FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 december 2010

Nieuw crisisplan euro

De leiders van EU-landen zijn overeengekomen een nieuw mechanisme in te stellen om toekomstige eurocrises het hoofd te kunnen bieden. Dat werd donderdag bekend tijdens de top van de Europese Unie in Brussel.

De leiders zouden overeengekomen zijn 'dat landen wier munteenheid de euro is een mechanisme vormen dat geactiveerd wordt op het moment dat het noodzakelijk is om de stabiliteit van de euro te waarborgen', aldus een Duitse functionaris, aanwezig bij de top. Hulp aan landen met hoge schulden kan onder het nieuwe plan alleen onder 'strikte voorwaarden' worden verleend.

Het is nu aan de Europese ministers van Financiën om de details uit te werken van het nieuwe fonds dat in 2013 in werking zou moeten worden gesteld, als het huidige afloopt.

Andere maatregelen zoals het vergroten van het Europese noodfonds van 750 miljard euro of de invoering van pan-Europese obligaties hadden weinig kans op succes nadat Duitsland -de grootste Europese economie- ze blokkeerde.

Bezuiniging zorgbudget afgezwakt

De bezuiniging op het zogeheten persoonsgebonden budget (pgb) wordt minder fors dan aanvankelijk was voorgesteld. De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hebben een deal gesloten om de maatregelen te verzachten. De overeenkomst wordt gesteund door de overige partijen in de Tweede Kamer, zo bleek donderdag.

Met het pgb kunnen langdurig zieken, ouderen en gehandicapten zelf de zorg regelen die zij nodig hebben. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) kondigde onlangs aan dat de stop voor nieuwe aanvragen voor pgb's per 1 januari wordt opgeheven.

Wel wordt de regeling versoberd. Zo wordt fraude harder aangepakt en kunnen personen zonder vaste woon- of verblijfplaats geen aanspraak meer maken op de regeling. Ook zouden ontvangers van het pgb met een verblijfsindicatie die thuis wonen of in een kleinschalige woongroep jaarlijks ruim zevenduizend euro minder te besteden krijgen.

De partijen hebben nu afgesproken dat deze groep voorlopig wordt gespaard. In het voorjaar moet de bewindsvrouw aangeven hoe zij dit gaat betalen. De partijen hebben daar dekking voor gevonden, maar wilden daar donderdag niets over zeggen. Veldhuijzen van Zanten zei dat ze bereid was om te overleggen over alternatieven, mits de dekking is gegarandeerd.

Oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zette de aanvraag van nieuwe pgb's afgelopen zomer stop, omdat het geld op was. De uitgaven stegen van een miljard in 2005 naar 2,7 miljard volgend jaar. Momenteel maken 135.000 mensen aanspraak op de regeling.

Haase hoopt op andere opzet Masters

Robin Haase is een voorstander om de opzet van de Nederlandse tennismasters in de toekomst te veranderen. "Het lijkt me leuk om in een poulesysteem te spelen. Dan is iedereen verzekerd van minimaal drie wedstrijden", zei de 23-jarige Hagenaar na het bereiken van de halve finale in Rotterdam.

Haase denkt dat niemand gebaat is bij een opzet waarin de verliezer na één nederlaag al naar huis moet. "Om in twee poules van vier te gaan spelen is goed voor de spelers, de sponsoren en de toeschouwers", denkt hij. "Ik verwacht dat de tennisbond wel naar de mening van de spelers zal vragen."

Haase bereikte de volgende ronde door een 6-7 (3), 6-4, 6-3 overwinning op Jasper Smit. Hij leverde in de hele partij geen enkele keer zijn service in. Zijn tegenstander in de halve finale moet komen uit de ontmoeting tussen Jannick Lupescu of Thomas Schoorel, die het vrijdag tegen elkaar opnemen.

Een voorkeur voor zijn volgende opponent heeft hij niet. "Ik heb met Yannick veel getraind en samen met Schoorel heb ik veel gereisd. Het zijn allebei goede jonge spelers." Haase verdedigt in het Topsportcentrum van Rotterdam zijn titel. Hij won het toernooi ook in 2006.

Dales mag stukken inzien

Oud-bestuurder van Hogeschool Inholland Geert Dales mag zijn declaraties en accountantsverklaringen inzien. Ook andere voormalige bestuurders mogen hun gegevens bekijken, meldt een woordvoerder van de onderwijsinstelling donderdagavond.

Woensdag werd bekend dat Dales van plan was een kort geding aan te spannen tegen zijn voormalige werkgever. Dales legde in oktober zijn functie als bestuursvoorzitter van Inholland neer na meningsverschillen met andere directieleden. De hogeschool was in opspraak gekomen nadat fraude met diploma's aan het licht was gekomen. De instelling moet zeker anderhalf miljoen euro aan onterecht ontvangen diplomabonussen terugbetalen aan de staat.

De hogeschool kwam ook in het nieuws vanwege slecht onderwijs en financiële onregelmatigheden, waaronder hoge declaraties door het bestuur.

De inspectie onderzoekt de fraude en wil onder anderen Dales horen. De oud-burgemeester van Leeuwarden wilde dat Inholland hem voorafgaand aan dat gesprek inzage geeft in accountantsverklaringen en in zijn declaraties. Inholland gaf aanvankelijk aan daar niets voor te voelen, omdat het onderzoek momenteel gaande is.

De inspectie heeft inmiddels echter aangegeven er geen bezwaar tegen te hebben als Dales of andere ex-bestuurders hun stukken inzien, waardoor Inholland geen bezwaren meer ziet, zegt de woordvoerder. "Wij wilden het onderzoek niet voor de voeten lopen, maar als de inspectie er geen bezwaar tegen heeft, dan zien wij verder geen reden om die mogelijkheid niet te bieden."

Of het kort geding van Dales nu van de baan is, weet de woordvoerder niet.

VN gaan strijd aan met bloeddiamanten

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft unaniem ingestemd met een steviger beleid om de handel in zogenoemde bloeddiamanten aan te pakken. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Meer dan zestig landen onder leiding van Israël steunden de resolutie die pleit voor meer inzet van lidstaten om de diamanthandel te stoppen, die vaak wordt gebruikt om gewapende conflicten in Afrika te financieren.

Boaz Hirsch, die Israël vertegenwoordigt als voorzitter van het overkoepelende orgaan voor de mondiale diamantindustrie, zei dat hij hoopt dat Congo zijn inspanningen zal voortzetten als dat land het voorzitterschap begin volgend jaar overneemt.

Volgens Hirsch is het de groep tot dusverre niet gelukt consensus te bereiken over de manier waarop de export van illegale ruwe diamanten uit Zimbabwe voorkomen kan worden.


Verenigde Naties gaan strijd aan tegen bloeddiamanten (Foto: Novum)

Overvaller overleed door val op achterhoofd

De 20-jarige overvaller die dinsdagavond om het leven kwam na een overval in Moerkapelle is vermoedelijk overleden door een val op zijn achterhoofd. Uit sectie donderdag door het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat de Delftenaar is overleden aan verwondingen die beter passen bij een val op het achterhoofd dan bij een harde klap met een voorwerp tegen het hoofd.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdagavond. Met de sectieresultaten is nog geen einde gekomen aan het onderzoek, benadrukt het OM. "Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over wat precies in de supermarkt is voorgevallen."

Bij de overval drongen twee Delftenaren van 19 en 20 jaar dinsdagochtend een supermarkt aan de Dorpsstraat in Moerkapelle binnen. Ze bedreigden vier aanwezigen en dwongen hen een kluis te openen. Daarbij werd twee keer met een vuurwapen geschoten. Nadat geld uit de kluis aan de overvallers was gegeven, kwam het tot een gevecht.

Volgens De Telegraaf duwde een 62-jarige winkelier de 20-jarige overvaller van zich af, waardoor deze van de trap viel en zijn nek brak. De 19-jarige overvaller is aangehouden. Hij wordt vrijdag voorgeleid.

De familie van de overvaller is op de hoogte gebracht van de uitkomsten van de sectie. Ook de eigenaar van de supermarkt die de man dinsdagavond overviel heeft de uitkomsten te horen gekregen.

Deelnemersveld knock-outfase Europa League

Nadat de groepsfase van de Champions League was voltooid, zijn na vanavond ook de groepswedstrijden in de Europa League gespeeld. Dit houdt in dat alle geplaatste ploegen voor de knock-outfase van de Europa League bekend zijn. Hieronder de ploegen die de knock-outfase ingaan van de Europa League.

Morgen vanaf 12:00 uur wordt er in het Zwitserse Nyon geloot voor de volgende ronde van de Champions League en Europa League. Het deelnemersveld voor de achtste finales van de Champions League is hier te vinden.

Ajax en FC Twente eindigden in de groepsfase van de Champions League beiden als derde in hun poule en vervolgen zodoende na de winterstop hun Europees avontuur in de Europa League. PSV wist in de groepsfase van de Europa League groepswinnaar te worden en plaatste zich daardoor voor de volgende ronde in dit toernooi. Voor FC Utrecht en AZ viel het doek in deze groepsfase.

Tijdens de loting van morgenmiddag hebben Ajax en FC Twente een beschermde status. Ook PSV is dankzij de eerste plaats in de groep in de eerste pot gekomen. De ploegen uit het rechterrijtje kunnen tijdens de loting tegenover de Nederlandse ploegen komen.

Deelnemers knock-outfase Europa League

Club Club
Ajax Amsterdam (Nederland)
Aris Saloniki (Griekenland)
Bayer Leverkusen (Duitsland)
Bate Borisov (Wit-Rusland)
CSKA Moskou (Rusland)
Benfica (Portugal)
Dinamo Kiev (Oekraine)
Besiktas (Turkije)
FC Porto (Portugal)
FC Basel (Zwitserland)
FC Twente (Nederland) Glasgow Rangers (Schotland)
Liverpool (Engeland)
Lech Poznan (Polen)
Manchester City (Engeland)
Lille OSC (Frankrijk)
Paris Saint Germain (Frankrijk)
Metalist Kharkiv (Oekraine)
PSV Eindhoven (Nederland) Napoli (Italië)
Spartak Moskou (Rusland) PAOK Saloniki (Griekenland)
Sporting Braga (Portugal)
RSC Anderlecht (België)
Sporting Portugal (Portugal) Rubin Kazan (Rusland)
VfB Stuttgart (Duitsland) Sevilla (Spanje)
Villarreal (Spanje)
Sparta Praag (Tsjechië)
Zenit Sint Petersburg (Rusland) Young Boys (Zwitserland)

NB: Clubs uit hetzelfde land kunnen elkaar niet loten in deze ronde.

Nick & Simon opnieuw verkozen tot beste artiesten

Nick & Simon hebben donderdag de Sterren.nl Award voor beste Nederlandstalige artiest in ontvangst genomen. Het Volendamse duo won de titel vorig jaar ook al.

Andere artiesten die in de prijzen vielen tijdens de uitreiking van de awards van TROS-themakanaal Sterren.nl waren Marco Borsato en Guus Meeuwis. Hun nummer Schouder aan Schouder werd door het publiek verkozen tot beste single. De 3JS wonnen voor hun Dromers en Dwazen de award voor het beste album en Popstars-winnaar Wesley Klein viel in de prijzen als beste nieuwkomer.

Jan Smits muziekvideo van zijn single Terug in de Tijd werd verkozen tot beste videoclip. Zijn Volendamse vrienden Nick & Simon namen de prijs in ontvangst namens Jan, die ziek in bed ligt. "Kon de prijs vandaag helaas niet zelf ophalen, omdat ik herstellende ben van een griepje. Maar de blijdschap is er zeker niet minder om", laat hij weten via Twitter.

Het Sterren.nl Awards Gala vond plaats in Hilversum. Het evenement wordt op 2 januari uitgezonden op Nederland 1.


Nick & Simon (Foto: Novum)

Uitslagen Europa League (16/12/2010)

Vanavond werden ook in de groepen A,B,C,G,H en I van de Europa League de laatste groepswedstrijden afgewerkt. Grootste verrassing was de uitschakeling van titelhouder Atlético Madrid. Hieronder de uitslagen en eindstanden.

Groep A

FC Red Bull Salzburg (AUT) - KKS Lech Poznan (POL) 0-1
30' Stilic 0-1

Juventus FC (ITA) - Manchester City FC (ENG) 1-1
43' Giannetti 1-0
77' Jo 1-1

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City (ENG)*
6 3 2 1 11 11-6
2 KKS Lech Poznan (POL)*
6 3 2 1 11 11-8
3 Juventus FC (ITA) 6 0 6 0 6 7-7
4 FC Red Bull Salzburg (AUT) 6 0 2 4 2 1-9

 


Groep B

Aris FC (GRE) - Rosenborg BK (NOR) 2-0
45' Cesarec 1-0
90' Faty 2-0

FC Bayer 04 Leverkusen (GER) - Club Atlético de Madrid (ESP) 1-1
69' Helmes 1-0
72' Merida 1-1

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Bayer 04 Leverkusen (GER)* 6 3 3 0 12 8-2
2 Aris FC (GRE)*
6 3 1 2 10 7-5
3 Club Atlético de Madrid (ESP) 6 2 2 2 8 9-7
4 Rosenborg BK (NOR) 6 1 0 5 3 3-13

 


Groep C

LOSC Lille Métropole (FRA) - KAA Gent (BEL) 3-0
30' Obraniak 1-0
56' Frau 2-0
89' Sow 3-0

PFC Levski Sofia (BUL) - Sporting Clube de Portugal (POR) 1-0
45' Mladenoc 1-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Sporting Clube de Portugal (POR)* 6 4 0 2 12 14-6
2 LOSC Lille Métropole (FRA)* 6 2 2 2 8 8-6
3 KAA Gent (BEL)
6 2 1 3 7 8-13
4 PFC Levski Sofia (BUL)
6 2 1 3 7 6-11

Groep G

RSC Anderlecht (BEL) - HNK Hajduk Split (CRO) 2-0
12' De Sutter 1-0
41' Suarez 2-0

AEK FC (GRE)- FC Zenit (RUS) 0-3
44' Bukharov 0-1
67' Rosina 0-2
88' Denisov 0-3

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zenit (RUS) * 6 6 0 0 18 18-6
2 RSC Anderlecht (BEL)*
6 2 1 3 7 8-8
3 AEK FC (GRE) 6 2 1 3 7 9-13
4 HNK Hajduk Split (CRO) 6 1 0 5 3 5-13

Groep H

Getafe CF (ESP)- BSC Young Boys (SUI) 1-0
15' Corpa 1-0

VfB Stuttgart (GER) - Odense BK (DEN) 5-1
20' Gebhart 1-0
48' Høegh (e.d.) 2-0
65' Gentner 3-0
70' Pogrebnyak 4-0
72' Utaka 4-1
90' Marica 5-1

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 VfB Stuttgart (GER) * 6 5 0 1 15 16-6
2 BSC Young Boys (SUI)* 6 3 0 3 9 10-10
3 Getafe CF (ESP) 6 2 1 3 7 4-8
4 Odense BK (DEN) 6 1 1 4 4 8-14


Groep I

PSV EINDHOVEN - FC Metalist Kharkiv (UKR) 0-0

Debreceni VSC (HUN) - UC Sampdoria (ITA) 2-0
48' Kabat 1-0
86' Kabat 2-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV EINDHOVEN* 6 4 2 0 14 10-3
2 FC Metalist Kharkiv (UKR)* 6 3 2 1 11 9-4
3 UC Sampdoria (ITA) 6 1 2 3 5 4-7
4 Debreceni VSC (HUN) 6 1 0 5 3 4-13

*= door naar de volgende ronde

Tieten en schieten (2)

“Heb je geen vriendinnen om je heen?” vroeg ik, terwijl ik de bardame riep om wat voor ons in te schenken.
“Ach pik, ik zat net un beitje na tuh denke wah ik duh laatstuh jaahe in godsnaam mei bezig ben geweist.”  Hij pakte zijn glas, hield het omhoog en vroeg de bardame om er nog maar een dubbele whisky in te doen.
“Zou jij niet beter wat anders nemen Geer?” vroeg ik hem een tikkeltje bezorgd

Kamerdebatten online terug te zien

Debatten in de Tweede Kamer zijn voortaan terug te zien op internet. Via de site debatgemist.tweedekamer.nl is ieder in de plenaire zaal gehouden debat de volgende dag te bekijken. Dat maakte Kamervoorzitter Gerdi Verbeet donderdagmiddag bekend.

"Deze plannen passen in het streven van de Kamer om de debatten en andere werkzaamheden van de Kamer en de Kamerleden zo goed mogelijk digitaal beschikbaar te maken voor iedereen die hierin is geïnteresseerd", aldus Verbeet. Het gaat om een proefproject voor de periode van een half jaar.

[EL] Uitslag PSV - Metalist Kharkiv

PSV Eindhoven heeft het laatste duel in de groepsfase van de Europa League gelijkgespeeld tegen FC Metalist Kharkiv. Beide ploegen kwamen vanavond in het Philips Stadion in Eindhoven niet tot scoren. PSV was al geplaatst voor de volgende ronde van het toernooi.

Wat PSV betreft kon de wedstrijd tegen Kharkiv wel op papier afgedaan worden, maar de Oekraïense ploeg had andere plannen in Eindhoven. Voor rust kregen Taison (twee keer), Xavier en Bordian goede kansen om de bezoekers op voorsprong te zetten, maar zij slaagden daar niet in. De thuisploeg werd slechts via Wuytens gevaarlijk.

Nadat Edmar via de handen van Cássio tegen de paal had gekopt werd PSV wakker. Aanvoerder Afellay nam zijn ploeg bij de hand, maar mede doordat de international op eigen succes uitging werden de Eindhovenaren niet gevaarlijk. De ballen die wel doorkwamen naar de aanvallers waren niet aan Lens en Bakkal besteed. PSV mocht uiteindelijk de handen dichtknijpen dat het bij 0-0 bleef, want Olynik schoot vlak voor het einde nog op de paal.

PSV

0 - 0

FC Metalist Kharkiv

 
 Gele kaart: Xavier, Villagra (FC Metalist Kharkiv)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Kakos (Gri)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cássio
Tamata
Rodríguez
Marcelo
Pieters (Vukovic/46)
Afellay (Dszudszák/90+1)
Bakkal
Wuytens
Lens
Berg
Amrabat (Toivonen/68)
  Startsev
Villagra
Obradovic
Gueye
Pshenychnykh
Bordian (Vorobey/61)
Edmar (Lysenko/81)
Shelayev
Olynik
Xavier
Taison

FOK! Voetbalmanagers vallen in de prijzen

De winterstop in de Eredivisie is bijna een feit, de Herbstmeister is bijna bekend. Bij de FOK! Voetbalmanager 2010/2011 kunnen we echter nu al een prettige verrassing melden: FOK!sport heeft voor een drietal doorgewinterde Voetbalmanagerdeelnemers extra prijzen van SEGA/Sports Interactive ter beschikking gekregen.

Het gaat om de Football Manager Handheld 2011 (voor PSP) die FOK! drie keer mag weggeven. Dat doen we aan degene die na Ronde 17/18 bovenaan staat; en ook aan degene die de meeste managerronden gewonnen heeft; en één exemplaar is verloot onder de deelnemers aan de beste subleague tot nu toe.

De eerste winnaar van de drie ter beschikking gestelde PSP-spellen is de Herbstmeister van de FOK! Voetbalmanager 2010/2011, degene die nu bovenaan staat: burnham heeft tot nu toe 838 punten bij elkaar gescoord met zijn team FC Lutjebroek.

Andere Football Manager-prijswinnaar is user Bayswater met zijn team Bayself, die de enige deelnemer die tweemaal een managerronde heeft gewonnen. Dat waren namelijk Ronde 5/6 en Ronde 7/8.

En dan is onder de deelnemers aan de beste subleague tot nu toe (met 751 punten), Toppers van Weleer van owner SnuggLe, nog een naam getrokken die de derde en laatste game heeft gewonnen. De gelukkige is geworden leroytje met zijn gelijknamige team Leroytje.

Football Manager Handheld 2011 van SEGA

Football Manager Handheld 2011 is de nieuwste telg in de bekende voetbalmanagementreeks van Sports Interactive.

In de game neem je de rol aan van een manager van een voetbalclub. Dit betekent dat je een team moet coachen en verantwoordelijk bent voor het transferbeleid.

Ten opzichte van het vorige deel zijn de trainingen aangepast waardoor je nu specifieker en naar een wedstrijd toe kunt trainen. Ook het onderhandelingssysteem is vernieuwd: je gaat nu echt in gesprek met spelers en er zijn meerdere soorten spelershandelaren.

Daarnaast kan de reputatie van een competitie nu ook in zijn geheel stijgen als clubs goed presteren. Zodoende wordt het aantrekkelijker voor spelers om ook naar de iets mindere goden in die competitie te vertrekken.

Dit spel voor PSP is onder meer te verkrijgen bij Free Record Shop. Er is ook een versie voor de pc te koop van deze game.


Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

De FOK!managerspel-crew dankt FOK!sport voor deze onverwachte prijzen en feliciteert de prijswinnaars!

Natuurlijk hebben we ook aan het eind van dit Eredivisie-seizoen prijzen te winnen voor de beste managers. Kijk daarom snel op de prijzenpagina wat je kunt winnen. Iedereen succes voor de tweede helft gewenst!


Ronde 19/20

In de FOK! Voetbalmanager kunnen deelnemers nog tot morgenmiddag vrijdag 17 december 2010 17:59 uur hun eigen voetbalteam aanpassen voor Managerronde 19/20. Als je je net ingeschreven hebt, kun je je nieuwe team opslaan. Let op: de komende managerronde 19/20 gaat óver de winterstop heen en loopt tot en met zondag 23 januari 2011 23:59 uur. Zoals gebruikelijk houd je dus hetzelfde team in de Voetbalmanager over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie. Tijdens de winterstop kun je derhalve niet wisselen.

Sampdoria mag Cassano niet ontslaan

Sampdoria mag het contract van aanvaller Antonio Cassano niet ontbinden. Dat bepaalde de arbitragecommissie van de Italiaanse voetbalbond donderdag. De 28-jarige Italiaan ziet wel zijn jaarsalaris, dat 2,8 miljoen euro per jaar bedroeg, halveren.

Cassano kreeg het eind oktober aan de stok met de voorzitter van Sampdoria, Riccardo Garrone. De twintigvoudig international weigerde Garrone te vergezellen bij de uitreiking van een award, waarna hij voor onbepaalde tijd werd geschorst. Ondanks excuses van Cassano wilde Sampdoria hem toch ontslaan.

Over interesse hoeft Cassano niet te klagen. AC Milan, Internazionale, Juventus en het Engelse Manchester City zouden de speler in de winterstop over willen nemen van Sampdoria.


(Foto: Novum)

'Een op vijf agenten bedreigd in privťsfeer'

Een op de vijf agenten wordt bedreigd in zijn eigen thuissituatie. Dat zegt korpschef van de politie Limburg-Noord Bryan Rookhuijzen in Uitgesproken EO.

Rookhuijzen heeft in zijn korps een enquête gehouden, omdat niet wordt bijgehouden hoeveel agenten te maken hebben met bedreiging in de privésfeer. Uit het onderzoek blijkt volgens de korpschef dat 20 procent van zijn mensen regelmatig te maken heeft met bedreigingen en intimidatie in de privé-omgeving. In de bedreigingen zouden behalve de agent ook geregeld de partner en kinderen worden betrokken.

De korpschef denkt dat de situatie in Limburg-Noord geldt voor heel Nederland. Hij noemt de bedreigingen een zorgwekkende trend. "Dit is echt twee bruggen te ver, dit is de overtreffende trap." Rookhuijzen vreest een onhoudbare situatie als toenemende bedreigingen niet worden gestopt. Hij vindt dat er voor de kwestie meer prioriteit moet komen bij de Nederlandse politie.

Kapitein omgeslagen vissersboot overleden

De 46-jarige kapitein van de dinsdag omgeslagen vissersboot Harlingen 38 is donderdagmiddag overleden. Dat heeft eigenaar van het schip garnalen- en schelpenhandel De Rousant donderdagavond bekendgemaakt.

De boot sloeg dinsdag rond 04.30 uur op tweeënhalve kilometer uit de kust van Terschelling om. De kustwacht zette direct een zoekactie op touw. Een schip pikte rond 05.00 uur de 46-jarige kapitein op. Hij werd met een helikopter naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht, waar hij twee dagen in kritieke toestand heeft gelegen en uiteindelijk overleed.

Volgens directeur van De Rousant Matthijs van der Ploeg was de 46-jarige man zwaar onderkoeld geraakt. "Hij heeft dusdanig lang in het water gelegen dat zijn lichaam veel schade heeft opgelopen. Daardoor heeft hij het niet gered."

Het levenloze lichaam van een 49-jarige matroos uit Leens werd dinsdagnacht rond 01.00 uur in de branding op Terschelling aangetroffen. Een 19-jarige matroos uit Groningen is nog niet gevonden.

De omgeslagen vissersboot ligt inmiddels in de haven van Harlingen. Het schip werd daar woensdagnacht heen gesleept door drie sleepboten. Hoe de boot kon omslaan, wordt nog onderzocht.

'RšikkŲnen naar Ford en naar NASCAR'

Kimi Räikkönen lijkt na één jaar het rally-team van Citroën alweer te gaan verlaten. De Fin staat volgens de krant Ilta-Sanomat op het punt te tekenen bij Ford. Daarnaast weet het nieuwsblad te melden dat The Iceman mogelijk ook in de NASCAR Series te zien zal zijn.

Räikkönen maakte dit seizoen de overstap van de Formule 1 naar het Citroën Junior Team in het World Rally Championship. De Fin liet zien over de snelheid te beschikken, maar schreef ook enkele malen een bolide af. Een vijfde plaats in Turkije is tot nu toe zijn beste resultaat. Omdat de onderhandelingen met het Franse merk vast zijn gelopen lijkt Räikkönen nu de overstap te maken naar Ford en vanwege de Amerikaanse sponsoren van één van de teams ligt het debuut in de NASCAR in het verschiet.

Asielzoeker die meisje doodreed mag blijven

Een Britse man is woest op de autoriteiten, omdat een asielzoeker die zijn twaalfjarige dochtertje doodreed in het Verenigd Koninkrijk mag blijven. De 33-jarige Mohammed Ibrahim reed de twaalfjarige Amy Houston in 2003 aan met zijn auto en liet haar vervolgens hulpeloos achter.

Het meisje overleefde het ongeval niet. Later werd de doodrijder toch nog gevonden. De asielzoeker kreeg vier maanden gevangenisstraf, maar mocht na zijn straf in het land blijven. Amy's vader, de 41-jarige Paul Houston heeft sindsdien alles in het werk gezet om Ibrahim alsnog het land uit te krijgen. Naast het doodrijden van Amy heeft de man namelijk nog meer criminele delicten gepleegd.

De advocaten van Ibrahim menen dat hun cliënt het recht heeft om te blijven, omdat hij inmiddels zelf een gezin heeft. Houston is woedend om het besluit: "Ik ben verschrikkelijk kwaad. Dat moeten we allemaal zijn. Dit is een perversiteit van onze maatschappij. De rechters vinden dat het niet uitmaakt dat je hier komt, iemand vermoordt, de wet negeert en dat dat je lang kunt blijven, omdat je een kind hebt?"

Houston: "Je werkt hard, je houdt je aan de regels, betaalt je belastingen en dan is dit de manier waarop je behandeld wordt. Wat zegt dat over onze politici, onze leiders en het systeem? Het is een grap! Waar zijn mijn mensenrechten?"

Archeologische schatten gevonden in Egypte

Archeologen lijken op de westelijke oever van de Egyptische stad Luxor een schat aan beelden van ongeveer 3400 jaar oud te hebben gevonden. Dat heeft Zahi Hawass, hoofd van de Egyptische archeologische dienst, laten weten.

Archeologen groeven eerder deze week ten westen van de dodentempel van de farao Amenhotep III twee roze granieten delen van beelden op, aldus Hawass. Eén deel laat de god Hapi zien met zijn bavianenhoofd en menselijk lichaam. Het andere deel is van een beeld van het lichaam van Amenhotep III, wiens dodentempel een van de grootste archeologische vondsten in Egypte is.

Van het gebied ten westen van de tempel werd voorheen gedacht dat het alleen werd gebruikt voor huisvesting en landbouw.

Krajicek moeizaam naar halve finale

Michaëlla Krajicek heeft zich met moeite geplaatst voor de halve finale van de Reaal Tennis Masters in Rotterdam. De Almeerse speelde voor het eerst sinds anderhalf jaar weer op Nederlandse bodem. Ze wist Nicole Thyssen uiteindelijk met 6-3, 2-6 en 6-1 te kloppen.

In de halve finale treft Krajicek de winnares van het duel tussen Elise Tamaëla en Kiki Bertens. De andere halve finale gaat tussen de winnares van de partij tussen Arantxa Rus en Indy de Vroome en Richel Hogenkamp die Nicolette van Uitert met 7-6 en 6-2 klopte.

Zwaardvechter zorgt voor ophef in Groningen

Een 27-jarige man heeft voor flink wat onrust gezorgd door in Groningen met een zwaard op straat te oefenen. Niet iedereen zag dat het om een houten zwaard ging en dus stroomden de telefoontjes al snel bij de politie binnen.

Toegesnelde agenten zagen dat de 27-jarige Groninger geen bedreiging vormde. Hij legde volgens de politie uit dat hij bezig was met het oefenen van de Japanse zwaardvechtkunst kendo.

Hij moest van zijn leraar flink oefenen omdat hij de techniek nog niet helemaal onder de knie had. In zijn woning had hij echter niet genoeg ruimte, dus ging hij maar buiten oefenen. De agenten hebben de leerling dringend geadviseerd toch maar elders te oefenen.

'Europa, erken Palestina als staat'

Diplomaten uit de bezette Palestijnse gebieden hebben vandaag Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zweden gevraagd om de staat Palestina te erkennen. De Palestijnen vinden dat er niet gewacht kan worden tot er ooit een overeenkomst met Israël komt.

Al in 1967 vroegen de Palestijnen aan de Europese landen om hun 'land' te erkennen. De Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië en Uruguay hebben deze maand de Palestijnse staat wel erkend.

De vredesgesprekken tussen de Israëli's en de Palestijnen liepen recent muurvast, toen Israël besloot om verder te bouwen aan de nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

Opnieuw voor 65 miljoen euro de lucht in

Nederlandse winkeliers verkopen dit jaar voor zo'n 65 miljoen euro aan vuurwerk. Dat verwacht de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). De vuurwerkomzet is hiermee ongeveer gelijk aan die van vorig jaar.

De vuurwerkverkoop begint 29 december en duurt tot 31 december. De RND denkt dat 75 procent van het vuurwerk voor de start van de vuurwerkverkoop al via internet is besteld, waarna mensen het in de winkel komen ophalen. Vuurwerk afsteken is alleen toegestaan op 31 december, van 10.00 tot 02.00 uur.


Vuurwerkomzet van 65 miljoen euro verwacht (Foto: Novum)

Staking distributiecentra AH duurt voort

De werknemers van vier van de acht distributiecentra van Albert Heijn zetten hun staking voor onbepaalde tijd voort. Het gaat om de werknemers van de distributiecentra in Zaandam, Pijnacker, Tilburg en Geldermalsen, meldt FNV Bondgenoten donderdag.

Werknemers van een aantal distributiecentra van Albert Heijn legden woensdagavond het werk neer nadat cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en Albert Heijn na zeven uur overleg opnieuw vastliepen. Albert Heijn bood een loonsverhoging van 1,5 procent, de vakbonden eisten een verhoging van 2 procent, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. FNV Bondgenoten laat echter weten nog altijd te gaan voor een loonsverhoging van 2,5 procent.

Vorige week werd ook al actie gevoerd. De cao voor de distributiecentra van Albert Heijn liep 15 oktober af. Albert Heijn heeft distributiecentra in Zaandam, Zwolle, Tilburg, Pijnacker, Geldermalsen, Nieuwegein, Rotterdam en De Meern, die in totaal zo'n achthonderd winkels van Albert Heijn bevoorraden.

Ahold liet donderdag weten juridische stappen tegen de vakbonden te overwegen vanwege de stakingen. "We zullen de rechter vragen om de stakingen te verbieden als de schade onevenredig groot wordt", zei een AH-woordvoerder. In de loop van donderdag hebben de gevolgen van de stakingen in de distributiecentra zich beperkt tot het niet beschikbaar hebben van bepaalde artikelen in ongeveer vijftien van in totaal 210 winkels, die vanuit het distributiecentrum in Zaandam worden bevoorraad.

Volgens FNV Bondgenoten worden medewerkers van het distributiecentrum in Geldermalsen bang gemaakt. Zo zou Ahold-topman Sander van der Laan langs zijn gekomen. "Dit komt heel intimiderend over op werknemers", zegt vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten. Ook zou Albert Heijn hebben geprobeerd uitzendkrachten aan het werk te zetten. "Dat noemen wij besmet werk. AH treedt willens en wetens het onderkruipersverbod met handen en voeten."

De woordvoerder van Albert Heijn zegt echter dat het bedrijf ook naar de rechter wil stappen 'als vakbondsleden werkwilligen blijven tegenhouden, zoals eerder vandaag is gebeurd'.

Aretha Franklin is weer thuis

Aretha Franklin is uit het ziekenhuis. De 68-jarige soullegende gaf woensdag een verklaring uit waarin ze zegt al drie dagen thuis te zijn.

"Mijn familie en vrienden zorgen goed voor me", laat Franklin weten. Ook heeft ze een privéverpleger die iedere dag een kijkje komt nemen. De zangeres heeft al volop plannen voor de komende tijd. Zo wil ze graag een toneelstuk over Sam Cooke bijwonen en zou ze graag de musical Dreamgirls zien.

Volgens verschillende bronnen lijdt Franklin aan alvleesklierkanker. Zelf laat de zangeres vooralsnog niks los over de aard van haar ziekte. Een nicht zei eerder dat Franklin 'niet klaar' is om over haar aandoening te praten. "Geef haar de tijd om beter te worden. Als mensen om privacy vragen, moet je ze dat geven."


Aretha Franklin is uit het ziekenhuis (Foto: Novum)

'Walvisjagend IJsland niet bij EU'

IJsland kan niet toetreden tot de Europese Unie als het land niet stopt met het vangen van walvissen en de handel in walvisproducten. De Tweede Kamer heeft donderdagavond een motie van die strekking aangenomen.

De regering moet er bij de EU-lidstaten en de Europese Commissie 'nadrukkelijk' op aandringen dat IJsland stopt met de walvisjacht voordat het land kan toetreden tot de unie. Voor een land dat op internationaal beschermde en bedreigde walvissen jaagt en handel drijft in walvisproducten is in Europa geen plaats, vindt een meerderheid van de Kamer.

Ook de PVV stemde voor de motie, hoewel de partij van Geert Wilders tegen iedere uitbreiding van de EU is. Louis Bontes (PVV) vond het voorstel echter 'zo sympathiek' dat zijn partij toch voorstemde.

Dode en gewonde bij steekpartij Den Haag

Een 20-jarige man uit Den Haag is donderdag overleden na een steekpartij in zijn woonplaats. Een 23-jarige man, die ook gewond raakte bij het incident, is aangehouden. Dat meldt de politie.

Het 20-jarige slachtoffer had rond 16.45 uur ruzie gekregen met de 23-jarige man uit Den Haag. De ruzie ontaardde in een steekpartij, waarbij de 20-jarige ernstig gewond raakte. De man overleed kort daarop in een ziekenhuis.

Ook de 23-jarige man werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later werd opgepakt.

Ook Alonso wil afvallen

Na Rubens Barrichello heeft ook Fernando Alonso aangegeven enkele kilo's kwijt te willen gaan raken komende winter. De Ferrari-rijder doet dit omdat het Kinetic Energy Recovery System in de auto terugkeert.

De kilo's die Alonso kwijtraakt kunnen worden ingezet om de nieuwe Ferrari beter in balans te brengen. Ondanks dat volgend seizoen het minimumgewicht van de auto omhoog gaat is deze twee tot drie kilo volgens hem meegenomen. Tenslotte wil de Spanjaard fitter worden, omdat het nieuwe seizoen inclusief testen tien maanden duurt.

Kemkers: "Als Sven wil winnen, wint hij"

De coach van Sven Kramer, Gerard Kemkers, zegt tegenover NUsport dat hij zeker weet dat zijn pupil zal terugkeren aan de internationale top. Vanwege een blessure mist de olympisch kampioen op de 5.000 meter dit hele seizoen.

Kemkers zegt overigens wel dat er een kans bestaat dat zijn pupil zijn oude niveau niet meer haalt maar dat hoeft geen probleem te zijn. "Sven hoeft niet op zijn oude niveau terug te komen om te blijven winnen, want de afgelopen twee jaar was hij ook niet op zijn topniveau. Als Sven weer wil winnen, dan gaat hij winnen", aldus Kemkers.

'Dexter-acteur ging vreemd'

Michael C. Hall, de acteur uit de populaire drama-thrillerserie Dexter, is vreemdgegaan met tegenspeelster Julia Stiles. Dit schrijft entertainmentsite Hollyscoop. Afgelopen dinsdag liep het huwelijk van Hall op de klippen.

De 39-jarige acteur was sinds 2008 getrouwd met Jennifer Carpenter, die zijn zus in Dexter speelt. Stiles betrad eerder dit jaar het vijfde seizoen van de serie, en schijnbaar vloog de vlam snel over met Hall.

De twee tortelduifjes wilden naar verluidt hun relatie zo lang mogelijk geheimhouden. Volgend jaar beginnen de opnames voor het zesde seizoen van Dexter, waarbij Hall en Carpenter weer direct tegenover elkaar moeten spelen.

Bezoek ook het centrale Dexter-topic op het forum.


Michael C. Hall in actie met een tegenspeelster waarmee hij niet (?) ging

Koffiemerk redt Bologna van ondergang

De Italiaanse Serie A club Bologna lijkt gered van de ondergang. Het befaamde koffiemerk Segafredo wil alle aandelen van de op het randje van een faillissement balancerende club overnemen.

Wel moet het bestuur van Bologna vrijdag de overname nog goedkeuren. In de competitie heeft het al een punt aftrek gekregen vanwege een betalingsachterstand en dreigen nog twee punten aftrek omdat de spelers al vier maanden geen salaris hebben gekregen.

Ook schorste de Italiaanse voetbalfederatie twee topmannen van de club eerder deze maand voor een half jaar wegens wanbeleid.

Fernandes: "Bahar bood geen deal aan"

Het geruzie tussen Groep Lotus met Dany Bahar aan de ene zijde en Team Lotus met Tony Fernandes aan de andere zijde gaat onverminderd door. Bahar beweert dat Team Lotus niet uit was op het sluiten van een overeenkomst, terwijl Fernandes het tegenovergestelde meldt.

Bahar zei tegen Autosport dat hij Fernandes niet tegen wilde werken. "Het publiek ziet me misschien als een slechterik die het team van Fernandes probeert te saboteren, maar daar is helemaal niets van waar. Er zijn heel veel belangrijke mensen betrokken geweest bij dit hele proces, en ik heb bij lange na niet genoeg invloed om die allemaal te beïnvloeden," zei hij.

"De onderhandelingen met Fernandes gingen nergens heen. Alle tegenaanbiedingen die zij deden waren absurd, dus het had geen zin om met ze te blijven praten. De keuze voor Renault was veel logischer. We betalen nu ongeveer een derde van wat Fernandes vroeg en krijgen bovendien zeggenschap binnen het team en het management, wat voor ons de enige manier is om zaken te doen."

Fernandes ontkent deze aantijgingen met klem. "Er was helemaal geen aanbod. In de media duiken verhalen op dat Lotus zich voor twintig miljoen pond ingekocht heeft bij Renault en dat wij zestig miljoen vroegen, een bedrag dat onzin is. We zijn helemaal niet drie keer zo duur. We kwamen niet verder dan een kennismakings diner. Dany vindt dat Mike Gascoyne op de ouderwetse manier werkt en dat het hierdoor lang, erg lang zou duren voordat Lotus zich bij de top zou melden."

"Ik denk dat het pakket dat we eind volgend seizoen hebben niet ver ligt van wat Renault zal hebben en als hij (Bahar, red.) wat meer geduld en tijd had gehad en open had gestaan voor nieuwe dingen dan had er een supergoede samenwerking kunnen ontstaan," zei Fernandes die vindt dat het merk Lotus door de kwestie veel schade oploopt. Hij wil dan ook dat de kwestie niet meer publiek wordt uitgevochten en staat open voor een oplossing.

FC Twente zonder Janko in derby

Michel Preud'homme, trainer van FC Twente, kan aanstaande zondag nog niet beschikken over zijn spits Marc Janko. De Oostenrijkse aanvaller heeft nog altijd te veel last van zijn hamstringblessure. Deze liep hij op in de Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

Door zijn hamstringblessure moest Janko het competitieduel met sc Heerenveen (6-2 verlies red.) aan zich voorbij laten gaan. Nu kan hij vrijdag ook niet spelen tegen Heracles Almelo. Dat heeft Preud'homme laten weten op de clubwebsite van FC Twente.

Janko is niet de enige afwezige bij Twente. Ook Nicky Kuiper, Bryan Ruiz en Emir Bajrami moeten geblesseerd vanaf de kant toekijken. De inzetbaarheid van Arnold Bruggink is nog onzeker. De aanvallende middenvelder is ziek en liet de training van vandaag schieten.

"We moeten afwachten of Arnold erbij is. Onze voorlopige selectie bestaat daardoor nu uit twintig spelers, waaronder de twee jeugdspelers Ola John en Ninos Gouriye", aldus Preud'homme.

Mariah Carey toch in verwachting van tweeling

Mariah Carey is toch in verwachting van een tweeling. Dat heeft haar man, presentator en radio-dj Nick Cannon, donderdag onthuld in zijn radioshow. Mariah versprak zich een paar weken geleden tijdens een interview, maar ontkende vervolgens dat ze twee spruiten krijgt.

"We krijgen een tweeling", onthulde Cannon in zijn Rollin' With Nick Cannon-radioshow. Volgens de komiek was zelfs de Amerikaanse president Barack Obama nieuwsgierig naar zijn kinderen. Carey trad zondag op tijdens een kerstconcert en kwam achter de coulissen Barack en zijn vrouw Michelle tegen.

"Ironisch genoeg vroegen ze aan mijn vrouw of ze in verwachting was van een tweeling", vertelt Cannon. "Tot dan toe had ze het nieuws op aanraden van onze artsen met niemand gedeeld. Maar vanwege alle emoties en omdat ze overdonderd was door de vraag van de president, deelde ze het toch."

Een ander geheim houden Carey en Cannon nog wel voor zichzelf. Wanneer de kinderen, waarvan het geslacht nog onbekend is, het levenslicht moeten zien hebben de twee niet bekendgemaakt.


Duidelijk zwanger van een meerling... (Foto: Novum)

Kinderporno gevonden op pc Mikelsons

Op de computer van Robert Mikelsons heeft de politie beelden aangetroffen waarop sprake is van ernstig misbruik van erg jonge kinderen. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Het onderzoeksteam van de politie heeft nog niet alle data op de computer van de pedofiel kunnen ontsluiten. Ook het bekijken en het ordenen van het materiaal zal volgens de politie nog geruime tijd duren.

De politie weet nog niet of er een match is tussen kinderen die in de verklaringen van Mikelsons zijn genoemd en het beeldmateriaal dat is gevonden.

In Duitsland is Mikelsons al eens veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar voor het in bezit hebben en verspreiden van kinderpornografie. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van de politie in de Duitse stad Heidelberg.

RTL sprak met politiewoordvoerder Harald Kurzer, die vertelde dat Robert Mikelsons in Heidelberg als vrijwilliger heeft gewerkt bij een kinderdagverblijf. Hij werd in 2003 in de Duitse stad gearresteerd, nadat de internetrecherche op kinderpornografische beelden was gestuit, aldus RTL Nieuws.

De beelden leidden de recherche naar de computer van Robert Mikelsons. Mikelsons heeft enkele dagen vastgezeten.

Beelden misbruik op computer Robert M.
Beelden misbruik op computer Robert M. (Foto: ANP)

Filmregisseur Blake Edwards (88) overleden

De Amerikaanse filmregisseur Blake Edwards, bekend van onder meer de klassiekers 'Breakfast at Tiffany's', '10', 'Victor/Victoria' en de Pink Panther-reeks, is woensdagavond overleden. Dat heeft zijn manager donderdag bekendgemaakt. Edwards kreeg in 2004 een Oscar voor zijn oeuvre.

Edwards overleed in St. John's Health Center in Santa Monica aan de gevolgen van een longontsteking. Hij werd 88 jaar.

Ferrari: "Slechts ťťn race per land"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali ziet een tweede race in Italië niet zitten. Hij denkt dan ook dat de Grand Prix van Rome in de toekomst niet van de grond komt, omdat er in de toekomst maar plaats is voor één race per land.

"Onze positie is duidelijk en laat geen ruimte voor een andere interpretatie over," zei Domenicali na afloop van een FOTA-meeting. "In onze sport komen in steeds meer landen Grands Prix en alle teams zijn het daar mee eens. Daarom is het onontkoombaar dat we niet langer meer twee races in één land hebben. Het is niet aan de teams waar een race gehouden wordt, dat is aan de commerciële rechtenhouder. Al het andere is pure speculatie."

Gibson's The Beaver in mei in bioscoop

Mel Gibsons nieuwe film The Beaver heeft eindelijk een releasedatum gekregen. De film gaat in de Verenigde Staten op 23 maart draaien en in Nederland op 11 mei, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De première van het komische drama zou eigenlijk dit jaar plaatsvinden maar was voor onbepaalde tijd uitgesteld nadat de tirades van Gibson tegen zijn ex-vriendin Oksana Grigorieva openbaar werden gemaakt.

Productiemaatschappij Summit Entertainment stelde alle publiciteit omtrent The Beaver uit om niet geassocieerd te worden met Gibson. Mede hierom werd ook besloten de film niet te kandideren voor de Oscars, die volgend jaar op 27 februari worden uitgereikt.

Tegenspeelster Jodie Foster had in een charmeoffensief al gezegd dat de acteerprestatie van Gibson in The Beaver 'een van zijn sterkste en meest ontroerende' is uit zijn carrière. Gibson speelt een depressieve vader die zijn gevoelens uit middels een handpop in de vorm van een bever.


Mel Gibson (Foto: Novum)

Dertig vliegtuigpassagiers onwel door rook

Zo'n dertig mensen zijn donderdag onwel geworden door rookontwikkeling in een vliegtuig van ArkeFly dat vanaf Schiphol onderweg was naar Lanzarote. De mensen hadden last van geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Het vliegtuig is teruggekeerd naar Schiphol, meldt een woordvoerder van de luchthaven.

De mensen die onwel waren geworden zijn apart genomen om te kijken wat er met ze aan de hand is. Wat de rookontwikkeling heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk.

Julian Assange op vrije voeten

WikiLeaks-baas Julian Assange is donderdag op borgtocht vrijgelaten. Zijn aanhangers juichten toen hij voor het gerechtsgebouw verscheen om de menigte toe te spreken. "Het is fantastisch om de frisse lucht van Londen weer te ruiken", aldus Assange.

De 39-jarige Assange zei niets over zijn plannen voor de directe toekomst, maar wilde wel kwijt dat de periode die hij in de cel had doorgebracht hem tijd had gegeven na te denken over de omstandigheden van gevangenen op andere plekken ter wereld. Hij ging niet in op door journalisten geroepen vragen.

Het Openbaar Ministerie ging eerder deze week in beroep tegen zijn vrijlating op borgtocht, maar de rechter besloot dat er geen gegronde redenen zijn om Assange langer vast te houden.

Assange zal naar een landhuis in het oosten van Engeland gaan, eigendom van Vaughan Smith, aanhanger van WikiLeaks en oprichter van een Londense organisatie voor journalisten. Assange krijgt een elektronische enkelband en moet zich dagelijks melden bij de politie.

De volgende hoorzitting is op 11 januari.

Toekomst Wereldomroep op het spel

De Tweede Kamer wil dat het kabinet het voortbestaan van de Wereldomroep gaat onderzoeken. In een donderdag aangenomen motie staat dat minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) moet bekijken welke functies van de Wereldomroep kunnen worden behouden. Deze moeten dan wellicht bij andere organisaties ondergebracht worden.

D66-Kamerlid Boris van der Ham, die de motie indiende, stelt dat de functie van de Wereldomroep door technologische ontwikkelingen deels is achterhaald. De omroep kost jaarlijks zo'n 46 miljoen euro.

Het kabinet informeert de Kamer nog voor de zomer over de toekomst van de Wereldomroep. Uiteindelijk moet de Tweede Kamer dan beslissen of de Wereldomroep al dan niet wordt opgeheven.

Dader aanslag Stockholm had wellicht handlangers

De zelfmoordterrorist die zich opblies in een winkelstraat in Stockholm heeft wellicht hulp gehad bij de voorbereiding van de mislukte aanslag. Dat zeggen de Zweedse autoriteiten.

Onderzoekers zeiden in eerste instantie dat Taimour Abdulwahab alleen handelde tijdens de bomaanslag zaterdag, waarbij hij om het leven kwam en twee mensen lichtgewond raakten.

Donderdag werd bekend dat ook 'wordt onderzocht of iemand anders bij de voorbereidingen betrokken was', aldus Anders Thornberg van veiligheidsdienst SAPO. Er zijn op dit moment geen verdachten.

De onderzoekers zijn volgens Thornberg op de hoogte van beweringen van Iraakse functionarissen dat gevangen opstandelingen hebben gezegd dat de zelfmoordaanslag onderdeel is van een serie aanslagen die Al Qaida in de Verenigde Staten en Europa heeft gepland tijdens de kerstdagen.

Onderzoekers hebben autopsie op Abdulwahab uitgevoerd en de explosieven die hij gebruikte geanalyseerd, maar willen de resultaten nog niet vrijgeven. Ze vermoeden dat de explosieven per ongeluk zijn afgegaan en dat Abdulwahab van plan was ze op een drukkere plek te laten ontploffen, zoals een winkelcentrum of een treinstation.

Eén theorie is dat Abdulwahab problemen had met zijn explosieven en vanaf de drukke winkelstraat een zijstraat inliep 'en dat daar toen iets gebeurde', aldus Thornberg.

Sudan laat hulpverleners niet binnen

In aanloop naar een referendum volgende maand over onafhankelijkheid voor het zuiden voorkomt Sudan dat hulpverleners het land kunnen binnenkomen. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties donderdag gezegd. De regering in Khartoum zou met opzet de uitgifte van zeker duizend visa voor hulpverleners vertragen.

Waarnemers op het gebied van mensenrechten en andere hulpverleners moeten voor 9 januari ter plaatse zijn om zich op het referendum te kunnen voorbereiden. Eventuele onlusten in de nasleep van het referendum kunnen het land in tweeën splitsen.

Samenscholingsverbod in uitgaanscentrum Enkhuizen

In Enkhuizen is een samenscholingsverbod ingesteld in het uitgaansgebied van het stadje. Burgemeester Jan Baas (PvdA) heeft dit besloten naar aanleiding van de rellen in Enkhuizen afgelopen weekeinde.

In de nacht van zaterdag op zondag losten twee agenten ieder een waarschuwingsschot, nadat ze door een groep van veertig man in het nauw waren gedreven. De agenten hadden even daarvoor geprobeerd een man die door de groep werd belaagd te ontzetten. Samen met collega's wisten de politiemannen de groep uiteindelijk uit elkaar te drijven.

Volgens Baas rechtvaardigt de ernst van de situatie het samenscholingsverbod, dat een maand van kracht is van vrijdag 18.00 uur tot en met maandag 06.00 uur. Mensen mogen niet met vier of meer personen bij elkaar staan. Wie zich hier niet aan houdt of bevelen van de politie niet opvolgt, kan strafrechtelijk worden vervolgd.

De politie heeft tot nu toe zeven mensen opgepakt in de zaak. Donderdag werden vier verdachten aangehouden. Twee verdachten die al eerder waren gearresteerd moesten donderdag voor de rechter-commissaris van de rechtbank in Alkmaar verschijnen. Die besloot dat de twee nog veertien dagen mogen worden vastgehouden.

Vrijdag komt nog een man voor de rechter-commissaris. De verdachten zijn tussen de 17 en 24 jaar. De politie verwacht de komende dagen nog meer personen aan te houden.

Usher kan lachen om trap in gezicht

Een fan bedankte Usher op een wel heel vreemde manier. De vrouw werd maandag tijdens een optreden het podium op getrokken door de r&b-zanger, maar trapte hem per ongeluk in zijn gezicht. Usher kan wel lachen om het voorval. "Ik kreeg er een kick van", grapt de 32-jarige zanger tegenover het Amerikaanse blad Us Weekly.

De fan mocht tijdens een nummer op Ushers schoot zitten, terwijl hij haar toezong. Toen ze zich wilde omdraaien en een been over de zanger wilde slaan, raakte ze zijn gezicht. "In al die jaren is dit een van de meest bijzondere dingen die ik heb meegemaakt", zegt Usher een paar dagen na het incident. "Het zag er erger uit dan het was. Ik en mijn publiek hebben er hard om kunnen lachen."

De bewuste fan voelde zich erg schuldig. Meteen na de schop probeerde ze Usher gerust te stellen, maar dat was volgens de zanger nergens voor nodig. "Waar je ook bent, voel je niet beroerd", is Ushers boodschap aan de dame. "Even goede vrienden."


Usher kan lachen om trap in gezicht (Foto: Novum)

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid

Door de dalende temperatuur is er donderdagavond en -nacht grote kans op gladheid door opvriezing van natte weggedeelten. Ook vrijdagochtend kan het plaatselijk glad zijn. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat, die weggebruikers aanraadt hun rijgedrag aan te passen.

Op de wegen wordt preventief gestrooid maar doordat het vrijdagochtend rustiger op de weg is, kan het langer glad blijven. Als er weinig auto's rijden, wordt het zout minder goed verspreid. Ook de ANWB en de VerkeersInformatieDienst waarschuwen voor gladde wegen.

Het verkeer ondervond donderdag aardig wat overlast van winterse buien. De files begonnen al vroeg. Rond 15.30 uur stond al ruim honderd kilometer file. Op het hoogtepunt rond 17.30 uur was dat ongeveer vierhonderd kilometer.

[IndyCar] Ganassi racet met vier auto's in 2011

Chip Ganassi Racing zal het IndyCar-seizoen 2011 gaan rijden met vier auto's. De vaste coureurs Scott Dixon en Dario Franchitti zullen worden aangevuld met Graham Rahal en Charlie Kimball. Voor laatstgenoemde is het zijn debuut in de IndyCars.

"Het een geweldige dag voor ons team en voor de IndyCars," zei Ganassi die blij is voor de toekomst twee talenten vastgelegd te hebben. "Dixon en Franchitti willen we niet kwijt, maar we moeten altijd in de gaten houden welke talentvolle coureurs op ons pad komen. We hadden het niet beter kunnen treffen dan met deze twee Amerikanen."

Kimball reed in 2008 in de Formule 3 Euroseries, maar maakte wegens financiële problemen het jaar niet af. Hij keerde terug naar de Verenigde Staten waar hij de afgelopen twee seizoenen in de IndyLights reed. Dit jaar werd hij in deze opstapklasse vierde in het kampioenschap.

Rahal heeft al drie seizoenen in de IndyCars er op zitten. In 2008 en 2009 kwam hij uit voor Newman/Haas/Lanigan, maar moest daar vertrekken omdat dit team met financiële problemen kampte. Dit jaar had Rahal geen vast stoeltje, maar kwam regelmatig in actie voor Rahal Letterman, waar zijn vader mede-eigenaar is.

[WK] Russen verbeteren wereldrecord op 4x200 vrij

De Russische estafetteploeg heeft in Dubai het wereldrecord op de 4x200 meter vrije slag aangescherpt. Nikita Lobintsev, Danila Izotov, Evgeny Lagunov en Alexander Sukhorukov tikten in de finale aan in 6.49,04 minuten.

Het oude record was sinds augustus vorig jaar met 6.51,05 minuten in handen van de Canadese mannen. Ook de Verenigde Staten bleven in de finale onder de tijd van de Canadezen. De Amerikanen kwamen met 6.49,58 minuten echter net te kort voor goud.

De Russen zorgden voor het derde wereldrecord van het WK. Eerder donderdag verbeterde de Amerikaan Ryan Lochte het wereldrecord op de 400 meter wisselslag. De Chinese vrouwen zwommen woensdag de recordtijd van de Nederlandse vrouwen op de 4x200 meter vrij uit de boeken.


Russen verbeteren wereldrecord op 4x200 vrij (Foto: Novum)

Gascoyne: "Team is meer dan een naam"

De technisch directeur van Team Lotus Mike Gascoyne vindt de kwestie rond het gebruik van de naam Lotus in het geheel niet interessant. De Brit vindt dat "het team is belangrijker dan de naam."

Hij vindt het dan ook niet erg om in 2011 de naam Lotus in te ruilen voor een andere. "Het team moet groter zijn dan een naam en er verandert niets aan onze manier van werken als deze veranderd moet worden. Onze renstal is niet afhankelijk van de naam Lotus. We hebben ons dit jaar goed ontwikkeld en hebben intussen een eigen identiteit weten te creëren. Het team is belangrijker dan de naam waaronder we door het leven gaan," zei hij tegen Motorsport-Total.

In 2011 zal naar verwachting de naam Lotus tweemaal opduiken op de Formule 1-grid. Naast Team Lotus zal ook Lotus-Renault te zien zijn.

Iran: PVV weerzinwekkend en racistisch

Iran is niet bepaald blij met de PVV van Geert Wilders. "De oorlogshitsende, weerzinwekkende en racistische standpunten van de Vrijheidspartij (PVV, red.) kunnen in toenemende mate de geloofwaardigheid van Nederland ondermijnen", aldus de Iraanse ambassade donderdag in een verklaring.

Iran reageert hiermee op de opmerkingen van PVV-Kamerlid Win Kortenoeven, die pleitte voor preventieve oorlogshandelingen tegen het land. Iran: "Zo'n benadering zal het imago van Nederland in de ogen van verstandige mensen in de wereld besmeuren."

Volgens de Iraanse ambassade kan Wilders zich beter bezighouden met de interne problemen binnen zijn partij, zoals de PVV-Kamerleden die in het verleden gerechtelijk zijn veroordeeld.

"Iran is een vredelievend land dat nog nooit een ander land heeft aangevallen. Toch zou het volkomen dwaas zijn voor anderen om ook maar te denken aan een aanval op Iran, want in dat geval kan de agressor zo'n verpletterend antwoord tegemoet zien dat hij voor altijd spijt zal hebben van zijn onverantwoordelijke gedrag", zo sluit de Iraanse ambassade haar verklaring af.


Iran: PVV weerzinwekkend en racistisch

[Video] Haar Diddy-snol vliegt in brand

Diddy heeft een nieuw album. De lancering van weer zo'n hoogstandje vol teksten over bitchez, da hood en niggaz moet natuurlijk gepaard gaan met een paar schaarsgeklede dames in een bubbelbad. Tijdens de livestream van de presentatie van 'Last Train to Paris' vloog het haar van een van de vrouwen echter in brand.

Diddy, alias Puff Daddy, P. Diddy of Sean Combs, besloot zijn nieuwste langspeler te lanceren via een livestream op internet. Bij deze lancering waren een paar dames in bikini aanwezig, waarvan eentje in bad zat.

Het leek Diddy wel een leuk idee om een paar kaarsjes op de rand van het bad neer te zetten. Helaas bleek de vrouw in het bad te zijn gezegend met lang haar, en dat kon natuurlijk niet goed gaan. Door een van de kaarsjes vloog het haar van de dame in kwestie in brand. Gelukkig was zij zo verstandig om haar hoofd direct in het badwater te stoppen, waarna het brandje snel was geblust. Het is helaas niet bekend hoe het nu met haar is.


Het bewuste filmpje

Robben hervat groepstraining

Aanvaller Arjen Robben van Bayern München heeft vandaag voor het eerst dit seizoen weer getraind met de groep. Dat meldde de Zuid-Duitse club. Een hamstringblessure hield Robben sinds de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika afgelopen zomer aan de kant.

Robben deed een gedeelte van de training mee met de spelersgroep, maar moest ook enkele oefenvormen aan zich voorbij laten gaan. "We bouwen zijn trainingsintensiteit stukje bij beetje op", aldus woordvoerder Markus Hörwick van de club.

Robben, die dit seizoen nog geen minuut speelde voor Bayern, hoopt na de winterstop zijn rentree te maken bij de Duitse kampioen.

Robben hervat groepstraining
Robben hervat groepstraining (Foto: ANP)

Het gezicht spreekt boekdelen in L.A. Noire

Team Bondi is druk bezig met L.A. Noire, dat volgend jaar in de lente wordt uitgegeven door Rockstar Games. Deze game is heel wat anders dan dat we gewend zijn van Rockstar. Geen politie op je hielen, dit keer ben je de politie! Jij moet als agent allerlei zaken gaan oplossen. Door ondervragingen en natuurlijk ook het nodige geweld zul je zaken moeten oplossen.

Er wordt gebruik gemaakt van 'Motion Capture' om de bewegingen vast te leggen. Deze techniek wordt veelvuldig gebruikt, ook in andere games. Maar het ontwikkelteam wilde verder. Om de ondervragingen zo natuurgetrouw mogelijk te maken heeft het ontwikkelteam een nieuw speeltje bedacht, namelijk 'Motion Scanning'. Dit neemt de gezichtsuitdrukkingen van de acteurs op zodat we in het spel ook gedetailleerd de zenuwtrekjes van leugenaars of de onschuld van slachtoffers van hun gezicht af kunnen lezen.

Lees binnenkort de preview van deze game op FOK!games. Tot dan kun je de 'Motion Scanning' hieronder in actie zien.

VVD als grootste partij het jaar uit

Premier Mark Rutte (VVD) viert oud en nieuw in het besef dat zijn partij nog steeds veruit de grootste is. In de laatste Politieke Barometer van dit jaar krijgt zijn partij 35 zetels.

Op enige afstand volgt de PVV van gedoogpartner Geert Wilders met 26 zetels. Het CDA van vicepremier Maxime Verhagen krijgt negentien zetels. De gedoogregering is hiermee goed voor een meerderheid van tachtig zetels, vier meer dan tijdens de verkiezingen op 9 juni.

Vorig jaar stond de VVD rond deze tijd nog op twintig zetels. Grootste partij was toen met 34 zetels het CDA van oud-premier Jan Peter Balkenende.

De schommelingen in de barometer zijn miniem. Rutte en Verhagen verliezen allebei een zetel ten opzichte van de laatste peiling twee weken geleden. Wilders wint een zetel.

Winst is er ook voor de PvdA en de Partij voor de Dieren, zij krijgen er allebei een zetel bij en komen uit op respectievelijk 24 en twee. Bij de SP (dertien zetels), GroenLinks (twaalf), ChristenUnie (vijf) en SGP (twee) verandert er niets. D66 moet een zetel inleveren en komt uit op twaalf.

Strippenkaart verdwijnt uit Zuid-Holland

Vanaf 3 februari kan in Zuid-Holland alleen nog met de OV-chipkaart worden gereisd in de bus, tram en metro. De strippenkaart wordt dan afgeschaft, heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de provincie laten weten.

Zuid-Holland wordt hiermee de eerste provincie die volledig overstapt op het elektronische betaalmiddel. Het besluit betekent dus ook dat Den Haag de strippenkaart definitief ongeldig verklaart. In de stadsregio Rotterdam kan daar sinds begin van dit jaar al niet meer mee worden gereisd.

Volgens de bewindsvrouw voldoen de provincie en de regio Haaglanden aan de criteria om de strippenkaart te mogen afschaffen. Dit betekent onder meer dat reizigers niet duurder uit zijn, dat alle elektronische systemen goed werken en dat er voldoende oplaadpunten zijn.

De Zuid-Hollandse gedeputeerde voor verkeer en vervoer Asje van Dijk is blij met het besluit van Schultz van Haegen. "Dit is goed nieuws. Wij zijn er klaar voor."


(Foto: Novum)

PvdA stemt tegen begroting Defensie

De PvdA heeft donderdagmiddag tegen de begroting van het Ministerie van Defensie voor volgend jaar gestemd. Defensiespecialist Angelien Eijsink zei voorafgaand aan de stemming dat haar fractie geen verantwoordelijkheid kan nemen voor de uitgaven aan de krijgsmacht, omdat die niet inzichtelijk zijn. Zij verwees naar een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer hierover.

Tijdens de begrotingsbehandelingen heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) haar zorgen niet kunnen wegnemen. De bewindsman is volgens haar zelf niet op de hoogte van de inzetbaarheid van de krijgsmacht. "Daarmee is het voor de Kamer onmogelijk sturing en controle uit te oefenen op het beleid."

Hillen maakte onlangs bekend dat vanwege de bezuinigingen mogelijk tienduizend banen zullen verdwijnen. Toen stelde Eijsink voor om een parlementaire enquête te houden naar het 'financieel wanbeleid' bij Defensie, om zo duidelijk te krijgen met welke problemen de krijgsmacht precies kampt. Dat verzoek kon niet rekenen op een meerderheid.

De begroting voor 2011 werd overigens wel aangenomen.

Nokia klaagt Apple aan

Fabrikant van mobiele telefoons Nokia heeft in Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland juridische stappen genomen tegen Apple, omdat het Amerikaanse bedrijf patenten van de Finse telefoongigant zou hebben toegepast in apparaten als de iPhone, iPad en iPod Touch.

Volgens Nokia gebruikt Apple diverse patenten die een aantrekkelijke gebruikerservaring garanderen, zoals een 'sleepbeweging op een touchscreen om door de inhoud te navigeren'. De Finse fabrikant zou sommige patenten meer dan tien jaar voor de lancering van de iPhone hebben ingediend.

Vibrator en glijmiddel in Fries kerstpakket

Een bedrijf uit het Friese Noordwolde heeft in het kerstpakket van zijn vrouwelijke werknemers dit jaar tussen de nootjes en de wijn een vibrator gestopt. De mannen vonden op hun beurt een tube glijmiddel. Het bedrijf stoffeert, heeft een lijmspuiterij en een naaiatelier.

Volgens directeur Robert Moerman gaat het om een grapje. "Ik heb ze zes jaar geleden ook al eens in het pakket gedaan en de mensen zeiden hier dat die waren versleten."

Het personeel, dat bestaat uit tien vrouwen en zestien mannen, kon de grap wel waarderen, aldus Moerman.

Standard drie maanden zonder Defour

Standard Luik kan de komende drie maanden waarschijnlijk niet over Steven Defour beschikken. De aanvoerder van de Belgische club moet geopereerd worden aan zijn rechterschouder, meldt Standard op de website.

De 22-jarige Defour liep afgelopen weekeinde voor de derde keer in twee jaar tijd een blessure op aan zijn schouder. Aanvankelijk zou de Belgisch international pas aan het eind van het seizoen onder het mes gaan, maar na overleg met de medische staf werd besloten om Defour maandag al te opereren.

'Van Middelkoop verzweeg affaire De Vries'

Oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) en een topambtenaar op zijn ministerie waren op de hoogte van de affaire die staatssecretaris Jack de Vries (CDA) had met een adjudant, maar zwegen er maanden over. Dat meldt Elsevier donderdag.

Het weekblad heeft de val van De Vries gereconstrueerd. Volgens Elsevier was toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) later 'woedend' op Van Middelkoop, omdat hij de affaire voor hem verzweeg. Bij Defensie moeten relaties tussen werknemers meteen worden gemeld. Affaires met ondergeschikten worden niet getolereerd.

De affaire tussen De Vries en zijn adjudante Melissa de Goede zou in de zomer van vorig jaar zijn begonnen. Van Middelkoop zou vanaf december op de hoogte zijn geweest, maar hij riep zijn staatssecretaris niet tot de orde. Een topambtenaar wist ook van de verhouding, maar hij greep ook niet in. Hij was een leidinggevende van De Goede.

Uiteindelijk biechtte De Vries zelf de relatie op tegenover Van Middelkoop en de topambtenaar. Ook daarna mocht De Goede zijn adjudant blijven, en maakten zij nog een reis naar Afghanistan. De Vries vertelde het verhaal aan Balkenende toen hij hoog op de kandidatenlijst van het CDA was geplaatst, aldus het weekblad.

Tot een Kamerlidmaatschap is het vooralsnog niet gekomen. De Vries trad uiteindelijk in mei van dit jaar af, nadat zijn verhouding met De Goede in de openbaarheid was gekomen en tot veel publiciteit had geleid.

Mogelijk doet De Vries in januari alsnog zijn intrede in het parlement. Vanwege het vertrek van Ank Bijleveld, die commissaris van de koningin in Overijssel wordt, komt een plek vacant.


'Van Middelkoop verzweeg affaire De Vries' (Foto: Novum)

Sacha Baron Cohen in remake Spaanse actiekomedie

Sacha Baron Cohen gaat waarschijnlijk een rol spelen in een Hollywood-variant op de Spaanse actiecomedy Torrente. Volgens de Amerikaanse krant LA Times heeft de man achter Ali G., Borat en Brüno een aantal gesprekken gehad met de producenten en was hij bijzonder geïnteresseerd in de hoofdrol.

Torrente is een hit in Spanje. Er zijn inmiddels al drie films gemaakt over Jose Luis Torrente die na zijn ontslag bij de plaatselijke politie, gewoon aan het werk blijft als wijkagent.

Terwijl in Spanje wordt gewerkt aan een vierde film heeft de Amerikaanse productiemaatschappij New Line de rechten aangekocht. Alec Berg, Jeff Schafer en David Mandel zijn bezig met een script. Het trio schreef eerder het scenario van The Dictator, ook een film met Baron Cohen. De opnames hiervan beginnen in januari.

The Dictator wordt waarschijnlijk geregisseerd door Larry Charles, die eerder samen met Baron Cohen de komedies Borat en Brüno opnam. Of hij ook in beeld is voor Torrente is niet bekend.


Sacha Baron Cohen (Foto: Novum)

Deus Ex: Human Revolution uitgesteld

Square-Enix (SE) heeft vandaag de cybershooter Deus Ex: Human Revolution uitgesteld. De game zou oorspronkelijk uitkomen op 8 maart 2011, maar is nu vertraagd richting het volgende fiscale jaar, wat neerkomt op een releasedatum tussen 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012.

De reden dat het spel is uitgesteld is dat het volgens SE nog wat gepolijst moet worden. Zij willen met deze titel een impact maken op de gamewereld, en daarvoor was het helaas nodig om de game uit te stellen. Wanneer er een nieuwe datum bekend wordt gemaakt lees je dat hier.

deus ex

Vrijspraak voor Jomanda

Het gerechtshof in Amsterdam heeft 'genezend medium' Jomanda donderdag vrijgesproken van het schenden van haar zorgplicht voor de in 2001 aan borstkanker overleden actrice Sylvia Millecam. Twee alternatieve artsen waartoe Millecam zich had gewend kregen respectievelijk zes en drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

Het hof vindt niet bewezen dat Jomanda Sylvia Millecam van de reguliere zorg heeft afgehouden. Millecam ontdekte in 1999 een knobbeltje in haar borst. In mei van dat jaar constateerden reguliere artsen borstkanker. Volgens het OM hadden de drie verdachten Millecam in een hulpeloze toestand gebracht en gelaten en haar opzettelijk in het alternatieve circuit gehouden.

Vrijspraak voor Jomanda inzake dood Millecam
Vrijspraak voor Jomanda inzake dood Millecam (Foto: ANP)

Raad Maastricht tegen wietpas

Een meerderheid van de gemeenteraad van Maastricht is tegen invoering van de wietpas. Uit een donderdag verspreid persbericht blijkt dat 22 van de 39 raadsleden in januari een amendement zullen steunen om de algemene plaatselijke verordening (APV) zo te wijzigen dat invoering van de wietpas niet meer mogelijk is.

Dat zei voorzitter Manon Fokke van de PvdA-raadsfractie donderdag, mede namens de fracties van GroenLinks, D66, TON, SP, Stadsbelangen Mestreech en de CVP (samen 22 van de 39 zetels).

Raad Maastricht tegen wietpas
Raad Maastricht tegen wietpas (Foto: ANP)

Avondspits komt vroeg op gang

De avondspits is donderdag vroeg op gang gekomen. Rond 15.30 uur stond al ruim honderd kilometer file. De ANWB verwacht een zeer zware spits door regen en sneeuw, meldt een woordvoerder. Het is ook drukker op de wegen, doordat het voor veel mensen de laatste werkdag voor de kerstvakantie is.

De ANWB schat dat op het hoogtepunt zo'n vierhonderd kilometer file zal staan. Normaal is dat ongeveer 280 kilometer.

Volgens de woordvoerder ondervindt de Randstad hinder van regen. In het westen kunnen wegen ook verraderlijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In het noorden en oosten van het land zorgt sneeuw voor vertragingen en gladheid.

Donderdagochtend verliep de spits juist rustig doordat de gevreesde sneeuw uitbleef. Rond 07.45 uur stond volgens de ANWB niet meer dan 120 kilometer file. Normaal staat rond die tijd al tweehonderd kilometer file.

Cel en tbs geŽist voor verkrachtingen Bollenstreek

Tegen een 37-jarige man uit Voorschoten is donderdag elf jaar cel en tbs geëist voor het verkrachten van vier vrouwen in de Bollenstreek. Ook zou hij kinderporno in bezit hebben gehad en een luchtdrukwapen bij zich hebben gedragen.

Drie van de verkrachtingen, die voor veel onrust zorgden in de regio, vonden dit jaar plaats. De eerste was op 25 juli in Noordwijk. Daarna volgden twee verkrachtingen op 11 augustus in Voorschoten en op 1 september in Hillegom. De slachtoffers waren twee vrouwen van 23 en 24 jaar en een meisje van 15.

Na de verkrachting op 25 juli werd op basis van DNA-sporen duidelijk dat de dader ook achter de verkrachting van een 21-jarige vrouw op 2 augustus 2002 in Voorhout zat. Alle vrouwen werden van hun fiets getrokken en naar bosjes langs de weg gevoerd waar ze werden verkracht. Ook kregen de slachtoffers een doek of kledingstuk op hun hoofd, zodat ze de dader niet konden zien.

Na de eerste verkrachting van dit jaar werd een groot onderzoek opgestart. Ondanks diverse waarschuwingen aan vrouwen in de regio 's nachts niet alleen over straat te gaan vonden toch nog twee verkrachtingen plaats.

Het vierde slachtoffer verklaarde een motor te hebben gehoord en te zijn ingehaald door een motor. Vlak bij de plek waar ze werd verkracht stonden camera's langs de weg, die die nacht twee keer een motor hadden geregistreerd. Het voertuig bleek op naam van de 37-jarige man te staan.

De verdachte werd kort daarop aangehouden in zijn woning. Tijdens een huiszoeking werd een deel van de stof die was gebruikt om de gezichten van de vrouwen te bedekken gevonden. De man heeft alle vier de verkrachtingen bekend.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

[WK] Tweede goud voor Lochte in wereldrecord

Ryan Lochte heeft bij het wereldkampioenschap kortebaan in Dubai zijn tweede gouden plak binnen. Na winst op de 200 meter vrije slag, won hij vandaag ook de 400 meter wisselslag. De Amerikaan tikte aan in 3.55,50, een nieuw wereldrecord.

Lochte wilde in Dubai achtmaal goud winnen maar dat zal hem niet meer lukken. Op de openingsdag van het WK werd hij met het Amerikaanse team vierde op de 4x100 meter vrije slag. Lochte komt in Dubai nog uit op de 100 en 200 meter wisselslag, de 200 meter rugslag, de 4x100 meter wisselslag en later vandaag de 4x200 meter vrije slag.

Amerikaan Davies na een jaar klaar voor rentree

Amerikaans international Charlie Davies is klaar voor zijn rentree bij Sochaux. De 24-jarige aanvaller raakte veertien maanden geleden zwaargewond bij een auto-ongeluk. Nu is hij weer 'op negentig procent' en klaar om zaterdag tegen Bordeaux te spelen in de Franse Ligue 1. Davies speelde al diverse wedstrijden in het tweede team van Sochaux.

Davies zat half oktober vorig jaar, tussen twee interlands van het Amerikaanse team in, als passagier in een auto die een ongeluk kreeg. De zeventienvoudig international liep twee botbreuken in zijn rechterbeen, een gebroken elleboog, neus, voorhoofd en oogkas, een gescheurde blaas en een hersenbloeding op. In eerste instantie werd voor zijn leven gevreesd.


Amerikaan Davies na een jaar klaar voor rentree (Foto: Novum)

Assange mag toch op borgtocht vrij

Een Britse rechter heeft donderdag beslist dat Julian Assange, de hoofdredacteur van WikiLeaks, op borgtocht mag worden vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie ging eerder deze week in beroep tegen zijn vrijlating, maar de rechter besloot dat er geen gegronde redenen zijn om Assange langer vast te houden.

Wel moet de Australiër op een vast adres verblijven -een landhuis in het oosten van Engeland, eigendom van Vaughan Smith, aanhanger van WikiLeaks en oprichter van een Londense organisatie voor journalisten. Daarnaast krijgt Assange een elektronische enkelband en moet hij zich dagelijks melden bij de politie.

Buiten de rechtbank ging een gejuich op toen de rechter zijn oordeel uitsprak. Aanklagers probeerden de rechter te overtuigen dat Assange de mogelijkheid wordt geboden om op de vlucht te slaan, maar volgens de rechter zou hij zich in dat geval ernstig verlagen in de ogen van zijn aanhangers.

Assange vecht zijn uitlevering naar Zweden aan, waar hij wordt verdacht van verkrachting en seksuele intimidatie. Hij had zichzelf aangegeven bij de Britse politie.

[WK] Kromowidjojo, Heemskerk door op 100m vrij

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben zich bij het WK kortebaan in Dubai geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag. Heemskerk was met 52,27 het snelste, Europees kampioene Kromowidjojo klokte met 52,34 de tweede tijd.

De Nederlandse vrouwen hebben overigens besloten af te zien van de 4x100 meter wisselslag. De vrouwen zijn bang dat die discipline een te zware wissel zal trekken op hun individuele prestaties dit WK.

Schaatscoaches boos op KNSB

Het besluit om TVM-schaatsster Ireen Wüst een aanwijsplek te geven voor het Europees kampioenschap allround heeft voor onvrede gezorgd bij trainers van de andere commerciële teams. Naast Jac Orie van Control zijn ook Jan van Veen (Hofmeier), Peter Kolder (Team Liga) en Johan de Wit (APPM) niet te spreken over het gevoerde beleid.

"Het is schandalig. Ik ben het er absoluut niet mee eens", aldus Van Veen. "De afspraak is dat alleen iemand wordt aangewezen als hij of zij ver boven de anderen uitsteekt, dat is namelijk de essentie van iemand aanwijzen. Dat is nu niet het geval."

Amerikaan gevang in om godslastering

Een rechtbank in Indonesië heeft een Amerikaanse zakenman tot vijf maanden gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij een moskee was binnengelopen waar op dat moment een gebed gaande was en de kabels uit de luidsprekers had getrokken. Gregory Lloyd Luke werd schuldig bevonden aan godslastering.

Een woordvoerder van het hof op het eiland Lombok zei dat de Amerikaan er nog genadig vanaf was gekomen, omdat hij berouw had getoond en tijdens de hoorzittingen beleefd was.

Luke is zelf een moslim en runt een lodge voor toeristen op een strand. Hij zei dat hij op 26 augustus de moskee was binnengestormd en de kabels uit de luidsprekers had getrokken, omdat hij ze te luid vond.

'City: 100 miljoen euro voor Iniesta'

Het grote 'kerstshoppen' gaat binnenkort van start en daarmee ook de geruchtenmachine. Zo zou Manchester City maar liefst 100 miljoen over hebben voor één enkele speler.

Andrès Iniesta is samen met Lionel Messi en Xavi Hernandez één van de kanshebbers voor de Gouden Bal. Daarnaast is hij Spaans kampioen en werd Spanje door zijn doelpunt wereldkampioen afgelopen zomer. Dat bij elkaar zou hem bovenaan het verlanglijstje van Manchester City hebben geplaatst.

De puissant rijke Citizens hebben een mooi rond bedrag voor ogen om zijn huidige club en de speler te verleiden om naar Engeland te komen: 100 miljoen euro. Dat meldt Yahoo Sports.

De steunpilaar op het middenveld van het wervelende FC Barcelona zou meer dan in de smaak zijn gevallen bij de Arabische oliesjeiks die de scepter zwaaien bij de club uit Manchester. FC Barcelona heeft schulden en dat in combinatie met de aankoop van Ibrahim Afellay doet de Spaanse achterban vrezen dat Iniesta inderdaad zou kunnen vertrekken.

Drie man opgepakt na onderscheppen 316 kilo coke

De politie heeft vorige week een Amsterdammer en twee medeverdachten aangehouden nadat in Zuid-Afrika 316 kilo cocaïne was onderschept. Bij het uitladen van de zeecontainer met rijst uit Suriname zijn in Johannesburg zeven verdachten aangehouden.

De drugsbende werd volgens het landelijk parket van het OM geleid door een 38-jarige Pakistaan, die deze week in Dubai is aangehouden. Hij zou de transporten vanuit Suriname via Mozambique naar Nederland hebben geregeld.

De hoofdverdachte in Nederland is een 48-jarige importeur van meubels, textiel en antiek uit Amsterdam. Bij een 55-jarige medeverdachte uit Purmerend vond de politie 637 kilo hasj en 524 kilo wiet. De totale waarde zou ongeveer drie miljoen euro bedragen. Daarnaast vond de politie in de woningen van de verdachten 110 duizend euro contant geld, een geldtelmachine, een geladen vuurwapen en 43 mobiele telefoons.

De organisatie smokkelde volgens justitie soft- en harddrugs binnen Europa en naar Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Canada en het Midden-Oosten. Ook zou geld zijn witgewassen. De verdachten gebruikten codenamen, wisselden vaak van telefoon, spraken 'versluierde taal' en plaatsten versleutelde berichten op internet.

In het onderzoek heeft de Nederlandse politie samengewerkt met de politie in Engeland, Dubai en Zuid-Afrika.


Drie aanhoudingen na vondst 316 kilo coke (Foto: Novum)

[WK] Schreuder meldt zich af voor 50 meter vlinder

Hinkelien Schreuder zal vanavond niet in actie komen in de halve finales van de 50 meter vlinderslag. Dat is vlak voor de halve eindstrijd van de 100 meter wisselslag en op die laatste discipline denkt Schreuder meer kans te hebben op een medaille.

Vanmorgen eindigde Schreuder op de 50 meter vlinderslag als achtste. Een uurtje later ging ze als zevende door naar de halve finales op de 100 meter wisselslag.

Gears of War schittert in afwezigheid op de VGA

Gears of War design director Cliff Bleszinski is zo’n typische man die makkelijk de aandacht naar zich toetrekt. Soms positief, soms negatief. Voor de VGA had hij in ieder geval via verschillende media laten vallen dat er een bijzondere aankondiging ging komen op de Spike Video Game Awards.

Om precies te zijn zei hij het volgende:“We'll be showing off some new Gears of War gameplay. It's going to be awesome. You're going to love it. It's not what you're expecting.” Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Gears of Wars 3 was totaal afwezig op de VGA. Hoewel dit een aantal uur voor show bekend werd gemaakt door Major Nelson waren mensen toch teleurgesteld en geruchten begonnen overal op te duiken

Rob Fergusson van Epic heeft nu wel via Twitter de zaken recht willen zetten. Het was niet de keus van Epic, maar van Microsoft om de demo van Gears of Wars 3 uit te stellen:”To be clear, the VGA announcement delay comes from Microsoft, not us.”

Dit geeft antwoord op de ‘wie’-vraag, maar zegt niets over de reden. Het vermoeden heerst dat het iets te maken heft met het succes van de Uncharted-serie, hoewel Bleszinski de rivaliteit ontkent door gebruik te maken van een homo-erotische opmerking:”No. Also, I want that game and I want Drake to have my manbabies.” Dus…

'Iers verbod op abortus schendt rechten vrouwen'

Het Ierse verbod op abortus is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op goede medische behandeling bij levensgevaar. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag geoordeeld in een zaak die was aangespannen door drie vrouwen.

Door de uitspraak komt Ierland onder druk te staan om vrouwen wier gezondheid door hun zwangerschap ernstig in gevaar dreigt te komen het recht op abortus te geven. Het land weigert dit tot nu toe, hoewel het Ierse hooggerechtshof al in 1992 oordeelde dat abortus moet worden toegestaan als het leven van de vrouw door haar zwangerschap gevaar loopt, ook als dat komt doordat de vrouw zelfmoord dreigt te plegen. Momenteel reizen jaarlijks duizenden vrouwen uit Ierland naar het buitenland voor een abortus.

Het hof stelde met zijn uitspraak een van de drie procederende vrouwen in het gelijk. Het betreft een in Ierland wonende Litouwse, die tijdens haar zwangerschap met succes chemotherapie onderging en bang was dat haar ziekte door de zwangerschap zou terugkeren. Ze vertelde het hof dat haar artsen dit risico bevestigden, maar stuk voor stuk weigerden toestemming te geven voor een abortus. Ze liet haar zwangerschap uiteindelijk in Engeland afbreken.

De twee andere klagende partijen kregen geen gelijk van het hof, omdat ze niet hadden aangetoond dat hun zwangerschap hun gezondheid in gevaar bracht. Een van hen wilde een abortus omdat ze geen alleenstaande moeder wilde worden en de ander had al vier kinderen, over wie ze de voogdij was kwijtgeraakt.

De uitspraak van Ierse hooggerechtshof uit 1992 betrof het geval van een 14-jarig meisje dat was verkracht door haar buurman en daarbij zwanger was geraakt. Ze wilde naar Engeland reizen voor een abortus, maar de autoriteiten probeerden haar tegen te houden met het argument dat ze geen medewerking konden verlenen aan een illegale daad, zelfs al dreigde het meisje zelfmoord te plegen. Er werd toen wel een wet aangenomen die vrouwen het recht gaf naar het buitenland te reizen voor een abortus. De regering stelt zich op het standpunt dat het recht op abortus om medische redenen niet wettelijk geregeld hoeft te worden, omdat in Ierland ook nu jaarlijks al honderden abortussen worden uitgevoerd, zonder dat dit in de openbaarheid komt.


Hof: Iers verbod op abortus schendt rechten vrouwen (Foto: Novum)

Nog geen vonnis in moordzaak Zeist

De rechtbank in Utrecht heeft donderdag nog geen straf opgelegd in de Zeister brandmoord. De rechtbank oordeelde in een tussenvonnis dat het onderzoek naar de 29-jarige verdachte niet volledig is geweest en heeft de zaak heropend. Het Openbaar Ministerie had onlangs 23 jaar celstraf geëist.

De 29-jarige vrouw vermoordde volgens het OM in december vorig jaar uit jaloezie een andere vrouw op een galerijflat in Zeist door haar met een brandbare vloeistof te overgieten en haar in brand te steken. Het slachtoffer overleed kort daarna in een ziekenhuis. Getuigen verklaarden dat de vrouw moest huilen toen bekend werd dat het slachtoffer ging trouwen met de man die zij leuk vond.

De rechtbank kon nog niet oordelen of de verdachte toerekeningsvatbaar was en wil dat ze nader wordt onderzocht. Een psycholoog van het Pieter Baan Centrum zei dat de vrouw klem zat tussen twee culturen. "Ze kwam in een spagaat tussen de twee culturen en het is goed denkbaar dat er een intern conflict bestond tussen het leven dat ze wilde, in vrijheid en autonomie, en de wens van haar familie voor het behoud van de eer van de familie en de traditioneel Afghaanse normen en waarden en de angst voor verstoting."

Op een aansteker die op de galerij van de flat werd gevonden is DNA-materiaal van de 29-jarige aangetroffen. Daarnaast heeft een getuige verklaard dat ze op 9 december, twee dagen na het incident, een brandwond op haar rechterhand had.

De rechtbank kwam wel al tot de voorlopige conclusie dat de vrouw het slachtoffer door brandstichting van het leven heeft beroofd. De vrouw had zich bij de politie gemeld met de mededeling dat ze vermoedelijk iemand vermoord had, maar zegt zich niets te kunnen herinneren. Ze heeft verschillende verhalen verteld over het ontstaan van de wond.

Wanneer de zaak weer voor de rechter komt is nog niet bekend. In ieder geval binnen drie maanden volgt weer een zitting.

Adriano: "Ik blijf bij AS Roma"

AS Roma-spits Adriano heeft geen plannen om die club te verlaten. Dat zegt de Braziliaanse spits vandaag in de Italiaanse krant Corriere dello Sport.

"Roma is mijn team en dat zal zo blijven." De afgelopen weken werd Adriano, die in Rome niet op veel speeltijd kan rekenen, in verband gebracht met een overgang naar Corinthians in zijn vaderland.

Adriano kwam afgelopen zomer naar Roma, maar worstelt sindsdien met zijn gewicht en conditie. In de aanval van de Giallorossi heeft hij bovendien met Francesco Totti, Mirko Vucininc, Marco Borriello en Jérémy Menez stevige concurrentie. De 28-jarige Braziliaan, die eerder in Italië bij Internazionale, Fiorentina en Parma speelde, kwam tot nu toe vijf keer in actie voor Roma, waarvan een keer in de basis.


Adriano: "Ik blijf bij AS Roma" (Foto: Novum)

AH overweegt juridische stappen tegen vakbonden

Koninklijke Ahold dochter Albert Heijn (AH) overweegt juridische stappen te nemen tegen de vakbonden vanwege stakingen bij verschillende distributiecentra. Dit meldt het supermarktbedrijf donderdag.

"We zullen de rechter vragen om de stakingen te verbieden als de schade onevenredig groot wordt", zegt AH-woordvoerder Jan Christiaan Hellendoorn tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

"Daarnaast zullen we naar de rechter stappen als vakbondsleden werkwilligen blijven tegenhouden, zoals eerder vandaag is gebeurd", meldt de woordvoerder. Hij licht toe dat donderdagmorgen bij het centrale distributiecentrum in Geldermalsen ongeveer 70 uitzendkrachten door leden van FNV Bondgenoten zijn tegengehouden.

FNV-bestuurder Marcel Nuyten bevestigt het incident, maar volgens hem is daar niets illegaals aan. "Het betreft uitzendkrachten die door Albert Heijn zijn ingehuurd om werk van stakende vaste medewerkers over te nemen en dat is besmet werk", aldus de vakbondsbestuurder.

Nuyten voegt toe geen reden te zien om terug te gaan naar de onderhandelingstafel. "We hebben een eindbod gedaan voor een CAO met een loonstijging van 2 procent en een looptijd van een jaar. Dat is ons eindbod", zegt Nuyten.

AH-woordvoerder Hellendoorn meldt nog dat de gevolgen van de stakingen in de distributiecentra zich in de loop van donderdag hebben beperkt tot het niet beschikbaar hebben van bepaalde artikelen in ongeveer 15 van in totaal 210 winkels, die vanuit het distributiecentrum in Zaandam worden bevoorraad.


Albert Heijn overweegt stappen tegen vakbonden (Foto: Novum)

Kerstomzet supermarkten hoger dan vorig jaar

Nederlandse consumenten besteden dit jaar in de kerstperiode 4 procent meer in supermarkten dan een jaar geleden. Dit verwacht het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De branchevereniging rekent op een kerstomzet van 810 miljoen euro, terwijl de kerstverkopen een jaar eerder uitkwamen op 778 miljoen euro.

Het CBL rekent erop dat consumenten in de week voorafgaand aan de kerstdagen rond 200 miljoen euro meer uitgeven aan boodschappen dan in een normale week.


Kerstomzet supermarkten hoger dan vorig jaar (Foto: Novum)

Opstelten eist einde bonnenquotum Utrecht

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de korpschef van de politie in Utrecht gesommeerd te stoppen met het stellen van een bonnenquotum. Ook heeft hij de burgemeester van de Domstad, Aleid Wolfsen, aangesproken op het voorgenomen bonnenquotum.

Een politiechef liet onlangs weten dat agenten jaarlijks 160 bonnen moeten uitschrijven. Dit zou een richtpunt zijn in de beoordeling van agenten.

Opstelten heeft echter al meerdere keren laten weten van de bonnenquota af te willen. "De minister is helder: bonnenquota behoren tot het verleden", liet een woordvoerder donderdag weten. "Hij heeft dat de burgemeester en de politie nogmaals duidelijk gemaakt. Zij hebben aangegeven ermee te stoppen."

Bloedig treffen tussen partijen Ivoorkust

Met traangas en schokgranaten probeerden veiligheidstroepen in de Ivoriaanse stad Abidjan groepen met stenen gooiende demonstranten uiteen te slaan. Zeker drie mensen werden doodgeschoten tijdens een bloedige confrontatie tussen aanhangers van de twee mannen die het presidentschap van het West-Afrikaanse land opeisen en de politie.

De meeste winkels en bedrijven in Abidjan hadden uit voorzorg de deuren gesloten en de straten waren op een enkele agent of militair na uitgestorven. In diverse delen van de stad brak geweld uit toen veiligheidstroepen probeerden te verhinderen dat groepen mensen zich konden aansluiten bij grotere menigten.

Oppositieleider Alassane Ouattara -volgens de internationale gemeenschap de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen- heeft zijn aanhangers opgeroepen de controle te bemachtigen over staatsinstituten. Zijn aanhangers zwoeren donderdag een protestmars te houden naar het gebouw van de staatstelevisie om daar een nieuwe chef te installeren. Troepen van Gbagbo hebben zich inmiddels op en rond het gebouw verschanst en wachten de gebeurtenissen af. Als de twee partijen elkaar treffen is een bloedige confrontatie verre van ondenkbaar.

Vrijdag wil Ouattara een nieuwe protestmars houden om andere overheidsgebouwen in te nemen.

Woensdag sprak secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, de vrees uit dat de situatie in Ivoorkust kan leiden tot een nieuwe burgeroorlog.

"De komende twee dagen bepalen alles", zei verkoper Jean-Claude N'dri. "Het is alles of niets. Ze (de politie, red.) gebruiken momenteel alleen traangas, maar als dit doorgaat gaan ze met scherp schieten."

Vijfde boekverfilming voor Carry Slee

Opnieuw wordt een boek van Carry Slee verfilmd. De bestseller Razend wordt volgend jaar omgezet in een film, maakten de producenten donderdag bekend. De opnamen voor de jongerenfilm gaan in mei van start, eind januari start de zoektocht naar hoofdrolspelers.

Razend is het vijfde boek van Slees hand dat op het witte doek verschijnt. Eerder werden Afblijven, Timboektoe, Radeloos en Lover of Loser omgezet in een film. "Voor de vijfde keer wordt een van mijn bestsellers verfilmd", jubelt de 61-jarige schrijfster. "Dat wordt weer knallen."

Het boek en de film gaan over Sven en Rozemarijn die allebei geconfronteerd worden met ingrijpende problemen. De jongeren moeten elkaar helpen het hoofd boven water te houden.

Het scenario van de film wordt geschreven door Dick van den Heuvel en Maria Peters. Van den Heuvel bewerkte kinderboeken als De Zevensprong en De Brief voor de Koning voor het theater, Peters pende eerder de scenario's voor kinderfilms als Kruimeltje, Pietje Bell en Afblijven.

Dave Schram tekende voor de regie van Razend. Hij regisseerde eerder de op Slees boeken gebaseerde films Timboektoe, Radeloos en Lover of Loser. "Voor de verfilming van Razend zal de lat opnieuw een stukje hoger worden gelegd", reageert Schram. "Het gaat een spannende en vooral ook spectaculaire film worden, gebaseerd op een heel mooi scenario."

Omdat dans een grote rol speelt in het verhaal, is Roberto Da Costa aangetrokken. De choreograaf verzon eerder danspassen voor de show So You Think You Can Dance. Razend moet in oktober in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.


Carry Slee (Foto: Novum)

Heerlenaar krijgt van hof geen tbs voor moord

Een 27-jarige man uit Heerlen is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van veertien jaar voor de moord op een 22-jarige stadsgenoot. Dat is vier jaar meer dan hij eerder van de rechtbank in Maastricht kreeg, maar het hof in Den Bosch legt hem daarentegen geen tbs met dwangverpleging op.

De man schoot op 1 november 2008 na een ruzie een kogel door het hoofd van een man bij een tankstation in Heerlen. Hij verklaarde zelf dat hij de trekker per ongeluk overhaalde door een tic.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep opnieuw tien jaar cel en tbs gevraagd. De man kreeg in hoger beroep geen tbs met dwangverpleging, omdat er volgens het hof geen verband is tussen de moord en zijn antisociale persoonlijkheidsstoornis en zwakbegaafdheid.

De Heerlenaar kreeg bovenop de veertien jaar voor moord nog vier maanden cel voor de mishandeling van zijn vriendin. Dat was ook in 2008.

ATP-toernooi New Haven verhuist

Het ATP-toernooi van New Haven houdt op te bestaan. De mannen komen vanaf volgend jaar in de week voor de US Open in actie in Winston-Salem in het Amerikaanse Noord-Carolina. Dat maakte de ATP deze week bekend. Daar wordt op de universiteit van Wake Forest een nieuw tennispark gebouwd. In New Haven werd op het terrein van de Yale universiteit gespeeld.

Het nieuwe toernooi krijgt een deelnemersveld van 48 spelers en een prijzengeld van 625 duizend dollar. De verhuizing is niet de enige in de Amerikaanse tenniswereld in de afgelopen jaren. Vorig jaar verkaste het toernooi van Indianapolis naar Atlanta. De vrouwen blijven wel spelen in New Haven.

Belgische Persgroep aast op SBS-zenders

Het Vlaamse mediabedrijf De Persgroep, dat al in Nederland actief is, toont interesse voor drie zenders van SBS Nederland. Dat meldde de Vlaamse krant De Morgen donderdag. Het dagblad maakt deel uit van De Persgroep.

De Duitse mediagigant ProSiebenSat1, de eigenaar van SBS Nederland, overweegt Veronica, SBS6 en Net5 in de etalage te zetten. De Telegraaf Media Groep en mediatycoon John de Mol lieten ook al blijken belangstelling te hebben voor een overname.

De Persgroep geeft in Nederland Trouw, het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en het Parool uit en bezit ook de radiozender Q-music.

Belgische Persgroep aast op SBS-zenders
Belgische Persgroep aast op SBS-zenders (Foto: ANP)

Vijf jaar cel voor miljoenenoplichting Delta Lloyd

Een 32-jarige man uit Rijswijk is donderdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor miljoenenoplichting van verzekeraar Delta Lloyd. Ook moet hij bijna 4,5 miljoen euro aan zijn voormalige werkgever terugbetalen.

Justitie had tweeënhalf jaar gevangenisstraf geëist, maar de rechtbank vond die straf niet hoog genoeg. De rechtbank acht bewezen dat de Rijswijker in de drie jaar dat hij voor de verzekeraar werkte met behulp van aannemers heeft gefraudeerd. Hij vervalste opdrachten en liet fictieve facturen indienen bij de verzekeraar. Die betaalde deze uit, waarna het geld terechtkwam bij bv's van de Rijswijker. In totaal maakte de man 4,5 miljoen euro buit.

Delta Lloyd startte in 2008 een intern onderzoek naar aanleiding van dubieuze facturen. Dat leidde naar de Rijswijker. Het bedrijf deed aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting. Volgens de rechtbank nam de Rijswijker het initiatief tot het indienen van de valse facturen.

Naast de Rijswijker zijn er nog veertien verdachten in de zaak, allemaal aannemers. Negen van hen hebben schikkingen met de verzekeraar getroffen. De andere vijf zijn veroordeeld tot celstraffen variërend van een jaar tot werkstraffen en geldboetes.

Bouw kolencentrales op losse schroeven

De bouw van drie kolencentrales in Nederland mag niet doorgaan als hierdoor de normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen worden overschreden. Maar onmogelijk wordt de bouw hierdoor niet, stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een advies.

Milieuorganisaties en de Nederlandse overheid liggen met elkaar in de clinch over de bouw van twee kolencentrales in Rotterdam en een in de Eemshaven. Volgens Greenpeace mogen de centrales niet worden gebouwd omdat Nederland dan uitstootnormen overschrijdt.

De staat heeft eerder aangegeven dat het niet lukt om aan die normen te voldoen. Nu zegt de overheid echter dat volgens de laatste prognoses wel aan de normen wordt voldaan.

De Raad van State moet een oordeel in de twist vellen en vroeg het Europees Hof van Justitie om advies. Voordat die advies geeft, brengt de advocaat-generaal een voorlopig advies uit. Dit is donderdag gebeurd. Dat advies wordt meestal overgenomen door het Hof.

De milieuvergunning moet volgens de advocaat-generaal worden geweigerd als de normen hierdoor dreigen te worden overschreden. "Dat betekent niet dat de bouw zeker niet door kan gaan", zegt een woordvoerder van het hof. "Als Nederland de claim dat de normen niet worden overschreden goed kan onderbouwen, mag de bouw gewoon doorgaan."

Greenpeace stelt dat het afblazen van de bouw van de kolencentrales een stap dichterbij is. GroenLinks-raadslid in Rotterdam Arno Bonte wil dat de bouw van de twee kolencentrales op de Maasvlakte 'per direct' wordt stopgezet.

Jongste vrouwelijke hoogleraar (29) in Eindhoven

De 29-jarige Maaike Kroon is donderdag benoemd tot hoogleraar Scheidingstechnologie in Eindhoven. Ze is de jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland, meldt de Technische universiteit Eindhoven.

Op de technische universiteiten in Nederland zijn er geen hoogleraren onder de 30 jaar, weet Kroon. In Leiden werd vijf jaar geleden wel een 29-jarige vrouw als hoogleraar benoemd.

Kroon, die al veel prijzen in de wacht sleepte, is blij met de benoeming. "Het is van groot belang dat ik nu mensen kan gaan zoeken om een eigen onderzoeksgroep op te zetten", laat ze weten.

De nieuwbakken professor hoopt bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van energiezuinige toepassingen in de chemische industrie en het bevorderen van duurzame energie. "Het scheiden van deeltjes kan veel energie-efficiënter met behulp van nieuwe hybride materialen en ionische vloeistoffen."

Kroon begon in 1999 met haar studie chemische technologie aan de TU Delft en haalde in 2004 cum laude haar ingenieursdiploma. Twee jaar later promoveerde ze in Delft, ook cum laude. Na haar promotie werkte Kroon onder meer in een onderzoekscentrum in Barcelona en bij de Stanford University in de VS.


(Foto: Novum)

Doek valt voor Haarlem Basketbalweek

Er komt geen vervolg op de Haarlem Basketballweek. Over twee weken zou het toernooi als Haarlem Basketball Classic nieuw leven worden ingeblazen, maar een begrotingstekort gooide roet in het eten. "Het is afgelopen, het is over en uit en dat doet heel erg veel pijn. Een uit de hand gelopen hobby is niet meer genoeg in deze tijd", verklaart Marloes Voskuilen namens de organisatie.

Vorig jaar ging de Basketballweek al niet door omdat het bedrijf dat de rechten om het toernooi te organiseren failliet ging. Daardoor kwamen de rechten bij de gemeente Haarlem te liggen die met de oude organisatoren in zee ging. Een goed deelnemersveld was verzameld, maar door het afhaken van de Belgische nationale ploeg was er geen zekerheid dat alle kosten door de kaartverkoop zouden kunnen worden gedekt. Het tekort bedraagt 26 duizend euro.

De Haarlem Basketball Week werd in 1982 voor het eerst georganiseerd en was jarenlang een groot succes. Aan het begin van deze eeuw kwam de klad erin en na de editie van 2002 duurde het vier jaar voor er een vervolg kwam. In 2007 ging het toernooi voor het eerst als Amsterdam Haarlem Basketball Week door het leven waarbij om het jaar in Amsterdam en Haarlem werd gespeeld, maar ook dat kon het toernooi niet redden.

Mountainbiker Van Houts betrapt

De Nederlandse mountainbiker Rudy van Houts is betrapt op het gebruik van het middel clenbuterol. Dat is hetzelfde middel waar tijdens de Tour de France van dit jaar sporen van werden gevonden bij Alberto Contador. Bij Van Houts werden de sporen na een controle gevonden nadat hij net was teruggekeerd uit Mexico.

Van Houts, de Nederlands kampioen, heeft net als Contador dopingexpert Douwe de Boer ingeschakeld. Net als Contador wijt Van Hout de positieve test aan het eten van vlees.

"We hebben in Mexico veel vlees gegeten en het zou dus heel goed kunnen dat de clenbuterol daar in heeft gezeten," aldus Van Houts die ook zelf om een haaranalyse heeft gevraagd.

Ook atletiekwereld krijgt biologisch paspoort

De internationale atletiekfederatie IAAF zet het biologische paspoort in in de strijd tegen doping. Volgens de federatie is dat programma al begonnen en wordt er tijdens het komende WK atletiek eind augustus in het Zuid-Koreaanse Daegu een 'ambitieus en ongekend' bloedtestprogramma ingezet. Alle bloedcontroles van de deelnemende atleten worden volledig in het paspoortprogramma opgenomen.

Het biologische paspoort wordt onder meer al bij het wielrennen en het schaatsen ingezet. Daarbij worden van alle afgenomen dopingtests bepaalde waarden opgeslagen zodat gecontroleerd kan worden op afwijkingen die op dopinggebruik kunnen wijzen.

De bekendmaking komt een week nadat in Spanje een groot dopingonderzoek begon waarin veel atleten en trainers als verdachten worden gezien. Eerder was er in de Verenigde Staten al een groot dopingschandaal rondom het Balco-laboratorium. Onder anderen Marion Jones was daarbij betrokken.

Games zijn populairste kerstgadget

Games en spelcomputers zijn een populairder kerstcadeau dan andere elektronica zoals mobiele telefoons, camera's en mp3-spelers. Dat blijkt althans uit cijfers van de Amerikaanse online cadeauservice Giftmeister.


Volgens de website heeft 38 procent van haar twintigduizend gebruikers de afgelopen maand een spelcomputer of game gekocht. De bewegingsgevoelige Kinect-camera voor de Xbox 360 is het op twee na meest geliefde cadeau, terwijl de Playstation 3 goed is voor een vijfde plek.

Games en spelcomputers zouden vooral voor mannen worden gekocht. Bij vrouwen zijn digitale camera's het meest populaire cadeau binnen de gadgetcategorie deze kerst.

Mass Effect 2 gebruikt Mass Effect 3-engine

BioWare heeft bekendgemaakt dat de PlayStation 3-versie van Mass Effect 2 gemaakt is op een nieuwe engine die ook gebruikt wordt voor Mass Effect 3. Dit is ook volgens BioWares Jesse Houston de meerwaarde van de PlayStation 3-versie.

Volgens Houston hebben ze het verhaal en alle andere elementen die Mass Effect 2 zo goed maakten genomen en in de Mass Effect 3-engine gestopt. Verder zei Houston dat de PlayStation 3 belangrijk is voor de Mass Effect-serie. Zo zal Mass Effect 3 gelijktijdig uitkomen op drie platforms:

"PlayStation 3 is now an integral part of the Mass Effect effect franchise and will be right there alongside the Xbox and PC versions of the game and Mass Effect 3 will receive a simultaneous launch on all three platforms come release day."

Hoe was je weekendwip? (Deel 12)

Dan ziet hij haar, ze staat bij de kassa. Wat is het toch een mooie meid. Ze ziet hem niet, maar trekt haar jas aan, terwijl ze naar de vrouw achter de kassa roept: “Tot morgen, Edith!” “Zo, ken je me niet meer?” vraagt Michael. Shirley draait zich met een ruk naar hem om. “Jeetje! Ik dacht dat je verongelukt was of zo! Je kwam altijd elke week en toen zag ik je ineens nooit meer.” Ziet Michael het nu goed? Heeft ze tranen in haar ogen?

Eerste schaatswinst Bart de Vries

Bart de Vries heeft voor het eerst in zijn carrière winst geboekt in een schaatsmarathon. De rijder won gisteravond op de vijf kilometer lange FlevOnice in Biddinghuizen de eerste wedstrijd in de Super Prestige. In de race die ook meetelt in de KPN Cup werd Christijn Groenenveld tweede voor Rob Busser.

Met nog dertig van de 75 kilometer te gaan ontsnapte een kopgroep van zeven uit het peloton. De Vries wist met vier anderen op twee ronden van het einde aansluiting te vinden bij de leiders. Vervolgens maakte de broer van Bob en Elma de Vries het af in de sprint. "Ik had er nooit meer op gerekend. Maar mijn dag kan niet meer stuk. Ik ben nu niet meer het lelijke eendje van de familie," zei de winnaar.

De vrouwen reden een wedstrijd over vijftig kilometer. Sandra 't Hart was de snelste voor Carla Zielman en Mariska Huisman.

Davids: "N.E.C. kan na winterstop verrassen"

Lorenzo Davids is dit seizoen een vaste waarde bij N.E.C. Nijmegen. Aan het einde van dit seizoen loopt zijn contract af.

Het is bekend dat Feyenoord graag transfervrije spelers wil hebben. "Ik heb daar natuurlijk met veel plezier gespeeld", zegt Davids in VI. "Wie weet wat de toekomst brengt. Als Feyenoord interesse zou tonen, zou ik daar zeker over nadenken."

Davids is dit seizoen van vaste waarde voor Wiljan Vloet. "Elke ploeg die in Nijmegen op bezoek komt, heeft het lastig tegen ons. We kunnen na de winterstop zeker verrassen", denkt Davids. "Eigenlijk staan we nog wat te laag, gezien onze kwaliteiten."

"We hebben nu alle tegenstanders gezien. N.E.C. heeft het goed gedaan als we in het linkerrijtje eindigen", besluit hij.

'Castaignos naar Internazionale'

Internazionale heeft Tottenham Hotspur en Arsenal geklopt in de strijd om Luc Castaignos. De 18-jarige aanvaller van Feyenoord is met Inter akkoord over een contract. De winnaar van de Champions League reist volgende week naar Rotterdam af. Dit meldt Goal.com.

De berichten over een transfer van Castaignos deden de afgelopen weken al de rondte. Zelf wilde hij er na afloop van Feyenoord - Excelsior weinig over kwijt.

Voor het noodlijdende Feyenoord is een transfer van Castaignos een prettige financiële injectie. Castaignos blijft nog tot de zomer van 2012 in De Kuip voetballen. Inter troeft Arsenal en Tottenham af, die beide ook geïnteresseerd waren in de talentvolle aanvaller. In de laatste zeven wedstrijden scoorde Castaignos vijf keer.

"Castaignos tekent volgende week een contract bij Inter, maar zal nog achttien maanden bij Feyenoord blijven om zich verder te ontwikkelen", zegt een Nederlandse bron aan Goal.com. "Hij wil Feyenoord nog niet verlaten omdat hij zichzelf te jong vindt, maar Inter wil niet nog twee seizoenen wachten."

In zijn tijd bij Oranje-17 werd Castaignos topscorer aller tijden van dat elftal met dertien doelpunten. Een categorie hoger, bij Oranje-19, maakte hij opnieuw een fraai aantal van negen doelpunten. Albert Stuivenberg, bondscoach van Oranje-17, vergeleek Castaignos al eens met Thierry Henry.

Orie: "Ook sprinters aanwijzen"

Control-trainer Jac Orie wil dat de KNSB naast Ireen Wüst meer rijders aan gaat wijzen voor de grote toernooien. Wüst is door haar klasseringen al zeker van het Europees kampioenschap allround en kan zich dankzij de aanwijsplek volledig gaan concentreren op het NK Sprint.

Orie gunt Wüst de aanwijsplek, maar de schaatsbond moet het volgens hem daarbij niet laten. "Als de KNSB Ireen Wüst aanwijst voor het EK allround, moet de bond ook kijken naar andere schaatsers die bij de besten van de wereld horen. Margot Boer, Laurine van Riessen, Simon Kuipers en Stefan Groothuis moet je aanwijzen voor de WK sprint. Als je naar hun resultaten kijkt in de wereldbekerwedstrijden, maken ze kans op het podium bij de WK."

Orie heeft zijn ongenoegen geuit bij de KNSB. "Ik heb ook antwoord gekregen. De bond wil er niets aan doen," zei de trainer die wil dat meer rijders op een beschermde status kunnen rekenen. "Want dan kun je toch je voorbereiding beter afstemmen op het belangrijkste evenement van het jaar en risico's beperken. Nu moeten de sprinters toch ook pieken op de NK eind december, omdat zij zich wel dienen te kwalificeren voor de WK."

"Ik ben het helemaal niet oneens met aanwijzen, maar als je dan A zegt, moet je ook B zeggen. In dit geval dus niet alleen naar Wüst kijken, maar ook naar andere wereldtoppers. Jammer dat de bond dit niet vooraf met de ploegen heeft besproken. Het komt erg abrupt naar buiten."

Liefdadigheidsgames goed voor zeven ton

Met de verkoop van vijf games is binnen een dag zevenhonderdduizend euro opgehaald voor het goede doel. Verschillende gamestudio's stellen hun games gratis beschikbaar om kinderorganisatie Child's Play en de Amerikaanse internetrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation te steunen. Kopers kunnen zelf bepalen hoeveel ze doneren. Na 24 uur heeft de 'Humble Indie Bundle'-actie bijna zeven ton opgebracht. De actie loopt nog vijf dagen.

De Humble Indie Bundle bestaat uit vijf spellen van verschillende onafhankelijke ontwikkelaars. Het vorig jaar uitgebrachte puzzelavontuur Braid en het prijswinnende avontuur Machinarium maken deel uit van het pakket. De bundel is ruim 91 duizend keer verkocht met een gemiddelde aanschafwaarde van omgerekend 5,49 euro.

Het is de tweede keer dat een 'Humble Indie Bundle'-actie wordt gehouden. In mei werd in een week tijd omgerekend ongeveer achthonderdduizend euro opgehaald. De twee goede doelen kregen toen ieder 247 duizend euro, terwijl de ontwikkelaars ieder zo'n tachtigduizend euro verdienden.


Dader de cel in bij negeren voorwaarde

Daders die een bijzondere voorwaarde van hun straf overtreden, moeten direct achter de tralies worden gezet. Het gaat bijvoorbeeld om veroordeelden die als bijzondere voorwaarde bij hun voorwaardelijke straf een contactverbod, meldplicht, locatieverbod of alcohol- en drugsverbod opgelegd hebben gekregen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft donderdag een voorstel dat dit regelt naar de Tweede Kamer gestuurd.

Op deze manier moeten slachtoffers en hun directe omgeving beter worden beschermd tegen de dader. Ook is het 'van belang voor de geloofwaardigheid en de effectiviteit van het werken met bijzondere voorwaarden en reclasseringstoezicht', schrijft Teeven. Bovendien werkt de dreiging van celstraf als een stok achter de deur voor de daders om niet opnieuw de fout in te gaan.

Momenteel gebeurt het nog dat bij overtreding van de voorwaarden van een voorwaardelijke straf de proeftijd wordt verlengd of de voorwaarden worden aangescherpt. Daar moet een einde aan komen, vindt Teeven. Het OM moet eisen dat de dader zijn voorwaardelijke straf uitzit als hij over de schreef gaat.

Dronken David Arquette herkende Tom Cruise niet

David Arquette kwam onlangs Tom Cruise tegen op een feestje, maar herkende de acteur niet omdat hij dronken was. Arquette, die de afgelopen tijd vaak naar de fles greep om zijn liefdesverdriet te vergeten, noemde Cruise in zijn beschonken bui Sean.

"Ik was een beetje de weg kwijt", vertelde Arquette woensdag in de radioshow van Howard Stern. "Ik schaamde me kapot." De acteur, die in oktober bekendmaakte te gaan scheiden van Courteney Cox, zegt de borrels nu uit zelfbescherming te laten staan.

"Iedereen is bezorgd om me", bekende Arquette, die wekelijks een psychiater bezoekt. "Het is iets persoonlijks, iets traumatisch", legt hij uit over zijn zucht naar drank. Hij zegt voorlopig nuchter te blijven. "Als ik drink, sla ik door", weet de acteur. "Ik ga de komende tijd niet drinken."

De 46-jarige Courteney Cox en de 39-jarige Arquette lieten in oktober weten na een huwelijk van elf jaar uit elkaar te gaan. De twee ontmoetten elkaar in 1996 op de filmset van Scream.


Dronken David Arquette herkende Tom Cruise niet (Foto: Novum)

Mensenhandelaren opgepakt in Friesland

De Friese politie heeft dinsdag drie Roemenen aangehouden voor mensenhandel. Het gaat om twee mannen van 24 en 25 jaar en een 24-jarige vrouw, laat de politie donderdag weten.

De verdachten zouden landgenoten in de illegale prostitutie hebben gedwongen. De verdachten werden aangehouden op de N32 bij Wirdum en in Heerenveen.

De politie wil niet veel over de zaak kwijt omdat het onderzoek nog loopt. Een woordvoerder zegt daarom niet om hoeveel slachtoffers het gaat, of het om minderjarigen gaat en of meer aanhoudingen worden verwacht.

Di Montezemolo herhaalt: "Drie auto's per team"

Ferrari-president Luca di Montezemolo pleit nog steeds voor drie auto's op de Formule 1-grid. De Italiaan vindt het beter voor de sport dat de topteams een extra bolide in kunnen zetten in plaats van te rijden met achterhoede teams die zich niet kunnen bemoeien met de punten.

"Het is beter dat er drie Ferrari's aan de start staan dan dat er teams meedoen die zelfs in de GP2 niet kunnen meekomen," zei Di Montezemolo tegen Autosprint. "Ik vind dat niet meer dan logisch, en Bernie Ecclestone is het met me eens. De teams en de FIA bespreken de mogelijkheid om het over een jaar of drie in te voeren. Wij van Ferrari maken ons er in ieder geval hard voor, terwijl ook Frank Williams, die eerst één van de grootste tegenstanders was, nu overstag is."

De Italiaan maakt werk van zijn plannen en hoopt mocht dat het zo ver zijn dat de derde Ferrari niet door zijn eigen team gerund hoeft te worden. "Het zou perfect zijn als een Amerikaanse equipe als Penske of Ganassi deze taak op zich zou nemen. Zij zijn daar zeer geschikt voor, en het zou helemaal mooi zijn als ze een Amerikaanse rijder achter het stuur zouden zetten."

A7 tijdelijk dicht door gladheid

De A7 in Groningen richting Duitsland is donderdag tijdens de ochtendspits anderhalf uur dicht geweest wegens extreme gladheid. Er gebeurden zes ongelukken door het gladde wegdek. Bij twee ongelukken raakten automobilisten lichtgewond. Bij vier ongelukken was er slechts materiële schade, meldt de politie.

Rond 08.15 uur werd de weg bij Zuidbroek afgesloten over een lengte van dertig kilometer. De verongelukte auto's zijn weggesleept. Twee strooiwagens maakten de weg weer begaanbaar, waarna de rijbaan rond 10.00 uur werd vrijgegeven.

Winstverwachting Square Enix fors naar beneden

Het uitstel van de actiegame Deux Ex: Human Revolution heeft er mede voor gezorgd dat de Japanse game-uitgever Square Enix zijn winstverwachtingen naar beneden heeft bijgesteld. De uitgever verwacht in de periode van april tot en met maart volgend jaar omgerekend 8,9 miljoen euro winst te maken in plaats van een beoogde 107 miljoen euro.

Square Enix wil meer tijd investeren in het afwerken van Deux Ex: Human Revolution. De oorzaak van de lage verwachtingen ligt niet alleen bij het uitstel van Deux Ex, maar ook bij de tegenvallende verkoop van Final Fantasy-games. Zo is de grote online game Final Fantasy XIV niet zo populair als dat de uitgever verwacht had. In november waren er in totaal 'slechts' 630-duizend exemplaren van het pc-spel verkocht. Daarnaast is de Playstation 3-versie van de online game uitgesteld.

Square Enix geeft verder aan dat 'een belangrijke game' niet zo goed verkocht heeft als verwacht. Op welk spel het bedrijf doelt, is niet duidelijk. Het zou kunnen gaan om Kane & Lynch 2: Dog Days waarvan, naar schatting van marktanalysewebsite Vgchartz, slechts een half miljoen exemplaren zijn verkocht.


Webber: "Rempedaal brak af in Valencia"

Naar nu blijkt heeft Mark Webber bij zijn crash in Valencia afgelopen zomer zijn rempedaal doormidden getrapt. De Red Bull-rijder probeerde Heikki Kovalainen in te halen, maar raakte de achterzijde van de Lotus, maakte een salto door de lucht en kwam uiteindelijk op vier wielen in de bandenstapels terecht.

"Het was een zeer angstig moment. Het ging allemaal ongelooflijk snel. Ik raakte de achterband van Heikki en ging de lucht in. Ik was op dat moment erg bang dat ik een brug zou raken, want daar heb je er wel een paar van op een stratencircuit. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ik er één had geraakt. Ik kwam met een flinke klap weer terug op het asfalt en trapte daarbij zelfs mijn rempedaal in twee stukken. De jongens hebben nagerekend dat er tussen de 250 en 300 kilo druk moet zijn uitgeoefend op het pedaal," zei Webber tegen BBC Radio.

De beelden van de crash

'Winter-WK Qatar mogelijk, maar lastig'

Het is mogelijk om het WK in Qatar in 2022 in de wintermaanden te spelen om de hitte in de woestijn te ontlopen. Makkelijk zal dat echter niet worden omdat de internationale kalender moet worden aangepast en alle nationale bonden akkoord moeten gaan. Dat zei secretaris-generaal Jerome Valcke van de FIFA vandaag.

Qatar kreeg begin deze maand het WK toegewezen ondanks het feit dat de temperaturen in het Arabische staatje regelmatig boven de 40 graden uitkomen. Qatar beloofde dat alle stadions volledig uitgerust worden met airconditioning, maar toch wordt gevreesd voor de gezondheid van spelers en fans.

Het laten spelen van een aantal wedstrijden in omringende landen, wat FIFA-voorzitter Sepp Blatter vorige week suggereerde, is volgens Valcke goed mogelijk. De keuze om dat te doen is echter volledig aan het oliestaatje.

Man sleurt vrouw op motorkap mee na verkeersruzie

Bij een uit de hand gelopen verkeersruzie in het Friese dorp Surhuisterveen heeft een man een vrouw op zijn motorkap meegesleurd. Hij had daarvoor al zijn portier tegen de vrouw opengegooid, laat de politie weten.

Rond 15.15 uur kregen de 47-jarige man en de 34-jarige vrouw ruzie op de Fossemastraat. De verdachte gooide zijn portier tegen de vrouw, waardoor ze gewond raakte aan haar kin. Toen hij vervolgens weg wilde rijden, ging de vrouw voor zijn auto staan om hem tegen te houden.

Dat bracht de man echter niet op andere gedachten. Hij reed de vrouw aan en sleurde haar enkele meters op zijn motorkap mee. Het is niet duidelijk of de vrouw hierdoor verdere verwondingen heeft opgelopen. De man is later in zijn woning aangehouden en zit nu vast.

Regering MaleisiŽ zet rivaal buitenspel

De Maleisische regeringscoalitie heeft donderdag een stemming in het parlement gewonnen om aartsrivaal Anwar Ibrahim en drie van diens bondgenoten als volksvertegenwoordigers voor zes maanden te schorsen. De invloed van de oppositie wordt met deze stap aanzienlijk verkleind.

Door de schorsing beschikt de oppositie over minder dan een derde van de zetels in het parlement. Het wordt hierdoor voor premier Najib Razak eenvoudig om aanpassingen aan te brengen in de grondwet.

Anwar werd geschorst omdat hij in maart in het parlement een valse verklaring zou hebben afgelegd. Na afloop van de stemming donderdag zei hij dat de regering met deze beslissing 'spot met de stem van het volk en voorkomt dat wij onszelf kunnen verdedigen'.

Van Wolfswinkel brengt nacht door in privťkliniek

Ricky van Wolfswinkel heeft gisteren, in de Europa Leaguewedstrijd van FC Utrecht tegen Liverpool, naar alle waarschijnlijkheid zijn sleutelbeen gebroken. De aanvaller bracht vannacht door in een Engelse privékliniek.

"In de privékliniek krijgt hij pijnstillers. In Nederland moet hij dan een operatie ondergaan", aldus trainer Ton du Chatinier.

In elk geval mist Van Wolfswinkel de laatste twee wedstrijden, VVV-Venlo (competitie, uit) en FC Volendam (beker, thuis) van FC Utrecht voor de winterstop.

Poetin: geweld vraagt om strengere handhaving

De gewelddadigheden voor het Kremlin afgelopen weekeinde tonen wederom de noodzaak aan van een striktere vorm van wetgeving en handhaving. Het is daarom belangrijk dat het aanzien van de politie wordt versterkt. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin donderdag gezegd.

Vijfduizend racisten en hooligans kwamen zaterdag bijeen voor het Kremlin en raakten slaags met de politie. Zeker dertig personen raakten gewond, terwijl er openlijk getwijfeld werd aan het vermogen van de Russische autoriteiten om de toename van xenofobie in het land tegen te gaan.

Woensdag voorkwam de politie in de Russische hoofdstad dat racisten slaags raakten met islamitische minderheden in bepaalde stadsdelen. Uit voorzorg werden duizend mensen ingerekend.

In een toespraak die donderdag live op televisie en radio werd uitgezonden zei Poetin dat het geweld het belang van wetshandhaving aantoont. Iedere etnische groep moet beschermd worden en de bevolking moet worden onderwezen om xenofobie te bestrijden, aldus de premier.


Poetin: geweld vraagt om strengere handhaving (Foto: Novum)

Staat moet 76 miljoen van NOS terugvorderen

De Nederlandse staat moet 76 miljoen euro terugvorderen van de NOS. Volgens het Gerecht van de Europese Unie is sprake van ontoelaatbare staatssteun.

Sinds 1994 ontvangen de publieke omroepen zogenoemde ad-hocbetalingen om schommelingen in het budget op te vangen. Nadat de commerciële omroepen hier in 2002 over hadden geklaagd, onderzocht de Europese Commissie de zaak. Die concludeerde in 2006 dat de NOS een bedrag van 76 miljoen euro niet had mogen ontvangen.

De staat en de NOS stapten daarop naar het Gerecht, maar halen daar nu nul op het rekest. De partijen kunnen nog naar het Europees Hof van Justitie stappen.

Kolles tevreden met seizoen HRT

Colin Kolles is tevreden over het eerste seizoen van Hispania Racing in de Formule 1. De Spaanse renstal worstelde voortdurend met zowel de financiële middelen als de snelheid, maar eindigde uiteindelijk in het constructeurskampioenschap toch voor Virgin Racing.

"Het was een moeizaam jaar, maar we waren het meest betrouwbare nieuwe team. De enige reden dat we niet op de tiende plaats zijn geëindigd is volgens mij omdat Lotus en Virgin meer ervaren coureurs hadden. In tests hebben we behoorlijk goed gepresteerd ten opzichte van de andere nieuwe teams," zei Kolles.

"We hebben ons gedurende het seizoen goed ontwikkeld. Betrouwbaarheid was onze prioriteit. We hebben veel geleerd en dat kunnen we nu als basis gebruiken om onze prestaties te verbeteren," ging de Duitser verder. "We werken aan een beter pakket voor volgend jaar. Mijns inziens waren we dit seizoen niet zo competitief als ik graag had gezien en daar moet verandering in komen. Dit hangt van veel factoren af, maar we werken hard om onze doelstelling te bereiken."

HRT heeft inmiddels naast de Cosworth-motoren versnellingsbakken van Williams geleaset. Ook aan de auto voor volgend jaar lijkt na het afketsen van de deal met Toyota gewerkt te worden. Naar verluidt heeft het Spaanse team zich gemeld bij Formtech Composites dat in het verleden Super Aguri bijgestaan heeft en onderdelen van Formule 1-bolides levert aan Renault, Lotus en Toro Rosso.

Werkloosheid vrijwel onveranderd in november

De werkloosheid in Nederland is in november vrijwel onveranderd gebleven ten opzichte van de voorgaande maand. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Gecorrigeerd voor seizoensinvloed kwam het aantal werklozen uit op 409.000, duizend minder dan in oktober.

Wanneer er niet voor seizoeninvloeden wordt gecorrigeerd, steeg het aantal werklozen in november tot 403.000 personen werkloos, of 5,2 procent van de beroepsbevolking, van 394.000 of 5,0 procent in oktober. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder waren er echter 14.000 werklozen minder in de afgelopen novembermaand.

In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met gemiddeld 2.000 personen per maand. In het voorafgaande halfjaar daalde de werkloosheid sneller, met gemiddeld 6.000 per maand.

Het aantal werkloze jongeren, van 15 tot 24 jaar, daalde met 18.000 ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal werkloze 45-plussers steeg met 12.000 op jaarbasis.

Het aantal werkzoekenden bij UWV Werkbedrijf steeg met bijna 1 procent ten opzichte van oktober, tot 484.000. De stijging was het sterkst in de provincies Zeeland en Groningen. Ook was de stijging relatief groot in de lagere technische beroepen.

Het aantal lopende WW-uitkeringen steeg met 0,1 procent tot 264.000, doordat het aantal nieuwe uitkeringen voor het eerst sinds maart van dit jaar iets hoger was dan het aantal beeindigde uitkeringen.

Punten ronde 17/18 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

Na de inhaalwedstrijden van dinsdag en woensdag kan eindelijk de stand opgemaakt worden voor de 17e en 18e speelronde van de Eredivisie.

Team Momfer & Sons was deze ronde de beste met 127 punten, twee punten meer dan Essche Boys. Team FC Lutjebroek behaalde 120 punten, terwijl de teams Bananenplukkertjes, SC Ranja, Sjoerdvdijk en Nie-snugger allemaal 118 scoorden en daarmee de vierde plaats delen.

In het algemeen klassement heeft FC Lutjebroek de eerste plaats overgenomen van Lycurgus7. Met 838 punten heeft hij nu zeven punten voorsprong en mag hij zich 'Herbstmeister' noemen. Team Bayself stijgt van vijf naar drie en heeft 828 punten. Wazaa FC geeft twee plekken toe en staat met 825 punten nu op vier. Team MSNMGH Acid Crew zakte ook een plekje en completeert de top vijf met 815 punten.

Punten Managerronde 17/18

Rank Teamnaam User Ronde 17/18 Totaal
1 Momfer & Sons neilpad 127 758
2 Essche Boys VerrekteZakHooi 125 806
3 FC Lutjebroek burnham 120 838
4 Bananenplukkertjes tmd200 118 769
= SC Ranja ranja 118 735
= Sjoerdvdijk sjoerdvdijk 118 732
= Nie-snugger benniesnugger 118 717
8 Bayself Bayswater 117 828
= Focus CodeVision 117 687
10 Fc.Inspire Inspire 116 758


Algemeen Klassement

Rank Teamnaam User Ronde 17/18 Totaal
1 FC Lutjebroek burnham 120 838
2 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 95 831
3 Bayself Bayswater 117 828
4 Wazaa FC Wazaa 106 825
5 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 101 815
6 Essche Boys VerrekteZakHooi 125 806
7 FC Toorop DeVinger 97 802
8 Toxandria Heufie 107 797
9 RASTANELIS RASTANELIS 95 795
10 LBUnited CoachLB 103 789


Bij de subleagues werd Fryslan Boppe!!! de winnaar met 101 punten. In de top van het algemeen klassement verandert er niets. Toppers van Weleer blijft met 751 punten eerste, voor Birdsong dat er 698 verzameld heeft. TUI Nederland & co bezet de derde plaats met 681 punten. De vierde stek is met 633 punten voor Fc Zutphen, terwijl Fryslan Boppe!!! met 590 punten de top vijf afsluit.

Algemeen klassement Subleagues

Rank Teamnaam User Ronde 17/18 Totaal Leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 97 751 8
2 Birdsong Birdy012 81 698 4
3 TUI Nederland & co Snofroe 97 681 8
4 Fc Zutphen INViCTuS 90 633 7
5 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 101 590 3
6 PSV mortelee 74 561 10
7 Lelijk Rijkevoort Heufie 62 539 7
8 Topmanagers stpn 61 531 5
9 Noord-Brabant stpn 70 528 17
10 Anti "Vrouwen in bodywarmers" HerrUmlaut 68 525 3


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen!

Je kunt voor Managerronde 19/20 sinds 13 december je eigen voetbalteam weer aanpassen - of als je je in de tussentijd ingeschreven had, je nieuwe team opslaan. Maar let op: de komende managerronde 19/20 sluit op vrijdagmiddag 17 december 2010 om 17:59 uur en loopt tot en met zondag 23 januari 23:59 uur (2011!). Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie houdt. Tijdens de winterstop kun je dus NIET wisselen.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar wellicht al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je nieuwsgierig geworden door dit bericht, maar doe je nog niet mee met deze FOK! Voetbalmanager? Je kunt nog altijd inschrijven voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2010. Je moet daarvoor wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op VI.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Echter, het herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait slechts één keer per etmaal, en wel om 1:15 uur. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #3) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011!

Bortolotti en Zampieri vertrokken bij Ferrari

Ferrari heeft bekend gemaakt dat Mirko Bortolotti en Daniel Zampieri niet langer deel uitmaken van de Ferrari Driver Academy. De Italiaanse renstal meldde in een verklaring dat het tweetal niet meer onderdeel is van het talentenprogramma.

Ferrari lanceerde de Academy een jaar geleden om zo talenten te begeleiden naar de Formule 1. Volgend seizoen maken Sergio Perez, Jules Bianchi, Brandon Maisano, Lance Stroll, Nicolas Costa en Raffaele Marciello onderdeel uit van de rijschool.

Verbeek: "Kerstdagen maar maand uitstellen"

Gertjan Verbeek vindt het jammer dat de winterstop eraan komt nu AZ in vorm begint te komen.De trainer van de Alkmaarders zag zijn ploeg in de Europa League BATE Borisov met ruime cijfers kloppen (3-0). "Van mij mogen de kerstdagen wel een maand uitgesteld worden. We zijn in vorm", zei Verbeek tegen het ANP.

AZ klopte de Wit-Russische kampioen, maar is wel uitgeschakeld in de Europa League. "Het is goed dat we eerzuchtig zijn, al had ik dat ook wel verwacht", aldus de gelukkige oefenmeester van AZ.

"We hebben het uitstekend gedaan en het goede gevoel van de competitie vastgehouden", vervolgt Verbeek, die met AZ nog N.E.C. Nijmegen (competitie) en Ajax (beker) treft. "We gaan nog twee keer vlammen."

Wietpas niet strijdig met EU-recht

De 'wietpas' van de gemeente Maastricht is niet in strijd met het EU-recht. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat donderdag bepaald. De Raad van State had de zaak aan het EU-hof voorgelegd.

De wietpas is bedoeld om te verhinderen dat buitenlanders in Maastricht softdrugs komen kopen. De Maastrichtse coffeeshophouders verzetten zich tegen de gemeentelijke regeling. Maar volgens het hof mag de maatregel getroffen worden om de openbare orde te handhaven.

Wietpas niet strijdig met EU-recht
Wietpas niet strijdig met EU-recht (Foto: ANP)

Politicus VS naar Noord-Korea

De Amerikaanse politicus Bill Richardson is donderdag vanuit de Chinese hoofdstad Beijing naar Noord-Korea vertrokken. De voormalige VN-ambassadeur is vaker in Pyongyang geweest om te helpen spanningen weg te nemen. "Wanneer ze een beroep op mij doen willen ze altijd een of andere boodschap overbrengen", zei Richardson voor hij op het vliegtuig stapte.

"Mijn hoop is dat zij boodschappen bieden die de spanningen op het Koreaanse schiereiland verlagen. Mijn boodschap aan hen is dat er vrede moet komen, dat er een eind moet komen aan sommige van deze agressieve acties, met name tegen Zuid-Korea", zei Richardson.

Richardson weet nog niet wie hij in Pyongyang te spreken krijgt. Hij zegt een bezoek te hebben aangevraagd aan het Noord-Koreaanse nucleaire centrum in Yongbyon. Richardson is voor het bezoek uitgenodigd door Kim Kye Gwan, de Noord-Koreaanse onderhandelaar in het vastgelopen nucleaire ontwapeningsoverleg met Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun schrijft donderdag in een commentaar dat de spanningen worden veroorzaakt door de conservatieve regering van Zuid-Korea en haar 'beleid van confrontatie'. "Het steeds dieper wordende wantrouwen en onbegrip tussen het Noorden en het Zuiden is gedoemd te leiden tot militaire botsingen", stelt de krant.

De spanningen zijn dit jaar vooral aan de omstreden westelijke zeegrens tussen Noord- en Zuid-Korea opgelopen. Zo zonk in maart een Zuid-Koreaans marinekorvet, waardoor 46 opvarenden omkwamen, nadat het schip volgens Zuid-Korea door het noorden was getorpedeerd. Op 23 november bestookte Noord-Korea een Zuid-Koreaans eiland met artillerie, nadat het volgens Pyongyang door Zuid-Korea was geprovoceerd.

Omgeslagen vissersboot afgemeerd in Harlingen

De vissersboot Harlingen 38 die dinsdagochtend omsloeg voor de kust van Terschelling is in de haven van Harlingen afgemeerd. Het schip werd daar woensdagnacht heen gesleept door drie sleepboten. Dat liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

De vissersboot sloeg dinsdag rond 04.30 uur tweeënhalve kilometer uit de kust van Terschelling om. De kustwacht zette direct een zoekactie op touw. Een schip pikte rond 05.00 uur de 46-jarige kapitein op. Hij is met een helikopter naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht, waar hij in kritieke toestand verkeert.

Het schip heeft onderweg naar Harlingen geen olie verloren. Daar werd wel rekening mee gehouden. Rijkswaterstaat en de politie bepalen donderdagochtend wanneer het schip gekanteld wordt. Daarna onderzoekt de politie hoe de boot kon omslaan.

Het levenloze lichaam van de 49-jarige matroos werd dinsdagnacht rond 01.00 uur in de branding op Terschelling aangetroffen. Een 19-jarige matroos uit Groningen is nog niet gevonden.

Volleybalvrouwen Sliedrecht verder

De volleybalsters van Sliedrecht Sport hebben in de tweede ronde van de Challenge Cup opnieuw van TSV Hartberg gewonnen. Net als vorige week werd het 3-0. De setstanden gisteren in Oostenrijk waren 18-25, 13-25 en 16-25.

TCV Amstelveen redde het niet in hetzelfde toernooi. Amstelveen verloor ook hun tweede duel tegen VDK Gent. De setstanden waren gisteravond 22-25, 25-22, 25-20 en 25-23.

Baas geen populaire gesprekspartner bij kerstborrel

Slechts 9 procent van de werknemers grijpt de kerstborrel aan om met de directie te kletsen. Ook collega's van andere afdelingen worden gemeden, slechts 28 procent durft het aan met hen een gesprek aan te knopen, concludeert NationaleVacaturebank.nl uit een peiling onder duizend respondenten.

Ruim zes op de tien Nederlanders praten het liefst met hun directe collega's. "Mogelijk wordt de baas gemeden omdat mensen bang zijn dat hun collega's vinden dat ze slijmen. Of mensen zijn bang dat ze rare dingen zeggen met een borrel te veel op", zegt een woordvoerder van de banensite. "De directeur die de kerstborrel aangrijpt om bij te kletsen komt dus bedrogen uit."

De meeste gesprekken op de kerstborrel gaan over privézaken, 35 procent van de ondervraagden noemt dit als gespreksonderwerp. Op de tweede plaats staat het werk zelf (27 procent), gevolgd door de laatste roddels over collega's (24 procent).

Fitnessketen voor rechter om hoofddoekjes

Het Rotterdamse antidiscriminatiebureau RADAR begint een juridische procedure tegen de fitnessketen Fit For Free omdat die vrouwen met hoofddoekjes blijft weigeren. Dat liet advocaat Carrie Jansen van RADAR donderdag weten na berichtgeving in het AD.

Het bedrijf is al drie keer op de vingers getikt door de Commissie voor Gelijke Behandeling, stelt Jansen. "Die oordeelde dat dit discriminatie is, dat het indirect onderscheid is op basis van geloof. Maar die uitspraken zijn niet bindend. Daarom beginnen we een bodemprocedure." Een uitspraak kan nog maanden op zich laten wachten.

Volgens Jansen stappen bovendien verscheidene vrouwen naar de politie om aangifte te doen. "Je kunt je niet voorstellen hoe kwetsend het is om ergens geweigerd te worden op basis van je hoofddoek." Volgens haar is Fit For Free de enige sportschoolketen die een hoofddoekjesverbod in de huisregels heeft staan.

NAVO bestookt per abuis Afghaanse troepen

Vier Afghaanse militairen zijn woensdagnacht om het leven gekomen toen ze per abuis door NAVO-vliegtuigen onder vuur werden genomen. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Defensie donderdag meegedeeld.

De Afghanen waren vanuit hun basis in de provincie Helmand op patrouille gegaan, maar werden door de NAVO voor militanten aangezien. Een woordvoerder van de NAVO deelde mee dat het incident wordt onderzocht.

[NBA] Boston pakt winst in slotseconden

In de Amerikaanse NBA heeft Borston Celtics zijn elfde overwinning op rij geboekt. De koploper in de Eastern Conference versloeg New York Knicks met 118-116.

Kort voor de buzzer was het Paul Pierce die voor de beslissende score zorgde. Amare Stoudemire leek een seconde later de Knicks alsnog de winst te gaan bezorgen, maar de bal was net niet binnen de tijd  door de ring gegaan.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana LA Lakers 94-109
New York Boston 116-118
Philadelphia LA Clippers 105-91
Toronto Chicago 93-110
Miami Cleveland 101-95
New Orleans Sacramento 94-91
Oklahoma Houston 117-105
Memphis Charlotte 113-80
San Antonio Milwaukee 92-90
Phoenix Minnesota 128-122
Dallas Portland 103-98

'Hypotheekschuld NL'ers te hoog'

De hoge hypotheekschulden van Nederlanders bedreigen de stabiliteit van de banken. Dit waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag in een rapport. Volgens de organisatie behoren de hypotheekschulden in Nederland in verhouding tot de huizenprijzen tot de hoogste ter wereld.

De hypotheekrenteaftrek, het fiscale voordeel voor huizenbezitters, zou 'die situatie' nog eens verergeren. Het IMF pleit voor een maximum aan de hoogte van het bedrag dat mag worden geleend ten opzichte van de waarde van een huis. Dat het fonds voor afschaf van de hypotheekrenteaftrek is, is al langer bekend.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager spreekt de zorg van het IMF niet tegen, maar stelt er in het Financieele Dagblad wel tegenover dat Nederlanders een 'relatief hoog gespaard pensioenkapitaal hebben'. Het huidige kabinet wil dan ook de hypotheekrenteaftrek, waarin 15 miljard euro per jaar rond wordt gesluisd, volledig in stand houden.


IMF slaat alarm over hypotheekschulden Nederlanders

Feyenoord denkt aan schadevergoeding Tomasson

Feyenoord overweegt bij de Deense voetbalbond schadevergoeding te vragen voor Jon Dahl Tomasson. Dat zegt technisch directeur Leo Beenhakker in AD Sportwereld.

Tomasson liep in de zomer op het wereldkampioenschap een peesblessure op. Sindsdien speelde de 34-jarige spits van Feyenoord niet meer.

Beenhakker vindt de situatie van Tomasson vergelijkbaar met die van Arjen Robben. De aanvaller van Oranje kwam na het WK ook niet meer in actie voor zijn club, Bayern München. De Duitsers zijn sindsdien in een strijd verwikkeld met de KNVB.

"Als er een schadevergoeding zou worden betaald door de KNVB aan Bayern, dan hebben wij een reden om naar de Deense bond te stappen. Met de mededeling dat wij iets hebben dat er wel heel sterk op lijkt. De zaak-Robben gaat de norm straks bepalen in Europa", aldus Beenhakker.

Feyenoord denkt aan schadevergoeding Tomasson
Feyenoord denkt aan schadevergoeding Tomasson (Foto: ANP)

[WK] Dekker, Schreuder Kromowidjojo door

Inge Dekker en Hinkelien Schreuder hebben zich voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag geplaatst bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Dubai. Dekker kwam tot een tijd van 25,67 seconden, hetgeen de derde tijd in de series betekende. Schreuder zwom met 25,97 de achtste tijd.

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk plaatsten zich voor de halve eindstrijd van de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo zwom met 52,39 de tweede tijd, Heemskerk tikte aan in 52,62 wat de vierde tijd was.

'Tekort aan autogas bij tankstations'

Tankstations kampen met een tekort aan autogas. Door de ingetreden winter is voor het verwarmen van huizen veel meer vraag naar propaan, een van de bestanddelen van lpg. Dat schrijft het Nederlands Dagblad donderdag.

Volgens BK-GAS, een van de grootste lpg-leveranciers, is een dergelijke schaarste al jaren niet voorgekomen. De tekorten komen volgens een woordvoerder door een 'samenloop van omstandigheden'.

Naast de sterk verhoogde vraag naar propaan wordt volgens de zegsman door raffinaderijen bovendien minder geproduceerd. Het tekort heeft volgens BK-GAS, dat vooral gas betrekt uit Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam, niets te maken met stagnerende leveranties uit Rusland.

De lpg-leverancier weet niet hoe lang het tekort zal aanhouden. "We hopen dat het van tijdelijke aard is. Al krijgen we die garantie niet van de raffinaderijen. We werken met man en macht om onze verkooppunten toch te kunnen bevoorraden." Het is niet duidelijk of tankstations al zonder lpg zijn komen te zitten.

Gemeente biedt Cambuur helpende hand

Leeuwarden helpt Cambuur financieel gezond te houden. De gemeente geeft geen subsidie aan de club, maar stelt zich garant voor 750 duizend euro voor een duur van 7,5 jaar. Ieder jaar staat de Friese hoofdstad echter wel voor een ton minder garant. Cambuur bevindt zich financieel in zwaar weer. De eerstedivisionist staat al sinds twee jaar onder curatele van de KNVB.

Voordat Cambuur de steun van de gemeente krijgt moet de club wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de volledige Raad van Commissarissen nog voor het einde van het jaar op zijn gestapt, en moet Cambuur nog dit jaar de 750 duizend euro bij elkaar krijgen waar de gemeente zich garant voor stelt.

Vanaf volgend seizoen moet er bovendien een sluitende begroting zijn en moet de schuldenlast worden teruggebracht. Voor een deel gebeurt dat door het uitgeven van certificaten die uiterlijk voor het seizoen 2012/2013 minimaal twee miljoen euro op moeten leveren.

Boete olieramp in potentie 21 miljard dollar

De boete voor BP en de andere betrokken bedrijven bij de olieramp in de Golf van Mexico kan oplopen tot 21 miljard dollar. Woensdag startte de Amerikaanse overheid een civiele zaak waarin de bedrijven beschuldigd worden van onder meer het overtreden van veiligheidsvoorschriften.

BP heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de schoonmaakoperatie na de grootste olielekkage in de Amerikaanse geschiedenis. Het Britse olieconcern huurde het boorplatform Deepwater Horizon dat in april zonk na een explosie waarbij elf mensen omkwamen. Vervolgens stroomde 4,9 miljoen vaten olie in zee.

BP, Transocean, Anadarko Petroleum, Mitsui en de verzekeringsmaatschappij LLoyds moeten als de rechter grove nalatigheid vaststelt maximaal 4300 dollar per vat betalen. Daarmee zou de totale boete op 21 miljard dollar komen. Indien er geen sprake was van grove nalatigheid geldt een boete van maximaal 1100 dollar per vat ofwel 5,4 miljard dollar in totaal.

Maak je eigen Bugatti

De meeste autofabrikanten hebben op hun website wel een configurator staan waarmee je kunt bekijken hoe je toekomstige bolide er uit gaat zien met een bepaald kleurtje.

De mensen bij Bugatti moeten gedacht hebben dat kan beter en hebben hun configurator online gezet. Een geel met rode auto met groene velgen en paarse luchtinlaten, geen probleem. En het erge is, je kunt (mits voorzien van voldoende cash) je auto ook zo bestellen. Geef je creativiteit wat vrijheid en toon het resultaat in de reacties...

Weer veel evacuaties vanwege grote brand in Tilburg

In Tilburg worden donderdagochtend honderdvijftig mensen geëvacueerd vanwege een grote brand in een flatgebouw aan de Perosistraat. Dat meldt de politie. Het is de tweede keer binnen enkele dagen dat een groot aantal mensen in de stad moet worden geëvacueerd vanwege een brand.

De bewoners van twee verdiepingen van de flat zijn ondergebracht in een wijkcentrum. De brand is inmiddels onder controle. Of de vrijgekomen rook schadelijke hoeveelheden asbest bevatte, is nog niet bekendgemaakt.

Maandagnacht moesten tientallen Tilburgers hun huis verlaten vanwege een grote brand aan de Koestraat. Bij die brand kwam asbest vrij. De Koestraat en de Perosistraat liggen niet in de buurt van elkaar.

Rustige spits door uitblijven sneeuw

Doordat de gevreesde sneeuwval tijdens de spits uitblijft staat donderdagochtend minder file dan normaal. De verkeersdiensten vreesden voor een zeer zware spits met meer dan vierhonderd kilometer file, maar rond 07.45 uur stond volgens de ANWB niet meer dan honderdtwintig kilometer file. Normaal staat rond die tijd al tweehonderd kilometer file.

Het KNMI had woensdag voorspeld dat het in de nacht vanuit het noordwesten zou gaan regenen. Landinwaarts zou dat overgaan in sneeuw, waarop het donderdag uiteindelijk overal zou sneeuwen. De ANWB en de VerkeersInformatieDienst waarschuwden dan ook voor een zeer zware spits. Vooral in het oosten zou de sneeuw de spits treffen.

Daar blijkt nu echter alleen wat natte sneeuw te vallen, zegt een woordvoerder. Donderdag is de drukste filedag. Normaal wordt tussen 08.30 uur en 09.00 uur een hoogtepunt van 340 kilometer bereikt. Het is de vraag of het deze donderdag zo ver komt.

Of de verwachte verkeersdrukte donderdagmiddag ook uitblijft valt volgens de ANWB-woordvoerder nog niet te zeggen. "Dat hangt van het weer af."

Arabische Liga tegen hervatting vredesoverleg

De Arabische Liga is tegen hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit zolang er geen 'serieus aanbod' van de Amerikaanse bemiddelaars op tafel ligt. Dit verklaarde de Liga woensdag na een bijeenkomst op ministersniveau in Caïro.

Het vredesoverleg ligt stil sinds Israël eind september de bouw van illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied hervatte. De VS zijn er tot nu toe niet in geslaagd hun bondgenoot te bewegen tot een nieuwe bouwstop.

De Arabische Liga gaat de VN-Veiligheidsraad opnieuw vragen de bouw van de illegale nederzettingen te veroordelen. De Liga vraagt de VS de resolutie deze keer niet met hun veto tegen te houden.

De VS willen indirecte onderhandelingen tussen Palestijnen en Israël hervatten, nu het directe overleg is geschorst, maar de Liga ziet daar het nut niet van in.

TNT sluit principeakkoord met bonden

TNT Post heeft een principeakkoord gesloten met de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP over het beperken van het aantal gedwongen ontslagen vanwege de aangekondigde reorganisaties bij het bedrijf. Dat meldde het postbedrijf donderdag.

Door de reorganisaties, vanwege dalende postvolumes, vervallen 11.000 banen onder de productiemedewerkers van de onderneming. Uitgaande van natuurlijk verloop zouden er naar verwachting 4500 gedwongen ontslagen aan de orde zijn. "Dit aantal wordt nu gereduceerd door 1700 banen te behouden bij onder meer de Auto Unit en bij de Pakketservice van TNT Post", zo meldde de onderneming.

Verder heeft TNT Post toegezegd de mogelijkheden te bekijken om bij toekomstige organisatieveranderingen bij het Auto-onderdeel nog eens 200 banen te behouden. Ook biedt het concern aan 300 medewerkers tijdelijk werkgelegenheid tot eind 2013.

TNT sluit principeakkoord met vakbonden
TNT sluit principeakkoord met vakbonden (Foto: ANP)

Dreamcast-games maken comeback

Fans van de Sega Dreamcast-spelcomputer uit 1999 kunnen hun favorieten binnenkort op de Xbox 360 en de PlayStation 3 spelen. Game-uitgever Sega brengt een compilatie Dreamcast-spellen uit voor de moderne consoles. Dat zei een woordvoerder van de uitgever tegenover het Amerikaanse magazine Game Informer.

In de afgelopen maanden heeft Sega de Dreamcast-games Sonic Adventure en Crazy Taxi aangeboden in de online winkels van de Xbox 360 en PlayStation 3. Binnenkort wordt het ritmespel Space Channel 5 toegevoegd aan de online winkel. Welke spellen deel uitmaken van de aangekondigde compilatie-disc is niet bekend.

In de jaren tachtig en negentig was Sega een grote partij op de markt van de spelcomputers. De Dreamcast kon aangesloten worden op internet, maar kon geen dvd-films afspelen. De PlayStation 2, die een jaar later op de markt kwam, kon dat wel en drong de Dreamcast in 2001 uit de markt.


McDonald's gaat groeien in China

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's gaat fors uitbreiden in China. Komend jaar zullen tot wel tweehonderd nieuwe restaurants in China de deuren openen. Hoeveel het bedrijf gaat investeren in de uitbreiding, is niet bekendgemaakt.

De helft van de nieuwe restaurants komt in grote steden als Peking en Shanghai. Die restaurants krijgen ook een McDrive, een afhaalloket voor automobilisten. De rest van de vestigingen komt in kleinere steden.

Kenneth Chan, algemeen directeur van McDonald's in China zei verder 80 procent van de bestaande restaurants opnieuw te gaan inrichten. Het bekende rood met geel moet plaats gaan maken voor een meer relaxte bistrostijl. De aanpassingen moeten jonge consumenten aantrekken.

"Het heeft negentien jaar geduurd om duizend zaken te openen. Nu gaan we het tempo opvoeren", aldus Chan. McDonald's heeft in China veel concurrentie, onder meer van Yum!, dat op 3200 locaties in de Volksrepubliek te vinden is.

Veel geldleners krijgen spijt

Veel mensen krijgen spijt van het sluiten van een persoonlijke lening of het nemen van doorlopend krediet, blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Een op de zestien huishoudens heeft zo'n lening en het gemiddelde bedrag komt uit op 11.400 euro. Uit cijfers van het Bureau voor Krediet Registratie (BKR) blijkt dat ruim 10 procent van de mensen met meer dan drie leencontracten moeite heeft met het afbetalen van de leningen. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat 72 procent van de mensen die meer dan één lening hebben, de leningen als een last ervaart.

Bijna 60 procent van de mensen met een lening had achteraf liever een minder hoog bedrag geleend, aldus het Nibud. Het Nibud ondervroeg vijfhonderd mensen met een geldlening en nog eens vijfhonderd mensen die geen lening hebben. Daaruit komt naar voren dat veel leners zich onvoldoende voorbereiden op wat hun aan rente en aflossing te wachten staat.

Veel geldleners krijgen spijt
Veel geldleners krijgen spijt (Foto: ANP)

Huis stemt weer in met afschaffing homoregels

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag weer ingestemd met het afschaffen van de regel dat homoseksuelen in het leger niet voor hun geaardheid mogen uitkomen. De wet moet nu naar de Senaat, waar een gelijksoortig voorstel eerder strandde.

Volgens de Democraten, voorstander van de nieuwe regels, zijn de benodigde zestig stemmen voor goedkeuring in de Senaat geregeld. "We zullen het zien. Ze zeiden de vorige keer ook dat ze de zestig zouden halen", aldus een medewerker van de Republikeinse partij, tegenstander van het aanpassen van het zogeheten don’t ask, don’t tell-beleid.

Die regels werden in 1993 onder de voormalige president Bill Clinton ingevoerd. Daardoor mogen homo's en lesbiennes in het leger dienen, zolang ze maar niets zeggen over hun geaardheid. Al 13.000 militairen hebben het Amerikaanse leger moeten verlaten, omdat ze eerlijk waren over hun seksuele voorkeuren.

'Beelden zedenzaak gaan verder dan aanraking'

Op de beelden die worden onderzocht in de Amsterdamse zedenzaak is te zien dat kinderen jonger dan twee jaar worden verkracht. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van opsporingsbronnen. De ontuchtige handelingen waarover is gesproken zouden veel verder gaan dan enkel aanrakingen.

De recherche heeft volgens de krant woensdag kopieën gemaakt van de dertig websites die Richard van Olffen, de echtgenoot van hoofdverdachte Robert Mikelsons, beheerde. Van Olffen werd pas enkele dagen na de arrestatie van Mikelsons opgepakt. Daardoor had hij volgens de krant vier dagen de tijd om aan de websites te sleutelen en eventuele sporen te wissen.

Pas woensdag zou de recherche kopieën van al zijn websites hebben gemaakt. Deskundigen bij het Nederlands Forensisch Instiuut gaan na of er kinderporno op is verstopt.

De websites waren niet allemaal van Van Olffen zelf. Het paar beheerde ook websites voor kleine, particuliere bedrijven. Sommige websites vallen op omdat er bijvoorbeeld maar één enkel product te koop is. De politie onderzoekt of sommige webwinkels als betaalplatform dienden voor het ophalen van pornoplaatjes.

Van Olffen zou in 2006 de website africafilms.nl hebben geregistreerd. In die periode werkte Robert Mikelsons in een kinderweeshuis in Kenia. De website was volgens de krant tot een jaar geleden actief.

Ondertussen wordt het personeel van kinderdagverblijf Het Hofnarretje, waar hoofdverdachte Robert Mikelsons. en medeverdachte Edwin R. werkten, bedreigd en uitgescholden. Een echtgenoot van een van de medewerksters zegt volgens De Telegraaf dat er regelmatig haattelefoontjes binnenkomen op de crèche.

Ook zouden mensen voor de ramen van het kinderdagverblijf schreeuwen. De directeur van het kinderdagverblijf stapte op nadat bekend werd dat er afscheidsfeestjes met kinderen bij hem thuis werden gehouden.

'Onderzoek VS naar samenzwering Assange'

Justitie in de Verenigde Staten onderzoekt of Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, zich schuldig heeft gemaakt aan samenzwering met Bradley Manning. Dat meldde The New York Times donderdag.

Manning is informatie-analist van het Amerikaanse leger en zit vast op verdenking van het doorspelen van geheime informatie aan Assange.

De aanklagers willen uitvinden of Assange Manning heeft gestimuleerd of geholpen bij het lekken van duizenden documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Als dat het geval is kan Assange worden aangeklaagd om een zwaardere verdenking dan nu het geval is. Justitie ziet de Australiër volgens de krant vooralsnog als een passieve ontvanger die de documenten heeft gepubliceerd.

Manning werd in mei opgepakt, nadat WikiLeaks een video had verspreid waarop te zien was hoe een Amerikaanse helikopter burgers doodde.

'Onderzoek VS naar samenzwering Assange'
'Onderzoek VS naar samenzwering Assange' (Foto: ANP)

Tourstart levert Rotterdam 33 miljoen op

De 865.000 bezoekers van de Grand Départ van de Tour de France deze zomer in Rotterdam hebben gezamenlijk 18 miljoen euro uitgegeven. Inclusief de investeringen van de gemeente en de bestedingen van de deelnemers en organisatie, komt het totaalbedrag dat in de Maasstad is uitgegeven op 33,3 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek naar de economische impact van de start van de tour in Rotterdam van 1 tot en met 4 juli. De ruim 33 miljoen euro is ook wat het stadsbestuur had gedacht 'op te halen’ als economische impuls voor de stad. In een onderzoek naar de belevenis van het wielerevenement, blijkt ruim 80 procent van de Rotterdammers voorstander te zijn van een dergelijk sportevenement.

Tourstart levert Rotterdam 33 miljoen op
Tourstart levert Rotterdam 33 miljoen op (Foto: ANP)

Bayonetta-makers werken aan vijfde game

De ontwikkelaars van het actiespel Bayonetta werken aan een vijfde game voor uitgever Sega. Om wat voor spel het gaat, is niet bekendgemaakt. Door een vijfde game te maken voor Sega spreekt gamestudio Platinum Games zijn vertrouwen uit in de uitgever. Gamestudio Platinum Games had het contract voor vier games.

Game-uitgever Sega heeft het de laatste maanden moeilijk. Dit jaar heeft de uitgever geen grote hits gescoord. In 2008 bracht het bedrijf Mario & Sonic op de Olympische Spelen uit voor de Nintendo Wii en Nintendo DS. Het spel ging ruim twaalf miljoen keer over de toonbank. Opvolger Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen uit 2009 verkocht ruim zes miljoen stuks. De grootste hit van dit jaar is Bayonetta, een actiegame van Platinum Games. Van deze game voor de Xbox 360 en Playstation 3 zijn anderhalf miljoen exemplaren verkocht.

Platinum Games heeft zichzelf als doel gesteld om zoveel mogelijk unieke spellen te maken. De kans dat de gamestudio bezig is met een vervolg is dan ook bijzonder klein. De Japanse gamestudio werkte voor Sega aan het vechtspel Bayonetta, het ruimteavontuur Infinite Space voor de Nintendo DS, de sadistische actiegame Madworld voor de Wii en het in oktober uitgegeven schietspel Vanquish.


Zweten in Zweden (2)

Voor de zekerheid controleer ik de andere zak ook. En die van mijn dikke winterjas. En alle binnenzakken. Geen ID-kaart. Toen ik vannacht mijn fototoestel uit mijn zak tevoorschijn trok, moet mijn identiteitsbewijs ongemerkt mee naar buiten zijn gegleden.
"Ik heb een probleem," zeg ik hardop.
"Wat dan?" vraagt Vrouwlief vanuit de slaapkamer. Ze ligt nog in bed. Rust, daar kwamen we voor. Het is half tien en nog maar net licht buiten.
"Ik ben mijn ID-kaart kwijt."
"Oh?" klinkt Vrouwlief geschrokken. "Wat nu?"
Zweten in Zweden.

Meeste journalisten dood in Pakistan

In 2010 kwamen in Pakistan de meeste journalisten om het leven. In het land kwamen dit jaar ten minste acht verslaggevers tijdens hun werk om het leven. Dat heeft de Commissie voor de Bescherming van Journalisten gezegd in een rapport dat woensdag verscheen.

In totaal kwamen het afgelopen jaar 42 journalisten om het leven. Dat aantal is lager dan in 2009. Toen kwamen er nog 72 verslaggevers om het leven, een tragisch record. Ondanks de daling is het dodental 'onacceptabel hoog' aldus Joel Simon, de directeur van de Commissie voor de Bescherming van Journalisten. Het dodental vormt volgens hem 'een afspiegeling van het geweld waarmee journalisten over de hele wereld worden geconfronteerd'.

De verslaggevers kwamen grotendeels door moord om het leven. Het aantal slachtoffers door zelfmoordaanslagen en vuurgevechten tussen de strijdende partijen is echter gestegen. Het grote aantal doden in Pakistan is volgens Simon 'een symptoom van het geweld dat het land in zijn greep houdt'. "Jarenlang zijn journalisten in Pakistan vermoord door militanten en ontvoerd door de regering, maar door de stijging van het aantal zelfmoordaanslagen is het simpelweg verslag doen van het nieuws het grootste gevaar geworden."

In twintig landen zijn dit jaar journalisten om het leven gekomen. Na Pakistan was Irak het gevaarlijkste land om als journalist te werken, gevolgd door Honduras en Mexico.

Ongeveer 90 procent van de moorden op journalisten wordt niet opgelost. Doordat regeringen vaak de moorden op de leden van de pers niet onderzoeken, 'blijft er een klimaat van straffeloosheid dat uiteindelijk leidt tot meer geweld', aldus Simon.

Cholera eist 2400 levens in HaÔti

Heel even was er de hoop dat de uitbraak van cholera minder snel om zich heen zou grijpen in Haïti, maar die hoop werd woensdag met de bekendmaking van nieuwe cijfers de grond in geboord. Het aantal mensen dat is gestorven aan de ziekte is inmiddels de 2400 gepasseerd, meldde het ministerie van Volksgezondheid.

De afgelopen vier dagen zijn 210 mensen overleden aan cholera. Vorige week waren er twee opeenvolgende dagen waarop minder dan dertig mensen stierven, wat zorgde voor een beetje hoop onder de gezondheidswerkers in het Caribische land.

De ziekte brak half oktober uit en eiste in november dagelijks tussen de zestig en tachtig levens, op sommige dagen zelfs meer. Meer dan 109.000 mensen zijn besmet geraakt, waarvan er ruim 54.000 in het ziekenhuis zijn behandeld.

Cholera wordt verspreid via besmet drinkwater en voedsel. Een infectie veroorzaakt diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt toegediend.

Cholera eist al 2400 levens in Haïti
Cholera eist al 2400 levens in Haïti (Foto: ANP)

Doden door vliegtuigcrash in Nepal

Een passagiersvliegtuig met 22 inzittenden is woensdag neergestort op een heuvel in Nepal. Zeer waarschijnlijk heeft geen van de inzittenden de crash overleefd. Dat meldde het reddingsteam dat het vliegtuig donderdag lokaliseerde.

Het toestel van luchtvaartmaatschappij Tara Air was woensdag vertrokken van een landingsstrook, 140 kilometer ten oosten van Kathmandu. Kort na het opstijgen verloor het vliegtuig het contact met de verkeerstoren. Een reddingsteam werd op weg gestuurd, maar kon door een dik wolkendek niets uitrichten.

Bij het eerste licht werd donderdag verder gezocht. Een helikopter vond het wrak van het toestel op een heuvel in het oosten van het land. In het vliegtuig zaten volgens Tara Air 21 Nepalezen en een Amerikaan.

Doden door vliegtuigcrash in Nepal
Doden door vliegtuigcrash in Nepal (Foto: ANP)

Ferguson: "Veld had niets met uitslag te maken"

Sir Alex Ferguson vindt de kritiek van collega Arsene Wenger op het speelveld van Old Trafford onterecht. Manchester United won maandagavond op eigen veld van Arsenal (1-0). De Engelse topper werd beslist door een doelpunt van oud-PSV'er Ji-Sung Park. Arsenal-trainer Wenger zag het veld als een oorzaak van het verlies.

"De intensiteit was hoog, maar het veld was zeer slecht", zei de Fransman na de nederlaag tegen Engelse media. "Dat was niet bevorderend voor de technische kwaliteiten. Beide ploegen maakten veel fouten."

"Het veld had niets te maken met de uitslagen. Wij waren gewoon de betere ploeg. Het veld is bovendien goed. De klachten verrassen mij. Vroeger hadden we écht slechte velden. Tegenwoordig zijn de velden veel beter", reageerde Ferguson tegen Engelse media.

Nederlander wint Groot Dictee 2010

De Nederlander Pieter van Diepen (61) uit Leiden heeft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse taal gewonnen. Hij maakte negen fouten. Het gemiddelde dit jaar was 32 fouten.

Op de tweede plaats met twaalf fouten eindigde Martijn van Opbergen (39) uit Nijmegen. "Ik had nog nooit gehoord van thymotische woede. Daar kreeg ik de volle laag met vier fouten, heel erg." De redacteur bij een vertaalbureau meldde zich op het laatste moment aan. "Mopperend maakte ik het onlineproefdictee, want mijn vriendin stuurde me ervoor uit bed." De Vlaamse Birgit Kuppens (26) werd derde met dertien fouten. De studente psychologie uit Hasselt struikelde onder meer over Roethenen.

Bij de prominenten eindigde voormalig Kamerlid Mei Li Vos met 25 fouten bovenaan, gevolgd door schrijver Robert Vuijsje met 26 fouten. VVD’er Ton Elias en journalist Max Westerman delen de derde plaats met beiden 28 fouten.

De meeste podiumplaatsen waren dit jaar dus voor de Nederlanders, maar gemiddeld scoorden de Vlamingen beter. Dat gold zowel bij de prominenten als bij de krantenlezers, concludeerde juryvoorzitter Ronald Plasterk.

Nederlander wint Groot dictee 2010
Nederlander wint Groot Dictee 2010 (Foto: ANP)

Adele in april naar Paradiso

Adele komt voor een optreden naar Nederland. De 22-jarige zangeres, die vorig jaar twee Grammy Awards won, staat op 8 april in Paradiso in Amsterdam.

De Britse soulzangeres staat momenteel bovenaan de Nederlandse Single Top 100 met het nummer Rolling in the Deep. Het is het eerste nummer van haar nieuwe plaat 21, die in januari uitkomt.

Adele scoorde internationaal grote hits met Chasing Pavements en Make You Feel My Love, afkomstig van het album 19. De zangeres gaf vorig jaar een uitverkocht concert in de Heineken Music Hall en trad op tijdens North Sea Jazz. De voorverkoop voor het concert in Paradiso gaat vrijdagochtend van start.


Adele in april naar Paradiso (Foto: Novum)

Moskou bereidt zich voor op nieuw etnisch geweld

Na rellen afgelopen weekeinde bij het Kremlin heeft de politie van Moskou woensdag delen van de stad afgesloten uit vrees voor nieuw etnisch geweld. Honderden agenten van de oproerpolitie, met donkere helmen op hun hoofd en wapenstokken in hun hand, stelden zich op bij het station Kievsky, waar treinen uit zuidelijkere regio's aankomen.

De politie arresteerde zo'n duizend mensen om te voorkomen dat etnische minderheden wraak zouden nemen op racistische voetbalhooligans die afgelopen weekeinde voor het Kremlin betrokken waren bij gevechten. Buiten het station Kievksy braken gevechten uit. De oproerpolitie arresteerde jonge mannen en tieners die racistische leuzen riepen. Er werden tientallen messen en andere wapens in beslag genomen.

In het gebied rond het station houden zich veel handelaren uit de zuidelijke Kaukasus op. In Moskou, maar ook elders, neemt de afkeer onder slavische Russen toe tegen de groeiende aanwezigheid van mensen uit de Kaukasus, veelal moslims.

Mensen uit andere delen van de voormalige Sovjet-Unie, waaronder Centraal-Azië en Azerbeidzjan, worden ook geregeld gediscrimineerd en het slachtoffer van racistisch geweld.

De gevechten zaterdag begonnen als een demonstratie tegen de dood van een lid van de voetbalclub Spartak Moskou. Die kwam eerder deze maand bij een gevecht met Kaukasiërs om het leven door rubberen kogels. De Spartak-fans waren vooral kwaad over de wijze waarop de politie de zaak behandelde. Hoewel er een verdachte werd gearresteerd, zouden anderen weer zijn vrijgelaten omdat zij machtige steun genoten in de Kaukasus.

Extra voorstellingen succesfilm Dik Trom

Het aantal voorstellingen van Dik Trom wordt wegens groot succes opgeschroefd. De familiefilm draait vanaf donderdag in 106 bioscoopzalen, drie meer dan vorige week. Ook zijn veel van de zalen waarin de film vertoond wordt groter dan voorheen. Dat maakt distributeur Benelux Film Distributors woensdag bekend.

De film ging op 24 november in première en heeft sindsdien al ruim honderdduizend bezoekers weten te trekken, genoeg voor de status van gouden film. Dinsdag mochten regisseur Arne Toonen en de hoofdrolspelers in Amsterdam de onderscheiding in ontvangst nemen. De filmrollen zijn losjes geïnspireerd op de gelijknamige boeken van C. Joh. Kievit.

Dik Trom gaat over een zwaarlijvige familie die verhuist naar een dorpje waar iedereen extreem goed op zijn gezondheid let. De Troms zijn echter niet van plan zomaar hun leefwijze vaarwel te zeggen. Op den duur weten ze op geheel eigen wijze de dorpsbewoners voor zich te winnen.

De hoofdrol van Dik Trom wordt vertolkt door de 12-jarige Michael Nierse, die werd gevonden via een online auditie. Vader en moeder Trom zijn rollen van Marcel Musters en Eva van der Gucht.


Aantal voorstellingen Dik Trom opgeschroefd (Foto: Novum)

Nieuwe postbedrijven krijgen nog even respijt

Het kabinet zal de nieuwe postbedrijven nog niet verplichten om per 1 januari postbodes een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) wil eerst het rapport van 'verkenner' Ruud Vreeman afwachten, zei hij woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Bij de liberalisering van de postmarkt is afgesproken dat nieuwe postbedrijven hun werknemers op termijn in dienst nemen op basis van een arbeidsovereenkomst. Postbodes van Selekt Mail, Sandd en Netwerk VSP krijgen nu betaald op basis van stukloon. Onderhandelingen over een cao hebben tot nog toe niets opgeleverd.

Haast is geboden, want als dit niet gebeurt voor 1 januari zou het kabinet ze daartoe verplichten. Omdat resultaat uitblijft, heeft het kabinet vorige maand de oud-burgemeester van Tilburg Vreeman gevraagd om de impasse tussen de postbedrijven en de vakbonden vlot te trekken. Hij liet dinsdag weten dat het hem niet lukt om voor 1 januari met een advies te komen.

Het kabinet zal vrijdag daarom besluiten om de datum van 1 januari te wijzigen in een datum 'zo spoedig mogelijk' nadat het advies van Vreeman er is. Dat wordt in de eerste week van januari verwacht. Hiermee wil de bewindsman voorkomen dat mogelijke oplossingen op voorhand worden geblokkeerd. Half januari zou de Kamer dan over het advies kunnen praten.

Een aantal partijen pleitte ervoor om de maatregel wel gewoon op 1 januari in werking te laten treden, waaronder gedoogpartner PVV en de SP. Zij vinden dat de nieuwe bedrijven tijd genoeg hebben gehad om zelf voor een oplossing te zorgen. Nu moet de overheid een fatsoenlijk contract afdwingen, menen zij. "Afspraak is afspraak", zei Sharon Gesthuizen (SP).

Het debat werd bijgewoond door tientallen postbodes van TNT die protesteren tegen het op handen zijnde massaontslag. Dat is nodig omdat door de opkomst van het internet steeds minder post wordt bezorgd. Ook de komst van nieuwe postbedrijven zorgt voor minder werk.

Om het leed bij TNT te verzachten stelde de VVD voor om het voormalige staatsbedrijf niet langer te verplichten om zes dagen per week post te bezorgen. Vijf dagen zou ook prima zijn en ligt in lijn met wat in andere Europese landen gebruikelijk is. Dat levert volgens Afke Schaart (VVD) een 'aanzienlijke besparing' op.

Bleker verwierp het voorstel echter. Het is nu 'niet het goede moment' om het daarover te hebben, zei hij. De situatie is nu al complex genoeg. "We moeten eerst zorgen dat de postmarkt ordentelijk functioneert."

Shell treft schikking in Nigeria

Oliemaatschappij Shell heeft een schikking getroffen met Nigeria. Een woordvoerder van het bedrijf heeft dat woensdag gezegd. De schikking is bedoeld om een proces wegens corruptie te voorkomen.

De zegsman deed geen mededelingen over de hoogte van de schikking. Volgens de NOS gaat het om 80 miljoen dollar. De omroep baseert zich op een woordvoerder van de anti-corruptiecommissie in Nigeria.

Shell trof eerder in de zaak al een schikking van 48,2 miljoen dollar met de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Shell treft schikking in Nigeria
Shell treft schikking in Nigeria (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.