Rustige spits door uitblijven sneeuw

Doordat de gevreesde sneeuwval tijdens de spits uitblijft staat donderdagochtend minder file dan normaal. De verkeersdiensten vreesden voor een zeer zware spits met meer dan vierhonderd kilometer file, maar rond 07.45 uur stond volgens de ANWB niet meer dan honderdtwintig kilometer file. Normaal staat rond die tijd al tweehonderd kilometer file.

Het KNMI had woensdag voorspeld dat het in de nacht vanuit het noordwesten zou gaan regenen. Landinwaarts zou dat overgaan in sneeuw, waarop het donderdag uiteindelijk overal zou sneeuwen. De ANWB en de VerkeersInformatieDienst waarschuwden dan ook voor een zeer zware spits. Vooral in het oosten zou de sneeuw de spits treffen.

Daar blijkt nu echter alleen wat natte sneeuw te vallen, zegt een woordvoerder. Donderdag is de drukste filedag. Normaal wordt tussen 08.30 uur en 09.00 uur een hoogtepunt van 340 kilometer bereikt. Het is de vraag of het deze donderdag zo ver komt.

Of de verwachte verkeersdrukte donderdagmiddag ook uitblijft valt volgens de ANWB-woordvoerder nog niet te zeggen. "Dat hangt van het weer af."