Nieuwe postbedrijven krijgen nog even respijt

Redactie

Het kabinet zal de nieuwe postbedrijven nog niet verplichten om per 1 januari postbodes een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) wil eerst het rapport van 'verkenner' Ruud Vreeman afwachten, zei hij woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Bij de liberalisering van de postmarkt is afgesproken dat nieuwe postbedrijven hun werknemers op termijn in dienst nemen op basis van een arbeidsovereenkomst. Postbodes van Selekt Mail, Sandd en Netwerk VSP krijgen nu betaald op basis van stukloon. Onderhandelingen over een cao hebben tot nog toe niets opgeleverd.

Haast is geboden, want als dit niet gebeurt voor 1 januari zou het kabinet ze daartoe verplichten. Omdat resultaat uitblijft, heeft het kabinet vorige maand de oud-burgemeester van Tilburg Vreeman gevraagd om de impasse tussen de postbedrijven en de vakbonden vlot te trekken. Hij liet dinsdag weten dat het hem niet lukt om voor 1 januari met een advies te komen.

Het kabinet zal vrijdag daarom besluiten om de datum van 1 januari te wijzigen in een datum 'zo spoedig mogelijk' nadat het advies van Vreeman er is. Dat wordt in de eerste week van januari verwacht. Hiermee wil de bewindsman voorkomen dat mogelijke oplossingen op voorhand worden geblokkeerd. Half januari zou de Kamer dan over het advies kunnen praten.

Een aantal partijen pleitte ervoor om de maatregel wel gewoon op 1 januari in werking te laten treden, waaronder gedoogpartner PVV en de SP. Zij vinden dat de nieuwe bedrijven tijd genoeg hebben gehad om zelf voor een oplossing te zorgen. Nu moet de overheid een fatsoenlijk contract afdwingen, menen zij. "Afspraak is afspraak", zei Sharon Gesthuizen (SP).

Het debat werd bijgewoond door tientallen postbodes van TNT die protesteren tegen het op handen zijnde massaontslag. Dat is nodig omdat door de opkomst van het internet steeds minder post wordt bezorgd. Ook de komst van nieuwe postbedrijven zorgt voor minder werk.

Om het leed bij TNT te verzachten stelde de VVD voor om het voormalige staatsbedrijf niet langer te verplichten om zes dagen per week post te bezorgen. Vijf dagen zou ook prima zijn en ligt in lijn met wat in andere Europese landen gebruikelijk is. Dat levert volgens Afke Schaart (VVD) een 'aanzienlijke besparing' op.

Bleker verwierp het voorstel echter. Het is nu 'niet het goede moment' om het daarover te hebben, zei hij. De situatie is nu al complex genoeg. "We moeten eerst zorgen dat de postmarkt ordentelijk functioneert."