Volledige maansverduistering dinsdagochtend

Als de weergoden het toestaan kunnen mensen in Noord-, Midden- en een klein deel van Zuid-Amerika dinsdagochtend de enige volledige maansverduistering van het jaar zien. West-Europeanen zien alleen het begin van de verduistering, mensen in het oosten van Azië alleen het einde.

Tijdens een maansverduistering verdwijnt de maan in de schaduw van de aarde, die het licht van de zon blokkeert. Doordat indirect zonlicht de maan nog wel weet te bereiken, kleurt deze spookachtig op.

Omdat de verduistering plaatsvindt op het moment van de winterwende, het begin van de astronomische winter, verschijnt de maan hoog in de lucht; een extraatje voor toeschouwers. Wetenschappers denken dat het maanoppervlak donkerder zal zijn -eerder roodbruin dan oranjegeel- dan tijdens normale maansverduisteringen, vanwege de grotere hoeveelheid vulkaanas in de atmosfeer, het gevolg van de vele vulkaanuitbarstingen dit jaar.

De volledige verduistering duurt ongeveer een uur en is alleen te zien op het Amerikaanse continent. De verduistering begint dinsdagochtend vlak na 7.30 uur.