Advocaten Koos H. willen hogere dwangsom

Redactie

De advocaten van Koos H. stappen opnieuw naar de rechter om een uitzending van Peter R. de Vries tegen te houden. In het televisieprogramma Goedemorgen Nederland zei advocaat Paul Waarts dat hij opnieuw een dwangsom van een miljoen euro eist.

Peter R. de Vries zond zondag een aflevering uit waarin beelden waren te zien die met een verborgen camera van H. in een tbs-instelling waren gemaakt. De rechtbank in Amsterdam had twee dagen eerder in een kort geding bepaald dat de beelden niet mochten worden uitgezonden omdat ze een inbreuk zijn op de privacy van de veroordeelde.

De rechter legde SBS en Endemol een dwangsom van ieder vijftienduizend euro op. De advocaten hadden een dwangsom van een miljoen euro geëist, maar dat vond de rechter irreëel. De beelden werden toch uitgezonden. SBS en Endemol zijn bereid de dwangsom te betalen.

De Vries vindt dat de bekentenissen van H., die wegens een drievoudige moord tot levenslang is veroordeeld en al dertig jaar vast zit, 'een groot maatschappelijk belang dienen' dat zwaarder moet wegen dan de privacy van de veroordeelde.

Ook zei hij dat de dwangsom 'niet voor niets' vijftienduizend euro in plaats van een miljoen was. De advocaten willen voorkomen dat De Vries meer beelden van hun verdachte uitzendt en hopen dat de rechter in een kort geding van deze week de dwangsom wil verhogen.

Ook willen ze de mogelijkheden onderzoeken om het bedrag dat SBS en Endemol moeten betalen voor de uitzending van afgelopen zondag, omhoog te krijgen. De rechter bepaalde dat de dwangsom vijftienduizend euro is per overtreding. De raadsmannen gaan kijken hoe dat geïnterpreteerd moet worden en of bijvoorbeeld iedere keer dat Koos H. in beeld verschijnt als een nieuwe overtreding aangemerkt kan worden.

Praat hier mee over deze zaak.