Moskou bereidt zich voor op nieuw etnisch geweld

Redactie

Na rellen afgelopen weekeinde bij het Kremlin heeft de politie van Moskou woensdag delen van de stad afgesloten uit vrees voor nieuw etnisch geweld. Honderden agenten van de oproerpolitie, met donkere helmen op hun hoofd en wapenstokken in hun hand, stelden zich op bij het station Kievsky, waar treinen uit zuidelijkere regio's aankomen.

De politie arresteerde zo'n duizend mensen om te voorkomen dat etnische minderheden wraak zouden nemen op racistische voetbalhooligans die afgelopen weekeinde voor het Kremlin betrokken waren bij gevechten. Buiten het station Kievksy braken gevechten uit. De oproerpolitie arresteerde jonge mannen en tieners die racistische leuzen riepen. Er werden tientallen messen en andere wapens in beslag genomen.

In het gebied rond het station houden zich veel handelaren uit de zuidelijke Kaukasus op. In Moskou, maar ook elders, neemt de afkeer onder slavische Russen toe tegen de groeiende aanwezigheid van mensen uit de Kaukasus, veelal moslims.

Mensen uit andere delen van de voormalige Sovjet-Unie, waaronder Centraal-Azië en Azerbeidzjan, worden ook geregeld gediscrimineerd en het slachtoffer van racistisch geweld.

De gevechten zaterdag begonnen als een demonstratie tegen de dood van een lid van de voetbalclub Spartak Moskou. Die kwam eerder deze maand bij een gevecht met Kaukasiërs om het leven door rubberen kogels. De Spartak-fans waren vooral kwaad over de wijze waarop de politie de zaak behandelde. Hoewel er een verdachte werd gearresteerd, zouden anderen weer zijn vrijgelaten omdat zij machtige steun genoten in de Kaukasus.