Al-Maliki presenteert nieuw kabinet

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft maandag een lijst met de namen van de leden van zijn nieuwe kabinet overhandigd, meldt de Iraakse parlementsvoorzitter Osama al-Nujaifi. Hij verwacht dat er dinsdag over het voorgestelde kabinet kan worden gestemd.

Het is al meer dan negen maanden geleden dat in Irak parlementsverkiezingen werden gehouden. Komende zaterdag zou de grondwettelijke termijn voor de vorming van een nieuwe regering verstrijken. "Ik ben vandaag erg blij", aldus Al-Maliki. "Wat vandaag is gebeurd is opnieuw een bewijs dat wij, als Irakezen, niet voor altijd kunnen vasthouden aan onze verschillen."

Aangezien een derde van de personen op de lijst waarnemend minister is, lijkt het er echter op dat Al-Maliki slechts tijd probeert te winnen om meningsverschillen met de sjiitische aanhangers van de anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada al-Sadr, een belangrijke coalitiepartner, op te lossen.

Al-Maliki had de Sadristen acht ministersposten beloofd, maar zij wilden er een extra, de post van minister van Transport. Bovendien eisen ze dat de vicepremier uit hun gelederen komt. Al-Maliki verwierp een aantal kandidaten dat de Sadristen hadden aangedragen, omdat ze volgens hem geen opleiding hadden genoten, of anderszins ongekwalificeerd waren. De Sadristen gaven aan dat deze kandidaten vervangen konden worden, maar bleven bij hun eis om de vicepremier en de minister van Transport te mogen leveren.

Al-Maliki is niet alleen premier, maar is ook waarnemend minister voor de drie belangrijkste veiligheidsposten in het kabinet. Hij wil parlementariërs zo meer tijd geven om ervoor te zorgen dat er capabele en onafhankelijke kandidaten op deze posities komen. Sommige politici vinden dit geen goed idee. "Er zou een overeenkomst moeten zijn over alle veiligheidsposten. Waarom moeten ze open blijven en is de premier waarnemend minister voor onbepaalde tijd?", vroeg de onafhankelijke Koerdische politicus Mahmoud Othman zich af.

Al-Maliki verweerde zich door te stellen dat de korte vertraging er juist voor zorgt dat alle partijen eerlijk worden vertegenwoordigd. "De formatie van een nationaal eenheidskabinet in Irak is een moeilijke en zware taak, omdat een plaats in de regering moet worden gevonden voor alle personen die deelnamen aan en wonnen bij de verkiezingen", zo stelt de premier.


Al-Maliki presenteert nieuw kabinet (Foto: Novum)