[F1] Uitslag Grand Prix van China

Peterselieman

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van China op zijn naam geschreven. De McLaren-rijder troefde in de slotfase Sebastian Vettel af die nog wel tweede werd, voor zijn teamgenoot Mark Webber die vanaf plaats achttien een enorme inhaalrace bekroonde met een podiumplaats. Vettel gaat in het kampioenschap nog wel ruim aan de leiding.

De Grand Prix van China ging van start met Sebastian Vettel op de poleposition. De beste start in Shanghai was voor Jenson Button die Lewis Hamilton achter zich aan kreeg en Vettel. Nico Rosberg bleef vierde, voor Felipe Massa, Fernando Alonso, Paul di Resta, Adrian Sutil, Michael Schumacher en Jaime Alguersuari. Mark Webber kon zijn achttiende startplaats slechts inruilen voor een zeventiende.

De Australiër pakte een ronde later een plaats van Sergio Perez af, terwijl Kamui Kobayashi de tiende stek van Alguersuari afpakte. Daarna settelden de rijders op hun plaats en was het alleen Webber die nog Rubens Barrichello inhaalde en Vitaly Petrov de op de plaats elf rijdende Alguersuari pakte. HRT-rijder Vitantonio Liuzzi kreeg een drive-through penalty voor een valse start.

Na negen ronden pakte Perez twee plaatsen door eerst Barrichello en later Webber in te halen. Nick Heidfeld haalde voor plaats dertien Sébastien Buemi in en kreeg een volgende plaats cadeau toen Alguersuari zijn eerste pitstop maakte. De problemen voor Webber stapelden zich op die in de eerste sector een fout leek te maken en weer een plaats aan Barrichello moest afstaan. De Red Bull-rijder kwam dan ook binnen voor nieuw rubber. Alguersuari was de eerste uitvaller omdat hij na zijn stop zijn achterwiel verloor.

Vooraan had Button een seconde voorsprong op Hamilton en twee seconden op Hamilton. Rosberg lag na twaalf ronden zes seconden achter op de leider met de Ferrari's van Massa en Alonso in zijn kielzog. Rosberg ging meteen daarna naar binnen en reed op de nieuwe banden meteen snelle rondetijden, terwijl ook de Ferrari's sneller in de rondte gingen.

Na vijftien ronden wist Vettel eerst op de baan Hamilton in te halen en in de pits ook Button die bij het Red Bull-team van Vettel stopte om door te rijden naar zijn eigen team. Hamilton kwam een ronde later naar binnen, maar kende problemen met zijn banden, waardoor Massa de Brit voor het inrijden van de pits nog in kon halen.

Na de eerste stops lag Rosberg door eerder binnen te komen eerste, voor Vettel, Button, Massa, Hamilton, Schumacher, Alonso, Heidfeld, di Resta en Sutil. Het verschil tussen Rosberg en Vettel was verbazingwekkend genoeg vijf seconden. Alonso probeerde na 21 ronden Schumacher in te halen, maar de Spanjaard slaagde hier niet in. Webber lag door alle stops ondertussen elfde.

Na 25 ronden kwam Button plotseling binnen voor zijn tweede stop, hij viel hierdoor terug naar de achtste plaats. Een ronde later volgden leider Rosberg en Hamilton die hierdoor achter Schumacher terugvielen. Alonso was ondertussen de Duitser gepasseerd. Door de stops was het veld halverwege door elkaar geschud. Vettel leidde, voor Massa, Alonso, Rosberg, Button, Hamilton, Di Resta, Sutil, Kobayashi en Petrov.

Rosberg haalde hierna op zijn nieuwe zachte banden al snel Alonso in voor plaats drie. Button volgde al snel, terwijl ook Hamilton op de hielen van de Spanjaard zat. Door de verschillende pitstopstrategieën was het lang onduidelijk wie op welke plaats reed, wel dat rijders die op nieuw rubber reden veel sneller per ronde waren. Red Bull haalde daarom Vettel na 31 ronden ook binnen voor zijn laatste pitstop waar harde banden gemonteerd werden.

Ook de Ferrari's kwamen snel daarna binnen, waardoor Rosberg weer leidde, voor Button, Hamilton en Vettel. Massa lag vijfde, terwijl Alonso door zijn langere doorrijden slechts tiende lag. Schumacher lag zesde nadat hij een fraaie inhaalactie op Petrov plaatste. Webber lag achter dit duo en had veel meer moeite om de Renault van de Rus te passeren, maar na 35 ronden slaagde het hem toch, waardoor hij de zevende stek bezette. Alonso haalde Perez in voor plaats negen.

Rosberg leidde met een voorsprong van bijna drie seconden op Hamilton die op het rechte stuk bij start/finish zijn teamgenoot Button voorbij stak. De Brit kwam al snel daarna binnen, waardoor hij achter Vettel en Massa vijfde lag. Hamilton volgde een ronde later, waardoor hij terugviel naar de vierde stek. Webber haalde Schumacher op het lange rechte stuk in door de Duitser via de binnenzijde te passeren.

Na 39 ronden kwam Rosberg binnen, waardoor hij achter Vettel en Massa derde lag. Hij had meteen Hamilton in zijn nek zitten, maar de Brit slaagde nog niet in zijn eerste pogingen. Na 42 ronden was het wel raak bij bocht 6 waar Hamilton binnendoor kwam. Rosberg moest ondertussen brandstof sparen, maar had hier moeite mee, omdat ook Button hem naderde. Mark Webber zette op plaats zeven met 1:38,993 veruit de snelste ronde in de race neer. Hij naderde Alonso met rasse schreden.

Met nog elf ronden te gaan verloor Massa zijn tweede stek aan Hamilton die op nieuwer rubber stond. Button pakte de vierde plaats van Rosberg af. Uit de herhaling op tv bleek dat Rosberg Massa was gepasseerd op het lange rechte stuk, maar te laat remde waardoor hij weer twee plaatsen verloor. Verder naar achteren deed Perez een kamikaze-inhaalactie bij Sutil waarbij beide rijders elkaar raakten en even van het circuit af gingen. Perez kreeg hiervoor dan ook een drive-trough penalty.

Met nog zeven ronden te gaan dichtte Hamilton langzaam het gat met Vettel. De Brit lag 1,6 seconden achter op de Red Bull-rijder. Button wist Massa in te halen voor de derde plaats, waarna Rosberg bij de Ferrari-rijder aandrong. Webber was nog steeds de snelste man op de baan door als enige in de 1:39 per ronde te rijden. Hij haalde met nog vier ronden te gaan Massa in die worstelde met zijn banden.

Vooraan voerde Hamilton zodanig de druk op Vettel op dat hij de Duitser inhaalde en de leiding greep. Met nog drie ronden te gaan haalde Webber Rosberg in voor de vierde plaats en een ronde later zelfs Button, waardoor hij sinds de start vijftien plaatsen won en toch nog op het podium terechtkwam.

Hamilton won na 56 ronden de race voor Vettel en Webber. De overige punten gingen naar Button, Rosberg, Massa, Alonso, Schumacher, Petrov en Kobayashi.

Uitslag Race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren 1:36:58.226
2 Sebastian Vettel Red Bull +5.198
3 Mark Webber Red Bull +7.555
4 Jenson Button McLaren +10.000
5 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +13.448
6 Felipe Massa Ferrari +15.840
7 Fernando Alonso Ferrari +30.622
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +31.026
9 Vitaly Petrov Lotus Renault GP +57.404
10 Kamui Kobayashi Sauber +1:03.273
11 Paul di Resta Force India F1 +1:08.757
12 Nick Heidfeld Lotus Renault GP +1:12.739
13 Rubens Barrichello Williams +1:30.189
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1:30.671
15 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
16 Heikki Kovalainen Team Lotus +1 Ronde
17 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
18 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
19 Jarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
20 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing +2 Ronden
21 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +2 Ronden
23 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +2 Ronden
DNF Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +47 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 68
2 Lewis Hamilton McLaren 47
3 Jenson Button McLaren 38
4 Mark Webber Red Bull 37
5 Fernando Alonso Ferrari 26
6 Felipe Massa Ferrari 24
7 Vitaly Petrov Lotus Renault GP 17
8 Nick Heidfeld Lotus Renault GP 15
9 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 10
10 Kamui Kobayashi Sauber 7
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 6
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 4
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Adrian Sutil Force India F1 2
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
16 Jarno Trulli Team Lotus 0
17 Rubens Barrichello Williams 0
18 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
20 Timo Glock Virgin Racing 0
21 Sergio Perez Sauber 0
22 Pastor Maldonado Williams 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 105
2 McLaren 85
3 Ferrari 50
4 Lotus Renault GP 32
5 Mercedes Grand Prix 16
6 Sauber 7
7 Scuderia Toro Rosso 4
8 Force India F1 4
9 Team Lotus 0
10 Williams 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0