Kapitein omgeslagen vissersboot overleden

De 46-jarige kapitein van de dinsdag omgeslagen vissersboot Harlingen 38 is donderdagmiddag overleden. Dat heeft eigenaar van het schip garnalen- en schelpenhandel De Rousant donderdagavond bekendgemaakt.

De boot sloeg dinsdag rond 04.30 uur op tweeënhalve kilometer uit de kust van Terschelling om. De kustwacht zette direct een zoekactie op touw. Een schip pikte rond 05.00 uur de 46-jarige kapitein op. Hij werd met een helikopter naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht, waar hij twee dagen in kritieke toestand heeft gelegen en uiteindelijk overleed.

Volgens directeur van De Rousant Matthijs van der Ploeg was de 46-jarige man zwaar onderkoeld geraakt. "Hij heeft dusdanig lang in het water gelegen dat zijn lichaam veel schade heeft opgelopen. Daardoor heeft hij het niet gered."

Het levenloze lichaam van een 49-jarige matroos uit Leens werd dinsdagnacht rond 01.00 uur in de branding op Terschelling aangetroffen. Een 19-jarige matroos uit Groningen is nog niet gevonden.

De omgeslagen vissersboot ligt inmiddels in de haven van Harlingen. Het schip werd daar woensdagnacht heen gesleept door drie sleepboten. Hoe de boot kon omslaan, wordt nog onderzocht.