AH overweegt juridische stappen tegen vakbonden

Redactie

Koninklijke Ahold dochter Albert Heijn (AH) overweegt juridische stappen te nemen tegen de vakbonden vanwege stakingen bij verschillende distributiecentra. Dit meldt het supermarktbedrijf donderdag.

"We zullen de rechter vragen om de stakingen te verbieden als de schade onevenredig groot wordt", zegt AH-woordvoerder Jan Christiaan Hellendoorn tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

"Daarnaast zullen we naar de rechter stappen als vakbondsleden werkwilligen blijven tegenhouden, zoals eerder vandaag is gebeurd", meldt de woordvoerder. Hij licht toe dat donderdagmorgen bij het centrale distributiecentrum in Geldermalsen ongeveer 70 uitzendkrachten door leden van FNV Bondgenoten zijn tegengehouden.

FNV-bestuurder Marcel Nuyten bevestigt het incident, maar volgens hem is daar niets illegaals aan. "Het betreft uitzendkrachten die door Albert Heijn zijn ingehuurd om werk van stakende vaste medewerkers over te nemen en dat is besmet werk", aldus de vakbondsbestuurder.

Nuyten voegt toe geen reden te zien om terug te gaan naar de onderhandelingstafel. "We hebben een eindbod gedaan voor een CAO met een loonstijging van 2 procent en een looptijd van een jaar. Dat is ons eindbod", zegt Nuyten.

AH-woordvoerder Hellendoorn meldt nog dat de gevolgen van de stakingen in de distributiecentra zich in de loop van donderdag hebben beperkt tot het niet beschikbaar hebben van bepaalde artikelen in ongeveer 15 van in totaal 210 winkels, die vanuit het distributiecentrum in Zaandam worden bevoorraad.


Albert Heijn overweegt stappen tegen vakbonden (Foto: Novum)