Orie: "Ook sprinters aanwijzen"

Control-trainer Jac Orie wil dat de KNSB naast Ireen Wüst meer rijders aan gaat wijzen voor de grote toernooien. Wüst is door haar klasseringen al zeker van het Europees kampioenschap allround en kan zich dankzij de aanwijsplek volledig gaan concentreren op het NK Sprint.

Orie gunt Wüst de aanwijsplek, maar de schaatsbond moet het volgens hem daarbij niet laten. "Als de KNSB Ireen Wüst aanwijst voor het EK allround, moet de bond ook kijken naar andere schaatsers die bij de besten van de wereld horen. Margot Boer, Laurine van Riessen, Simon Kuipers en Stefan Groothuis moet je aanwijzen voor de WK sprint. Als je naar hun resultaten kijkt in de wereldbekerwedstrijden, maken ze kans op het podium bij de WK."

Orie heeft zijn ongenoegen geuit bij de KNSB. "Ik heb ook antwoord gekregen. De bond wil er niets aan doen," zei de trainer die wil dat meer rijders op een beschermde status kunnen rekenen. "Want dan kun je toch je voorbereiding beter afstemmen op het belangrijkste evenement van het jaar en risico's beperken. Nu moeten de sprinters toch ook pieken op de NK eind december, omdat zij zich wel dienen te kwalificeren voor de WK."

"Ik ben het helemaal niet oneens met aanwijzen, maar als je dan A zegt, moet je ook B zeggen. In dit geval dus niet alleen naar Wüst kijken, maar ook naar andere wereldtoppers. Jammer dat de bond dit niet vooraf met de ploegen heeft besproken. Het komt erg abrupt naar buiten."