Vrijspraken voor medeverdachten Saban B.

Twee medeverdachten uit de mensenhandelbende van Saban B. zijn maandag vrijgesproken in hoger beroep. Saban B. krijgt zeven jaar en negen maanden cel, vier maanden meer dan de straf die hij eerder kreeg van de rechtbank in Almelo. De beruchte vrouwenhandelaar B. werd in Turkije opgepakt voor afpersing, maar is op borg vrijgelaten.

Drie andere bendeleden krijgen straffen van vier jaar en negen maanden tot één jaar en negen maanden. Daarnaast kregen deze drie en Saban B. boetes tussen 25.000 en 150.000 euro opgelegd.

Het gerechtshof in Arnhem achtte bewezen dat de vier zich schuldig maakten aan mensenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Drie verdachten, onder wie Saban B., kregen hogere straffen. Zijn broer Hasan B. kreeg juist een lagere straf: een jaar en negen maanden in plaats van tweeënhalf jaar.

De bende mishandelde tientallen vrouwen en dwong ze in de prostitutie. Volgens het hof is niet bewezen dat de vrouwen werden gedwongen tot borstvergroting, een abortus te ondergaan, of tatoeages te nemen. Deze verdenking van justitie kreeg in de media veel aandacht.

Het hof trok bij de vier drie maanden van het vonnis af vanwege een fout in het proces. Justitie bleek te hebben verzuimd per ongeluk opgenomen gesprekken van de verdachten met hun advocaten te vernietigen. Dat is wel verplicht.

De zaak rond de Turkse-Duitser Saban B. kreeg veel aandacht nadat hij erin slaagde in Nederland te vluchten tijdens zijn verlof. Hij had toestemming gekregen om zijn vrouw en pasgeboren kind te bezoeken.

Hij vertrok echter naar Turkije en begon daar in Antalya een discotheek. In februari werd hij opgepakt voor afpersing en oplichting, maar hij werd na betaling van een borgsom in afwachting van zijn berechting vrijgelaten. Hij wordt niet uitgeleverd aan Nederland, omdat Turkije nooit burgers uitlevert.