VVD als grootste partij het jaar uit

Premier Mark Rutte (VVD) viert oud en nieuw in het besef dat zijn partij nog steeds veruit de grootste is. In de laatste Politieke Barometer van dit jaar krijgt zijn partij 35 zetels.

Op enige afstand volgt de PVV van gedoogpartner Geert Wilders met 26 zetels. Het CDA van vicepremier Maxime Verhagen krijgt negentien zetels. De gedoogregering is hiermee goed voor een meerderheid van tachtig zetels, vier meer dan tijdens de verkiezingen op 9 juni.

Vorig jaar stond de VVD rond deze tijd nog op twintig zetels. Grootste partij was toen met 34 zetels het CDA van oud-premier Jan Peter Balkenende.

De schommelingen in de barometer zijn miniem. Rutte en Verhagen verliezen allebei een zetel ten opzichte van de laatste peiling twee weken geleden. Wilders wint een zetel.

Winst is er ook voor de PvdA en de Partij voor de Dieren, zij krijgen er allebei een zetel bij en komen uit op respectievelijk 24 en twee. Bij de SP (dertien zetels), GroenLinks (twaalf), ChristenUnie (vijf) en SGP (twee) verandert er niets. D66 moet een zetel inleveren en komt uit op twaalf.