Symonds mag als consultant in F1 werken

Pat Symonds mag dan tot 31 december 2012 uit de Formule 1 verbannen zijn, de Brit mag via zijn bedrijf Neutrino Dynamics toch in de sport aan de slag. Gisteren maakte de FIA bekend dat het een akkoord met zowel Flavio Briatore als Symonds had gesloten, waardoor crashgate nu ten einde is.

Symonds is voormalig hoofdingenieur bij Renault en wist in die hoedanigheid van de opzettelijke crash van Nelson Piqeut jr. in Singapore 2008. Zijn straf nu weerhoudt hem er niet van om toch in de Formule 1 actief te zijn. "In dit akkoord erkent Pat Symonds dat het zijn taak is om te voorkomen dat een dergelijke gebeurtenis plaatsvindt en omdat hij die niet uitgevoerd heeft moet hij delen in de verantwoordelijkheid die bij dit incident hoort," zo luidt een verklaring.

"Met de belangen van de sport in zijn achterhoofd is hij akkoord gegaan met het voorstel van de FIA dat hij tot eind 2012 geen directe operationele rol in de Formule 1 in zal nemen, alsmede een soortgelijke rol in ieder van de door FIA georganiseerde raceklasses tot eind 2011," zo gaat de verklaring verder. "Dit akkoord verbiedt hem niet om als consultant voor elk team te werken gedurende deze periode en hij zal dan ook via deze en via andere wegen aan de sport bijdragen. In dit licht gezien beschouwen zowel de FIA als hijzelf deze kwestie als zijnde beëindigd."