"Cancellara moet alles op Tour zetten"

Peterselieman

Fabian Cancellara moet van zijn oud-trainer Aldo Sassi zich niet langer richten op de klassiekers op de wielerkalender, maar moet in plaats daarvan ronderenner worden. Spartacus won vorige week de Ronde van Vlaanderen en afgelopen weekend Parijs - Roubaix, maar kan volgens Sassi ook de Tour winnen.

"Om competitief te zijn in de Tour hoeft Fabian maar zes kilo te verliezen, waarvan twee kilo aan spiermassa, zodat hij niet te veel kracht verliest. Als hij net zoals Bradley Wiggins zeventig kilo weegt, staat hij zeker z’n mannetje in de bergen, als een type Miguel Indurain," zei Sassi in La Gazetta dello Sport. Hij wil dan ook niet dat de Zwitser zich gaat richten op de Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik.

Cancellara komt uit de opleidingsploeg van Mapei waar bekende namen zoals Filippo Pozzato, Michael Rogers en Bernhard Eisel ook deel van uitmaakten. Spartacus stak er echter met kop en schouders bovenuit. "We trokken hem aanvankelijk aan voor de zware rittenkoersen. We waren onder de druk van zijn capaciteiten als tijdrijder en hoopten dat hij zich zou ontwikkelen tot heerser in kleine rondes met als uiteindelijke doel een doorbraak in een grote ronde."

Volgens Sassi kan Cancellara veel beter dan de 91e plaats die hij vorig jaar in de Tour de France heeft laten zien. "Wat gebeurt er als hij zijn hele seizoen afstemt op de Ronde van Frankrijk? Het verbeteren van het werelduurrecord is toch geen interessante uitdaging? De beklimmingen in de Giro zijn misschien te steil voor hem, maar de Tour moet hem passen als een maatpak."