'Fraude bij verkiezingen Wit-Rusland'

Steven (raistlin6)

Er is sprake van grootschalige fraude bij de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland. Dat hebben waarnemers van Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag gezegd. Ook Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, liet zich kritisch over de verkiezingen uit.

In de helft van de kiesdistricten is de telling van de stemmen 'slecht of zeer slecht' verlopen, aldus de OVSE. De Wit-Russische kiescommissie maakte maandag bekend dat zittend president Aleksander Loekasjenko kon rekenen op bijna 80 procent van de stemmen. Hij won hiermee een nieuwe, vierde termijn.

De OVSE veroordeelde tevens het gewelddadige optreden van de oproerpolitie tegen tienduizenden demonstranten, die zondag de straat opgingen om te protesteren tegen de gang van zaken rond de verkiezingen. Honderden mensen, onder wie zeven oppositiekandidaten, werden opgepakt. Deze personen moeten direct worden vrijgelaten, eiste Ashton maandag. Eén van de oppositiekandidaten werd door vijftig leden van de oproerpolitie in elkaar geslagen, toen hij op weg was naar de demonstratie.