De val van een legende

Jonell Brown (Jerzinho)

Dit is de eerste FOK!-sportcolumn van Jerzinho. Zijn stukken zijn vanaf vandaag om de week (oneven weken) op zondagmiddag 18.00 uur te lezen. Wij wensen Jerzinho veel succes en jullie veel leesplezier!

Als een bom sloeg het niet in, maar de schade wordt wel dermate groot. Louis van Gaal ontslagen bij Bayern München. In eerste instantie mocht hij aan het einde van het seizoen zijn koffers pakken, maar na het gelijke spel tegen FC Nürnberg lagen zijn spullen al op straat. ‘Een verschil van opvatting over de strategie.'

In Beieren weten ze wel beter. Het Duitse volk werd de ‘Tulpen-Generaal' zat. De Duitse krant Bild verkocht de laatste maanden ineens 20% minder. Dat heeft een oorzaak, en die oorzaak heette Louis van Gaal.

Aan het begin van het seizoen is het smullen voor Bild. Nieuw seizoen, nieuwe trainers, nieuwe kansen. Zo ook in de beginperiode van Van Gaal. Oh, oh wat vonden ze hem leuk. Met dat onschuldige boxergezicht van hem. Dat Duits van meneer Van Gaal, lachen gieren brullen. Nog nooit hebben ze in Duitsland een volwassen meneer, Duits horen praten, als een gehandicapte met 6 whiskey achter zijn kiezen. In 2009 kreeg hij ‘Die Sprachwahrer des Jahres' prijs ervoor. Een taalprijs.

Voor het Duitse volk werd het te veel van het goede. Als je overal waar je kijkt, Louis van Gaal ziet, een Nederlandse topcoach, dan word je het vanzelf zat. Vooral dat ‘Nederlands' nekte van Gaal. Mocht Louis een Duits paspoort hebben gehad, dan had hij nog wel een jaartje of 2 ermee doorgekund. Privé-verhalen over Van Gaal werden ook minder, hij werd te ‘gewoontjes'. De Lederhosen blijven dit seizoen ook in de kast hangen. Geen balkonscène voor Bayern dit jaar. Die taalpuree van Louis werd men ineens allemaal teveel. Een beetje lollig Duits brallen, oké, maar zelf een eigen taal gaan verzinnen. Dan kan je inpakken.

En dus zette Bild operatie Van Gaal in gang. De val van een legende. Ze wilden hem zelfs nog wel met blote handen en voeten het land uit dragen. Ineens zou de selectie van Bayern München niet meer achter Van Gaal staan. Dat zou ook de reeks nederlagen verklaren tegen onder andere Borussia Dortmund en Hannover ‘96. Maar wat men vergeet, is het overvolle programma van de Duitse ploeg. In een krappe twee weken tijd moest Van Gaal ineens met Schalke (DFB pokal), Borussia Dortmund (Bundesliga) en tweemaal Internazionale (Champions League) afrekenen.

Als de media in Duitsland, in dit geval Bild, je weg wil hebben, dan ga je ook weg. Dat weet ook het bestuur van Bayern. Rummenigge weet dat het niet aan de kwaliteit van Van Gaal ligt, maar aan de kwaliteit van de media en het woord van het Duitse volk. In Spanje, bij Barcelona maakte Louis hetzelfde mee. In 2000 zette de Spaanse krant El Mundo de boobytrap klaar. Barcelona gaf zich over aan de media, ondanks alle prijzen en stuurde Van Gaal de laan uit. De opvolger van Van Gaal bakte er echter zo weinig van, dat Barça zich durfde af te zetten tegen de media en Louis weer in de armen sloot.

Bij Bayern München zal hetzelfde gebeuren. Ik geef Bayern minimaal 1 seizoen met Jupp Heynckes, en dan zullen de eerste berichten weer in de media verschijnen over het verlangen naar, én een mogelijke terugkeer van, de generaal. Het bestuur zal openlijk toegeven dat ze meedreven op de stroming van de media. Het is een dure fout die Bayern begaat. Geschiedenis herhaalt zich altijd. Een legende als Louis van Gaal moet je nooit ontslaan, een legende als Louis van Gaal kan alleen zichzelf ontslaan.