AC Milan wordt 111 jaar!

Niels (DerMeister)

Donderdag 16 december is een bijzondere datum voor de Italiaanse voetbalgrootmacht AC Milan. Op die datum bestaat de voetbalclub namelijk alweer 111 jaar. Reden voor FOK!sport een special aan deze roemruchteploeg te wijden.


De Engelse vlag in het logo refereert naar de oprichters van de club


Het verhaal van AC Milan begon 111 jaar terug, toen een groep Engelse immigranten besloot een sportclub in Italië op te zetten. Onder de naam Milan Football and Cricket Club gingen de immigranten voetbalkampioenschappen organiseren. Anderhalf jaar na de oprichting van de voetbalploeg pakte het team al het eerste landskampioenschap. Op 5 mei 1901 werd Genoa CFC, in het eigen San Siro stadion, met 1-0 verslagen en zodoende kwam er een eind aan de zegereeks van de ploeg uit Genua. Na drie landskampioenschappen op rij moesten ze ditmaal de titel aan Milan laten.

In 1908 kreeg de ploeg uit Milaan echter de eerste klap te verwerken. Een deel van de voetbalclub scheidde zich af en ging verder als Internazionale. Dit had duidelijk effect op het team, aangezien de ploeg pas in 1915 weer de eindronde van het kampioenschap wist te behalen. Vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd deze eindronde niet meer afgewerkt.

Met ingang van het seizoen 1929/30 deed Milan mee in de pas opgerichte Serie A, nu nog altijd de hoogste voetbalcompetitie van Italië. Daarin waren alle grote Italiaanse clubs uit het hele land actief. De Milanese ploeg draaide in eerste instantie mee in de middenmoot, maar daar kwam na de Tweede Wereldoorlog verandering in. De ploeg ging onder andere winkelen in Zweden en haalde daar spelers als Gunnar Gren, Gunnar Nordahl en Nils Liedholm. Vanuit Zuid-Amerika kwamen Juan Alberto Schiaffino en José Altafini het team versterken en met dit team werd de weg naar boven teruggevonden. In de eerste twintig seizoenen na de Tweede Wereldoorlog eindigde Milan slechts éénmaal buiten de top drie. In 1963 wist de ploeg tevens - voor het eerst in de historie ten koste van het Portugese Benfica - de Europacup I te winnen.


De Zweedse inbreng bij Milan; Gren, Nordahl en Liedholm (WikiCommons/aftonbladet.se)

Tot 1980 draaide de ploeg prima mee in de bovenste regionen van de Serie A, maar daar kwam in het jaar 1980 snel een einde aan. De ploeg werd samen met Lazio Roma beticht van omkoping en zodoende werden beide ploegen teruggezet naar de Serie B. Milan promoveerde na één seizoen direct weer naar het hoogste niveau, maar omdat veel goede spelers de club al hadden verlaten, degradeerde de ploeg het seiozen daarop weer naar de Serie B. Na deze degradatie keerde Milan opnieuw meteen terug naar het hoogste niveau en vervolgens ging het alleen maar weer beter met de ploeg.

Milan werd overgenomen door toen nog mediamagnaat en tegenwoordig Italiaans minister-president Silvio Berlusconi en die trok direct zijn portemonnee wijd open. Nederlandse topspelers Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard werden naar San Siro gehaald. Samen met de Italiaanse internationals Paolo Maldini, Roberto Donadoni, Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta en Franco Baresi groeide het team weer uit tot een absolute topclub. De ploeg won eind jaren tachtig onder meer de Europacup I, de Europese Supercup en de Wereldbeker.

In de jaren negentig kwam Fabio Capello aan het roer van AC Milan en onder zijn leiding werd de zegereeks voortgezet. Spelers als Demetrio Albertini, Dejan Savicevic en Zvonimir Boban waren inmiddels niet meer weg te denken uit het team, waar Van Basten uitgegroeid was tot een fenomeen in de aanval. In het topseizoen 1991/92 werd onder leiding van Capello zelfs geen enkele wedstrijd verloren in de Serie A. Ook werd onder het bewind van deze trainer in 1993 de Champions League gewonnen. Het werd een zinderende finale waarin FC Barcelona - met spelers als Koeman, Romário, Stoichkov en Guardiola - met maar liefst 4-0 werd verslagen. 76.000 toeschouwers waren in het Atheense Olympiastadion getuige van deze historische overwinning. Een jaar later had de Italiaanse ploeg de kans om de Europese eretitel te prolongeren, maar Ajax bleek in die finale met 0-1 te sterk.


Het topteam dat in 1994 de Champions League won (WikiCommons/FreddyBallo)