Volgende nucleaire top in Zuid-Korea

Redactie

Zuid-Korea zal gastland zijn voor de volgende wereldwijde nucleaire top in 2012. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak dinsdag gezegd tijdens de top in Washington. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zal niet worden uitgenodigd als hij zijn ambities voor kernwapens niet opgeeft.

Lee riep Kim op om terug te keren naar het zeslandenoverleg, dat erop gericht is om Noord-Korea te bewegen van het atoomprogramma af te zien. "Als we door deze vreedzame dialoog (het zeslandenoverleg, red.) substantiële resultaten kunnen boeken, dan zullen we Noord-Korea uiteraard van harte uitnodigen deel te nemen aan de daaropvolgende gesprekken, en we hopen dat dat zal gebeuren", aldus Lee.

Lee was zichtbaar trots dat zijn land, dat later dit jaar ook al gastheer is voor een economische top van de G20, de eer krijgt om gastland te zijn voor de tweede nucleaire top. Volgens Lee is nucleaire veiligheid, vanwege het buurland in het noorden, extra belangrijk voor het land. "Het is van groot belang voor Korea, een land dat altijd blootgesteld is aan de gevaren van kernwapens en proliferatie", zo zei president Lee.