'Libië frustreert onderzoek Tripoli-crash'

Redactie

De Libische autoriteiten frustreren het onderzoek naar de vliegramp in Tripoli, waarbij onder anderen 67 Nederlanders omkwamen. Dat zei luchtvaartonderzoeker Massoud Ibrahim in het NOS Journaal. Hij is betrokken bij het onderzoek naar de oorzaak van de crash.

De autoriteiten zouden hebben beweerd dat de piloot een hartaanval kreeg en dat daarmee de zaak is afgedaan. Volgens Ibrahim is echter geen autopsie uitgevoerd om dat te controleren. Ook had de co-piloot bij een hartaanval moeten ingrijpen.

Volgens Ibrahim was de piloot oververmoeid. Hij vloog twee nachtvluchten achter elkaar. Ibrahim is bang dat de waarheid nooit boven tafel komt zolang de Libische leider Moammar Gadhafi aan de macht is. Het vliegtuig was van Afriqiyah Airways, volledig eigendom van de staat die ook het onderzoek leidt, Mensen die bij Afriqiyah Airways werken zouden nauwe banden hebben met Gadhafi.

De Wereldomroep sprak met de onderzoeker. Volgens journalist Hans Jaap Melissen was het weer slecht en had het toestel op een andere baan moeten landen die daar beter op toegerust is. Nadat Franse onderzoekers gegevens uit de zwarte doos haalden en doorstuurden naar Libië is hier volgens hem niks meer van gehoord.

Veel pogingen om contact te zoeken liepen op niets uit. Het contact zou worden bemoeilijkt door de strijd tussen opstandelingen en Gadhafi. Zondagochtend zou echter zijn beloofd dat er binnenkort meer informatie vrijkomt. De wet verplicht de autoriteiten dat voor 12 mei te doen, dan is het ongeval waarbij 103 mensen omkwamen een jaar geleden. Een toen 9-jarige Nederlander overleefde de ramp als enige.


'Libië frustreert onderzoek Tripoli-crash' (Foto: Novum)