Vijf jaar cel voor miljoenenoplichting Delta Lloyd

Een 32-jarige man uit Rijswijk is donderdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor miljoenenoplichting van verzekeraar Delta Lloyd. Ook moet hij bijna 4,5 miljoen euro aan zijn voormalige werkgever terugbetalen.

Justitie had tweeënhalf jaar gevangenisstraf geëist, maar de rechtbank vond die straf niet hoog genoeg. De rechtbank acht bewezen dat de Rijswijker in de drie jaar dat hij voor de verzekeraar werkte met behulp van aannemers heeft gefraudeerd. Hij vervalste opdrachten en liet fictieve facturen indienen bij de verzekeraar. Die betaalde deze uit, waarna het geld terechtkwam bij bv's van de Rijswijker. In totaal maakte de man 4,5 miljoen euro buit.

Delta Lloyd startte in 2008 een intern onderzoek naar aanleiding van dubieuze facturen. Dat leidde naar de Rijswijker. Het bedrijf deed aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting. Volgens de rechtbank nam de Rijswijker het initiatief tot het indienen van de valse facturen.

Naast de Rijswijker zijn er nog veertien verdachten in de zaak, allemaal aannemers. Negen van hen hebben schikkingen met de verzekeraar getroffen. De andere vijf zijn veroordeeld tot celstraffen variërend van een jaar tot werkstraffen en geldboetes.