Meeste journalisten dood in Pakistan

In 2010 kwamen in Pakistan de meeste journalisten om het leven. In het land kwamen dit jaar ten minste acht verslaggevers tijdens hun werk om het leven. Dat heeft de Commissie voor de Bescherming van Journalisten gezegd in een rapport dat woensdag verscheen.

In totaal kwamen het afgelopen jaar 42 journalisten om het leven. Dat aantal is lager dan in 2009. Toen kwamen er nog 72 verslaggevers om het leven, een tragisch record. Ondanks de daling is het dodental 'onacceptabel hoog' aldus Joel Simon, de directeur van de Commissie voor de Bescherming van Journalisten. Het dodental vormt volgens hem 'een afspiegeling van het geweld waarmee journalisten over de hele wereld worden geconfronteerd'.

De verslaggevers kwamen grotendeels door moord om het leven. Het aantal slachtoffers door zelfmoordaanslagen en vuurgevechten tussen de strijdende partijen is echter gestegen. Het grote aantal doden in Pakistan is volgens Simon 'een symptoom van het geweld dat het land in zijn greep houdt'. "Jarenlang zijn journalisten in Pakistan vermoord door militanten en ontvoerd door de regering, maar door de stijging van het aantal zelfmoordaanslagen is het simpelweg verslag doen van het nieuws het grootste gevaar geworden."

In twintig landen zijn dit jaar journalisten om het leven gekomen. Na Pakistan was Irak het gevaarlijkste land om als journalist te werken, gevolgd door Honduras en Mexico.

Ongeveer 90 procent van de moorden op journalisten wordt niet opgelost. Doordat regeringen vaak de moorden op de leden van de pers niet onderzoeken, 'blijft er een klimaat van straffeloosheid dat uiteindelijk leidt tot meer geweld', aldus Simon.