FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 april 2011

Hofstad sluit seksclubs na actie mensenhandel

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft besloten drie seksclubs in de Haagse Doubletstraat voor een maand te sluiten. Dat schrijft Van Aartsen zaterdag in een brief aan de gemeenteraad.

Hij neemt de maatregel na de grootschalige actie tegen internationale mensenhandel die politie en justitie vorige week uitvoerden in één van de bekende Haagse rosse buurten. De drie bedrijven werden tijdens de controleactie voor de tweede keer betrapt op het overtreden van de voorwaarden voor een gemeentelijke vergunning.

Een groot deel van de informatie die is verkregen bij het onderzoek, moet echter nog worden verwerkt, voegt Van Aartsen er direct aan toe. In totaal is bij de actie met 157 prostituees gesproken die werkzaam zijn in de straat. Zij waren vooral afkomstig uit Hongarije, Bulgarije en Zuid-Amerika.

Iran veroordeelt sancties EU

Het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag EU-sancties tegen het land veroordeeld. De sancties zijn gericht tegen 32 mensen uit de Iraanse regering die zich volgens de EU schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen.

De sancties bestaan uit visumverboden en het bevriezen van tegoeden van de 32 mensen. Een woordvoerder van het ministerie beschuldigde de Europese Unie ervan 'Amerikaans beleid' te voeren. Volgens de woordvoerder zijn de sancties bedoeld om de aandacht af te leiden van mensenrechtenschendingen in het Westen.

De EU zegt de sancties doorgevoerd te hebben wegens het gevangenzetten van leden van de oppositie, arrestaties van journalisten en het gebruik van de doodstraf.

Uitslag AZ - ADO Den Haag

AZ heeft vanavond in de strijd om de vierde plaats in de Eredivisie goede zaken gedaan. De ploeg uit Alkmaar versloeg in de wedstrijd die om 20:45 uur begon in eigen huis directe concurrent ADO Den Haag met 3-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

AZ

3 - 1

ADO Den Haag

 44' Sigthórsson
 60' Holman
 86' Van der Velden
   67' Derijck
 
 Gele kaart: Moisander (AZ), Kubik, Radosavljevic (ADO Den Haag)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.811
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Marcellis
Moisander
Moreno
Poulsen (Wijnaldum/79)
Elm
Wernbloom
Viergever
Benschop (Van der Velden/83)
Sigthórsson (Pellè/78)
Holman
  Coutinho
Leeuwin
Derijck
Kum
Bosschaart (M. Piqué/14)
Buijs
Radosavljevic
Toornstra
Verhoek
Bulykin
Kubik (Vicento/57)

Di Resta blij met achtste kwalificatietijd

Paul di Resta blijft het goed doen in de Formule 1. De Schot eindigde vandaag op zijn 25e verjaardag als achtste in de kwalificatie voor de Grand Prix van China en bleef hiermee zijn teamgenoot bij Force India Adrian Sutil drie plaatsen voor.

"Ik had niet veel meer kunnen wensen. Na gister de volledige tweede training gemist te hebben, wisten we dat het niet eenvoudig ging worden. Maar we hebben een kleine update en die heeft behoorlijk geholpen. Onze snelheid is in orde, dus hopelijk kunnen we morgen, net als in de eerste twee races, weer wat punten pakken," zei een blije Di Resta.

Ook Sutil was niet ontevreden met een elfde plaats. "Het was een goede kwalificatie en ik kijk uit naar de race van morgen. Het weekend verloopt vooralsnog veel beter dan de eerste twee van het seizoen."

[F2] Uitslag Race 1 Silverstone

Mirko Bortolotti heeft zeer eenvoudig de eerste race van het Formule 2-seizoen op zijn naam geschreven. Will Bratt eindigde op Silverstone op vijf seconden op plaats twee, voor debutant Miki Monras. Kelvin Snoeks viel na een aanrijding uit.

Bortolotti startte vanaf de eerste plaats en wist deze de hele race te behouden. Monras vertrok ook vanaf de eerste startrij, maar hij kwam wat minder goed weg en verloor zijn plaats aan Bratt. Monras probeerde het nog wel enkele keren, maar kwam uiteindelijk tekort om een inhaalactie te laten slagen.

Snoeks leek in de race af te stevenen op de punten en probeerde zijn plaats te verbeteren door Johannes Theobald in te halen. De Duitser gaf de Nederlander iets te weinig ruimte. Dit ging één bocht goed, maar in de tweede raakten ze elkaar, waarna ze in de rondte spinden. Theobald kon verder eindigde uiteindelijk als zeventiende, terwijl Snoeks op moest geven.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Tijd
1 Mirko Bortolotti 39:36.405
2 Will Bratt +5.337
3 Miki Monras +6.929
4 Mihai Marinescu +19.381
5 Ramon Pineiro +26.243
6 Tobias Hegewald +27.072
7 Christopher Zanella +28.901
8 Jack Clarke +40.496
9 Max Snegirev +45.852
10 Tom Gladdis +53.612
11 Armaan Ebrahim +54.607
12 Mikkel Mac +58.323
13 Benjamin Lariche +59.945
14 Thiemo Storz +1:03.601
15 James Cole +1:04.747
16 Jose Luis Abadin +1:24.152
17 Julian Theobald +1:29.379
18 Parthiva Sureshwaren +1 Ronde
19 Alex Brundle +1 Ronde
20 Sunghak Mun +2 Ronden
DNF Plamen Kralev +7 Ronden
DNF Kelvin Snoeks +9 Ronden
DNF Johannes Theobald +10 Ronden
DNF Natalia Kowalska +10 Ronden

Uitslagen Eredivisie (16/04/2011)

Om kwart voor acht begonnen er twee duels in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Roda JC

5 - 2

VVV-Venlo

 5' Wielaert
 15' Junker
 30' Junker
 56' Junker
 60' Kah
   84' Timisela
 86' Uchebo
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 16.300
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Eijk
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Delorge
Vormer
Janssen
Hadouir (Sutchuin Djoum/80)
Junker
Skoubo (Pluim/61)
  Gentenaar
De Regt
Yoshida
El-Akchaoui
Timisela
Cullen (Verbeek/86)
Leemans (Linssen/62)
Kruysen
Fleuren
Musa (Chula/76)
Uchebo

NAC Breda

1 - 2

Excelsior

 26' Boussaboun
   20' Bergkamp
 47' Fernandez
 
 Gele kaart: Gorter, Lurling, (NAC Breda), Nelom, (Excelsior)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Fehér
Penders (Koenders/73)
Gudelj
Gorter
Gilissen (Idabdelhay/80)
Schilder
Boussaboun
Leonardo (Jenner/72)
Amoah
Lurling
  Pellatz
Bovenberg
Nieveld
Gudde (v. Steensel/82)
Nelom
Roorda
Ramsteijn
Bergkamp
Vincken (Clasie/31)
Fernandez
Zeegelaar (Lagouireh/79)

Vanaf zomer nieuwe alarmering rampen

Nederlanders worden vanaf de zomer via sms en sociale media gewaarschuwd voor rampen en calamiteiten. Het Genootschap van Burgemeesters wilde een nieuw systeem naar aanleiding van de gebrekkige informatievoorziening bij de chemiebrand in Moerdijk begin dit jaar.

Bij de brand in Moerdijk ging de sirene in sommige delen van de omgeving niet af, waardoor mensen niet wisten wat er aan de hand was en wat ze moesten doen. Met het alarmsysteem NL Alert worden mensen bij rampen via een sms gewaarschuwd. Het nieuwe systeem was al aangekondigd, maar het was nog niet duidelijk wanneer ermee zou worden gestart.

Ook sociale netwerksites als Twitter gaan een belangrijkere rol spelen in crisiscommunicatie.

Griekse politie pakt anarchisten op

De Griekse oproerpolitie heeft zaterdag hardhandig ingegrepen bij een protesten van anarchisten Thessaloniki. Veel mensen zijn gearresteerd, aldus de politie.

De anarchisten waren op de been uit protest tegen de arrestatie van een aantal kameraden die ervan verdacht worden lid te zijn van gewapende radicale groeperingen. De politie was aanwezig om te voorkomen dat het protest ontaardde in geweld en grootschalige vernieling in de stad.

De agenten grepen aan het begin van het protest snel in toen enkele demonstranten de politie met brandblussers aanvielen. De oproerpolitie zette traangas en verdovingsgranaten in tegen de demonstranten.

De autoriteiten houden rekening met meer protesten later zaterdag.

Italië deelt eerste visa uit aan Tunesiërs

Italië heeft zaterdag de eerste tijdelijke visa uitgedeeld aan Tunesische migranten. Die kunnen daarmee naar andere Schengenlanden zoals Nederland reizen. Enkele tientallen Tunesiërs stapten direct op de trein richting het Zuid-Franse Nice, meldden Italiaanse media.

Honderden migranten stonden in de rij in Ventimiglia aan de Zuid-Franse grens in afwachting van de papieren. Frankrijk liet echter weten alleen mensen met paspoort en een adequate hoeveelheid contant geld door te zullen laten. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica eisen de Italiaanse autoriteiten echter geen paspoort voordat ze de humanitaire visa uitdelen.

Frankrijk, Duitsland, Nederland en andere Schengenlanden hebben hevig geprotesteerd tegen de visaverstrekking. Italië zegt de 'vluchtelingentsunami' uit vooral Tunesië niet meer te kunnen bolwerken.

Italië deelt eerste visa uit aan Tunesiërs
Italië deelt eerste visa uit aan Tunesiërs (Foto: ANP)

Webber strandt zonder KERS in Q1

Voor Mark Webber verloopt het Formule 1-seizoen nog niet zoals gepland. De Australiër strandde in China al in het eerste deel van de kwalificatie door slechts achttiende te worden. De Red Bull had net als vorige week in Maleisië te kampen met een niet werkend Kinetic Energy Recovery System.

Het systeem was al tijdens de vrije training van eerder vandaag stuk en het repareren hiervan vergde zodanig veel tijd dat Webber toen niet verder kwam dan vijf ronden. In de kwalificatie bleek het niet te werken en bovendien stuurde Red Bull de Australiër in Q1 naar buiten op de harde banden, een inschattingsfout zo bleek later.

"We dachten snel genoeg te zijn om geen gebruik te hoeven maken van de zachte band, maar dat bleek een misvatting. Ik slaagde er niet in de banden optimaal te laten werken. Dat is kort samengevat ons probleem. Natuurlijk was ik sneller geweest op zachte banden, daar hebben we ons aan de pitmuur op verkeken. Helaas, het is niet anders," zei Webber tegen RTL.

Wat de race Webber zal brengen weet hij nog niet. "We gaan daar vanavond uitgebreid over nadenken. Ik hoop boven alles dat ik tijdens de race meer dan vijf ronden achter elkaar kan rijden, want daar kwam het vandaag niet van."

Gedode agent met korpseer herdacht

De 48-jarige agent die deze week in Baflo werd doodgeschoten, wordt woensdagmiddag met korpseer herdacht. Dat gebeurt in de Martinikerk in Groningen, laat de politie zaterdag weten.

Op de herdenkingsdienst in de Martinikerk kunnen politiemensen hun collega de laatste eer bewijzen. Vervolgens vindt de begrafenis van de man in besloten kring plaats.

De agent kwam woensdag om het leven bij een schietpartij in de buurt van het station in Baflo. De 25-jarige verdachte, een uitgeprocedeerde asielzoeker, is aangehouden. Hij wordt ook verdacht van moord op een 29-jarige vrouw en poging tot moord op een 22-jarige agent en een 72-jarige omstander.

Moskovieten eisen eerlijke verkiezingen

Ongeveer tweeduizend Moskovieten zijn zaterdag de straat opgegaan om eerlijke verkiezingen te eisen. Bovendien eisen ze wijzigingen in de regering.

De betogers schreeuwden 'Rusland zonder Poetin!' en droegen spandoeken en vlaggen met zich mee. De demonstratie was georganiseerd door de Volkspartij voor Vrijheid, een niet erkende politieke partij die vorig jaar is opgezet door oppositieleden onder wie oud-premier Boris Nemtsov.

Elders in Moskou hield een jongerenorganisatie van het Kremlin eveneens een demonstratie. De jongeren riepen op tot een einde aan de corruptie in het land en eisten een betere controle op ambtenaren.

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Om kwart voor zeven begon de competitiewedstrijd tussen Vitesse en FC Groningen. Hieronder vind je de uitslag.

Vitesse

2 - 1

FC Groningen

 72' Bony
 82' Kashia
   65' Holla
 
 Gele kaart: Matic, Bony, (Vitesse), Pedersen, Sparv, (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17.128
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Yasuda
Kashia
v.d.Struijk
Büttner
Riverola
López
Aissati
Matic (Pröpper/59)
Bony
v.Ginkel
  Luciano
Hiariej
Ivens
Granqvist
Stenman
Bacuna
Holla (Andersson/89)
Pedersen (Kieftenbeld/89)
Sparv
Tadic (Enevoldsen/76)
Matavz

Berlusconi denkt niet aan aftreden

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zaterdag gezworen niet af te treden en aan te blijven zolang het land hem nodig heeft. Hij zei gekscherend zeker 120 jaar oud te zullen worden.

Enkele dagen geleden leek Berlusconi nog te zinspelen op een vertrek uit de politiek toen hij minister van Justitie Angelino Alfano aanwees als zijn opvolger.

In zijn toespraak haalde Berlusconi weer uit naar de Milanese rechters. Hij noemde hen 'subversief' en zei dat ze hem vervolgen teneinde hem te verdrijven als premier. "Maar ik geef niet op. Zolang ik nodig ben, zal ik er zijn", aldus Berlusconi.

[FA Cup] City wint nipt van United

Manchester United kan de treble op zijn buik schrijven. De formatie van Sir Alex Ferguson werd zojuist uitgeschakeld in de halve finale van de FA Cup. De ploeg verloor met 1-0 van stadsgenoot City.

In de eerste helft had United al op voorsprong moeten staan. De ploeg was vele malen beter dan City, maar Berbatov had zijn vizier niet op scherp staan. Na de thee werd de formatie van trainer Roberto Mancini steeds sterker, maar had toch nog wat hulp nodig van de tegenstander. Van der Sar verdedigde slecht uit, waarna Carrick de bal verloor. Uiteindelijk kwam deze bij Yaya Touré terecht, die het leder tegen de touwen werkte.

United ging in het vervolg op zoek naar de gelijkmaker. Uiteindelijk was Nani het dichtst bij. Zijn schot werd echter van richting veranderd door keeper Hart. In de slotfase moest United met tien man verder, omdat Scholes zijn noppen in het been van een tegenstander plaatste. Hierdoor gooide de thuisploeg zijn eigen glazen in, aangezien het met tien man erg lastig was om een slot-offensief op poten te zetten.

[WRC] Ogier wint Jordanië met miniem verschil

Sébastien Ogier heeft de Rally van Jordanië op zijn naam geschreven. De Franse Citroën-rijder bleef Ford-coureur Jari-Matti Latvala slechts 0,2 seconden voor, het kleinste verschil in een rallyuitslag ooit. Dennis Kuipers pakte met een negende plaats wederom punten, terwijl Peter van Merksteijn in proef 15 op moest geven.

Ogier ging gisteren meteen aan de leiding in Jordanië en pakte een voorsprong van 31 seconden op zijn naaste achtervolger. Die voorsprong leek voldoende, maar Latvala legde zich niet bij de nederlaag neer en wist door een reeks van goede tijden op de voorlaatste proef de leiding over te nemen. De Fin had een voorsprong van een halve seconde op Ogier die na een ultieme poging zijn achterstand alsnog weer omboog in een 0,2 seconden voorsprong.

Sébastien Loeb leek zich ook te gaan mengen in de strijd om de zege, maar hij moest door problemen met wegliggingsproblemen genoegen nemen met een derde plaats. Petter Solberg leek zich ook bij de besten te kunnen rijden, maar een crash zorgde er voor dat hij uitviel. Mikko Hirvonen werd na stuurbekrachtigingsproblemen op vrijdag toch nog vierde, voor Mattew Wilson die in de laatste proef Kimi Räikkönen nog voorbij stak. De reden hiervoor was dat Räikkönen met een lekke band kampte.

Doden bij aanslag legerbasis Afghanistan

Bij een aanslag van een zelfmoordterrorist op een legerbasis in het oosten van Afghanistan zijn zaterdag zeker tien mensen, onder wie vijf NAVO-militairen, om het leven gekomen. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Naast de NAVO-militairen verloren ook vier Afghaanse militairen en een tolk het leven. De aanslag is opgeëist door de Taliban.

Volgens een woordvoerder van het ministerie bracht een man, die te voet naar de basis was gekomen, zijn bomvest bij de toegangspoort van de basis in het district Qarghayi tot ontploffing. De zelfmoordterrorist zou een uniform hebben gedragen, waardoor hij gemakkelijk bij de basis in de buurt kon komen.

In een e-mail aan verslaggevers eisten de Taliban de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Volgens een woordvoerder kwamen twaalf buitenlandse militairen en veertien Afghaanse militairen om het leven. Het is echter bekend dat het aantal doden vaak wordt overdreven.

Minderheid Nederlanders tegen kernenergie

Nederlanders hebben zich door de kernramp in Japan niet massaal tegen kernenergie gekeerd. Ongeveer 46 procent van de Nederlanders is nu tegen, blijkt zaterdag uit een enquête van het Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van RTL Nieuws.

Een kleine 40 procent is voor kernenergie en de rest weet het niet. In 2008 was 55 procent van de Nederlanders nog voor kernenergie, tegenover 31 procent in 2006.

De meeste mensen zijn niet van mening veranderd over kernenergie sinds de problemen met de kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan, die ontstonden door de aardbeving en tsunami vorige maand. Nog geen 7 procent van de Nederlanders was voor de ramp vóór kernenergie en is nu tegen. De meeste ondervraagden (67 procent) zijn niet bang voor een kernramp in Nederland.

Door de problemen in Japan laait in veel landen de discussie over kernenergie weer op. Zaterdag protesteerden op de Dam in Amsterdam nog duizenden mensen tegen kernenergie.

Twee militanten gedood door Filipijnse militairen

Bij een confrontatie tussen Filipijnse militairen en gewapende lieden van de islamistische terreurorganisatie Abu Sayyaf, zijn zaterdag twee militanten om het leven gekomen. Dat heeft een bevelhebber van het Filipijnse leger gezegd.

Militairen liepen in het dorp Al Barka, in de zuidelijke provincie Basilan, ongeveer vijftien gewapende leden van Abu Sayyaf tegen het lijf, waarna een vuurgevecht uitbrak. Twee militanten lieten het leven en drie militairen raakten gewond.

Vorige week vond in een dorp nabij Al Barka een bomexplosie plaats in een logement. Niemand raakte daarbij gewond. Het vermoeden bestaat dat Abu Sayyaf achter deze aanslag zat.

Noodweer eist meer levens in VS

Het dodental als gevolg van het noodweer met tornado’s, dat sinds donderdag het midden en zuiden van de Verenigde Staten teistert, is zaterdag gestegen tot zeventien. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen zeven mensen in de staat Alabama om het leven. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

De meeste slachtoffers werden getroffen door bomen die omwaaiden. In het zuidwesten van Alabama kwamen een moeder en twee kinderen om toen een tornado de stacaravan met gezin en al optilde en bijna 100 meter verder op de grond smeet.

Praat mee over het noodweer in de Verenigde Staten in dit topic. Hier zijn tevens filmpjes en foto's van de tornado's te vinden.

Noodweer eist meer levens in VS
Noodweer eist meer levens in VS (Foto: ANP)

[Premier League] Chelsea bezorgt Hodgson nederlaag

Chelsea heeft vier dagen na de uitschakeling in de Champions League in competitieverband geen steken laten vallen. De Londense club zegevierde met 3-1 bij West Bromwich Albion en staat daardoor nog maar een puntje achter nummer twee Arsenal, dat morgen nog een thuiswedstrijd tegoed heeft tegen Liverpool.

Voor West Bromwich komt door de nederlaag een einde aan een goede reeks. De promovendus bleef nadat Roy Hodgson in februari het roer overnam van Roberto di Matteo zeven duels op rij ongeslagen. Tegen Chelsea leek er ook even een verrassing in te zitten toen Peter Odemwingie de Baggies na zeventien minuten op voorsprong zette.

Nog voor rust had Chelsea echter orde op zaken gesteld. Didier Drogba maakte in de 22e minuut gelijk, waarna Salomon Kalou en Frank Lampard er 1-2 en 1-3 van maakten. In de tweede helft werd er niet meer gescoord.

Nadal naar finale in Monte Carlo

Rafael Nadal heeft zich na een waar tennisgevecht met Andy Murray geplaatst voor de finale van het Masterstoernooi van Monte Carlo. De favoriet uit Spanje was na drie uur met 6-4, 2-6 en 6-1 te sterk. In de eindstrijd neemt Nadal het op tegen zijn landgenoot David Ferrer, die van Jurgen Melzer won.

Nadal en Murray begonnen later omdat de Brit kampte met problemen aan zijn elleboog. Daar leek hij tijdens de partij echter geen last van te hebben, de nummer drie van de plaatsingslijst pakte direct de opslag van zijn opponent af. Nadal kwam daarna ook op stoom, waardoor een boeiende strijd ontstond.

De Spaanse nummer één van de wereld brak terug, maar Murray gaf zich niet eenvoudig gewonnen. Uiteindelijk sloeg Nadal op de service van de mondiale nummer vier bij 5-4 toe en sleepte daardoor de eerste set in de wacht.

In het tweede bedrijf bleven de kemphanen strijden voor ieder punt. Murray was echter het meest succesvol en liep uit naar 4-1. Die achterstand wist Nadal niet meer weg te werken, waardoor een derde set de beslissing moest brengen.

Daarin brak Nadal al snel het verzet van Murray, bij wie de tank leeg leek te zijn. De Spanjaard sleepte vervolgens eenvoudig de zege uit het vuur.


Nadal naar finale in Monte Carlo (Foto: Novum)

Twitterende politiechef twee jaar naar Friesland

Gerda Dijksman, de omstreden voormalige districtschef van de politie in Zuidwest-Drenthe, gaat de komende twee jaar aan de slag voor de Friese politie. Volgende week begint ze als 'proceseigenaar intake en noodhulp'. Dat bevestigt een woordvoerder van het korps zaterdag.

Dijksman raakte haar eerdere functie kwijt door een aantal twittermissers. In februari kwamen twee personen in een woning in Meppel om het leven kwamen. "Gaat vast om huiselijk geweld", schreef ze toen. Het bleek te gaan om koolmonoxidevergiftiging.

In augustus vorig jaar noemde de oud-districtschef de PVV in een tweet 'fascistisch'. Eerder deze week werd bekend dat ze daarvoor niet vervolgd zal worden. Ze wordt nu door haar eigen korps uitgeleend aan de politie in Friesland. Wat haar nieuwe functie precies inhoudt, kon de woordvoerder niet aangeven.

Cuba herdenkt Varkensbaai-invasie

Op Cuba is zaterdag tijdens een congres van de Communistische Partij de mislukte Varkensbaai-invasie herdacht. Het is zaterdag precies vijftig jaar geleden dat Cubaanse ballingen met de hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA het regime van Fidel Castro omver probeerden te werpen.

Honderdduizenden Cubanen kwamen op de feestelijkheden af die aan het congres vooraf gingen. Voormalig president Fidel Castro, wiens broer Raul in 2008 de macht overnam, was niet aanwezig.

Vreemdelingenpolitie alert op Tunesiërs

De Vreemdelingenpolitie is de komende tijd alert op Tunesiërs die mogelijk illegaal in Nederland verblijven. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) heeft de dienst daartoe een instructie gegeven. Als ze niet rechtmatig in Nederland zijn en niet terugwillen, zal Nederland de terugreis desnoods zelf faciliteren. Een woordvoerder van Leers heeft een bericht hierover in De Telegraaf zaterdag bevestigd.

Leers is boos op Italië, dat besloot om duizenden mensen die Tunesië zijn ontvlucht, tijdelijke visa te geven waarmee ze naar andere Europese landen kunnen doorreizen. Volgens Leers gaat het vooral om arbeidsmigranten en is het risico groot dat zij in de illegaliteit verdwijnen.

De Vreemdelingenpolitie moet controleren of Tunesiërs aan de drie voorwaarden voldoen om in Schengenlanden te mogen verblijven. Ze moeten over de juiste papieren beschikken, voldoende middelen van bestaan hebben en ze mogen geen gevaar voor de openbare orde zijn.

Vreemdelingenpolitie alert op Tunesiërs
Vreemdelingenpolitie alert op Tunesiërs (Foto: ANP)

Tienduizenden demonstranten tegen regering Servië

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in de Servische hoofdstad Belgrado de straat opgegaan voor een antiregeringsbetoging. De actievoerders eisen vervroegde verkiezingen vanwege de economische crisis en corruptie in het land.

Aanhangers van de oppositie dragen Servische vlaggen en spandoeken met zich mee. Op spandoeken staan teksten die oproepen tot de val van de prowesterse regering.

De leider van de Servische Progressieve Partij, Toma Nikolic, kondigde aan in hongerstaking te gaan. "Dit is mijn persoonlijke daad. Ik eet en drink niet meer", aldus Nikolic. "Servië verdient opoffering."

De organisatoren van de demonstratie hebben gedreigd door te gaan met de protesten totdat er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven. De regering heeft de oproep naast zich neergelegd en zei dat er verkiezingen worden gehouden zodra Servië het kandidaat-lidmaatschap voor de Europese Unie verwerft. Dat zal vermoedelijk deze herfst gebeuren.

Nintendo Amerika reageert op tegenvallende cijfers 3DS

De president van de Amerikaanse Nintendo-tak, Reggie Fils-Aime, heeft gereageerd op de berichtten omtrent slechte verkoopcijfers van de 3DS in Amerika. Aime geeft aan dat de 3DS het helemaal niet slecht heeft gedaan, ze hebben 400.000 stuks verkocht in de eerste week in Noord-Amerika.

Hij geeft aan dat Nintendo geleerd heeft van de Wii-launch waar er tekorten waren ontstaan. Nu heeft Nintendo geregeld dat er genoeg voorraad was in elke winkel en distributiecentrum voor de launch van de 3DS. Omdat er door dit geen berichten zijn gekomen van massale tekorten in winkels lijkt het idee dat de verkopen tegenvallen, aldus Aime.

Reggie
Reggie

Nog drie doden Alphen begraven

In Alphen aan den Rijn zijn zaterdag drie slachtoffers van de schietpartij van vorige week zaterdag begraven. Het gaat om een echtpaar (een man van 49 en een vrouw van 45) en een 80-jarige man.

Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn en een aantal andere bestuurders waren namens de gemeente bij de begrafenissen aanwezig. Eerder deze week werd een 42-jarig slachtoffer van Syrische afkomst begraven.

Alphen aan den Rijn heeft zaterdag een e-mailadres geopend waarheen mensen hun persoonlijke boodschap voor de gewonde slachtoffers en de nabestaanden van de overledenen kunnen sturen. Voor dit soort mailtjes geldt het e-mailadres pbfamiliecontact@aadr.nl.

'Zweedse vrouwen liegen over verkrachtingen'

Tussen Zweden en Griekenland is een rel ontstaan door uitspraken van een Griekse topdiplomaat. Die stelde in een vrijdagavond uitgelekte e-mail dat Zweden zich moet schamen voor zijn vrouwen, die doen alsof ze verkracht zijn om smartengeld te innen. Dat meldden Zweedse media zaterdag.

Een vooraanstaande Zweedse zou in 2008 zijn verkracht in Griekenland, maar ze werd aangeklaagd wegens smaad. De broer van de vrouw uitte zijn woede tegen de Griekse ambassade in Stockholm, waarop diplomaat Vassilios Bakalis zijn gedachten over Zweedse vrouwen uitte. De Griek zei dat hij veelvuldig door Zweedse taxichauffeurs is gewaarschuwd geen dronken vrouwen mee naar huis te nemen, omdat de kans groot is dat ze je daarna aanklagen voor verkrachting.

WikiLeaksoprichter Julian Assange is door twee Zweedse vrouwen aangeklaagd wegens verkrachting.

Hof beveelt ontbinding partij Mubarak

Een Egyptische rechtbank heeft zaterdag opdracht gegeven de partij van de voormalige president Hosni Mubarak te ontbinden. De bezittingen van de partij worden in beslag genomen. Het hof komt hiermee tegemoet aan een van de belangrijkste eisen van de Egyptische protestbeweging.

Het hooggerechtshof gaf opdracht de partij te ontbinden, nadat advocaten een rechtszaak hadden aangespannen tegen de Nationale Democratische Partij (NDP). De partij werd van corruptie beschuldigd.

Werkplezier

“Dames, wat ik dit weekend toch heb meegemaakt. Echt, ik moet m’n verhaal even kwijt”, begon de slager tegen twee van zijn medewerksters. “Jullie weten dat ik twee van die grote, sterke honden heb hè? Daar liep ik gister dus mee bij mij in de buurt in het bos, langs het water, je kent het wel. Tot op een gegeven moment die honden opeens aan de lijnen begonnen te trekken, niet normaal meer! Ik deed m’n uiterste best om ze vast te houden, maar ze waren gewoon te sterk en ik kon ze niet meer houden. De lijnen schoten los en beide honden vlogen ervandoor.”

Assad erkent kloof tussen regering en volk

De Syrische president Bashar al-Assad heeft zaterdag in een toespraak tot de leden van zijn nieuwe kabinet gezegd dat er een kloof bestaat tussen de regering en het volk. Die kloof moet volgens hem snel worden overbrugd.

Assad erkende dat er daarom meer moet gebeuren om aan de verwachtingen van het Syrische volk te voldoen. Hij zei dat er over de eisen van de betogers moet worden overlegd. De toespraak was rechtstreeks te zien op de Syrische staatstelevisie en de Arabische zender Al Jazeera.

In Syrië zijn al een maand betogingen tegen zijn regime, ondanks uiterst hard optreden van het veiligheidsapparaat tegen alle vormen van oppositie. Vrijdag waren tienduizenden mensen op de been in verscheidene steden om tegen het regime te betogen en vrijheid te eisen.

In de toespraak heeft Assad tevens aangegeven te verwachten dat de noodtoestand die al sinds 1963 van kracht is, de volgende week zal worden opgeheven. Het opheffen had hij al eerder aangekondigd, maar een termijn was nog niet genoemd.

Assad erkent kloof tussen regering en volk
Assad erkent kloof tussen regering en volk (Foto: ANP)

Weer problemen Schumi met DRS

Mercedes Grand Prix heeft het concept van de beweegbare achtervleugel in de Formule 1 nog niet helemaal onder de knie. Michael Schumacher had vandaag in de kwalificatie in China net als vorige week in Maleisië problemen met het Drag Reduction System en strandde hierdoor werderom in Q2.

"Het is jammer voor mij want we hebben hier als team aangetoond dat we veel vooruitgang hebben geboekt. Nico (Rosberg, red.) bevestigde dat met een vierde plaats," zei Schumacher. "Het liep niet lekker in mijn ronde in Q2. We kwamen er achter dat mijn achtervleugel niet goed functioneerde toen ik afremde voor Bocht 14. Ik hoop morgen op een goede start en dat we een goede race pace hebben zodat ik wat plaatsen kan goedmaken."

Boilesen blij met titel Ajax A1

Ajax A1 heeft vandaag door een 4-2 overwinning op de leeftijdsgenoten van PSV de landstitel veroverd. Nicolai Boilesen, die zelf ongeveer tien duels meespeelde, kijkt met een goed gevoel terug op het seizoen van het hoogste jeugdteam van de Amsterdammers. "Het is fantastisch om dit mee te mogen maken."

Ajax A1 is met een voorsprong van tien punten niet meer te achterhalen door Feyenoord/Excelsior A1. "Het was een spannende dag", vond Boilesen. De Deense verdediger geeft veel krediet van het kampioenschap aan Frank de Boer, die de ploeg dit seizoen ook onder zijn hoede had. "Hij is de basis voor deze titel."

De 19-jarige Boilesen sluit niet uit dat hij dit jaar met De Boer nog een feestje kan vieren door ook de landstitel met het keurkorps van Ajax te winnen. "Dat zou heel mooi zijn."

Oh Oh Tirols Tijgertje en moeder alweer in cel

Oh Oh Tirol-ster Tijgertje en haar moeder hebben de nacht doorgebracht in de cel. Het duo werd vrijdag in de boeien geslagen voor winkeldiefstal.

De 23-jarige Tatjana Liefhebber, zoals Tijgertje in het echt heet, en haar moeder sloegen hun slag in een supermarkt in Delft, maar werden op heterdaad betrapt. Een politiewoordvoerder laat zaterdag weten dat zij nog steeds vastzitten.

De twee werden eind vorige maand ook al opgepakt voor hetzelfde vergrijp. Toen gingen ze de fout in tijdens het 'shoppen' in Naaldwijk. De moeder van Tijgertje zat enige tijd in de cel voor dat misdrijf en was net weer op vrije voeten.

Mollema is leiderstrui Castilië weer kwijt

Bauke Mollema is leider af in de Ronde van Castilië en Leon. De Raborenner kwam vanmiddag in de tijdrit als vierde aan na 13 minuten en 57 seconden.

Xavier Tondo is de nieuwe leider. De Spanjaard van Movistar finishte na 13 minuten en 45 seconden en maakte zijn drie seconden achterstand zo ruim goed. De dagzege ging naar Alberto Contador (Saxo Bank) die na 13 minuten en 42 seconden over de streep kwam.

Krajicek verder in kwalificatie Stuttgart

Michaëlla Krajicek heeft de tweede ronde van de kwalificatie van het WTA-toernooi in Stuttgart bereikt. Ze won met 7-6 (8), 7-5 van Katalin Marosi uit Hongarije. Krajicek moet nog twee keer winnen om het hoofdtoernooi te bereiken. In de volgende ronde treft ze de Oostenrijkse Yvonne Meusburger.

Krajicek, de nummer 136 van de wereld, had haar handen vol tegen Marosi, ook al staat die laatste 917 plaatsen lager op de wereldranglijst.

De Nederlandse pakte in de openingsgame een break, maar leverde die snel in en kreeg daarna geen kansen op de opslag van Marosi. De 31-jarige Hongaarse kreeg in de tiebreak drie setpunten, maar Krajicek knokte zich terug en trok op haar tweede kans de set naar zich toe.

Ook in het tweede bedrijf waren er lang geen breaks. Pas toen Krajicek met 6-5 voorstond en Marosi moest serveren om in de wedstrijd te blijven, waren er kansen voor de in Florida woonachtige Nederlandse. Die benutte ze direct.

Publiek herdenkt schietpartij Alphen

Winkelend publiek en medewerkers van winkels in De Ridderhof in Alphen aan den Rijn hebben zaterdag korte tijd stilte in acht genomen, een week nadat er doden en gewonden vielen door de kogels van Tristan van der Vlis. Gemeenteraadsleden hebben afgesproken zaterdagmiddag inkopen te doen in het winkelcentrum, om de ondernemers daar een hart onder de riem te steken.

Publiek herdenkt schietpartij Alphen
Publiek herdenkt schietpartij Alphen (Foto: ANP)

Politie vindt tientallen getuigen via flyers

Het uitdelen van 15.000 flyers in winkelcentra in Alphen aan den Rijn heeft de politie zaterdag tientallen nieuwe, mogelijk belangrijke getuigen opgeleverd van de schietpartij van vorige week zaterdag. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.

Agenten van het korps Hollands Midden deelden de folders uit met het verzoek aan getuigen om zich te melden met informatie over de schietpartij zaterdag. De flyers werden ook verspreid onder ruitenwissers van auto’s in de omgeving.

Rechercheurs nemen de komende dagen contact op met alle mensen die zich nu hebben gemeld. In de vier winkelcentra zijn bovendien borden neergezet met een getuigenoproep. Die blijven nog enige tijd staan. Verder beklemtoonden politie en Justitie zaterdag nogmaals streng op te zullen treden tegen personen die zich vreemd of agressief gedragen in winkelcentrum De Ridderhof.

Politie vindt tientallen getuigen via flyers
Politie vindt tientallen getuigen via flyers (Foto: ANP)

Opnieuw meer straling bij Japanse kerncentrale

Het stralingsniveau in het zeewater rondom de kerncentrale Fukushima Daiichi is opnieuw sterk gestegen. Dat heeft een woordvoerder van het Japanse nucleaire agentschap NISA zaterdag gezegd.

De hoeveelheid jodium-131 is volgens de monsters die vrijdag werden genomen 6500 maal hoger dan wettelijk toegestaan. Een dag eerder werd er nog 1100 maal meer jodium-131 gemeten dan toegestaan. De hoeveelheid cesium-134 en cesium-137 in het zeewater is zelfs verviervoudigd.

Volgens de woordvoerder zouden de waarden kunnen wijzen op een nieuw lek bij de kerncentrale. "We willen de bron van deze straling vinden en dichten, maar ik moet toegeven dat het vinden van het lek moeilijk zal zijn."

Enkele weken geleden bleken hoge stralingswaarden in het zeewater meetfouten te zijn. Deze meetfouten waren echter gemaakt door Tepco en niet door NISA. 


Van links naar rechts: Reactor 2, 3 en 4 (Foto: Novum)

's Werelds eerste Turkse in de Playboy

Playboy Duitsland presenteert met gepaste trots Sila Sahin. Zij is de eerste vrouw van Turkse afkomst die naakt in de Playboy staat.

Hoewel ze in Berlijn is geboren, is de actrice van 'Gute Zeiten, Schlechte Zeiten' wel degelijk van Turkse origine. Dit maakt haar de eerste Turkse met een nietje in haar buik.

Sahin geeft aan dat ze de foto's mede heeft laten maken om van de culturele druk af te komen. "Ik voelde me als een echte vrouw", laat de actrice in een reactie weten. "Het voelde goed aan, zo voor de eerste keer."

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien (NSFW uiteraard)

[Fed Cup] Russinnen lopen verder uit op Italië

De Russische tennisvrouwen hebben ook het tweede enkelspel in de halve finale van de Fed Cup gewonnen. Svetlana Kuznetsova klopte Roberta Vinci uit Italië met 6-2, 6-7 (4), 6-1. Eerder vandaag won Vera Zvonareva al van Sara Errani. Morgen volgen nog twee enkelpartijen en een dubbelspel. Italië is de titelhouder in de Fed Cup.

Kuznetsova leek tegen Vinci op weg naar een simpele overwinning, maar na de winst in de eerste set haperde haar spel. Ze liet veel kansen onbenut en kwam een break achter tegen Vinci. Die haalde ze terug, maar de Italiaanse hield de hoop op een goede afloop levend in de tiebreak. In de derde set was Kuznetsova echter weer dodelijk efficiënt.

Castlevania DLC volgende week beschikbaar

Castlevania: Lords of Shadow zou al eerder de Reverie-DLC krijgen. Helaas was deze DLC uitgesteld en is hij al zelfs 'per ongeluk' online gegaan op het Amerikaanse PSN. Nu is het eindelijk zover en zal de DLC aanstaande dinsdag op XBLA en woensdag op PSN beschikbaar zijn.

De Reverie-DLC zou de speler verder het verhaal in meenemen aangezien je verder speelt met Gabriel na het uitspelen van de game. Carmilla's bediende, Laura, maakt ook haar opwachting in de DLC.

Reverie

Peer ongekend populair

De peer is in Nederland bezig aan een opmars. De hoeveelheid grond die voor perenbomen wordt gebruikt, is de afgelopen jaren flink gestegen en de Nederlandse consument zette nog nooit zo gretig de tanden in deze vrucht.

De productie van de peren, in Nederland gaat het vooral om de soort Conference, neemt echter zo hard toe, dat de markt verruimd zal moeten worden. Anders dreigt een forse daling van de prijzen voor de fruitkwekers. Dit blijkt uit een marktverkenning van het Productschap Tuinbouw, dat de blik richt op Duitsland als een goede afzetmarkt voor de Nederlandse peren.

Het areaal van de perenbomen is gestegen van 6382 hectare in 2003 naar bijna 8000 hectare nu. In Nederland kwam vorig jaar 274 miljoen kilo peren van de bomen, waarvan 210 miljoen kilo Conference. Een Nederlands huishouden kocht afgelopen jaar gemiddeld 3,4 kilo Conference. Daarmee was de consumptie hier nog nooit zo groot, maar een verdergaande stijging van de oogst betekent volgens het productschap dat verruiming van de afzet toch nodig is.

Bij onze oosterburen blijft de consumptie van de Conference steken op een schamele 0,3 kilo per huishouden. Uit marktonderzoek blijkt dat voor Nederlanders en Duitsers geldt dat ze geen verstand hebben van peren en dat de consument de peer niet op het boodschappenlijstje zet. Wel wordt de peer gezien als een smakelijk tussendoortje en peren worden spontaan gekocht in de supermarkt. De peer zou 'een verleider' zijn, en de verkoop lijkt omhoog te kunnen door acties in de supermarkt, zo blijkt uit het marktonderzoek.

Peer ongekend populair
Peer ongekend populair (Foto: ANP)

[Fed Cup] Kvitova zet Tsjechen op voorsprong

Petra Kvitova heeft de Tsjechische vrouwen op voorsprong gezet in de halve finale van de Fed Cup. In Charleroi won ze de openingspartij met 6-2, 7-6 (4). Later vandaag volgt ook nog het tweede enkelspel. Daarin neemt Yanina Wickmayer het namens België op tegen Barbora Zahlavova Strycova.

België moet het in de halve finale zonder de geblesseerde Kim Clijsters stellen. In 2006 stonden de Belgen voor het laatst in de finale, maar toen was Italië te sterk. In 2001 won het land de landenbeker wel. Tsjechië bereikte de eindstrijd nog nooit. Tsjecho-Slowakije won de Fed Cup tussen 1975 en 1988 vijf keer.

Mannen vast voor filmen onder rokjes

Twee mannen van 20 jaar uit Roosendaal zijn vrijdagmiddag aangehouden nadat ze geprobeerd hadden meisjes onder hun rokjes te filmen. Het tweetal liep tegen de lamp toen ze vanuit een pashokje van een kledingwinkel in een winkelcentrum een 13-jarig meisje filmden dat kleding aan het passen was. De mannen moesten mee naar het bureau.

Daarvoor hadden de twee mannen, die 'enkele grote blikken bier gedronken hadden', in een andere winkel ook al meisjes lastiggevallen door met een mobiele telefoon filmpjes te maken. De moeder van het 13-jarige meisje heeft aangifte gedaan.

Trein botst op auto in Zeeland

Een passagierstrein is zaterdagmiddag bij Arnemuiden op een spoorwegovergang op een auto gebotst. Er vielen geen gewonden. De bestuurder wist zijn auto op tijd te verlaten. De politie spreekt wel van een grote ravage en veel materiële schade.

Het ongeval vond iets na 13.00 uur plaats op de spoorwegovergang aan de Van Cittersweg in de Zeeuwse plaats. De brandweer en de politie zijn ter plaatse. De Zeeuwse politie stelt samen met de spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) een forensisch onderzoek in.

Door de aanrijding is het treinverkeer in Zeeland ontregeld. Tussen Middelburg en Goes rijden geen treinen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. ProRail verwacht dat de treinen rond 17.00 uur weer gaan rijden.

Granaat gevonden op speelveldje

Op een speelveldje in Nieuwerkerk aan den IJssel is vrijdag een oefengranaat gevonden. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

Het explosief werd rond 18.00 uur aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het explosief meegenomen en onschadelijk gemaakt. Het is niet bekend waar de granaat vandaan komt. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van het explosief.

Actie Amerikaanse justitie tegen pokersites

De Amerikaanse autoriteiten hebben de eigenaren van drie grote pokersites vrijdag gearresteerd op beschuldiging van fraude, witwassen van geld en het aanbieden van illegale gokspellen op internet. In totaal werden elf mensen opgepakt. In de Verenigde Staten zijn de sites van PokerStars, Full Tilt Poker en Absolute Poker op zwart gezet.

De Amerikaanse justitie legde beslag op 65 bankrekeningen in veertien landen die door de sites werden gebruikt. Vijf domeinnamen die de pokersites gebruikten, werden door de FBI overgenomen.

De autoriteiten beschuldigden de elf ervan dat ze enkele Amerikaanse banken hebben misleid of omgekocht om de miljarden winst te kunnen doorsluizen. Gokken via internet is in de Verenigde Staten verboden. Toch gaan in onlinepoker miljarden om. Gokbedrijven omzeilen op allerlei manieren de wet.

Actie Amerikaanse justitie tegen pokersites
Actie Amerikaanse justitie tegen pokersites (Foto: ANP)

Rukker rijdt man dood

Een 45-jarige man uit de Amerikaanse staat Utah wordt aangeklaagd wegens moord. Daniel Bradshaw heeft maandagmiddag met zijn SUV een man doodgereden. De bestuurder was zich tijdens het rijden aan het aftrekken.

De politie kreeg maandag rond 15.00 uur een melding dat er zich in Ogden een fataal ongeluk had voorgedaan. Eenmaal ter plaatse zagen zij Bradshaw halfnaakt in de auto zitten. Volgens de politie gaf de man duidelijk een slinger aan zijn jongeheer.

Onderaan de auto hing het lichaam van een 54-jarige man. Volgens de politie was de bestuurder achteruitgereden en daarbij over het slachtoffer gereden. Vervolgens werd de man een eindje meegesleurd. Bradshaw is opgepakt en wordt aangeklaagd voor onder andere moord met een voertuig en het rijden zonder rijbewijs.

Maicon en Motta uit Inter-selectie gezet

Internazionale-trainer Leonardo heeft verdediger Maicon en middenvelder Thiago Motta buiten zijn selectie gelaten. De Braziliaan denkt het tweetal niet nodig te hebben voor de ontmoeting met Parma van zaterdag. Volgens Italiaanse media verwijt de oefenmeester Maicon en Motta een slechte instelling.

Maicon en Motta speelden afgelopen dinsdag in de Champions League tegen Schalke 04 nog negentig minuten mee. Inter verloor dat duel met 2-1, nadat de Italianen in eigen huis al met 5-2 onderuit gingen. Leonardo wilde slechts kwijt dat het om een technische beslissing gaat.


Maicon en Motta uit Inter-selectie gezet (Foto: Novum)

Schoorel naar finale challenger Rome

Thomas Schoorel staat in de finale van het challengertoernooi in Rome. De Amsterdamse tennisser was in drie sets te sterk voor Andreas Beck: 7-6 (6), 6-7 (5), 6-2. Voor Schoorel is het zijn derde challengerfinale. Vorig jaar verloor hij in zowel Scheveningen als Alphen aan den Rijn de eindstrijd. De nummer 162 van de wereld neemt het zondag op tegen de Slowaak Martin Klizan.

Schoorel en Beck speelden wisselvallig. Beide tennissers hebben een vergelijkbaar spelletje met een goede opslag en hard spel vanaf de baseline. De ene keer was zaterdag de Amsterdammer daarin beter, op andere momenten had Beck het overwicht.

In de eerste set gaf Schoorel zo dan ook twee keer een break uit handen en ook in de tiebreak verspeelde de Nederlander een ruime voorsprong. Op zijn tweede setpunt was het uiteindelijk raak.

In de tweede set was het spel van de beide kemphanen meer solide en Beck en Schoorel hielden elkaar tot de tiebreak in evenwicht. Dat kwam overigens ook doordat Schoorel in de beginfase een aantal breakkansen onbenut liet. In de tiebreak nam de als vierde geplaatste Beck al snel een voorsprong en stond die niet meer af.

Na het verlies van de tweede set bleef Schoorel koel. In het derde bedrijf benutte hij al snel een breakkans. In de vijfde game deed hij dat opnieuw, waarna hij uitliep naar een 5-1 voorsprong. Een gewonnen servicebeurt van Beck later mocht de Amsterdammer serveren voor de wedstrijd. Met een ace benutte hij in die game zijn tweede matchpunt.

Moszkowicz breekt telefonisch in bij P&W

Bram Moszkowicz heeft vrijdagavond op een opmerkelijk manier telefonisch ingebroken bij het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman (P&W). De topadvocaat wilde Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks corrigeren, die aan tafel zat bij de talkshow vanwege het Wilders-proces.

Volgens Moszkowicz had raadsheer Tom Schalken wel degelijk verklaard dat hij (een deel van) de beschikking bij zich had en de advocaat vond Hendriks een leugenaar omdat hij de één miljoen kijkers van Pauw & Witteman van het tegendeel probeert te overtuigen.

Na een aantal minuten werd Moszkowicz furieuzer en begon hij zelfs de politieke opvattingen van Hendriks over het Israël-Palestina conflict bij het gesprek te halen. Dat was de advocaat namelijk 'vergeten te vragen' bij de rechtbank. Moszkowicz vond het sowieso 'niet kies' dat Hendriks als getuige bij P&W zat.


Bram Moszkowicz breekt telefonisch in bij Pauw & Witteman

Belasting gooit privégegevens op straat

Zojuist plofte er bij uw favoriete nieuwsposter een brief van Hefpunt op de mat. Deze overheidsinstantie, die gezeteld is in Groningen, is verantwoordelijk voor het innen van belastingen van waterschappen en gemeenten. In deze brief bieden ze hun excuses aan voor het feit dat privégegevens van tientallen gedupeerden door een menselijke fout bij derden zijn terechtgekomen.

"Door een menselijke vergissing is de printer verkeerd ingesteld en zijn 118 brieven dubbelzijdig geprint", verklaart Hefpunt in de brief. "Dat betekent dat 59 personen een brief hebben ontvangen met op de achterkant van deze brief gegevens van een andere persoon. Wij betreuren deze gang van zaken zeer, dit had niet mogen gebeuren."

"U behoort tot de mensen die in deze verzending geen brief heeft ontvangen, maar waarvan gegevens op een andere brief zijn geprint. Daarbij gaat het onder andere om uw naam, adres en uw Burgerservicenummer (BSN)." Hefpunt verzekert de geadresseerde dat een ander geen misbruik kan maken van het BSN. Zij gaan uit van de goedwillendheid van personen die een brief met gegevens van andere personen hebben ontvangen en zullen hun vragen deze brief te vernietigen.

"We hopen op uw begrip", besluit Hefpunt, "Het is mensenwerk en waar mensen werken worden fouten gemaakt. Hefpunt heeft maatregelen genomen om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen."

Frankrijk wil ook legale immigratie beperken

De Franse regering wil 'om te beginnen' de legale immigratie beperken van circa 200.000 naar 180.000 mensen per jaar. Dat heeft minister Claude Géant van Binnenlandse Zaken vrijdagavond voor de tv gezegd.

Guéant meent dat niet alleen de illegale immigratie moet worden bestreden, maar dat ook de reguliere migratie moet worden ingedamd. Hij beklemtoonde dat 24 procent van de immigranten van buiten Europa in Frankrijk werkzoekend is.

In 2010 vestigden zich 203.000 buitenlanders in Frankrijk. Er kwamen 31.500 (15 procent) mensen om te werken en/of om permanent in Frankrijk te gaan wonen. Daarnaast voegden 84.000 mensen zich bij familie (41 procent ). Bovendien kwamen er 66.000 studenten studeren.

Volgens statistieken van een regeringsraad belast met vraagstukken rond immigranten is 19 procent van alle inwoners buitenlander of van buitenlandse komaf. Dat zijn ongeveer 11,5 miljoen mensen.

'Drogba mag weg bij Chelsea'

Het is niet ondenkbaar dat Didier Drogba aan zijn laatste seizoen bij Chelsea bezig is. Volgens de Britse krant The Times wordt de aanvaller daarom in de etalage gezet, zodat er meer ruimte binnen de selectie van de Londenaren komt.

Naast de aanwezigheid van Drogba en Torres loopt ook Nicolas Anelka nog rond. Bij The Blues zou er echter maar plaats zijn voor twee topspitsen, waardoor er één moet vertrekken. De huidige verbintenis tussen Chelsea en de Ivoriaan loopt in 2012 af.

Drogba kwam in 2004 over van Olympique Marseille en kostte destijds 30 miljoen euro. Mocht een club een goed bod doen, dan mag hij vertrekken.

Poulsen: "Ik kan Verhoek uitschakelen"

AZ en ADO Den Haag kruisen vanavond de degens in de 31e speelronde van de Eredivisie. Simon Poulsen, verdediger van de Alkmaarder formatie, krijgt als taak aanvaller Wesley Verhoek af te stoppen en heeft daar het volste vertrouwen in.

"Als ik goed in de wedstrijd zit, kan ik Verhoek volledig uitschakelen," aldus Poulsen, die zijn strijdlust niet onder stoelen of banken schuift. "Verhoek is heel goed, maar niet de beste. Ik vind Miralem Sulejmani en Jeremain Lens beter. Jeremain heeft internationale klasse."

Toch houdt Poulsen rekening met een lastige avond. "Verhoek is erg lastig te bespelen. Ik heb altijd een lastige wedstrijd tegen hem. Hij is sterk en snel en heeft een geweldige voorzet."

AZ en ADO Den Haag strijden vanavond om de vierde plaats in de Eredivisie. Het verschil tussen beide ploegen is één punt in het voordeel van de Haagse formatie.

Ferrer na zege op Melzer in finale Monte Carlo

Tennisser David Ferrer heeft de finale bereikt van het Masterstoernooi van Monte Carlo. De Spaanse nummer vier van de plaatsingslijst rekende eenvoudig af met de als zevende ingeschaalde Jurgen Melzer uit Oostenrijk: 6-3, 6-2. Favoriet Rafael Nadal en de Brit Andy Murray strijden om het andere ticket voor de eindstrijd.

Ferrer ging niet goed van start en leverde al snel zijn service in. Door twee keer terug te breken liep de tennisser uit Valencia echter alsnog uit naar de setwinst. Vervolgens wist Ferrer ook in de tweede set twee keer de opslag van Melzer af te pakken, waarna hij op eigen opslag de zege veiligstelde.

Voor Ferrer is het de tweede keer in zijn loopbaan dat hij in de finale van een Masterstoernooi staat. Vorig jaar boog hij in de eindstrijd van het toernooi in Rome voor Nadal. De nummer zes van de wereld, die tot dusverre elf titels in zijn carrière won, was eerder dit jaar de beste bij de ATP-toernooien van Auckland en Acapulco.

Alderweireld terug in selectie Ajax

Toby Alderweireld is opgenomen in de selectie van Ajax voor het duel van zondag tegen N.E.C. Nijmegen. Ajax-trainer Frank De Boer zei gisteren al dat de 22-jarige verdediger weer hersteld is van zijn dijbeenblessure.

Alderweireld raakte eind maart geblesseerd tijdens een training van de Belgische nationale ploeg.

Ajax probeert in Nijmegen de druk op koploper FC Twente en nummer twee PSV verder op te voeren. Met nog vier wedstrijden te gaan hebben de Amsterdammers een achterstand van respectievelijk drie en een punten.

F. Schleck: "Aanvallen voor Cauberg"

Morgen wordt de Amstel Gold Race verreden. Fränk Schleck weet wat hem te doen staat om de koers voor de tweede maal in zijn loopbaan te winnen.

"Als ik wil winnen, zal ik voor de slotklim op de Cauberg moeten aanvallen," aldus de Luxemburger die in 2006 al eens de beste was. "De Amstel Gold Race is de moeilijkste om te winnen", zo zegt Schleck tegenover de Luxemburgse krant Le Quotidien.

De oudste van de broers Schlecks zal morgen vooral goed letten op Philippe Gilbert. "Hij is de topfavoriet. Hij is heel sterk, erg indrukwekkend dat hij zo lang een goede vorm kan aanhouden".

Straatanimatie

Bij kunst op straat heb ik neiging te denken aan één of ander vaag straatheater of iemand die met wat meer talent hele landschappen op een stoep maakt met krijt.

Maar het idee om buiten een animatiefilm te maken op alles wat je tegenkomt, nee dat idee had ik nog niet eerder gezien. Helaas zou ik zeggen want het resultaat is erg tof.

Met dank aan schommelstoel voor de submit.

Honderden mensen op Dam tegen kernenergie

Op de Dam in Amsterdam hebben zich enkele honderden mensen verzameld voor een demonstratie tegen kernenergie. Greenpeace laat weten dat vanuit het hele land bussen met deelnemers naar de manifestatie komen. Bijna 73.000 mensen tekenden al een petitie van de organisatie tegen kernenergie.

Kopstukken van verschillende politieke partijen steunen de actie Schoon Genoeg van Kernenergie. Onder meer Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP), Jolande Sap (GroenLinks) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) laten hun gezicht zien bij de demonstratie.

Volgens de betrokkenen bij de actie is kernenergie onveilig en heeft de kernramp in Japan dat opnieuw aangetoond. Naast de risico's van kernenergie bij rampen is ook de opslag van radioactief afval van kernreactoren hen een doorn in het oog.

De actie duurt van 13.00 uur tot 16.00 uur.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 31

Dit weekend werd er weer volop in de Jupiler League gevoetbald. Zoals gebruikelijk geeft FOK!sport je ook deze week weer een overzicht van de gebeurtenissen in de tweede voetbalcompetitie van ons land.

Almere City FC heeft in de afgelopen speelronde duur puntverlies geleden door gelijk te spelen tegen AGOVV Apeldoorn. Toch zijn de verschillen in de onderste regionen klein, waardoor de ploeg uit Flevoland degradatie naar de Topklasse nog altijd kan ontlopen.

Michiel Hemmen leek de wedstrijd binnen een half uur te beslissen. Na drie minuten tikte de speler zijn eerste doelpunt binnen, waarna bijna een half uur later nog eens deed. Almere City FC leek enigszins aangeslagen te zijn, maar kwam na een uur spelen toch weer in de wedstrijd door een treffer van Mikhail Rosheuvel. Zes minuten later was het verschil weer twee, nadat Angelo Martha een enorme blunder van keeper Erwin Friebel afstrafte.

In het laatste kwartier slaagde Almere City FC er vervolgens in om een punt veilig te stellen. Eerst was het Mitchell Burgzorg, die een doelpunt maakte. Vijf minuten voor tijd deed Sidney Schmeltz hetzelfde, waardoor beide ploegen tevreden moesten zijn met een punt.

Fortuna Sittard heeft gisteravond een belangrijke overwinning op RBC Roosendaal geboekt. De Limburgers wonnen met 2-0 van de Brabantse formatie en zette directe concurrent Almere City FC op een achterstand van vier punten.

Vlak voor het verstrijken van de eerste helft kwam Fortuna Sittard via een doelpunt van Yoann de Boer op voorsprong. Hij werd bediend door Paddy John en werkte het leder vervolgens tegen de touwen. Twintig minuten voor tijd zorgde de laatstgenoemde speler ervoor dat de Limburgse formatie zeker was van drie punten. Een dramatische van de Roosendaalse club werd door John op waarde geschat en vervolgens tot doelpunt gepromoveerd.

RBC Roosendaal sloot het duel overigens met tien spelers af, omdat Arjan Christianen een rode kaart ontving.

FC Den Bosch is weer wat dichter bij de play-offs voor promotie/degradatie gekomen. De Bossche formatie was met 3-1 te sterk voor provinciegenoot FC Eindhoven, dat door de nederlaag nog maar een kleine kans op de play-offs maakt.

Ronnie Reiniers zette FC Den Bosch na vijf minuten spelen al op voorsprong. De Bossche formatie zag daarna dat er meer in zat en kwam een kwartier later op een comfortabele 2-0 voorsprong door een treffer van Paco van Moorsel, die een penalty benutte. Nog voor de thee schoot Sjors Padriaans de aansluitingstreffer binnen.

In de tweede helft zette FC Eindhoven alles op alles om de gelijkmaker binnen te tikken, maar de bezoekers slaagden er niet in om doelman Wesley de Ruiter te passeren. In blessuretijd bepaalde Diego Karg de eindstand op 3-1.



Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Den Bosch FC Eindhoven 3-1
Go Ahead Eagles FC Volendam 4-3
Fortuna Sittard RBC Roosendaal 2-0
Telstar FC Emmen 4-1
BV Veendam FC Dordrecht 2-1
Helmond Sport MVV 1-0
AGOVV Almere City FC 3-3


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 30 19 8 3 64 64-20
2 RKC Waalwijk 30 18 7 5 61 69-38
3 Helmond Sport 31 16 7 8 55 56-38
4 BV Veendam 31 15 10 6 51 51-39
5 Go Ahead Eagles 31 12 9 10 45 54-40
6 SC Cambuur 30 13 8 9 44 55-43
7 FC Volendam 31 12 8 11 44 48-47
8 FC Den Bosch 31 9 13 9 40 52-47
9 FC Dordrecht 31 11 8 12 40 47-51
10 MVV 31 13 8 10 39 41-43
11 Sparta 30 10 7 13 37 65-60
12 FC Eindhoven 31 9 9 13 36 36-43
13 FC Emmen 31 8 10 13 34 45-57
14 Telstar 31 8 9 14 33 40-46
15 AGOVV 31 11 6 14 30 51-72
16 RBC Roosendaal 31 6 7 18 25 33-55
17 Fortuna Sittard 31 7 6 18 25 40-66
18 Almere City FC 31 7 6 18 21 41-83


Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Dalglish blij met nieuw contract Kuijt

Liverpool-trainer Kenny Dalglish is tevreden dat Dirk Kuijt langer bij de Engelse club blijft. Dat zegt de Schot vandaag op website van de Reds. Kuijt tekende eerder deze week bij tot 2013. Het oude contract van de Katwijkse aanvaller zou in 2012 aflopen. Kuijt speelt al sinds 2006 voor Liverpool.

"Het is geweldig nieuws", steekt Dalglish van wal. De manager weet dat zowel Kuijt als de club erg blij zijn met de contractverlenging. "Hij werkt verschrikkelijk hard, doet het goed in de kleedkamer en pikt zijn goaltjes mee."

Afgelopen maandag scoorde de 30-jarige Kuijt tegen Manchester City zijn elfde doelpunt van het seizoen. In al zijn seizoenen in Liverpool haalde hij de dubbele cijfers. Toch speelt de Oranje-international ook vaak aan de rechterkant. "Hij geeft ons veel opties. Als hij tevreden is, zijn wij het ook."

Zelda 64 versus Zelda 3DS

Met de aankondiging van de Nintendo 3DS kwam een aankondiging van een game die menig gamerharten sneller deed kloppen. Zelda: Ocarina of Time, door vele mensen beschouwd als beste game in de serie en door sommige als beste game ooit, krijgt een remake voor de 3DS.

Nu is hebben de ontwikkelaars de moedige taak om zowel nieuwe mensen als oudgedienden hier tevreden mee te laten zijn. De game zal dus volledig opgepoetst zijn, maar toch grotendeels hetzelfde aanvoelen als het pareltje voor de Nintendo 64 uit '98. De beelden zijn nu naast elkaar gelegd zodat wij als trouwe gamers kunnen bekijken of de game wel zo vernieuwend en tegelijk vertrouwd aanvoelt als we verwachten.

bekijk hieronder de beelden, of leg je 3DS naast je N64 als de game uitkomt in Juni.

Zelda OoT

Zelda OoT Zelda OoT

Zelda OoT Zelda OoT

Zelda OoT

Zelda OoT Zelda OoT

Zelda OoT Zelda OoT

Zelda OoT

Zelda OoT Zelda OoT

Zelda OoT

Huta Galung geeft zege uit handen

Tennisser Jesse Huta Galung is in de eerste ronde van de kwalificatie van het ATP-toernooi in Barcelona uitgeschakeld. De nummer 116 van de wereldranglijst gaf een ruime voorsprong uit handen tegen de negentig plaatsen lager geklasseerde Evgeny Donskoy. De 20-jarige won na ruim tweeënhalf uur uiteindelijk met 6-7 (2), 7-5, 6-1.

Huta Galung ging goed van start, maar gaf een vroege break in de eerste set weer uit handen. Via de tiebreak liep de geboren Haarlemmer echter alsnog uit naar de setwinst. Vervolgens stoomde hij door naar een 5-0 voorsprong, maar zakte toen weg. Donskoy sleepte de tweede set via zeven games op rij alsnog uit het vuur.

De Rus plaatste in het derde bedrijf vervolgens een vroege break en verslapte niet meer. Op 5-1 achter leverde Huta Galung voor de derde maal in de beslissende set zijn opslag in en daarmee de partij.

Korpschef met toelage niet in nationale politie

De zeven korpschefs die onterecht toelagen hebben ontvangen, hoeven niet te rekenen op een topfunctie in de nieuwe nationale politie als ze het geld niet terugbetalen. Dat schrijft NRC Handelsblad. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kan ze niet dwingen om de extraatjes terug te betalen, maar vindt weigeraars niet geschikt voor een topfunctie.

Opstelten verzocht de politiebazen vrijwillig afstand te doen van te hoge vergoedingen naast hun gewone salaris. De minister kreeg deze week te horen dat ze daar geen oren naar hebben. Volgens bronnen op zijn ministerie is hij daar zeer ontstemd over. Opstelten zou de korpschefs ongeschikt vinden vanwege een gebrek aan bestuurlijke en maatschappelijke sensitiviteit.

De nationale politie komt in de plaats van de huidige 26 korpsen. Vooralsnog is alleen bekend wie de nieuwe korpschef van de nationale politie wordt. Dat wordt oud-AIVD-topman Gerard Bouwman. Onder hem komen tien regiochefs. De weigerachtige korpschefs komen voor die functies niet in aanmerking.


Korpschef met toelage niet in nationale politie (Foto: Novum)

N. de Jong baalde van 'heksenjacht'

Nigel de Jong is bij Manchester City onomstreden, maar daarbuiten zeker niet. Een reeks harde tackles leidde er vorig jaar toe dat de middenvelder enige tijd niet werd opgeroepen voor het Nederlands elftal. "Ik zat er niet mee", vertelt de 26-jarige voetballer in The Guardian. "Het enige vervelende was een heksenjacht in Nederland waar mijn familie onder leed."

Het soms harde spel van De Jong werd tijdens de WK-finale wereldnieuws toen hij Xabi Alonso met een uitgestoken been op de borst raakte. Toen hij begin oktober vorig jaar het been van Hatem Ben Arfa brak toen met een stevige charge, barstte de kritiek pas echt los. "De afgelopen maanden is het weer positiever."

De kritiek heeft niet tot een verandering van zijn spel geleid, stelt de Jong duidelijk. "Ik ben dezelfde speler, ik ben nog even toegewijd. Ik geef iedere wedstrijd honderd procent."

Voor inspiratie keek de kleine Nigel de Jong dan ook naar mannen als Roy Keane en Edgar Davids. "Davids zette zijn lichaam letterlijk op het spel om de beste te zijn. Hij was een groot idool van me."

Zaterdag speelt De Jong met City in de halve finale van de FA Cup tegen stadsgenoot en aartsrivaal Manchester United. Daar maakt hij kans om Paul Scholes tegenover zich te vinden. De middenvelder van United weet ook wat uitdelen is, maar De Jong is niet bang voor hem. "Hij kan uitdelen, maar ook ontvangen. Ik respecteer hem, maar ik ben voor niemand bang."


Nigel de Jong baalde van 'heksenjacht' (Foto: Novum)

Squashster Grinham kansloos tegen zus

De Nederlandse squashster Natalie Grinham heeft de zusterstrijd met Rachael Grinham verloren. De 33-jarige Almeerse ging in de kwartfinale van het Texas Open hard onderuit: 3-11 3-11 5-11.

Grinham, die sinds 2008 voor ons land speelt, was kansloos tegen haar zus uit Australië. Het was voor de als eerste geplaatste Rachael Grinham de veertiende zege op haar zus in 22 wedstrijden.

DICE: "Focussen op PC ook beter voor consolegames"

Battlefield 3-producer Patrick Bach heeft in een interview op de NVIDIA GeForce-website gezegd dat het een grote fout is om de focus op de consoles te leggen bij het maken van games. Hij meldt verder dat die gedachte vijf jaar geleden van toepassing was, maar dat PC's nu vele malen krachtiger zijn.

Hij spreekt over dit onderwerp als "het grootste probleem dat we hedendaags hebben." Bach meldt verder: "De meeste games zijn nog steeds gebaseerd op deze gedachtegang, dat consoles nog steeds superieur zijn. Ik heb geen idee waarom, want dat was weliswaar vijf jaar geleden zo, maar de PC's zijn ontwikkeld. De PC's zijn vele malen krachtiger en er is geen enkele game die hiervan profiteert."

"Ons doel is om het meest krachtige platform te gebruiken om te laten zien wat gamen in de toekomst in de aanbieding heeft. Niet om lagere kwaliteit later voor de PC up te graden met betere textures en anti-aliasing. Wij denken dat het veel beter is om het andersom te doen."

Bach meldt dat deze manier van werken ook voordelig is voor de consolesgames. "Je kunt het zien als games ontwikkelen voor een superieur platform om het vervolgens lelijker te maken voor de consoles. Dat is niet waar, want je kunt de beste dingen uit de PC-versie halen voor de consoleversies."

"Ik denk dat men verrast zal zijn door hoe mooi Battlefield 3 is op de consoles. We kunnen het nu nog niet laten zien, omdat we de PC als onze standaard gebruiken en het helpt ons om een betere game te maken." Battlefield 3 komt deze herfst uit voor de PC, PS3 en Xbox 360.

Vader doodgeschoten agent 'stuurt brief' aan regering

Een stichting waarvoor de vader van de in Baflo doodgeschoten agent werkzaam is, stuurt een brief naar de regering. Volgens stichting Op Stee moeten asielzoekers sneller duidelijkheid krijgen over hun procedure, zegt een woordvoerder in het Dagblad van het Noorden. De aanrichter van het drama in Baflo was een uitgeprocedeerde asielzoeker.

"Deze jongen is mogelijk totaal doorgeslagen", zegt de woordvoerder over de dader. Volgens hem gaat de vader van de agent door met zijn werk voor de stichting, ook nu zijn zoon is doodgeschoten. "Hij gaat gewoon door. Het is bijzonder triest wat er gebeurd is."

Een 25-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker schoot woensdagavond in Baflo een 48-jarige agent dood, vermoedelijk met zijn eigen dienstwapen. Kort daarvoor zou hij een 29-jarige vrouw uit die plaats hebben gedood. De nationaliteit van de vermoedelijke dader is onbekend. Pogingen hem het land uit te zetten, zijn daardoor mislukt.

De verdachte is volgens de regionale krant vrijdagochtend in zijn ziekenhuisbed verhoord. Alasam S. werd bij zijn aanhouding neergeschoten. Hij wordt verdacht van dubbele moord en poging tot dubbele moord.

Aardbeving treft noordoosten Australië

Een aardbeving met een kracht van 5.2 heeft zaterdag het noordoosten van Australië getroffen. Gebouwen schudden op hun grondvesten, maar er zijn vooralsnog geen meldingen van schade.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS lag het epicentrum van de beving op zo'n 125 kilometer ten zuidoosten van de kuststad Townsville, in de staat Queensland, zo'n 10 kilometer onder de zeebodem.

Assaidi en Narsingh: "We doen alles samen"

Oussama Assaidi en Luciano Narsingh brachten Heerenveen gisteren de belangrijke overwinning tegen FC Utrecht. De vrienden uit Amsterdam-Oost hebben een speciale band.

"We zijn met elkaar opgegroeid. We woonden bij elkaar om de hoek", vertelt Assaidi aan De Telegraaf. "We doen alles samen, behalve naar het toilet gaan."

Assaidi en Narsingh scoorden gisteren allebei een doelpunt en zijn de smaakmakers op de vleugel bij Heerenveen. Assaidi heeft dit seizoen al negen doelpunten gescoord en vele assists verzorgd. Narsingh staat op vijf doelpunten, maar breekt nu ook door.

De twee vrienden vieren hun doelpunten vaak met een vrolijk dansje. "We komen allebei uit Amsterdam-Oost en die danspasjes doen we voor onze vrienden in Oost", aldus Assaidi.

Britse acteur Trevor Bannister overleden

De Britse acteur Trevor Bannister, vooral bekend als Mr Lucas in de tv-serie Wordt u al geholpen?, is donderdag in zijn woning aan een hartaanval overleden. Dat heeft zijn broer aan de BBC laten weten. Hij is 76 jaar geworden.

De serie, in het Engels Are you being served?, werd van 1972 tot en met 1985 in Groot-Brittannië uitgezonden en was sinds 21 juni 1974 in Nederland te zien. Zij speelde zich af in het Londense warenhuis Grace Brothers. Bannister speelde zeven seizoenen lang een verkoper die vrijwel nooit iets verkocht en er vooral op uit was vrouwen te versieren. Succes was hem daarbij zelden gegund.

Bannister was ook te zien is andere series, zoals De Wrekers, The Saint en Z Cars.

Veel gewonden bij busongeluk in Duitsland

Bij een busongeluk in de Duitse deelstaat Saksen zijn zaterdag 25 mensen gewond geraakt, van wie 11 er ernstig aan toe zijn. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Een touringcar uit Polen wilde zaterdagmorgen de snelweg A4 verlaten bij Hohenstein-Ernstthal, maar raakte door nog onbekende oorzaak van de weg, kantelde en kwam in een greppel terecht.

De bus was van Dresden onderweg naar Erfurt.

Tanks en basejumping in Battlefield 3-trailer

Dit jaar gaat EA het direct tegen Activision opnemen. Activision zal waarschijnlijk weer met een nieuwe Call of Duty komen terwijl EA het met Battlefield 3 gaat doen.

De laatste weken krijgen we steeds meer te zien van Battlefield 3 en nu is er weer een trailer verschenen. Veel van de beelden in de trailer komen uit de 12 minuten durende gameplay-video die komende maandag zal verschijnen. Er is een kans om de trailer eerder online te krijgen waar je hier alle details over kunt lezen.

Toch zijn er ook een aantal interessante nieuwe dingen te zien. Zo zien we onder andere een gevecht in een tank maar ook een aantal soldaten die gaan basejumpen. Battlefield 3 zal aan het einde van dit jaar verschijnen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

PSV stevent af op financiële malaise

PSV verkeert in financieel zwaar weer. Na dit seizoen zal het eigen vermogen hangen tussen de vijf miljoen en tien miljoen euro negatief. Zonder de Champions League wordt het crisis.

Als PSV zich niet voor de Champions League plaatst dit seizoen, wordt het financiële plaatje alleen maar erger voor de Eindhovense club. Dit hebben voorzitter Tiny Sanders en voorzitter van de Raad van Commissarissen Peter Swinkels bevestigd aan het Eindhovens Dagblad.

Zonder plaatsing voor de Champions League zou het eigen vermogen zakken naar tussen de twintig en dertig miljoen euro negatief. De clubleiding van PSV is in zwaar overleg met de gemeente over onder meer verkoop van het Philips Stadion en de grond. Ook sponsor Philips is gevraagd om het bedrag van het recentelijk verlengde sponsorcontract ineens te voldoen of om bij te schieten.

De Raad van Commissarissen wil sowieso snijden in de club. Of de Champions League nu wel of niet wordt behaald, er kunnen zo'n twintig banen op de tocht komen te staan. De inzet van organisatiebureau McKinsey, dat PSV aan het doorlichten is, wordt ook onder de loep genomen. Voorzitter Sanders had het bureau ingeschakeld, maar de club van toezichthouders is daar niet tevreden mee.

'Sanoma brengt hoogste bod uit op SBS'

De Finse uitgever Sanoma heeft het hoogste bod uitgebracht op SBS Nederland. De Belgische krant De Standaard heeft dat zaterdag gemeld op basis van anonieme bronnen.

Sanoma, dat ook in de race is voor SBS België, zou in de jacht op SBS Nederland samenwerken met mediamagnaat John de Mol.

Ook de Vlaamse uitgever De Persgroep, eigenaar van onder meer de Volkskrant, AD, Trouw en Het Parool, heeft belangstelling voor SBS Nederland.

'Sanoma brengt hoogste bod uit op SBS'
'Sanoma brengt hoogste bod uit op SBS' (Foto: ANP)

Villa prins in Mozambique nog niet verkocht

De villa van prins Willem-Alexander en prinses Máxima heeft anderhalf jaar nadat het paar aankondigde het te verkopen nog altijd geen nieuwe eigenaar. Het huis aan de Indische Oceaan in Mozambique is volgens makelaars in het Oost-Afrikaanse land niet op de openbare markt te koop. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De aankoop van het vakantiehuis door de kroonprins leidde tot veel commotie. De beveiligingskosten zouden te hoog zijn en de lokale bevolking zou niet meeprofiteren van het bouwproject.

Na druk van de Tweede Kamer kondigde de prins in november 2009 aan het huis na de voltooiing van de bouw te koop te zetten. In het voorjaar van 2010 was de villa af.

Een makelaar die zich deze week bij projectontwikkelaar Machangulo SA meldde kreeg te horen dat er geen huizen te koop staan op het resort. De prins zou het huis alleen onderhands aan andere aandeelhouders van het projectbedrijf hebben aangeboden. Het huis moet volgens bronnen van NRC ruim 2 miljoen euro opleveren.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat in een reactie weten dat de kroonprins de premier zal informeren wanneer het huis is verkocht. "De prins heeft de minister-president destijds geïnformeerd over zijn voornemen tot verkoop van het huis in Machangulo. Hij zal de minister-president informeren zodra het huis is verkocht."

D66-leider Alexander Pechtold reageert in de krant teleurgesteld. "Het prinselijk paar heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie op zich genomen door te zeggen van de constructie in Machangulo af te willen. Dan moet men wel tot actie overgaan."


Villa prins in Mozambique nog niet verkocht (Foto: Novum)

HD-remake van grote PS-franchise op komst?

HD-remakes zijn hip! Er verschijnen steeds meer remakes van oude games die een nieuwe HD-look hebben gehad. Zo hebben games als God of War en Beyond good and Evil al een remake gehad en zullen Splinter Cell, Prince of Persia, Tomb Raider en Ico en Shadow of the Colossus snel volgen.

Nu gaat het gerucht dat we op de E3, die begin juni van start zal gaan, meer te horen zullen krijgen over een 'grote PlayStation-franchise' die een HD-remake zal krijgen. PSM3 heeft dat gemeld.

"The current trend of classic games being remade in HD like Tomb Raider and Prince of Persia is set to continue with a major PS franchise set to reveal its new HD glory at E3. No clues. But you’ll like it.”

Eerder dit jaar ging het gerucht dat de Metal Gear Solid-franchise wel eens opnieuw in HD gemaakt zou kunnen worden. De kans is dus aanwezig dat PSM3 het hier over heeft.

Welke franchise zouden jullie graag in een HD-jasje zien?

Du Chatinier woest: "Glaszuiver doelpunt"

FC Utrecht verspeelde gisteren dure punten tegen sc Heerenveen. In Friesland werd het 3-0. Utrecht-trainer Ton du Chatinier voelde zich benadeeld door de scheidsrechter.

Bij een stand van 2-0 leek Utrecht terug te komen in de wedstrijd. Dries Mertens scoorde, maar vlak daarvoor had scheidsrechter Ed Janssen gefloten voor een overtreding. Het doelpunt van Mertens ging niet door.

"Het was een glaszuiver doelpunt. Janssen kwam in de rust zijn excuses aanbieden, maar daar koop ik geen brood voor", was de verontwaardigde reactie van Du Chatinier. Door het verlies blijft Utrecht weliswaar op plek acht staan, maar dit weekend kunnen Heracles en N.E.C. Nijmegen al voorbij Utrecht komen, en andere clubs als Heerenveen en Feyenoord dichterbij.

Du Chatinier wijdt het verlies van gisteren ook aan een beter Heerenveen. "Heerenveen was sterk in de 'omschakelmomenten'. Zij profiteerden van individuele fouten aan onze kant."

1,5 miljoen kijkers finale ijsdansshow SBS 6

Ruim 1,5 miljoen kijkers hebben vrijdagavond oud-wielrenner Michael Boogerd de finale zien winnen van Sterren Dansen op het IJs. Het SBS 6-programma versloeg hiermee RTL 4-concurrent X Factor dat 1.473.000 mensen aan de buis kluisterde. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Boogerd versloeg in de finale van de ijsdansshow Jenny Smit, die tijdens twee tussenstanden nog nipt op een voorsprong stond. De vorige finale van Sterren Dansen op het IJs, enkele jaren geleden, werd gewonnen door acteur Sander Foppele.

1,5 miljoen kijkers finale ijsdansshow SBS6
1,5 miljoen kijkers finale ijsdansshow SBS 6 (Foto: ANP)

'Boerrigter dicht bij overgang naar Ajax'

Ajax is dicht bij het binnenhalen van Derk Boerrigter van RKC Waalwijk. De 24-jarige aanvaller en Ajax zijn het eens over een driejarig contract, meldt De Telegraaf. De clubs moeten het wel nog eens worden over een afkoopsom, maar die zal niet al te hoog zijn aangezien het contract van Boerrigter na dit seizoen nog maar een jaar doorloopt.

De sensatie van de Eerste Divisie speelde tussen 2005 en 2007 ook al voor Ajax, maar brak toen niet door. Bij RKC is hij inmiddels helemaal opgebloeid. Hij was eerder in gesprek met FC Utrecht, dat hem als vervanger van Dries Mertens wilde hebben, maar die vertrok toen niet uit de Domstad. VVV vond de vraagprijs van een miljoen euro te gortig.

Na de halvefinalewedstrijd in de beker tussen Ajax en RKC noemde trainer Frank de Boer Boerrigter al een 'fantastische speler'.

'Omgebrachte' vrouw gevonden in Zoetermeer

Agenten hebben zaterdagochtend een dode vrouw gevonden in een woning in Zoetermeer. De politie was naar de woning aan de Promenade gegaan naar een melding over een ruzie. Bij aankomst werd de dode vrouw aangetroffen. Een man is aangehouden als verdachte, zegt een woordvoerder van de politie.

Volgens de politiezegsvrouw is het 'zeer waarschijnlijk' dat de vrouw door geweld om het leven is gekomen. Het is volgens haar nog te vroeg om iets te zeggen over het motief van de dader.

De identiteit van de verdachte en het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.

[F1] Uitslag kwalificatie China

Sebastian Vettel heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van China. De Duitser was Jenson Button zeven tienden te snel af. Lewis Hamilton start van de derde plaats, gevolgd door Nico Rosberg en Fernando Alonso. Mark Webber kwam niet verder dan de achttiende plaats.

In Q1 was het Sergio Perez die als eerste de baan op reed nadat het licht op groen sprong. Uiteindelijk was Nico Rosberg de snelste op de baan, gevolgd door Vitaly Petrov en Fernando Alonso. Mark Webber kwam op zijn harde banden niet verder dan de achttiende plaats, waardoor hij verrassend tot de afvallers behoorde. Behalve Webber haalden ook Heikki Kovalainen, Jarno Trulli, Jerome d'Ambrosio, Timo Glock, Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan het niet tot Q2.

In de tweede sessie zette Petrov zijn auto stil langs de baan, waarbij er rook uit zijn bolide kwam. De Rus zorgde hiermee met nog twee minuten op de klok voor een code rood. Bij de herstart kwamen alleen Lewis Hamilton, Jenson Button, Sebastian Vettel, Sebastien Buemi en Jaime Alguersuari niet weer de baan op. In de top vier veranderde niets meer na de herstart. De afvallers waren Adrian Sutil, Perez, Kamui Kobayashi, Michael Schumacher, Rubens Barrichello, Nick Heidfeld en Pastor Maldonado.

In de derde sessie zetten Jaime Alguersuari en Sebastien Buemi slechts één maal een tijd neer om vervolgens in de pits het vervolg af te wachten. Hierin was Vettel net als de afgelopen twee races de snelste, gevolgd door Jenso Button en Lewis Hamilton. Nico Rosberg reed de vierde tijd, gevolgd door Fernando Alonso.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:33.706   5
2 J. Button McLaren 1:34.421 +0:00.715 5
3 L. Hamilton McLaren 1:34.463 +0:00.757 3
4 N. Rosberg Mercedes 1:34.670 +0:00.964 3
5 F. Alonso Ferrari 1:35.119 +0:01.413 3
6 F. Massa Ferrari 1:35.145 +0:01.439 3
7 J. Alguersuari Toro Rosso 1:36.158 +0:02.452 3
8 P. di Resta Force India 1:36.190 +0:02.484 3
9 S. Buemi Toro Rosso 1:36.203 +0:02.497 3
10 V. Petrov Renault -:--.--- -:--.--- 0
11 A. Sutil Force India 1:35.874   6
12 S. Perez Sauber 1:36.053 +0:00.179 7
13 K. Kobayashi Sauber 1:36.236 +0:00.362 7
14 M. Schumacher Mercedes 1:36.457 +0:00.583 8
15 R. Barrichello Williams 1:36.465 +0:00.591 7
16 N. Heidfeld Renault 1:36.611 +0:00.737 4
17 P. Maldonado Williams 1:36.956 +0:01.082 7
18 M. Webber Red Bull 1:36.468   8
19 H. Kovalainen Lotus 1:37.894 +0:01.426 7
20 J. Trulli Lotus 1:38.318 +0:01.850 10
21 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:39.119 +0:02.651 8
22 T. Glock Marussia-Virgin 1:39.708 +0:03.240 8
23 V. Liuzzi HRT 1:40.212 +0:03.744 9
24 N. Karthikeyan HRT 1:40.445 +0:03.977 9

Evenement: 3FM Awards

De 3FM Awards is een Nederlandse muziekprijs die sinds 2005 uitgereikt wordt. Dit jaar is het dus de zevende keer en het is de derde keer dat de prijzen uitgereikt worden in de Amsterdamse Westergasfabriek. Van tevoren was al bekend dat de band Handsome Poets de prijs heeft gewonnen voor beste Serious Talent en dat 'Will I Be Around' van A Silent Express de meest gedraaide song is van 3FM dit jaar. FOK! was erbij en doet verslag.

 

'IMF moet G20 vervangen'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet de rol van de G20 als belangrijkste overlegorgaan voor de internationale economie overnemen. Dat zeiden de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers vrijdag (plaatselijke tijd) in Washington.

"De democratische legitimatie van de G20 is natuurlijk aan de zwakke kant", stelde Wellink aan de vooravond van de voorjaarsvergadering van het IMF."Nederland heeft de zevende financiële sector ter wereld. Dan is het toch gek dat je door een toevallige combinatie van landen ineens buitenspel wordt gezet."

"We zullen erop aandringen dat de G20 en het IMF op zijn minst naar elkaar toe moeten groeien", zei Weekers over de Nederlandse inbreng bij de bijeenkomst van ministers en centrale bankiers zaterdag. Hij benadrukte dat het IMF democratischer is dan de G20, omdat elk land dat deel uitmaakt van het bestuur een groep andere landen vertegenwoordigt.

Nieuw personage in Dungeon Siege III

Square Enix heeft een nieuwe trailer voor Dungeon Siege III vrijgegeven. In deze trailer worden we geïntroduceerd met Reinhart Manx, gebruiker van Arcane Magic. Manx kan verschillende soorten magie gebruiken zoals het het gebruiken van de tijd om vijanden mee aan te vallen.

In Dungeon Siege III volg je verschillende personages die het zogenaamde Legion weer terug willen brengen naar het koninkrijk van EHB. Dungeon Siege III komt 17 juni uit voor Xbox 360, PS3 en PC. Bekijk hieronder de trailer van Reinhart Manx.

'Van der Vlis stopte met pillen tegen waanbeelden'

De aanrichter van het bloedbad in Alphen aan den Rijn een week geleden stopte een jaar voor zijn daad met het gebruik van medicijnen. De 24-jarige Tristan van der Vlis slikte zes jaar lang pillen die waanideeën en hallucinaties moesten voorkomen. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van gegevens in zijn medisch dossier.

Van der Vlis stopte zeven maanden geleden ook met een behandeling bij een psychiater. Deskundigen zeggen volgens de krant dat psychoses alleen voorkomen kunnen worden door voortdurende behandeling van de patiënt.

Van der Vlis was volgens zijn ouders schizofreen. Eerder al zei Kitty Nooy, hoofdofficier van justitie, in het programma Pauw & Witteman dat hij in een afscheidsbrief en documenten op zijn computer schreef dat hij was aangetikt door geesten. Hij was volgens haar ook boos op God en op de maatschappij.

In 2006 werd Van der Vlis opgenomen in een gesloten inrichting omdat hij suïcidaal was. Twee jaar later werd hij per ambulance naar een ziekenhuis gebracht vanwege een vergiftiging. Daarna werd hij doorverwezen naar GGZ Rivierduinen, waar hij tot augustus vorig jaar werd behandeld.

Theoloog en docent aan de Christelijke Hogeschool Mart-Jan Paul zegt zaterdag in het Nederlands Dagblad dat bij het onderzoek naar Van der Vlis ook moet worden gekeken naar het occultisme. Volgens hem zijn de uitspraken over geesten aanleiding ook die kant van het verhaal te onderzoeken.

"Het feit dat hij het over geesten had die hem aantikken en die zijn leven onleefbaar maakten, wijst erop dat hij er ver in is gegaan." Volgens Paul zoeken geesten steeds vaker contact met iemand naarmate diegene langer contact met hen heeft.


'Van der Vlis stopte met pillen tegen waanbeelden' (Foto: Novum)

'Fabrikanten dringen aan op antibiotica voor vee'

De farmaceutische industrie werkt niet mee aan een plan van de veesector om minder antibiotica te gaan gebruiken. De vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in Nederland (Fidin) dringt erop aan dat er toch antibiotica worden gebruikt. Dat schrijft Trouw op basis van een uitgelekte brief van Fidin.

Het gebruik van antibiotica in de veesector is omstreden, omdat het kan leiden tot resistente bacteriën. Ziekten en infecties bij mensen kunnen daardoor minder goed worden bestreden, omdat de medicijnen geen effect meer hebben.

De agrarische sector moet van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het gebruik van antibiotica flink terugdringen. De middelen worden vaak preventief aan dieren gegeven om te voorkomen dat ze ziek worden. Dit jaar moet al 20 procent minder worden gebruikt ten opzichte van 2009, en volgend jaar moet het gebruik met de helft verminderd zijn.

Nederland behoort tot de koplopers in Europa wat betreft antibioticagebruik. Boerenorganisaties verenigd in het Productschap Vee en Vlees willen dat bepaalde soorten antibiotica in het geheel niet meer worden gebruikt in de branche. Het gaat om soorten die helpen bij mensen als andere middelen niet aanslaan.

Volgens Fidin is het weren van zo'n middel echter een 'verboden mededingingsafspraak'. Secretaris Jos Jongerius van het Productschap Vee en Vlees zegt in de krant dat de lobby van de fabrikanten voor antibioticagebruik niet zal slagen. "Het maatschappelijk belang telt zwaarder dan dat van de farmaceutische industrie. Wij gaan de vereniging nog een brief op poten schrijven om te wijzen op hun verantwoordelijkheid."


'Fabrikanten dringen aan op antibiotica voor vee' (Foto: Novum)

Raketten gevonden in paleis Gbagbo

In het paleis van de oud-president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, zijn grote hoeveelheden raketten en ander wapentuig gevonden. Vorige maand gaf de Verenigde Naties opdracht om zijn lanceerinstallaties te bombarderen, wat mogelijk een bloedbad heeft voorkomen.

De ruim vijfhonderd artillerieraketten kwamen aan het licht bij de aanhouding van Gbagbo maandag. De president verloor in november de verkiezingen en weigerde sindsdien af te treden. De laatste tijd had hij zich met zijn vrouw verschanst in het paleis.

Er was kritiek op de bombardementen van Frankrijk en de VN in Ivoorkust, maar de vondst van de raketten legitimeert volgens hen de aanvallen. Gbagbo had de raketten tegen zijn tegenstanders kunnen gebruiken. In het land was een burgeroorlog uitgebroken tussen aanhangers van Gbagbo en die van de gekozen president Alassane Ouattara.

'Weer integriteitsschending bij defensie'

Opnieuw is bij de krijgsmacht een geval bekend geworden waarbij stelselmatig de interne integriteitscodes zijn genegeerd. Een voormalig hoofd technische opleidingen van de marine heeft vijftien jaar lang, naast zijn baan als ambtenaar bij Defensie, vanuit huis een bedrijf gerund dat marinetrainingen gaf. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

De man gaf via zijn eigen bedrijf examentrainingen aan marinepersoneel, maar dat is volgens de regels bij Defensie niet toegestaan. Het Ministerie van Defensie constateerde de situatie bij drie gelegenheden, maar gaf hem - ondanks dat belangenverstrengeling werd vastgesteld- officieel toestemming om zijn werkzaamheden voort te zetten.

In 2001 kreeg de man groen licht van toenmalig staatsecretaris van Defensie Henk van Hoof (VVD). In 2007 was het de Defensie Materieel Organisatie (DMO) die hem toestemming gaf.

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt volgens de krant dat de man goed verdiend heeft met het bedrijf. De onderneming bouwde een reserve op van zeker acht ton. De ambtenaar laat in de krant weten inmiddels te zijn gestopt bij Defensie. Hij zegt altijd met instemming van zijn superieuren te hebben gehandeld.

Eerder kwam Defensie al in opspraak nadat bleek dat binnen de DMO in de Frederikskazerne in Den Haag sprake was van machtsmisbruik, drugshandel en diefstal. Daarna bleek bij het IT-onderdeel CAMS-Force Vision ook van alles mis te zijn, zoals diefstal en andere integriteitsschendingen.

De problemen bij Defensie brachten minister van Defensie Hans Hillen (CDA) ernstig in verlegenheid. Hij sprak van incidenten en beweerde niet te zijn ingelicht over de misstanden.


'Weer integriteitsschending bij defensie' (Foto: Novum)

Passantenonderzoek in winkelcentra Alphen

De politie houdt zaterdag een passantenonderzoek in vier winkelcentra in Alphen aan den Rijn. Daarmee wordt geprobeerd alle gebeurtenissen die mogelijk iets te maken hebben met de schietpartij van vorige week zaterdag in kaart te brengen.

De politie doet zo breed mogelijk onderzoek om het leven van Tristan van der Vlis in de dagen voor het schietincident in beeld te brengen, evenals de zaterdag zelf. Hij schoot zes mensen dood. Daarna sloeg hij de hand aan zichzelf. Er liggen nog vier gewonden in ziekenhuizen.

Het passantenonderzoek wordt gehouden tussen 11.00 en 14.00 uur bij de Aarhof, de Ridderhof, de Herenhof en de Atlas. Er worden onder meer billboards neergezet bij de winkelcentra en agenten gaan flyeren.

Mensen die nog niet in contact zijn geweest met de politie wordt zaterdag gevraagd een formulier in te vullen met naam en adresgegevens. De politie is vooral op zoek naar getuigen die rondom het schietincident in de buurt van de winkelcentra waren. Ook wil ze graag in contact komen met mensen die andere informatie hebben die voor het onderzoek van belang kan zijn.

Fors minder gedeputeerden dan afgelopen vier jaar

Nederland telt de komende vier jaar fors minder gedeputeerden dan de afgelopen vier jaar. Dat concludeert de Volkskrant zaterdag nu in de meeste provincies de vorming van een nieuw college van gedeputeerde staten is afgerond.

In alle provincies waar al een nieuw college is, hebben de deelnemende partijen gekozen voor minder dagelijkse bestuurders, schrijft de krant. In Utrecht is het meest gesneden. Het aantal gedeputeerden gaat daar van zes naar vier. VVD-informateur Remco van Lunteren zei het goede voorbeeld te willen geven door het aantal gedeputeerden terug te brengen.

Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant doen het de komende jaren allemaal met één gedeputeerde minder. In Friesland eiste GroenLinks tevergeefs een bestuurdersport in het nieuwe college op en is het aantal gedeputeerden teruggebracht tot vier. Volgens de Provinciewet mag een provincie drie tot zeven gedeputeerden hebben.

In het regeerakkoord stond al dat het kabinet-Rutte flink wil snoeien in het aantal ambtenaren en politici. Zo moet het aantal Kamerleden worden verminderd en wil minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) van de deelraden in Amsterdam en Rotterdam af.

Uitslag derde vrije training China

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van China. De Duitser was Jenson Button twee tienden te snel af, en de Brit bleef op zijn beurt team- en landgenoot Lewis Hamilton weer twee tienden voor. Mark Webber reed slecht vijf ronden vanwege elektronicaproblemen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:34.968 13
2 J. Button McLaren 1:35.176 +0:00.208 15
3 L. Hamilton McLaren 1:35.373 +0:00.405 14
4 N. Rosberg Mercedes 1:35.677 +0:00.709 18
5 F. Alonso Ferrari 1:35.818 +0:00.850 17
6 F. Massa Ferrari 1:35.971 +0:01.003 15
7 V. Petrov Renault 1:36.098 +0:01.130 18
8 A. Sutil Force India 1:36.125 +0:01.157 15
9 M. Schumacher Mercedes 1:36.141 +0:01.173 14
10 P. di Resta Force India 1:36.370 +0:01.402 18
11 N. Heidfeld Renault 1:36.404 +0:01.436 16
12 K. Kobayashi Sauber 1:36.582 +0:01.614 18
13 S. Perez Sauber 1:36.596 +0:01.628 17
14 S. Buemi Toro Rosso 1:36.717 +0:01.749 16
15 M. Webber Red Bull 1:36.896 +0:01.928 5
16 J. Alguersuari Toro Rosso 1:36.953 +0:01.985 14
17 R. Barrichello Williams 1:37.007 +0:02.039 20
18 P. Maldonado Williams 1:37.304 +0:02.336 18
19 H. Kovalainen Lotus 1:38.176 +0:03.208 12
20 J. Trulli Lotus 1:38.739 +0:03.771 12
21 T. Glock Marussia-Virgin 1:39.938 +0:04.970 17
22 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:39.998 +0:05.030 16
23 V. Liuzzi HRT 1:40.593 +0:05.625 17
24 N. Karthikeyan HRT 1:40.881 +0:05.913 18

Ferrer: "Niet officieel benaderd voor tweede elftal Barça"

Vitesse houdt vooralsnog zijn trainer voor volgend seizoen. Trainer Albert Ferrer doet de geruchten rondom een transfer naar Barcelona af als niet concreet. Het contract van Ferrer in Arnhem loopt nog door tot de zomer van 2012, maar de doelstelling (Europees voetbal) wordt niet gehaald.

Ferrer zou één van de gegadigden zijn om Luis Enrique op te volgen als trainer van het tweede elftal van FC Barcelona, Barcelona Atlètic. Zelf denkt hij echter te blijven. "Ik heb het gevoel dat er vertrouwen is vanuit de club", aldus Ferrer tegen De Gelderlander. "Maar in het voetbal weet je het natuurlijk nooit."

"Er wordt veel over gespeculeerd en er circuleren vijf of zes namen, ook die van mij. Maar ik ben niet officieel benaderd. Ik denk dat Barcelona eerst zelf een keuze moet maken, daarna zullen ze wel mensen benaderen."

Somalische kapers vervolgd in Nederland

Negen van de zestien Somalische kapers die onlangs werden opgepakt in de Golf van Aden worden in Nederland vervolgd. Ze worden verdacht van vuurwapengeweld tegen Nederlandse militairen en zeeroof. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het besluit om de Somaliërs in Nederland te vervolgen is mede ingegeven door het aantoonbare Nederlands belang in deze zaak, namelijk het ernstige geweldgebruik tegen Nederlandse onderdanen. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde vorige week al dat ze worden verdacht van poging tot moord. De marechaussee heeft de verdenkingen verder onderbouwd.

Militairen op rubberboten van het fregat Hr. Ms. Tromp werden op 2 april door piraten beschoten vanaf een gekaapt Iraans vissersschip toen mariniers het schip wilden controleren. Mariniers op de bootjes en schutters op de Tromp beantwoordden het vuur. Daarbij kwamen twee piraten om het leven, enkele anderen raakten gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden.

De zestien Somalische verdachten werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het Nederlandse oorlogsschip. Aan boord van het vissersschip bleken al vier maanden zestien Iraanse vissers te worden vastgehouden. Ook werden automatische wapens en draagbare raketwerpers gevonden.

De zeven andere Somaliërs, onder wie drie minderjarigen, worden in vrijheid gesteld. De verdenkingen tegen hen bleken onvoldoende te kunnen worden onderbouwd.

Het Ministerie van Defensie brengt de negen verdachten zondag over naar Nederland. De raadkamer van de rechtbank Rotterdam beslist volgende week over hun verdere voorlopige hechtenis, meldt het OM.


Somalische kapers vervolgd in Nederland (Foto: Novum)

Volendamse meidengroep 'Volly Dots' bijna compleet

De Volly Dots hebben er weer een lid bij. Manager Aloys Buijs is deze week vader geworden van een dochter, Karen. Jan Smit en Nick Schilder, die beiden gemanaged worden door Buijs en zijn vader, fantaseerden na de geboorte van hun dochters over een Volendamse meidengroep.

"We hebben gekscherend al geroepen dat we later de Volly Dots introduceren", grapte Jan eind januari voor de camera van Novum Nieuws. De 25-jarige werd in november vader van dochter Emma, in januari mocht Nick zijn dochter Nikki in de armen sluiten. Jaap Kwakman, lid van de 3JS, werd eind maart vader van Fee. Vrijdag kwam Karen Buijs ter wereld.

"Ook onze manager Aloys en zijn vrouw Kim hebben er een dochter bij, die de naam Karen draagt. Daar moet op gedronken worden", twitterde Jan Smit vrijdagochtend. Ook de 3JS zijn in hun nopjes. "De vierde Volly Dot is geboren. Ik vraag me af wie de Angela Groothuizen van het stel zal worden", grapte zanger Jan Dulles.

Zijn bandmaatje Kwakman zet zijn vrienden onder druk. "Het is nu aan Simon en Dulles. Of Jaap de Witte moet voor een nakomer zorgen, ook nog een optie!"

Kippentransport maandag weer toegestaan in Zeeland

In heel Zeeland mogen vanaf maandagochtend weer kippen, eieren en pluimveevoer worden vervoerd. Het lijkt erop dat de provincie vrij is van vogelgriep, meldt het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vrijdag.

In een pluimveebedrijf in Schore werd vorige maand een milde variant van de vogelgriep vastgesteld, waarna 127.500 legkippen werden geruimd. Sinds 25 maart mag in een ruime straal rond het bedrijf geen pluimvee, eieren, pluimveemest, strooisel en pluimveevoer worden getransporteerd. Dit is vanaf maandag 08.00 uur wel weer toegestaan.

Het besmet verklaaarde bedrijf wordt nog niet vrijgegeven. Dit gebeurt drie weken na de definitieve reiniging en ontsmetting. Daarvoor moet de ondernemer zelf een datum prikken.

Bruinvis teruggezet in Noordzee

Stichting SOS Dolfijn heeft vrijdag een bruinvis teruggezet in de Noordzee. Het was de eerste keer dit jaar dat de stichting een bruinvis terugbracht naar de zee na een revalidatie in het opvangcentrum van de stichting in Harderwijk.

Bruinvis Anne strandde in december vorig jaar op een strand in Frankrijk. Vanuit daar werd het dier overgedragen aan SOS Dolfijn. Volgens SOS Dolfijn is Anne snel hersteld en was ze helemaal klaar voor haar terugkeer in zee.

Het dier werd teruggezet ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog. Volgens de stichting zwom ze rustig uit de armen van haar verzorgers weg en maakte ze nog een klein rondje voor de boot langs voordat ze de diepte indook. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie had een schip beschikbaar gesteld om het dier uit te zetten.


Bruinvis teruggezet in Noordzee (Foto: Novum)

Kritiek op mensenrechtentoestand Rusland

Een onafhankelijke onderzoeker van de Verenigde Naties heeft scherpe kritiek geuit op de mensenrechtensituatie in de Noordelijke Kaukasus in Rusland. Martin Scheinen, onderzoeker op het gebied van mensenrechten en terreurbestrijding, zei vrijdag dat regionale krijgsheren zich schuldig maken aan gevangenneming, marteling, verdwijningen en willekeurige arrestaties.

In het gebied worden vaak mensenrechtenactivisten, journalisten en juristen vermoord, aldus Scheinen. Het wrede optreden van krijgsheren is bedoeld om onrust de kop in te drukken.

Het Kremlin doet te weinig om misstanden te onderzoeken, aldus Scheinen tegen een mensenrechtencommissie van het Amerikaanse Congres. De moorden zijn een teken van 'een cultuur van wetteloosheid en straffeloosheid', zei hij.

'Ierland boekt vooruitgang'

Ierland doet zijn uiterste best om over een van de ernstigste economische crises ooit te komen en is daar succesvol in. Dat zeggen deskundigen van de Europese Unie (EU), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij keurden vrijdag de volgende fase voor de noodhulp goed.

De deskundigen bekeken afgelopen week de huidige economische situatie in het land. Ook gingen ze na of Ierland zich houdt aan de voorwaarden voor de 67,5 miljard euro hulp uit het noodfonds. Volgens Ajai Chopra van het IMF neemt de Ierse regering 'resoluut stappen vooruit' en heeft het een duidelijk plan. Ook doet het land voldoende om het vertrouwen van investeerders in de Ierse banken terug te winnen.

Geboortekaartje

Wat trof ik nu in mijn brievenbus aan? Een babykaartje van jou! Met een heuse foto van je trotse moeder en jij als slapende mensenpuppy tegen haar borst aangedrukt. Je kaartje informeerde mij dat je maarliefst 53 centimeter bent. De laatste keer dat je moeder mij over centimeters informeerde betrof het een genante klaagzang over je vaders bedroevend kleine gereedschap, dat, en ik citeer, op een ‘kortzichtige geodriehoek’ zou lijken.

'Gadhafi gebruikt clustermunitie'

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Right Watch (HRW) beschuldigt het leger van de Libische leider Moammar Gadhafi ervan omstreden clustermunitie te gebruiken in de belegerde stad Misurata. De organisatie verklaarde dat vrijdag.

Volgens HRW hebben Gadhafi's militairen minstens drie keer clustermunitie gebruikt in woonwijken in Misurata. Die stad in het westen van Libië is al weken het toneel van felle strijd tussen rebellen en het leger.

Het gebruik van clustermunitie is betwist. De munitie valt na het afvuren uiteen in kleinere projectielen die verspreid over een groot gebied neerkomen. Veel van deze submunitie ontploft niet onmiddellijk. Daardoor maken de explosieven soms na jaren nog slachtoffers.

Een woordvoerder van Gadhafi's regering ontkende het gebruik van de munitie vrijdag.

Amerikaan nieuwe eigenaar AS Roma

Een consortium onder leiding van de Amerikaanse zakenman Thomas DiBenedetto neemt een meerderheidsbelang in de Italiaanse voetbalclub AS Roma. Dat maakte het consortium vrijdag bekend.

AS Roma wordt daarmee de eerste club in de Serie A met een buitenlandse eigenaar. Het consortium, dat bestaat uit DiBenedetto en de Italiaanse bank UniCredit, neemt een aandeel van 67 procent in de club. DiBenedetto en UniCredit kochten het meerderheidsbelang in AS Roma van het Italiaanse bedrijf Italpetroli.

De geruchten over een overname van AS Roma deden al jaren de ronde. De club gaat gebukt onder een grote schuldenlast.

VN: Onderzoek naar geweld Iraans kamp in Irak

De mensenrechtenchef van de VN, Navi Pillay, wil een onafhankelijk onderzoek naar de dood van 34 mensen in kamp Ashraf in Irak. Sinds de jaren 80 verblijven daar Iraanse dissidenten. Pillay maakte dat donderdag bekend.

"Het lijkt zeker dat 34 mensen zijn gedood in kamp Ashraf, onder wie minstens 7 vrouwen. De meesten werden doodgeschoten en sommigen zijn doodgedrukt, vermoedelijk door voertuigen", aldus Pillay. Waarnemers van de Verenigde Naties bezochten het kamp donderdag, na een inval door het leger van Irak op 8 april.

De Iraakse autoriteiten zeggen dat veiligheidstroepen reageerden op geweld door de inwoners van het kamp. Die zouden zich hebben verzet tegen een operatie die erop gericht was om land van het kamp terug te geven aan Iraakse boeren. Drie mensen zouden zijn gedood door de veiligheidstroepen, de overige slachtoffers zouden al eerder zijn overleden.

Uitspraak wrakingskamer Wilders maandag

De wrakingskamer van de rechtbank Amsterdam doet maandagmiddag om 16.00 uur uitspraak op het wrakingsverzoek van Bram Moszkowicz, raadsman van PVV-leider Geert Wilders.

Moszkowicz lichtte zijn verzoek tot wraking vrijdag uitvoerig toe. De voorzitter van de gewraakte rechtbank, Marcel van Oosten, verklaarde tegenover de wrakingsrechters dat hij en zijn collega's het niet eens zijn met het verzoek en er dus niet in berusten.

Van Oosten had zich met zijn collega-rechters willen beraden op het betoog van Moszkowicz, maar de wrakingskamer stond dit niet toe. De wrakingsprocedure is snel en kort van aard, aldus de voorzitter van de wrakingskamer.

Moszkowicz meende in de formulering van Van Oosten te bespeuren dat hij dacht dat de raadsman zijn wrakingsverzoek al had klaarliggen en dat het niet door de ontwikkelingen op de zitting van vrijdag zou zijn ontstaan. Moszkowicz hekelde deze suggestie.

Uitspraak wrakingskamer Wilders maandag
Uitspraak wrakingskamer Wilders maandag (Foto: ANP)

Zeeuw bedreigt agent met schietincident Baflo

Een 50-jarige man uit Terneuzen heeft donderdagavond in zijn woonplaats een agent bedreigd. Hij belde bij de agent aan en maakte toespelingen op de schietpartij in Baflo, waarbij woensdagavond een agent om het leven kwam.

De Zeeuwse agent gaf aan dat de man hem niet meer moest lastigvallen en belde zijn collega's. Die hielden de man aan. De verdachte, die zich hevig verzette bij zijn aanhouding, zit vast op het bureau.

Het is niet duidelijk waarom de man de agent bedreigde. De agent doet aangifte tegen de man.

"Scheidsrechters Serie A hebben het gemunt op Zlatan"

De zaakwaarnemer van Zlatan Ibrahimovic, Mino Raiola, is boos op de scheidsrechters in de Serie A. Hij claimt dat de scheidsrechters het gemunt hebben op zijn cliënt, de Zweedse spits van AC Milan.

De woede van Raiola komt na de schorsing van drie wedstrijden die de 29-jarige oud-Ajacied kreeg voor kwetsend taalgebruik richting een assistent-scheidsrechter tijdens de 2-1 overwinning op Fiorentina vorige week. Het was zijn tweede opeenvolgende rode kaart. De Zweed was net teruggekeerd van zijn vorige schorsing.

"Ze doen er alles aan zodat hij maar niet kan spelen", zei Raiola tegen Sky Sport Italia. "Het is normaal dat ik zeg dat de scheidsrechters het op hem hebben gemunt. Hij gaat één duel aan in een wedstrijd en hij krijgt al een kaart. Het is ridicuul en beschamend."

You Don't Know Jack

You Don’t Know Jack is al jarenlang een van de populairste quiz-games in de wereld. Met de wereld bedoel ik voornamelijk de VS, want daarbuiten hebben de games nooit succes gekend of zijn daar zelfs nooit uitgebracht. In 2011 vond Jellyvision Games de licentie waarschijnlijk op hun zolderkamer, want er is weer een nieuwe You Don’t Know Jack uitgekomen.  Ook dit deel gaat vooral om de bizarre vragen en de geweldige humor van de host ‘Cookie’. Niemand heeft hier ooit van de game gehoord en ook dit deel komt niet uit in Nederland, maar is dit ook terecht? Wij laten de quizmaster zijn oordeel over ‘YDKJ’ vellen.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.