Politiek Corsica steunt Tourstart

Olga Kroeders

De Tour de France start in 2013 naar alle waarschijnlijkheid op Corsica. In het budget voor 2011 maakte de Assemblée de Corse, het provinciebestuur van het Franse eiland, twee miljoen euro vrij voor een betaling aan Tourorganisator ASO, meldt wielerwebsite Cyclingnews. ASO weigerde commentaar te geven.

In het budgetsvoorstel, dat unaniem werd aangenomen, vond Cyclingnews meer informatie over de start van de 100e Tour de France. Tourdirecteur Christian Prudhomme zou afgelopen juni in een brief hebben aangegeven dat er drie reguliere etappes op Corsica worden verreden en geen proloog. Na drie dagen zou de Tour dan de oversteek maken naar het Franse vasteland.

Dit jaar verhuisde ASO het Critérium International al van de Franse Ardennen naar Corsica. Dat werd als een test gezien voor een mogelijke Tourstart. De verhuizing beviel zo goed dat de tweedaagse etappekoers de komende drie jaar op Corsica blijft.

In 2011 start de Tour de France in de Vendée aan de Franse Atlantische kust. Een jaar later is het Belgische Luik de plaats van handeling. Dit jaar was Rotterdam gastheer van het Grand Départ.