Egypte pakt 'Israëlische spionnen' op

Redactie

De Egyptische autoriteiten hebben vier mensen opgepakt die worden verdacht van spionage voor Israël. Ze zouden kantoren in Egypte, Groot-Brittannië, Israël en Gaza hebben opgezet om telefoongesprekken van overheidsmedewerkers op te nemen en informatie te verzamelen over Japanse en Chinese toeristen in de Sinaï. Israëlische agenten hadden volgens hun plannen de toeristen moeten ontvoeren en korte tijd gijzelen, om de Egyptische toeristenindustrie schade toe te brengen.

De verdachten zitten al sinds mei vast, maar een bron bij de Egyptische veiligheidsdienst kwam zondag met de bijzonderheden naar buiten. Egyptische kranten hebben uitvoerig over de zaak bericht.

Israël zegt helemaal van niets te weten. "We zullen ernaar moeten kijken om te begrijpen waar dit allemaal over gaat", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat een vredesverdrag met Israël sloot. De relatie is echter altijd koel gebleven en de Egyptische autoriteiten hebben regelmatig mensen opgepakt en veroordeeld wegens spionage voor Israël. De nieuwe zaak komt naar buiten nadat president Hosni Mubarak openlijk Israël heeft bekritiseerd voor de impasse in het vredesoverleg met de Palestijnen.