Bezuiniging zorgbudget afgezwakt

Redactie

De bezuiniging op het zogeheten persoonsgebonden budget (pgb) wordt minder fors dan aanvankelijk was voorgesteld. De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hebben een deal gesloten om de maatregelen te verzachten. De overeenkomst wordt gesteund door de overige partijen in de Tweede Kamer, zo bleek donderdag.

Met het pgb kunnen langdurig zieken, ouderen en gehandicapten zelf de zorg regelen die zij nodig hebben. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) kondigde onlangs aan dat de stop voor nieuwe aanvragen voor pgb's per 1 januari wordt opgeheven.

Wel wordt de regeling versoberd. Zo wordt fraude harder aangepakt en kunnen personen zonder vaste woon- of verblijfplaats geen aanspraak meer maken op de regeling. Ook zouden ontvangers van het pgb met een verblijfsindicatie die thuis wonen of in een kleinschalige woongroep jaarlijks ruim zevenduizend euro minder te besteden krijgen.

De partijen hebben nu afgesproken dat deze groep voorlopig wordt gespaard. In het voorjaar moet de bewindsvrouw aangeven hoe zij dit gaat betalen. De partijen hebben daar dekking voor gevonden, maar wilden daar donderdag niets over zeggen. Veldhuijzen van Zanten zei dat ze bereid was om te overleggen over alternatieven, mits de dekking is gegarandeerd.

Oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zette de aanvraag van nieuwe pgb's afgelopen zomer stop, omdat het geld op was. De uitgaven stegen van een miljard in 2005 naar 2,7 miljard volgend jaar. Momenteel maken 135.000 mensen aanspraak op de regeling.