Ziekenhuizen in hoger beroep om borstkankerlijst CZ

Redactie

Het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Breda in de zaak rondom de borstkankerlijst van zorgverzekeraar CZ. Dat heeft de Zorggroep Leveste Middenveld, waaronder de ziekenhuizen vallen, maandag bekendgemaakt.

De zorgverzekeraar publiceerde twee maanden geleden een lijst die de borstkankerziekenhuizen op kwaliteit rangschikte. Daarop worden vier ziekenhuizen in de laagste categorie ingedeeld. CZ koopt daar geen borstkankerbehandelingen meer in.

De rechtbank in Breda oordeelde eerder dat CZ op zijn site mag zetten dat het met het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen geen contracten sluit voor borstkankerzorg. Ook mag de zorgverzekeraar van de rechtbank vermelden dat de borstkankerzorg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen ingedeeld is in de categorie 'kan beter'.

De rechtbank in Amsterdam deed volgens de zorggroep echter een uitspraak die haaks staat op dit vonnis van de rechtbank in Breda. Deze zaak was aangekaart door het Slotervaartziekenhuis, dat het predicaat 'kan beter' had gekregen. Het Slotervaartziekenhuis eiste rectificatie. De Amsterdamse rechtbank stelde het ziekenhuis deels in het gelijk en vonniste dat CZ inderdaad de lijst op de website moest aanpassen.

De zorggroep stelt dat CZ op dezelfde wijze heeft gehandeld tegen het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen als tegen het Slotervaartziekenhuis en heeft daarom besloten beroep aan te tekenen bij het gerechtshof in Den Bosch.