Dader de cel in bij negeren voorwaarde

Redactie

Daders die een bijzondere voorwaarde van hun straf overtreden, moeten direct achter de tralies worden gezet. Het gaat bijvoorbeeld om veroordeelden die als bijzondere voorwaarde bij hun voorwaardelijke straf een contactverbod, meldplicht, locatieverbod of alcohol- en drugsverbod opgelegd hebben gekregen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft donderdag een voorstel dat dit regelt naar de Tweede Kamer gestuurd.

Op deze manier moeten slachtoffers en hun directe omgeving beter worden beschermd tegen de dader. Ook is het 'van belang voor de geloofwaardigheid en de effectiviteit van het werken met bijzondere voorwaarden en reclasseringstoezicht', schrijft Teeven. Bovendien werkt de dreiging van celstraf als een stok achter de deur voor de daders om niet opnieuw de fout in te gaan.

Momenteel gebeurt het nog dat bij overtreding van de voorwaarden van een voorwaardelijke straf de proeftijd wordt verlengd of de voorwaarden worden aangescherpt. Daar moet een einde aan komen, vindt Teeven. Het OM moet eisen dat de dader zijn voorwaardelijke straf uitzit als hij over de schreef gaat.