Beeld Fortuyn brengt 20.000 euro op

Een standbeeld van Pim Fortuyn heeft zondag bij een veiling 20.000 euro opgebracht. Het veilinghuis in Diemen dat de verkoop organiseerde, had een opbrengst van 20.000 tot 40.000 euro verwacht. Toch is de opbrengst nog hoog te noemen, aangezien eenzelfde beeld gratis is op te halen bij presentator en makelaar Harry Mens.

Naast de 20.000 euro moet de koper ook nog een kleine 6000 euro aan commissiegeld betalen.

Het nu verkochte beeld stond jarenlang voor het huis van Pim Fortuyn aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam. Bij de laatste keer dat het huis werd verkocht, werd het beeld meegenomen. De eigenaar besloot het werk te koop te zetten.

Het beeld met Fortuyn in 'at your service'-houding is samen met een identiek beeld gemaakt in 2002, het jaar dat de politicus werd vermoord. De opdrachtgever, Harry Mens, liet de beelden maken door Daphne du Barry als eerbetoon. Het beeld van Mens mag gratis worden meegenomen als het een mooie plaats in Amsterdam of Den Haag krijgt.

Het beeld van Mens werd bij een verhuizing ooit onthoofd door een te laag viaduct. Het is daarna gerestaureerd. Met hoofd zijn de beelden 2 meter lang.

Er was veel volk op de been in de veilingzaal, zegt een woordvoerder. Zij kan nog niet zeggen wie het beeld heeft gekocht en waar het terechtkomt.


Beeld Fortuyn brengt 20.000 euro op (Foto: Novum)