President Nigeria belooft eerlijke verkiezingen

Nigeria krijgt in 2011 eerlijke en geloofwaardige verkiezingen. Dat heeft de waarnemende president van Nigeria, Goodluck Jonathan, maandag beloofd. De verkiezingen zullen in januari of april volgend jaar worden gehouden.

Volgens Jonathan vreest de bevolking van Nigeria dat de kiescommissie 'geen vrije verkiezingen in Nigeria kan organiseren'. Hij beloofde dan ook om elk lid van de commissie aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Hij zei bovendien dat hij de commissie duidelijk heeft gemaakt dat de regering wandaden niet tolereert.

Jonathan zelf zal naar alle waarschijnlijkheid niet meedoen aan de verkiezingen. Zijn partij, de Democratische Volkspartij (PDP), steunt Jonathan niet als presidentskandidaat. Voormalig legerleider en ex-dictator Ibrahim Babangida zal wel deelnemen aan de verkiezingen. De deelname van Babangida, die 25 jaar geleden na een coup al eens president van het land werd, zal waarschijnlijk behoorlijk controversieel zijn, omdat hij als dictator de presidentsverkiezingen van 1993 annuleerde.

Babangida overwoog in 2007 al deel te nemen aan de verkiezingen. Uiteindelijk besloot hij toch af te zien van deelname. Nu hoopt hij de presidentskandidaat voor de PDP te worden.

"We zitten in de hoogste versnelling, er is nu geen weg meer terug", aldus woordvoerder Kassim Afegbua. "Zodra hij klaar is met zijn consultaties, zal hij tijdens een bijeenkomst officieel zijn intentie uitspreken om deel te nemen."