Uitslag AZ - FC Twente

JJdJ1984

De competitie nadert zijn einde en de beslissingen gaan in de komende drie weken vallen. Gaat FC Twente er met die felbegeerde schaal vandoor? Vandaag zullen de puzzelstukjes iets meer in elkaar gaan vallen. FC Twente zal het namelijk in Alkmaar opnemen tegen AZ en FOK!sport doet hier vanaf 20:00 uur live verslag van.

Het belangrijkste Eredivisie-duel van vanavond is van start gegaan. Beide ploegen gaan zo te zien vrij behouden van start. Alletwee de keepers hebben wel ondertussen een bal in hun handen gehad maar veel gevaar leverde de acties hieraan voorafgaand niet op. De eerste kans kwam na vier minuten op naam van AZ alleen wist Mounir El Hamdaoui niet veel gevaar te stichten voor het doel van Sander Boschker en schoot de bal ruim over terwijl afspelen op zijn teamgenoot misschien meer gevaar zou op hebben geleverd.

Na een kleine tien minuten gevoetbald te hebben kwam AZ op voorsprong door een eigen doelpunt van Wisgerhof. De bal werd geshoten door El Hamdaoui. De aanvaller van AZ wist de bal in het net te krijgen doordat hij ook nog van richting werd verandert door Peter Wisgerhof. FC Twente leek een beetje overrompeld door het doelpunt maar kwam langzaam aan wel wat meer aan voetballen toe. AZ creeërde ook nog altijd kansen via onder meer Pontus Wernbloom en Jermain Lens die Boschker tot een redding moest zetten. FC Twente had het moeilijk tegen het felle AZ. De Tukkers wisten nog altijd niet erg gevaarlijk te worden voor het doel van de Alkmaarders.

In Enschede zullen ze wel weer even met ingehouden adem hebben toegekeken hoe Lens een bal naar El Hamdaoui wist te spelen. El Hamdaoui kwam alleen net te kort om alleen voor de keeper te komen en daarmee de score te verdubbelen. Na 32 minuten kreeg FC Twente de eerste kans voor het doel van Didulica. Ronnie Stam kon de bal voorgeven aan N'Kufo die de bal in de handen van de Australische doelverdediger wist te koppen. Gilles Swerts kreeg na een kleine veertig minuten ook een kans maar was te zelfbewust en schoot de bal met zijn rechter ruim naast. In het restant van de eerste helft gebeurde er niet veel meer en beide partijen gingen met de 1-0 voorsprong van AZ rusten.

Steve McClaren heeft in de rust Kenneth Perez naar de kant gehaald en Luuk de Jong ingebracht. Aan AZ kant zijn vooralsnog geen wissels. FC Twente kreeg zowaar de eerste kans in de tweede helft. De Tukkers konden via Stoch aan een aanval beginnen maar Stoch stond buitenspel en de aanval werd afgeblazen. Niet veel later was het opnieuw Twente dat een kans kreeg maar weer wist de grensrechter te voorkomen dat de bal het doel invloog. AZ kreeg nog meer te maken met een flinke dosis geluk. Poulsen maakte hands in het strafschop en scheidsrechter Vink en consorten zagen het niet waardoor de Tukkers nog altijd op een 1-0 achterstand staan. Mocht de pingel zijn gegeven had waarschijnlijk ook Poulsen eraf gemogen doordat er een doelkans was ontnomen.

Twente begon wat meer druk te zetten en kreeg de Alkmaarders wat meer naar achteren. De Tukkers kregen in het eerste kwartier van de tweede helft al meer kansen als het in de hele eerste helft wist te krijgen. Een hoekschop genomen door Miroslav Stoch werd nog knap gevaarlijk doordat Didulica de bal volledig miste. In de counter die eruit voortkwam voor AZ konden de Noord-Hollanders niet gevaarlijk worden doordat Wout Brama ingreep. Jermaine Lens wist een paar minuten later nog knap gevaarlijk te worden. De bal ging via het scheenbeen van de aanvaller over het doel van Boschker heen.

Een vrije trap was het begin van opnieuw een aanval van Twente. De tukkers kregen de bal via Ruiz voor op Douglas alleen kopte hij de bal te slap richting doelman Didulica. Langzaam aan begon de wedstrijd wat feller te worden. FC Twente begon echt een beetje vechtvoetbal te tonen. Een overtreding van Cheikh Tioté had wat nare gevolgen voor de speler van Twente. Hij behaalde er zoveel dit seizoen dat hij komend weekend op de tribune mag plaatsnemen in 'De Kuip'.

Een vrije trap van Rasmus Elm richtte een tiental minuten voor tijd nog enig gevaar aan voor het doel van Boschker. Echter werd de bal verandert door het muurtje van Twente en resulteerde slechts een corner. De hoekschop resulteerde verder niet in veel problemen voor Twente. Aan de andere kant was een hoekschop nog wel knap gevaarlijk. Opnieuw zag doelman Didulica er niet geweldig uit maar hij had de mazzel dat Luuk de Jong de bal over het doel kopte. 

In de slotfase was het vooral Didulica die het AZ nog knap lastig maakte. De Australische doelverdediger heeft in de hele wedstrijd geen moment een zekere indruk gemaakt en dit resulteerde bijna in een (aantal) doelpunt(en) voor de Tukkers. Uiteindelijk verliest FC Twente van AZ en zal bij een overwinning van Ajax morgen geen enkel punt meer mogen verspelen. Aangezien Ajax een veel beter doelsaldo heeft is een gelijke stand eigenlijk altijd in het voordeel van de Amsterdammers.

AZ

1 - 0

FC Twente

 8' Wisgerhof e.d.
   
 
 Gele kaart: Moisander, Wernbloom, Moreno (AZ), Tioté, Douglas, Parker, de Jong (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 
Arbiter: Pieter Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Didulica
Swerts
Moisander
Moreno
Poulsen
Schaars (59/ Elm)
Wernbloom
Martens
Lens (90+2/ Holman)
Dembele
El Hamdaoui
  Boschker
Stam
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli (85/ Carney)
Brama (84/ Parker)
Tioté
Perez (46 / de Jong)
Stoch
Ruiz
Nkufo