Verzet in senaat tegen btw-verhoging blijft

De PvdA in de Eerste Kamer blijft zich verzetten tegen de verhoging van het btw-tarief voor concerten en theatervoorstellingen. Regeringspartij CDA wil dat de maatregel acht maanden later wordt ingevoerd. Dat bleek maandag bij de behandeling van het belastingplan in de senaat.

Eerder op de dag stuurde premier Mark Rutte (VVD) een brief aan de Eerste Kamer waarin hij schreef dat het kabinet blijft vasthouden aan de tariefsverhoging op 1 januari. De senaat nam vorige week nog een motie van de PvdA aan die het kabinet opriep af te zien van het voornemen.

Dat is volgens Rutte niet mogelijk. Het zou betekenen dat de Tweede Kamer moet instemmen met een aanpassing van het belastingplan, waarvan de btw-verhoging onderdeel uitmaakt. De kans dat dit gebeurt is 'nihil', aldus Rutte. Hij zegde wel toe nauwlettend in de gaten te houden of het hogere btw-tarief de sector 'onevenredige schade' toebrengt.

De PvdA neemt hiermee geen genoegen. "Moties dienen te worden uitgevoerd, door welke Kamer ze ook worden aanvaard", zei senator Frans Leijnse. Hij wees op een andere mogelijkheid om de btw-verhoging tegen te houden, zonder dat het belastingplan van tafel hoeft. Op 1 januari kan per ministerieel besluit de btw meteen weer worden verlaagd. Met terugwerkende kracht kan dit dan later wettelijk worden vastgelegd.

De bezwaren die Rutte in zijn brief al tegen deze route opwierp, veegde Leijnse van tafel. Ook andere partijen wezen op de alternatieve mogelijkheden om de tariefsverhoging tegen te houden.

Regeringspartij CDA riep het kabinet op de invoering van de maatregel acht maanden uit te stellen, tot het begin van het nieuwe culturele seizoen in september. Dat biedt culturele instellingen voldoende tijd om zich voor te bereiden op de gevolgen, zei senator Peter Essers. Het uitstel zou niet tot grote inkomstenderving leiden, omdat veel kaartjes voor volgend jaar al zijn verkocht.

Het enige wat de Eerste Kamer nog kan doen om de btw-verhoging tegen te houden, is tegen het belastingplan stemmen. Leijnse hield die mogelijkheid nadrukkelijk open. Of hij dit ook gaat doen, wordt dinsdag duidelijk. Dan komt eerst staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) aan het woord, waarna Leijnse zijn definitieve conclusies trekt.

De verwachting is echter dat een meerderheid van de senaat zal instemmen met het belastingplan.