Verbod oudejaarsfeest Museumplein geëist

Omwonenden van het Museumplein eisen via de rechter een verbod op het Staatsloterij Oudejaarsfeest. Er zouden dit jaar al te veel evenementen op het plein zijn geweest. Burgemeester Eberhard van der Laan stelt echter dat de extra WK-evenementen niet waren te voorzien.

Volgens het Bewonersoverleg Concertgebouwbuurt was er vorig jaar overlast door de soundchecks en luidruchtige feestgangers. Een bezwaar dat de bewonersgroep in september bij de gemeente indiende, is afgewezen. Er werd aangevoerd dat er officieel maar zes evenementen met meer dan tweeduizend bezoekers per jaar zijn toegestaan.

WK-huldiging MuseumpleinBurgemeester Van der Laan beriep zich evenwel op overmacht: "Niemand had verwacht dat Nederland zó goed zou spelen," aldus een woordvoerder. Daarom werden de kwartfinale, de halve finale en de finale op het Museumplein vertoond. Bovendien vond de huldiging van het Nederlands Elftal er plaats, waarmee het oudejaarsfeest het negende evenement van dit jaar wordt. De bewonersorganisatie is het niet eens met het beroep op overmacht, en heeft een kort geding tegen de gemeente aangespannen dat woensdag dient.

Het feest, dat vorig jaar van de Dam naar het Museumplein werd verplaatst, moet om negen uur beginnen. Het wordt gepresenteerd door Beau van Erven Dorens en Tooske Ragas, en uitgezonden door SBS6. Onder meer Xander de Buisonjé en Nick & Simon zullen optreden. Tijdens het evenement vindt ook de trekking van de nummers van de Oudejaarsloterij plaats.

Oudejaarsfeest Museumplein (bron: Amsterdam Toerisme & Congres Bureau)