'Nucleair materiaal Jemen niet bewaakt'

Een opslagloods in Jemen waar radioactief materiaal werd bewaard is in december 2009 gedurende een week niet bewaakt geweest. Dat blijkt uit een Amerikaanse diplomatieke memo die maandag werd vrijgegeven door WikiLeaks. In de memo, die dateert van 9 januari dit jaar, vraagt de schrijver de Amerikaanse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa om het materiaal veilig te stellen.

De bewaker van de loods werd in december weggestuurd en de bewakingscamera was al een half jaar niet meer in bedrijf. "Er staat nu nauwelijks meer iets tussen de slechteriken en het nucleaire materiaal van Jemen", schreef de diplomaat.

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken zei op 7 januari tegen de Amerikaanse ambassadeur in Jemen dat er 'geen radioactief materiaal is opgeslagen in Sanaa'. Bovendien zou al het 'radioactieve afval' verscheept zijn naar Syrië.

Volgens de memo werd het nucleaire materiaal gebruikt door universiteiten voor landbouwkundig onderzoek, door ziekenhuizen in de hoofdstad en door internationale oliebedrijven.

De vrees bestaat dat militanten van Al Qaida dergelijk radioactief materiaal gebruiken voor de fabricage van een 'vuile bom', een bom die radioactief materiaal verspreidt middels conventionele explosieven.

Jemen is de thuisbasis van een bijzonder actieve tak van Al Qaida. Het land worstelt met het bestrijden van de militanten, ondanks forse hulp van de Verenigde Staten en andere westerse landen.