Grote winst nationalisten in Finland

Redactie

Nationalisten hebben zoals verwacht grote winst geboekt bij de zondag gehouden parlementsverkiezingen in Finland. De partij Echte Finnen behaalde bijna 19 procent van de stemmen, nauwelijks minder dan de nummers een en twee, de regerende conservatieve Nationale Coalitiepartij met 20 procent en de oppositionele Sociaal-Democraten. Dit bleek nadat ongeveer een derde van de uitgebrachte stemmen was geteld.

"Dit is echt goed. Dit is een historische verandering", zei de leider van de Echte Finnen, Timo Soini. De partij is tegen immigratie en eurosceptisch. Zo voelt de partij er niets voor dat Finland meebetaalt aan het financiële reddingsplan voor Portugal en andere eurolanden.

Volgens peilingen voor de verkiezingen zouden pro-Europese partijen hun meerderheid in het tweehonderd zetels tellende parlement behouden. Maar de conservatieve leider Jyrki Katainen zei na de voorlopige uitslagen dat het nog te vroeg is om de einduitslag te voorspellen.

De Echte Finnen behaalden bij de vorige verkiezingen in 2007 maar 4 procent van de stemmen. Soini zegt dat zijn partij een plaats verdient in de volgende regering, hoewel hij beseft dat de anti-Europese opstelling het lastig maakt om een geschikte coalitiepartner te vinden.

De huidige regering - een coalitie van vier partijen - is voorstander van het Europese noodfonds. "De grotere partijen hebben geen reden om Echte Finnen uit te nodigen voor gesprekken als ze een coalitie zonder die partij kunnen vormen", zegt Olavi Borg, emeritus professor politicologie.

In een laatste poging stemmers te bewegen op een partij te stemmen die noodhulp steunt, benadrukten industrieorganisaties in een krantenadvertentie dat ook het kleine, van export afhankelijke Finland bedreigd wordt als de financiële crisis zich verder uitbreidt.


Grote winst nationalisten in Finland (Foto: Novum)