Drie man opgepakt na onderscheppen 316 kilo coke

Redactie

De politie heeft vorige week een Amsterdammer en twee medeverdachten aangehouden nadat in Zuid-Afrika 316 kilo cocaïne was onderschept. Bij het uitladen van de zeecontainer met rijst uit Suriname zijn in Johannesburg zeven verdachten aangehouden.

De drugsbende werd volgens het landelijk parket van het OM geleid door een 38-jarige Pakistaan, die deze week in Dubai is aangehouden. Hij zou de transporten vanuit Suriname via Mozambique naar Nederland hebben geregeld.

De hoofdverdachte in Nederland is een 48-jarige importeur van meubels, textiel en antiek uit Amsterdam. Bij een 55-jarige medeverdachte uit Purmerend vond de politie 637 kilo hasj en 524 kilo wiet. De totale waarde zou ongeveer drie miljoen euro bedragen. Daarnaast vond de politie in de woningen van de verdachten 110 duizend euro contant geld, een geldtelmachine, een geladen vuurwapen en 43 mobiele telefoons.

De organisatie smokkelde volgens justitie soft- en harddrugs binnen Europa en naar Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Canada en het Midden-Oosten. Ook zou geld zijn witgewassen. De verdachten gebruikten codenamen, wisselden vaak van telefoon, spraken 'versluierde taal' en plaatsten versleutelde berichten op internet.

In het onderzoek heeft de Nederlandse politie samengewerkt met de politie in Engeland, Dubai en Zuid-Afrika.


Drie aanhoudingen na vondst 316 kilo coke (Foto: Novum)