Beroep oud-SS'er Boere afgewezen

Het Duitse federale hof in Karlsruhe heeft het beroep van oud-SS'er Heinrich Boere tegen zijn veroordeling voor de moord op drie Nederlanders in 1944 afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Aken maandag bekendgemaakt.

De rechtbank in Aken veroordeelde de 89-jarige Boere 23 maart tot een levenslange gevangenisstraf. Boere stond terecht omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van de SS-eenheid Silbertanne in Nederland drie burgers heeft doodgeschoten.

Volgens de aanklager ging het om gewetenloze moorden, begaan door een overtuigde nazi. Daar ging rechter Gerd Nohl in mee. Het vonnis was gelijk aan de eis van de aanklager.

Boere heeft bekend de drie Nederlanders in 1944 te hebben doodgeschoten. Hij tekende daarbij aan op bevel te hebben gehandeld.

Boere werd voor de moorden in 1949 in Amsterdam al bij verstek ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang. De SS'er woonde op dat moment in Duitsland, nadat hij in 1947 uit een krijgsgevangenenkamp was gevlucht. Hij ging vervolgens in de buurt van Aken wonen. Boere hoefde zijn straf nooit uit te zitten, omdat Duitsland weigerde hem uit te leveren.


Beroep SS'er Heinrich Boere afgewezen (Foto: Novum)