Schoonmakers omsingelen kantoor CSU

Ongeveer vijfhonderd schoonmakers hebben dinsdagochtend het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden omsingeld. Ze vormen volgens FNV Bondgenoten een 'cordon sanitaire' rond het gebouw. Twintig schoonmakers hebben zich met een hoogwerker op het dak laten takelen. De vakbonden en werkgevers hebben onlangs bemiddelaars ingezet, de actie moet CSU nog een zetje in de rug geven.

De schoonmakers staken al zeven weken voor een betere cao. De schoonmakers voerden ook actie bij NS en Schiphol. Zij zouden als opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven ook hebben bijgedragen aan de problemen. Omdat ze het werk zo goedkoop mogelijk gedaan willen hebben, zouden de schoonmaakbedrijven worden gedwongen op het personeel te bezuinigen.

Nog elke dag sluiten zich volgens FNV-bestuurder Ron Meyer nieuwe stakers aan. Hogeschool Zuyd in Heerlen heeft een convenant van de bond ondertekend. Daarmee worden de eisen van schoonmakers ingewilligd. In ruil daarvoor gaan zij weer aan het werk. Eerder ondertekende FNV Bondgenoten het convenant om het hoofdkantoor weer schoon te krijgen.