbert opnieuw winnaar Amstel Gold Race

Frank (franklop)

Philippe Gilbert is de winnaar geworden van de Amstel Gold Race. De Belg was verreweg de sterkste uit een kopgroep en kwam met voorsprong als eerste boven op de Cauberg. Joaquin Rodriguez werd tweede, voor Simon Gerrans. Robert Gesink was de beste Nederlander op de achtste plaats.

Het plan van Rabobank werd al snel duidelijk; de koers hard maken. Op 90 kilometer werd het hele team op kop gezet en werd het peloton in stukken geslagen. Op de Sibbergrubbe ging Luis Léon Sanchez ervandoor, op het moment dat zijn ploeg het tempo ging drukken. Hij kreeg niemand mee en liet zichzelf weer inlopen.

Op de Cauberg werd een deel van de kopgroep van de dag ingelopen en schudde de Vacansoleil-ploeg met Stijn Devolder, Björn Leukemans en Johnny Hoogerland aan de boom. Er bleef een grote groep over met daarin alle favorieten. Vervolgens sprong Carlos Barredo (Rabobank) alleen naar de koplopers toe, de Belg Thomas Degand en de Italiaan Pier Paulo De Negri. Uit de achtergrond kwam ook de Belg Jan Ghyselinck (HTC) nog aansluiten.

De vier kregen een dikke minuut voorsprong op het peloton, dat werd aangevoerd door de mannen van Gilbert. De groep werd op 35 kilometer van de streep gegrepen. Op de Gulperberg plaatste Johnny Hoogerland een aanval en kreeg onder andere Maxim Iglinskiy mee, maar Omega Pharma-Lotto reed het gat snel dicht. Het bleef nerveus in het peloton, waardoor onder andere Fabian Cancellara en Fränk Schleck onderuit gingen. Schleck kreeg nog problemen met zijn fiets, maar had wel geluk dat vooraan niet hard werd gekoerst.

Op de Eyserbosweg werd de afscheiding gemaakt, waarna twintig man overbleven met daarbij onder andere Gesink, Andy Schleck, Damiano Cunego, Hoogerland en natuurlijk Gilbert. Zowel Omega Pharma-Lotto als Rabobank zaten met vier man in de kopgroep. Op de Keutenberg ging Joaquin Rodriguez ervandoor, maar die werd snel bijgehaald door de ploegmaats van Gilbert.

Daarna was het tijd voor Schleck om te demarreren. Nadat de mannetjes van Gilbert waren opgesoupeerd viel het enigszins stil in de achtervolging, maar Schleck kreeg nooit veel ruimte. De achtervolgers lieten Gilbert veel werk doen, om zo meer kans te maken op de zege. Bij de voet van de Cauberg had Schleck nog vijf seconden. Rodriguez ging aan en had Gilbert in zijn wiel. Gilbert nam over en won opnieuw met overmacht de Gold Race. Rodriguez werd tweede, voor Simon Gerrans. Robert Gesink was de beste Nederlander op plaats acht.

Uitslag Amstel Gold Race

# Renner Ploeg Nat. Tijd
1 Philippe Gilbert Omega Pharma-Lotto België  
2 Joaquin Rodriguez Katusha Spanje +0.02
3 Simon Gerrans Sky Australië +0.05
4 Jacob Fuglsang Leopard-Trek Denemarken +0.06
5 Alexandr Kolobnev Katusha Rusland z.t.
6 Oscar Freire Rabobank Spanje z.t.
7 Björn Leukemans Vacansoleil België z.t.
8 Ben Hermans RadioShack België z.t.
9 Robert Gesink Rabobank Nederland z.t.
10 Paul Martens Rabobank Duitsland z.t.