Politicus VS naar Noord-Korea

De Amerikaanse politicus Bill Richardson is donderdag vanuit de Chinese hoofdstad Beijing naar Noord-Korea vertrokken. De voormalige VN-ambassadeur is vaker in Pyongyang geweest om te helpen spanningen weg te nemen. "Wanneer ze een beroep op mij doen willen ze altijd een of andere boodschap overbrengen", zei Richardson voor hij op het vliegtuig stapte.

"Mijn hoop is dat zij boodschappen bieden die de spanningen op het Koreaanse schiereiland verlagen. Mijn boodschap aan hen is dat er vrede moet komen, dat er een eind moet komen aan sommige van deze agressieve acties, met name tegen Zuid-Korea", zei Richardson.

Richardson weet nog niet wie hij in Pyongyang te spreken krijgt. Hij zegt een bezoek te hebben aangevraagd aan het Noord-Koreaanse nucleaire centrum in Yongbyon. Richardson is voor het bezoek uitgenodigd door Kim Kye Gwan, de Noord-Koreaanse onderhandelaar in het vastgelopen nucleaire ontwapeningsoverleg met Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun schrijft donderdag in een commentaar dat de spanningen worden veroorzaakt door de conservatieve regering van Zuid-Korea en haar 'beleid van confrontatie'. "Het steeds dieper wordende wantrouwen en onbegrip tussen het Noorden en het Zuiden is gedoemd te leiden tot militaire botsingen", stelt de krant.

De spanningen zijn dit jaar vooral aan de omstreden westelijke zeegrens tussen Noord- en Zuid-Korea opgelopen. Zo zonk in maart een Zuid-Koreaans marinekorvet, waardoor 46 opvarenden omkwamen, nadat het schip volgens Zuid-Korea door het noorden was getorpedeerd. Op 23 november bestookte Noord-Korea een Zuid-Koreaans eiland met artillerie, nadat het volgens Pyongyang door Zuid-Korea was geprovoceerd.